pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:93/369)

Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 158

błotko z patelni przerzucamy na sitko ustawione na jakiejś miseczce i odsączamy z tej całej wody. Wodę zachowujemy gdyż przyda się do zrobienia sosu na koniec. Do wielkiego garnka kroimy drobno liście jarmużu, wrzucamy odsączone pieczarki i obie kasze oraz w międzyczasie zmiksowaną czerwoną fasolę (pięknie skleja farsz, podpatrzyłam u Olgi Smile :)) i mieszamy wszystko dokładnie tak, żeby dobrze razem(...)robiłam tak "skomplikowanego" obiadu ale czasem można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Zresztą, cóż to za wielka robota - ugotować kaszę, podsmażyć pieczarki, poszatkować jarmuż, zmielić fasolę, wymieszać wszystko, a potem tylko formować, obtaczać, smażyć, polewać sosem i... SMACZNEGO KOCHANI

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Grillowane pieczarki z krewetkami i salsą pomodorową 224

całym dniu w pracy. Mój tato jak zobaczył, że będą krewetki to z żalem wyjeżdżał w delegację do Warszawy :) Składniki: 4 duże pieczarki ok 15 - 20 małych krewetek  tyle samo pomidorków koktajlowych  4 łyżki sosu chili  2 ząbki czosnku 2 szalotki albo 1 mała cebula 1 wiązanka natki pietruszki sól, pieprz Pieczarki myjemy i osuszamy. Wycinamy trzonki(...)samym czasie przygotowujemy krewetki z salsą; umyte i osuszone krewetki podsmażamy na oliwie z dodatkiem posiekanych szalotek, dodajemy sos chili, przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem. Długo nie smażymy krewetek, jakieś  3 minuty. Gotowe ugrillowane pieczarki wypełniamy krewetkami z salsą. Dekorujemy listkami natki

Bon Appetit Małgorzaty
Bulgur z pieczarkami 119

dodajemy do rondelka, kiedy znajdujące się tam mleko będzie parować. Mieszamy intensywnie aż powstanie gęsty sos. Wtedy dosypujemy sól i bazylię. Na talerz wykładamy bulgur. Polewamy sosem bazyliowym. Na wierzchu dajemy pieczarki z pomidorami i cebulą

Weganka gotuje
Makaron chow mein z wołowiną 217

potrzebne do przygotowania tego pysznego obiadu . Składniki (na 2 porcje) 100g makaronu chow mein 250g wołowiny 1 ząbek czosnku 3 cm imbiru 1/2 pora 4 pieczarki 1/2 papryki szczypiorek 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego pieprz cukier olej Makaron chow mein z wołowiną – przepis Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj zalewamy go wrzącą wodą(...)smażymy ją z każdej strony przez ok. 3 minuty. Dodajemy następnie pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paseczki i pora drobno pokrojonego w półplasterki. Całość dusimy razem ok. 8 minut. Dodajemy makaron i przyprawiamy do smaku szczyptą pieprzu i cukru. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni i smażymy przez ok. 2-3 minuty. Podajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza z kebabem : Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 103

Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli - takiej od serca * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy   * czerwona cebula * duszone pieczarki  * mięso z kurczaka w przyprawie kebab  * tarta mozzarella Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę

Magiczne Życie Marty
Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu 558

troszkę już świątecznie ;) A jeżeli nie macie pod ręką kubka czerwonego barszczu, takie pieczarkowe poduszeczki możecie podać w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu - polecam produkty Folwark . Składniki: (na 14 sztuk) około 450 g pieczarek* 1 średnia cebula 2/3 łyżeczki suszonej bazylii 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark sól i pieprz do smaku około(...)bardzo drobno. Następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy płomień na mały. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dodajemy suszoną bazylię i słodką czerwoną paprykę. Całość smażymy na najmniejszym ogniu, mieszając. Przed końcem smażenia dodajemy 2 czubate łyżki sosu czosnkowego, mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz

Słodkie okruszki
Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i marynowaną cebulką 124

sosie tatarskim z dodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg  śledzi  matiasów, sok z 1/2  cytryny , 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki  śmietany  18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2  ogórki  konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych  pieczarek(...)sokiem z cytryny.  2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.  3. Cebulkę i groszek odsączam z zalewy. Warzywa oraz śledzie dodaję do przygotowanego sosu tatarskiego. Dokładnie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza z cukinią, szynką, pieczarkami i pomidorem na francuskim cieście 155

ciasta francuskiego, 200g pieczarek,  2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, oliwa, Sos Kielecki amerykański WSP SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około 5 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, szynkę, cukinię oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość posypuję startym na tarce o dużych otworach serem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pizzę podaję polaną sosem amerykańskim

Tradycyjna kuchnia Kasi
Prosta i szybka domowa pizza makaronowa 443

czosnek, sól i pieprz do smaku. Pokrój pieczarki i czerwoną paprykę. Wysmaruj oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, wrzuć ugotowany makaron, wlej przygotowany wcześniej z przecieru pomidorowego sos, posyp serem mozzarella, dodaj salami, pieczarki i czerwoną paprykę. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz 10-15 minut. Podawaj ze świeżą bazylią. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 221,4 kcal Białko

ale Pysznie
Piersi kurze w sossie Bruschetta z makaronem 138

cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso kurczaka i smażyć, aż lekko się przysmaży. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i chwilkę smażyć. Co jakiś czas zamieszać. Wszystko z patelni wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię na której smażyło się mięso wylać gotowy sos Bruschetta. Mąkę wymieszać z wodą i wylać na patelnię. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, doprawić

Kuchnia Pokoleń
Tortille meksykańskie po naszemu 142

ekspresowo. Składniki na 8 tortilli: 500 g mięsa mielonego (u nas wieprzowe) 1 woreczek kaszy gryczanej 1 duża cebula 1 średnia papryka czerwona 250 - 300 g pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 550 g sosu meksykańskiego sól, pieprz, ostra papryka mielona, przyprawa do mięsa mielonego 8 placków tortilli   Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić(...)smażyć aż się zeszkli. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Najpierw na patelnię wrzucić pieczarki, posolić i przykryć patelnię, aby puściły sok, gdy zaczną się kurczyć dorzucić paprykę. Chwilę smażyć pod przykryciem, a potem odkryć, aby nadmiar płynu mógł wyparować. Następnie dodać fasolę i sos, wymieszać, doprawić. Na koniec dodać ugotowaną kaszę, ponownie wszystko razem wymieszać.   Placki tortilli podgrzać

Simply Food
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 142

łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz 2 jajka 250 ml jasnego piwa olej do smażenia plasterki cytryny do podania.  Składniki na sos tatarski: łyżka soku z cytryny kilka ogórków konserwowych słoiczek 200 ml marynowanych pieczarek 200 ml majonezu (można(...)zastąpić jogurtem greckim i dodać starte gotowane jajko) 100 ml jogurtu greckiego sól i pieprz. Pieczone ziemniaczki - przepis podawałam tutaj. WYKONANIE: 1. Najpierw przygotowujemy sos tatarski. Do wysokiego naczynia wkładamy posiekane drobno ogórki i pieczarki, sok z cytryny, jogurt i majonez, po czym dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.  2. Następnie nastawiamy ziemniaki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Klopsiki. Pieczarki. Makaron. 194

pieczarkowym skladniki: makaron tagliatelle (porcja dla 4 osob) 300g mielonego miesa 1 srednia cebulka 1 zoltko peczek koperku sol, pieprz ziolowy olej do smazenia sos pieczarkowy: 20g masla + 1 lyzka oliwy z oliwek 200g pieczarek 1 cebula 1 zabek czosnku 250ml smietany swiezy koperek sol, pieprz szczypta chili wykonanie: Do mielonego miesa dodajemy zoltko, posiekana i podsmazona wczesniej cebulke, koperek(...)kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dokladamy posiekany czosnek i pieczarki. Wszystko dusimy az do chwili gdy plyn z pieczarek odparuje. Dolewamy smietane, dokladamy posiekany koperek i przyprawy. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognien i dokladamy usmazone wczesniej klopsiki. Calosc gotujemy na malym ogniu przez okolo 10 minut. Sos podajemy z ugotowanym wczesniej makaronem

Przysmaki Karolki
Świderki w sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Szybki obiad. 156

szybki, pyszny, aromatyczny obiad. Idealna propozycja na jesienne dni. Takie danie nie wymaga długiego stania w kuchni, a w pełni zaspokaja głód. Spróbujcie świderek w sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Pisząc, to aż się zastanawiam, jak ja kiedyś mogłam nie jeść koperku? Dosłownie unikałam go jak ognia ;) A dziś dodaję go do obiadów, sałatek i past kanapkowych. Składniki(...)marchewkę i pieczarki. Chwilę smażymy ciągle mieszając (około 4 minuty). Po tym czasie zmniejszamy płomień na minimalny i dolewamy 3/4 szklanki bulionu na włoszczyźnie i dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego koperku. Gotujemy całość, mieszając. W pozostałej ilości bulionu rozpuszczamy bardzo dokładnie 2 łyżeczki mąki (mieszamy dokładnie, aby nie było grudek). Tak przygotowany "zagęszczacz" dodajemy do naszego sosu, szybko mieszając

Słodkie okruszki
Tarta z kurczakiem 186

masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: połówka piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia   Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek   Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko(...)cebuli i czosnku, smażymy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę i dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dusimy, aż do wyparowania wody powstałej z warzyw i pieczarek. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Sos: Śmietanę, jajko i koncentrat miksujemy razem, dodajemy oregano i tymianek. Na upieczone ciasto wykładamy farsz. Na farsz wylewamy sos.  Tartę wstawiamy do nagrzanego

Czerwona Porzeczka