Pyszne i oryginalne mięsne rolady z dodatkiem soczewicy, pieczarek, świeżej natki pietruszki i czosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek(...)cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz Czosnek granulowany Sos grzybowy: 1 cebula 10 małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe 150 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 400 ml wody Sól Pieprz Rolady: Soczewicę gotujemy
VioletoweKucharzeniemąka do smażenia : 2 łyżki masła klarowanego Wyrabiamy mięso z przyprawami i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Obtaczamy w mące i delikatnie obsmażamy na rozgrzanym maśle. Składniki na sos : 25 dag pieczarek 200 ml śmietany 18%, sól,pieprz, liść laurowy, 1 łyżeczka mąki ( opcjonalnie ) koperek, 1,5 l. wody. W rondlu zagotować 1,5 l wody i włożyć pulpety, liść(...)laurowy oraz pokrojone w plasterki pieczarki ( ja obieram ze skórki ). Wszystko gotować na wolnym ogniu około 30 min. śmietanę wymieszać z mąką i trzema łyżkami sosu, po czym wlać do rondla, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Posypać koperkiem . Smacznego
Pysznosci Babci Basiminut. Z powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiniezbyt skomplikowana kanapka ze specjalnie doprawionym mięsem uformowanym w burger lub, częściej, bardziej podłóżnie przypominając kiełbasę (nazywaną Italian sausage) i dodatkami. Najczęściej stosowane dodatki to: pieczarki, papryka, cebula, ser mozzarella i sos pomidorowy. Najczęściej do kanapki używam sosu pomidorowego zrobionego według przepisu na Ryż kubański Składniki (2 porcje) -2 duże pszenne bułki -500 g chudej wołowiny -1 ząbek czosnku(...)sól, pieprz -2 łyżki czerwonego wina -cynamon -gałka muszkatołowa -100 g pieczarek -1/2 małej cebuli -kawałek zielonej i/lub czerwonej papryki -100 g sera mozzarella -sos pomidorowy lub dobrej jakości keczup -6 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie Ser mozzarella zetrzeć na tarce. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paski lub kawałki, a cebulę w piórka
Zielona Kuchniapieczarki kroję w pół plasterki i dodaję do papryki . Teraz paprykę z pieczarkami smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez 15 minut na średnim ogniu . Usmażoną paprykę z pieczarkami razem z sosem przekładam do garnka w którym przygotuję całe danie . W międzyczasie gdy smażę pieczarki i paprykę przygotuję brokuł : Umyty brokuł dzielę na mniejsze kawałki . W garnku zagotowuję wodę
Uwaga Babcia Gotujepiłkarski i zgłosić do rozgrywek b-klasy ;););) No i przecież to właśnie na boisku wymyśliliśmy naszą kulinarną zabawę !!! PS Dziadkowe klasyczne panierowane pieczarki postanowiłem nieco wzbogacić. Przecież ich środek aż prosi się o wypełnienie :) PPS Sos idealnie pasujący do dania jest dziełem syna i żony :) PPPS Rodzice upierają się, że dziadek nie potrafił nic ugotować i że mi się przyśniło(...)pieczarek 2 opakowania serka topionego np. tylżyckiego - nie kremowego słoiczek kaparów 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia Sos: 150 ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 mały ogórek kilka listków szpinaku Wykonanie: Pieczarki oczyścić i usunąć z nich nóżki. Wnętrza grzybów wypełnić serkiem topionym po brzegi. W serku umieścić po jednym lub kilka kaparów. Obtoczyć
zadanie-gotowaniemąki graham, 150 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, ½ łyżeczki soli, ¾ szkl. ciepłej maślanki, 5 łyżek ciepłej wody Nadzienie: kilka plastrów grubej kiełbasy, sos pomidorowy (taki jak do pizzy), 25 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżki masła, 4 ogórki kartuskie , ketchup, 4 łyżki startego żółtego sera, cebulka prażona sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem(...)Nadzienie: Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, a następnie pieczarki. Dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku przyprawami. Ciasto smarujemy sosem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry, pieczarki, ogórka pokrojonego w plastry, posypujemy serem żółtym. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polewamy ketchupem i posypujemy prażoną cebulką
słodki bratekDanie szybkie i pyszne :) Dzięki silken tofu (tofu jedwabiste) sos jest gładki i pyszny. Przygotowanie 3 porcji zajęło tylko 15 minut! Składniki: - makron (u mnie kukurydziane penne), - 10 sporych pieczarek, - 1 opakowanie silken tofu miękkiego (340 g), - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - 1/2 pęczka koperku, - sól, pieprz, - 1 łyżka soku z cytryny, - olej. Wykonanie: Wstawić wodę na makron. Obrać(...)dalej dusimy, przyprawiając solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy posiekany koperek. Sos trzymamy na patelni do czasu aż pieczarki będą miękkie. Makaron odcedzamy, polewamy sosem i zjadamy szybko dopóki gorące :) Smacznego
Co na wege obiad?kosteczkę. Dorzucić do pieczarek, gdy się podsmażą i wyparuje z nich nadmiar wody. Nie dopuścić do przysmażenia czosnku. Ma się on tylko zeszklić. Wlać na patelnię ok. 150 ml wody. Dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy i pomidory połamane na mniejsze kawałki. Dusić ok. 5 minut - ser musi stopnieć, a pomidory zmięknąć. Doprawić sos kminkiem, ostrą papryką, solą(...)ewentualnie pieprzem. Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię. Wymieszać, by sos pokrył makaron. Ewentualnie dolać wodę z gotowania makaronu. Podawać posypany suszonym oregano. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti w sosie pomidorowym Spaghetti z cukinią i boczniakami Mając przed sobą jeszcze czas rehabilitacji, postanowiłam wziąć się za lekturę lipowej serii Katarzyny Puzyńskiej . Dawno nie czytałam kryminałów. Poza
Weekendy w domu i ogrodziełodygi selera naciowego 10 średnich pieczarek 100 g twarogowego solonego sera bałkańskiego oliwa z oliwek pestki dyni czarnuszka pieprz, estragon, sos chili, grzybowy sos sojowy, klasyczny sos sojowy Bakłażana i pieczarki kroimy w cieniutkie półplasterki. Selera w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek najpierw bakłażana i przesmażamy go delikatnie, aż nieco zmięknie. Następnie przekładamy go do miski(...)patelnię wrzucamy pieczarki i selera. Przesmażamy je i na koniec podlewamy delikatnie grzybowym sosem sojowym. Przekładamy do miseczki z bakłażanem, aby warzywa przestygły. Dodajemy sporo estragonu, pieprz, sos chili i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Do warzyw ścieramy na tarce ser bałkański. Jeśli macie niezbyt zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki i na rozłożone nakładamy
vegetanieSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka 30 dag makaronu (ozdobne kolanka) 1 cebula 25 dag pieczarek 50 ml sos sojowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki suszonego estragonu 40 dag śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy sos sojowy i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 30 minut(...)drobną kostkę. Kurczaka zdejmujemy z patelni a na jego miejsce dodajemy masło, pieczarki i cebulę. Dodajemy estragon, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy na złoty kolor. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy usmażone wcześniej mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki
Qchnia po prostususzonych grzybów np. borowików jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2,5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki pieprzu kilkanaście kropel ciemnego sosu sojowego 2 łyżki mąki rozpuszczonej o odrobinie wody 1 bulionetka drobiowa Przygotowanie Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do nich posiekanego pora. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym - odstawić do przestygnięcia(...)potrzeba) lekko posolić i gotować do miękkości. Mięso przełożyć do miski, wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą i pięć łyżek podsmażonych pieczarek, nie zapomnieć czosnku. Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać i formować nieduże klopsiki. Każdy obtoczyć w mące i podsmażyć. Pozostałe pieczarki połączyć z posiekanymi borowikami w tej wodzie co się gotowały, rozpuścić w niej
Gaździnka warzySkładniki na 6 zapiekanek około 20 cm. 2 bagietki pszenne 400 g pieczarek 300 g startego żółtego sera puszka kukurydzy pikantny sos pomidorowy lub pikantny ketchup. sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki myjemy i obieramy, potem drobno kroimy(...)Smażymy pieczarki na masełku aż się zarumienią, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Bagietki przekrajamy na pół i każdą smarujemy ketchupem lub sosem w moim przypadku był to ketchup. Kiedy pieczarki będą gotowe nakładamy je na bagietki następnie kukurydze i dużo sera. :) Ruszt w piekarniku ustawiamy mniej więcej po środku
Mój pomysł narazem w pierwszej wersji. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pieczarkowy: 10-15 szt. pieczarek pół dużej cebuli 0,5 l bulionu ziele angielskie liść laurowy 3 łyżki mąki śmietana do zagęszczenia pieprz sól - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2011/01/nalesniki-ze-szpinakiem-i-sosem.html#sthash.TpgeVKi5.dpuf 10 pieczarek(...)tłuszczu, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i razem dusić jeszcze przez kilka minut. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pieczarki i cebulę, gotować przez kilka minut. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować
Pasja Smakumogę znaleźć odpowiednich słów. Wyszło po prostu pysznie, jeśli spróbujecie, nigdy więcej nie tkniecie gotowego sosu słodko-kwaśnego ;) Składniki (4 porcje): - 400 g filetów z kurczaka - 1 mała biała cebula - 1 mała czerwona cebula - 1 papryka - 1 duża marchewka - kilka pieczarek - 1 ząbek czosnku (zgnieciony) - 1 łyżeczka imbiru - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 2 woreczki ryżu(...)wymieszaj w marynacie. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem**. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak długo, aż cukier się rozpuści. Cebule pokrój w grubszą kostkę, paprykę, marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku olej rzepakowy (lub na grubej patelni) i podsmaż kurczaka
Corner With Recipes