pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:55/369)

Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 174

rękawie to moja ulubiona metoda przegotowania mięsa   skorzystałam z niej również  tym razem .   Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z pieczarkami i zielonymi ziarenkami pieprzu. Pieczeń doskonale kroi się  na zimno i świetnie smakuje jako wędlina do pieczywa   Składniki:    udziec z indyka(...)powstały w trakcie pieczenia  przecedzić  i przelać do rondelka.                     - Obrane pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na łyżce oliwy , przełożyć do sosu,  dodać ok.1/2 szklanki wody /  ilość  wody regulujemy w zależności od tego ile sosu potrzebujemy/ ,wsypać pieprz zielony i zagotować.     - Sprawdzić

Zakamarki mojej kuchni
11. Sałatka Martynki 309

pieczarki - pół ogórka - ćwierć papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy)  - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe do grzanek   Sos light: - 60g jogurtu naturalnego - pół ząbka czosnku lub pół łyżeczki granulowanego Mięso myjemy, usuwamy "brzydkie kawałki" i gotujemy, najlepiej w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu obsypujemy delikatnie ziołami(...)wraz z czosnkiem wyciśniętym przez praskę lub z saszetki. I teraz układamy w miseczce: na dnie sałata z rukolą, na nie ogórek, pieczarki, papryka, kurczak i kiełki. Posypujemy startym Parmezanem i grzankami, a na koniec oblewamy sosem czosnkowym.  Smacznego

Be Fit Be Strong
pizza warzywna... 159

Składniki: ciasto na pizzę 1 opakowanie/nie mrożone, sos do pizzy - ile potrzeba, olej rzepakowy 6 łyżek, pieczarki 50 dag, kucharek 2 łyżeczki, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 duża, cukinia 1 średnia, pomidory 2 sztuki, ser mozarella 25 dag, feta 1/2 opakowania pieczarki na oleju usmażyć z kucharkiem do odparowania nadmiaru wody, wystudzić, cukinię pokroić ze skórką na plasterki, posypać(...)minutach ręcznikiem papierowym osuszyć plasterki ciasto na pizzę rozwinąć z rulonu i dać na blache z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia na cieście rozsmarować sos do pizzy pikantny, rozłożyć pieczarki wystudzone na pieczarkach ułożyć plastry cukinii, rozsypać pokrojone kawałeczki papryki dodac pokrojone w plastry pomidory i cebulę, rozsypać ser mozzarella i ser feta piec w nagrzanym piekarniku

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z łopatki w sosie pomidorowym (danie z szybkowaru) 326

uwierzcie mi, danie wyszło idealne! Gulasz z łopatki wieprzowej to kolejny przepis na danie z szybkowaru. Jeżeli macie ochotę na inne gulasze to wypróbujcie przepis na gulasz z pieczarkami lub w sosie własnym . Przygotowanie poniższego dania  zajęło mi dosłownie 35 minut :) Składniki na 4 porcje: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 duża czerwona cebula

Ugotować
Domowa pizza z salami 148

ciepłej wody 20 świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli szczypta cukru Na sos: 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa z oliwek sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli kilka plastrów salami kilka plastrów wędliny 10 pieczarek 4 łyżeczki suszonego oregano 250 g tartej mozzarelli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Świeże drożdże(...)plastry. Kulkę mozzarelli odcedzamy z wody i kroimy w plastry. Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach, pamiętając o zachowaniu grubszych brzegów. Rozsmarowujemy sos, kładziemy plastry mozzarelli, pieczarki, salami i szynkę. Posypujemy suszonym oregano i tartym serem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, pizzę pieczemy na blaszce przez 15 minut do momentu kiedy

Menmagazine
Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym 222

podaną z sosem pieczarkowym. Pyszne danie na obiad. Składniki: 6 średnich ziemniaków gotowanych 4 średnie ziemniaki surowe 2 jajka 2 cebule 200 g boczku wędzonego sól, pieprz Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 180 ml śmietany 30% pęczek koperku łyżeczka cebuli suszonej sól, pieprz cayenne   Przygotowanie Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i boczek kroimy(...)mieszamy. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez około 1,5 h w temp 180 C. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Wlewamy do nich śmietankę i dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż sos się zagęści. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Sosem polewamy plastry babki ziemniaczanej

e-PrzepisyKulinarne
Pizza domowa z salami 181

ilości 3 - 4 dodatków w zupełności wystarczą. Ostatnio robiłam dwa rodzaje pizzy jedna z dodatkiem pikantnego salami, pieczarek i świeżej papryczki chili, a druga z boczkiem, pieczarkami i papryczką chili, oczywiście każda z sosem pomidorowym i żółtym serem mozzarella. Ważną kwestią, jeśli chodzi o cienkie ciasto, jest wybór mąki, najlepiej typ 00, ale jeśli takiej nie ma, sprawdza się również(...)świeżych drożdży 10 g soli (płaska łyżeczka) 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki cukru do zaczynu Sos do pizzy: Przepis jak zrobić sos znajdziecie TUTAJ . Dodatkowo: 15 g salami 15 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 500 g sera żółtego mozzarella 1 świeża papryczka chili 100 g twardego sera dojrzewającego (parmezan lub jantar) rukola lub inne ulubione dodatki Sos czosnkowy

Kuchcik gotuje
Kurczak z woka z pędami bambusa 253

Składniki na 4 porcje: 600g mięsa z kurczaka – u mnie udka Puszka pędów bambusa (220g) Biała część pora ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 17 dag pieczarek 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu chili słodko-pikantnego Tao Tao 2 łyżki oleju Łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z kurczaka pozbyć się kości, pokroić w kostkę. Zalać połową sosu(...)pieczarki w półtalarki. W woku/patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso. Smażyć. Ewentualnie posól i popieprz Następnie dodać pora, po 2 minutach paprykę z pędami bambusa, a po kolejnych pieczarki. Wymieszaj. Dopraw 2 połową sosu sojowego i chili. Gdy będzie za rzadkie, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Chwilę gotować. Podawać z ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 98

doprawienia: sos sojowy, szczypta pieprzu i soli Topping: mięso perliczki z bulionu, marynowane w 1 łyżce sosu sojowego i smażone przez minutę 100 gram pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, marynowanych w sosie sojowym i łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia makaron Ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu (ja użyłam makaronu z tapioki) grzyby shitake, moczymy i postępujemy(...)samo jak z pieczarkami jajka ugotowane na twardo lub z odrobinę płynnym żółtkiem świeży szpinak - kilka liści cebula dymka płaty wodorostów nori- wymoczone przez kilka sekund w wodzie i pokrojone w paski Wszystkie warzywa obieram. Sos sojowy, syrop klonowy i sos ostrygowy mieszam w dużej misce i umieszczam w niej warzywa oraz mięso i kości. Całość dokładnie mieszam

Mango Papaja
Pizzerki 169

pizzerek. Ciasto 30g drożdży 270ml letniej wody  450g mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Sos  4 łyżki przecieru pomidorowego  2 łyżki oliwy zioła prowansalskie (wedle uznania) Dodatki 4 cebule 20 dag pieczarek 20 dag ulubionej wędliny  30 dag żółtego sera pieprz, oregano, bazylia  Sposób Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem(...)pióra i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, szynkę kroimy w plastry. Ciasto podzielić na równe części, każdą część kolejno spłaszczyć, posmarować sosem, ułożyć dodatki: odsączoną cebulkę z pieczarkami, szynkę, przyprawy. Na sam koniec każdą pizzerkę posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut

Kuchenne aromaty
Tarta z wędzonym boczkiem, dynią i pieczarkami 126

Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła 1/3 szklanki wody Łyżka oliwy z oliwek Szczypta soli Szczypta cukru Góra: 200 g boczku wędzonego 250 g pieczarek Mały kawałek dyni Sos: 2 jajka 300 ml śmietany 12% Szczypta soli Szczypta pieprzu Przygotowanie Mąkę przesiewamy. Do tej samej miski dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i cukru, 1/3 szklanki(...)mało możemy dodać oliwę z oliwek. Wyciągamy nasze ciasto na tartę z lodówki. Na górę dodajemy boczek, pieczarki oraz dynię. Jajka wbijamy do garnuszka, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie ze sobą mieszamy, aby powstał jednolity „sos”. Tak przygotowanym sosem zalewamy naszą tartę. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Programista w kuchni
Roladki schabowe w pomidorach 89

Propozycja obiadowa – roladki wieprzowe nadziewane pieczarkami z żółtym serem w pomidorowym sosie z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki na 4 porcje: • 4 plastry schabu • olej do smażenia Farsz • kilka dużych pieczarek • 100 g sera żółtego • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 łyżki masła Sos • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry • 2 łyżki śmietany • 1 serek topiony(...)następnie dodać pieczarki, poddusić i odparować wodę. • Przestudzić i dosypać ser żółty starty na tarce. • Na plastry schabu rozłożyć farsz i zwijać roladki. Pospinać wykałaczkami. • Roladki obsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Pomidory zagotować, dodać śmietanę, serek i mieszać, aż się rozpuści. Przyprawić. • Sosem zalać roladki schabowe

To co kocham
Klopsy jaglane z kalafiorem , kiełbasą bekonową zapiekane pod sosem bolońskim. 151

mały kalafior 2 cebulki 2 łyżki posiekanego  szczypiorku domowa vegeta do smaku pieprz , szczypta chili do smaku około 1 szklanki  bułki tartej 4 jajka 3 pieczarki 520 g sosu bolońskiego Jamar Wykonanie : Ugotowany w osolonej wodzie kalafior podusić tłuczkiem do ziemniaków.Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.Podsmażyć. Do miski

Sama słodycz i szczypta chili
Jajka w koszulkach w sosie meurette 117

tych kursach się nauczyła. I teraz właśnie zrobiła mi fantastyczne jajka w koszulkach z sosem. Który to sos nazywa się meurette. To z kursu kuchni francuskiej. Sos jest z pieczarek, boczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby: 4 jajka 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 1 szalotka(...)kilku chwilach dodajemy też pokrojone na ósemki pieczarki, zmiażdżony bokiem noża czosnek razem z łupinką, podsmażony wcześniej boczek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, dodajemy listek laurowy, pół pęczka natki pietruszki w całości, bez krojenia, mieszamy i gotujemy aż wino się zredukuje i powstanie gęsty sos. Teraz robimy grzanki: bierzemy 4 kromki pieczywa tostowego

Marder&Marder Manufacture
Jajka w sosie musztardowym z pieczarkami 138

łyżki mąki pszennej i dolewamy bulion. Ważne jest aby energicznie mieszać żeby nie powstały grudki. Dodajemy musztardę i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 2 minut ciągle mieszając. Sos łączymy z pieczarkami i cebulką

VioletoweKucharzenie