pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:40/369)

EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI 202

mąki pszennej  pół szklanki ciepłej wody  2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli Na wierzch:  100g szynki 1 mała cebula  kilka  pieczarek  starta mozzarella  Na sos:    2  łyżeczki koncentratu pomidorowego    1 łyżeczka pikantnego ketchupu    2 łyżeczki wody    szczypta soli    bazylia(...)kształt.  Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz  placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut.  Po tym czasie pizza powinna być gotowa

Walijskie Pichcenie
Naleśniki z pieczarkami 188

jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki miksujemy i smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Farsz: 30 dag pieczarek 1 opakowanie sosu borowikowego Knorr 1 marchewka 1 mała cebula sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki i startą ma tarce marchewkę. Doprawiamy

Salonik smaków
Zapiekane ziemniaki puree z pieczarkami 200

grzybowym sosem sojowym. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i wykładamy połowę puree. Dobrze ugniatamy tworząc pierwszą warstwę naszej zapiekanki. Teraz wykładamy pieczarki z marchewką i groszkiem, a następnie wylewamy wcześniej przygotowany sos z jogurtu i jajka. Sos przygotowujemy z pozostałego jogurtu wymieszanego dokładnie z surowym jajkiem i pieprzem. Następnie wykładamy drugą część ziemniaków i wyrównujemy, aby zapiekanka(...)zgęstnieje. Sos podajemy jako dodatek do zapiekanki. Danie jest gotowe :) Na pewno będzie Wam smakować. Idealnie komponują się te składniki. Szczególnie, że zapiekanka jest dość ostra, bo pieczarki doprawialiśmy mocno pieprzem i sosem chili, a do tego delikatnie słodkawy sos z kukurydzą. My lubimy takie połączenia i mamy nadzieję, że Wam również będzie smakowało. Pozdrawiamy

vegetanie
Kremowy makaron z wątróbką i pieczarkami 95

Wątróbka w smacznym sosie z dodatkiem makaronu to zawsze pełnowartościowe i sycące danie. Dziś zapraszam na połączenie podrobów z deliaktnymi pieczarkami i kremowym sosem.  Składniki (4 porcje) -200 g makaronu -500 g wątróbki (u mnie jagnięca) -250 g pieczarek -150 ml śmietanki  -150 ml bulionu  -1 łyżka oleju rzepakowego -2 ząbki czosnku -1 cebula -1 zielona papryka(...)małą kostkę. Wszystko razem przemsażyć.  Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać do warzyw i smażyć 5 minut.  Wątróbkę omyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Wyłożyć na patelnię. Smażyć wszystko razem aż wątróbka stanie się brązowa. Dodać bulion i śmietankę. Całość dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos będzie za rzadki można deliaktnie zagęścić

Zielona Kuchnia
Sandacz na maśle z sosem chrzanowym 99

jest jedną z lepszych ryb, które uwielbiam. 1,5 kg sandacza Sól Pieprz Sok z cytryny 100 g masła Mąka + bułka tarta (w proporcji 1:1) do panierowania Sos chrzanowy: 7 pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki  majonezowego sosu chrzanowego  FOLWARK 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka Sandacza kroimy(...)Ryba musi być rumiana. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki.  Gdy zmniejszą objętość  wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, sos chrzanowy i chrzan. Całość mieszamy i redukujemy do zgęstnienia. Podajemy z rybą

VioletoweKucharzenie
Jajka w sosie tatarskim 198

Jajka w sosie tatarskim... Gęsty, śmietanowo-majonezowy sos. W nim zatopione: groszek, ogórki i pieczarki konserwowe. A na wierzchu liliowe połówki jajek. Pyszna ozdoba stołu! Polecam nie tylko na Wielkanoc!   Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo; 200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu); Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 5 średnich ogórków konserwowych; 3/4 szklanki(...)odcedzić z zalewy, pokroić na ćwiartki, dodać do groszku i wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać. Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać powstały sos. Sos przyprawić białym pieprzem i solą. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na dno szkalnego naczynia wyłożyć sos.  Sos oprószyć poskienym szczypiorkiem

Gospodyni Miejska
Ravioli z sosem grzybowym 161

mamę lub babcię. Za to farsz i sos robimy następująco. Składniki: farsz 250g ricotty 3 garście świeżego szpinaku 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę pieprz i sól sos 200g małych pieczarek (jeśli są większe - pokroić w ćwiartki) 2 łyżki kurek w zalewie 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę 200g śmietany 18% pół(...)kieliszka białego wina 2 łyżki sera pecorino Sposób przygotowania: Farsz Wszystkie składniki włożyć do malaksera i pokroić. Doprawić solą i pieprzem wg uznania. Sos Na średniej patelni podsmażyć na oliwie z oliwy pieczarki w całości. Obficie posolić i popieprzyć. Kiedy się zrumienią dodać szynką i cebulę. Zrumienić. Dodać kurki. Zalać winem i poczekać aż prawie całe odparuje. Dolać śmietanę

W kuchni wieczorem
Pierś kurczaka z serem kozim i kaparami 216

życia w klatce, zanim trafił na mój talerz. Po krótkim namyśle zdecydowałem, że pierś jedynie lekko przyprawię, a podam z kozim serem i kaparami. Dodatkiem był ryż z sosem z brązowych pieczarek (tak, wciąż jestem ich fanem, zwłaszcza, że w sklepie pod moim domem kosztują niecałe 4 zł za opakowanie 250 g). Składniki (dla dwóch osób): 1 podwójna pierś kurczaka(...)łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki miodu sól i pieprz do smaku Jeśli pierś chcecie podać jak ja - z ryżem i sosem pieczarkowym - będziecie potrzebować jeszcze: ok. 125 g brązowych pieczarek 1 małą cebulę 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30 proc. pieprz i sól do smaku ryż Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon

W SMAK
Szparagi z pieczarkami 165

podać z jajkiem sadzonym.   W oryginale były podane na grzance:)  Polecam i czekam na opinie ;) 1 pęczek zielonych szparagów 25 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka  sosu Worcester pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego sól i pieprz  cytrynowy wg smaku Szparagi myję, odrywam twarde/zdrewnia(...)końcówki i kroję na mniejsze kawałki, „łebki zostawiam dłuższe. Pieczarki obieram, przepłukuję, odsączam porządnie z wody. W rondlu lub woku rozpuszczam masło, wrzucam posiekany drobniutko czosnek, następnie pieczarki i szparagi, dodaję sos sojowy, sos Worcester , pieprz cytrynowy i  wszystko przesmażam mieszając około 5 – 6 minut.  Szparagi i pieczarki mają być chrupkie, wtedy są najsmaczniejsze. Na koniec można posolić

Takie tam pichcenie
Lasagne bożonarodzeniowa 637

popularne pierwsze danie w czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek  i dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno nie jest to la cucina povera , ale przecież to Święta(...)okazje, takie jak różne uroczystości czy rodzinny niedzielny obiad. Pamiętajcie, że kiedyś w południowych Włoszech mięso nie było codziennością, lecz stanowiło rarytas.  Pierwszy raz przygotowałam sos bolognese z dodatkiem kiełbasy i pieczarek i muszę przyznać, że efekt jest genialny! Na pewno wykorzystam ten patent jeszcze nie raz, nie zawsze robiąc lasagne, a czasem po prostu mieszając sos ze spaghetti

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z brokułów z sosem czosnkowym. 780

smażymy na odrobinie oleju. Sos: mieszamy ze sobą jogurt i majonez, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Składniki układamy warstwowo: Brokuły, pieczarki z cebulą, kukurydza, sos i tak aż do wyczerpania składników. Odstawiamy na godzinkę do lodówki do "przegryzienia

Czerwona Porzeczka
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 150

Robiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku(...)stron.  Następnie lekko przyklepujemy (nie używając tłuczka!) i rozpłaszczamy mięso ręką. Dzięki tak przygotowanemu mięsu nie musimy już potem, podczas duszenia, dodawać mąki, aby zagęścić sos. Sos, podczas pieczenia, trochę się zredukuje i jego konsystencja będzie w sam raz. Mniam:) Mięso doprawiamy pieprzem i papryką Rozgrzewamy (ale nie za bardzo) w większym garnku i na małym ogniu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sos pieczarkowy z cebulką 125

Sos idealny do kopytek i nie tylko. Pieczarki, cebulka, pietruszka... Palce lizać! :) Składniki na sos pieczarkowy z cebulką (4 - 5 porcji): pieczarki około 200 g duża cebula 1/2 pęczka pietruszki mała śmietana 18% 2 łyżki mąki pszennej kostka grzybowa sól pieprz Pieczarki oczyścić i pokroić w paski, a cebulę w kostkę. Podsmażyć na patelni na maśle przez około 5 minut(...)czasie zagotować 250 ml wody i rozpuścić w niej kostkę grzybową. Wrzucić do bulionu cebulę i pieczarki. Rozmieszać dwie łyżki mąki w śmietanie tak, aby nie było grudek. Wlać do garnka powoli mieszając. Na koniec posiekać natkę pietruszki i dodać. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem

Karola gotuje
Pizza capriciosa 164

łyżki oliwy *na tą pizzę będziemy używać ciężkich składników farszu, dlatego też należy dodać nieco więcej drożdży i oliwy niż normalnie Sos:   4 łyżki ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii Farsz: Ok. 200g pieczarek Kilka plasterków ulubionej szynki Ok. 100g żółtego sera Oregano do posypania Łyżka masła Przygotowanie ciasta : Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca(...)smażymy na patelni. Możemy je lekko posolić. Szynkę kroimy w kawałki. Ciasto na pizzę wałkujemy w okrąg na blacie podsypanym mąką. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem. Rozprowadzamy sos. Na to układamy pieczarki oraz szynkę. Posypujemy żółtym serem oraz oregano. Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika na 220 stopni

Kolizje Smaków
Pizza na wypasie z serem w bokach 107

okazję jeść i dodam również, że jestem dumna iż taki właśnie przepis mogę zamieścić dla Was na moim blogu. Pizza z chipsami z szynki parmeńskiej, brokułem, niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna. Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy(...)Miksuję na gładki sos. Połowę sosu odstawiam, połowę zużywam tuż po przygotowaniu. Pozostałe czynności Sosem pomidorowym smaruję wyrośniętą pizzę, następnie na sos nakładam starty ser gouda. Układam chipsy z szynki parmeńskiej, ugotowane na parze różyczki brokuł i pieczarki oraz posiekane papryki. Całość przykrywam serem cheddar i mozzarella. Gotowy placek umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na kamieniu

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania