pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:32/369)

Sos tatarski 158

Idealny sos tatarski? A może jako sałatka? To już zdecydujcie sami. Pewne jest, że dobrze smakuje i chętnie sięga się po dokładkę! Koniecznie spróbujcie !  Składniki: 300 g pieczarek 1 cebula 5-6 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 1/2 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą(...)miski. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Ogórkom odkrajamy końcówki i również kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę i ogórki wrzucamy do miski z pokrojonymi pieczarki. Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sól oraz pieprz i to mieszamy łyżką. Powstały sos umieszczamy w misce z pokrojonymi warzywami i mieszamy. Próbujemy na smak. Można jeść od razu

Gotuj z Mąką
Kurczak w sosie brokułowym / Chicken in broccoli sauce 335

Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w ćwiarki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa. Pieczarki i mięso zalać rosołem i gotować  10 minut. Dodać brokuły i dusić jeszcze 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do garnka i gotować aż sos zgęstnieje. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Bazyliszek zaprasza na przystawki. Carpaccio z wołowiny kontra krewetki w winie. Opinia po mojemu. Cz. II 182

śmiało próbować - z ewentualnym z zastrzeżeniem lepszego doprawienia (kwestia upodobań oczywiście). Do wyboru również w wersji pikantnej z ostrą papryką.   Carpaccio z wołowiny z kaparami, serem, pieczarką i sosem vinaigrette to mój wybór. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Mięso delikatne, smaczne o ładnej barwie. Kapary, sos vinaigrette oraz ser typu parmezan nadały daniu wyrazisty

Kuchnia po mojemu
Sos pieczarkowo-koperkowy 199

skorzystała już rzesza ludzi. Nie sądziłam, że taki zwykły sos pieczarkowy odniesie taki sukces :) Niedawno zrobiłam nieco odmienną wersję z koperkiem, ponieważ bardzo lubię też sos koperkowy . Wyszedł pyszny. Polecam! Składniki: 20 dag pieczarek 1 cebula 1,5 szklanki wody sól pieprz odrobina cukru garść siekanego koperku 1,5 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Cebulę siekamy(...)odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pieczarki i całość dusimy. Kiedy większość wody z pieczarek wyparuje, wlewamy wodę, dodajemy trochę soli i gotujemy. 3. Gdy pieczarki zmiękną, mąkę i śmietanę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do sosu i mieszamy. Wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku odrobiną cukru i pieprzem, ewentualnie solimy. Po chwili sos jest gotowy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wegańska zupa pieczarkowa krem 135

ziemniaki  1-1,5 litra wody 1 marchewka 1 pietruszka  1 cebula 1/4 małego selera  1 kawałek pora natka pietruszki sos sojowy olej  pierz czarny i ziołowy Przygotowanie:   1. Najpierw obieramy pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pieczarki, marchew, por, seler pietruszkę kroimy w plastry. Ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Nać pietruszki siekamy(...)pieczarki i cebulę i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż pieczarki stracą wodę i mocno zbrązowieją.  4. Dolewamy więcej wody do bulionu, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz pieczarki z cebulą i ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. 5. Po tym czasie całość blendujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym.  6. Zupę podajemy z grzankami

Bananowe Pole
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego 163

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym?  Uwierzcie, że połączenie jest rewelacyjne! Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają. Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo d anie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle(...)posiekany czosnek, a po chwili - pieczarki (pokrojone w kostkę, ale nie drobną). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i dusić do miękkości. Następnie dołożyć mięso mielone i mieszając - doprowadzić do jego delikatnego obsmażenia. Na końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu, aż sos odrobinę zgęstnieje. Naczynie do zapiekania

Di gotuje
Wieprzowina z woka 273

Pork from the wok Składniki. 25 dag szynki wieprzowej 1/2 strąka papryk 4 pieczarki 1 jabłko 2 łyżki oliwy Marynata. 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej Sos. 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 2 łyżeczki cukru Wykonanie. Mięso pokroić w cienkie paseczki. W miseczce(...)połączyć sos sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 20 minut. Jabłka ze skórką i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki. Wymieszać składniki sosu. W woku rozgrzać oliwę i smażyć przez 3 minuty na silnym ogniu zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok. Dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć 2 minuty, wszystko

Kulinarny karnet Christophera
ŻEBERKA Z PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM 271

znalazłam jeszcze żeberka więc postanowiłam,że muszę ten niedzielny obiadek zrobić jakiś wyjątkowo pyszny.Powiem Wam nieskromnie,że udało mi się, żeberka wyszły wyśmienite i warte polecenia.Duszone,z pieczarkami w sosie pomidorowym,z lekko wyczuwalną nutką czosnku...no po prostu rewelacja.Polecam Wam mój przepis,który urodził się głowie w trakcie gotowania. Składniki:   50 dag żeberek wieprzowych 20 dag pieczarek

Niespełnione zdolności kulinarne
Ryby są super! Nowa książka Lidla! - Karol Okrasa i Dorota Wellman 191

sosie orzechowym! Nam spodobało się szczególnie kilka przepisów i któryś z nich z pewnością Wam niedługo pokażemy np. halibutowe kąski w ziołowym cieście, filet dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym czy klopsiki z karpia z suszonymi owocami. Podsumowując - książka jest świetnym źródłem inspiracji i informacji. Jest idealna dla osób początkujących, jak i zaawansowanych - zarówno jeśli chodzi o ryby

Plate of Joy
PIZZERINKI 148

szkoły. Dodatki? To już jest kwestia smaku, można tu dodać to co tylko się lubi :) U mnie pizzerinki były z pozostałym od obiadu sosem pomidorowym z mięsem mielonym  (przepis tutaj) , pieczarkami i serem. Składniki na ciasto drożdżowe(...)mąki pszennej * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody+ pół szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: * sos pomidorowy z mięsem mielonym * pieczarki drobno pokrojone i podsmażone na oliwie z oliwek * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać by płyn był letni

Zrób to smacznie
Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym 2255

nimi tworząc niezwykle apetyczne danie Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Składniki: Placki Ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Sos Pieczarkowy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki(...)najlepiej łyżką) placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Sos Pieczarkowy: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki

Słodka Strona
Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni 145

towarzyszy im dymka i szczypior. Składniki 500 g pieczarek  1 pęczek dymki ze szczypiorem  1 łyżka oleju kokosowego  1 łyżka sosu sojowego  kilka szczypt ziół prowansalskich  sól ziołowa Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na kawałki - mniejsze na ćwiartki, większe na szóstki. Wrzucamy do miski i dodajemy sól ziołową. Odstawiamy na pół godziny, aż pieczarki zmiękną(...)Dwie łyżki szczypioru można zostawić, aby posypać danie przed podaniem. Dodajemy do pieczarek. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego pieczarki z dymką i szczypiorem. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy sos sojowy i zioła prowansalskie. Całość mieszamy i smażymy, aż cała woda odparuje. Pieczarki z patelni podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego lub przekąskę. Fanom pieczarek polecam

My Chcemy Jeść
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 193

poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu. Pappardelle na 3 sposoby UNO. Sos z pieczarkami Składniki: 15 średnich pieczarek 2 średnie cebule 300g piersi z kurczaka 200g śmietany 18% kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwek pieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki(...)Dodać pieczarki, posolić i solidnie popieprzyć. Smażyć aż odparuje cała woda, która wypłynęła z pieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem. DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej) Składniki: puszka tuńczyka w zalewie wlasnej 1 papryka czerwona

W kuchni wieczorem
Bukiet warzyw z patelni 179

smaczna i zdrowa przekąską. Można ją serwować także jako dodatek do dania głównego.  Składniki 1 bakłażan 1 cukinia 6 dużych pieczarek 1 czerwona papryka 1 łyżka sosu sojowego sól Pieczarki kroimy w dużą kostkę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy w misce,  dodajemy sól i jeszcze(...)mieszamy. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili dodajemy łyżkę sosu sojowego i mieszamy. Można dodać trochę ciepłej wody i je udusić. Warzywa często mieszamy i dusimy do momentu, aż będą miękkie, a cała woda odparuje. Bakłażan, zwany także oberżyną, to niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo. Zawiera potas, wapń i magnez. Korzystnie działa na układ trawienny i obniża poziom cholesterolu

My Chcemy Jeść
Pieczarki w cieście czosnkowo-paprykowym 247

Pieczarki również są niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Ciasto czosnkowo-paprykowe idealnie się z nimi komponuje. Ja je uwielbiam w wersji solo, ale wyśmienicie pasują do lekkiego sosu. 400g pieczarek Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mleka   3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki czosnku w proszku 1 szczypta proszku do pieczenia (solidna

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania