kolację z kromką świeżego chlebka :) około 1 kg mięsa gulaszowego z indyka pieprz cytrynowy pieprz młotkowany z kolendrą przyprawa do mięs czerwona olej z czosnkiem sos sojowy sól 50 dag pieczarek 150 ml śmietany *ilość przypraw uzależniona jest od własnych smaków Mięso z udźca myję, przekładam do miski, dodaję przyprawy i olej z czosnkiem, całość dokładnie mieszam. Odstawiam(...)lodówki, na co najmniej pół godziny. Następnie mięso obsmażam, jak mięsko puści sok podlewam gorącą wodą i gotuję do miękkości. Pieczarki myję, kroję w plasterki, dodaję pod koniec gotowania do mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, sos zabielam śmietaną
Takie tam pichcenietopionego -łyżeczka sosu sojowego -kromka chleba czerstwego -mleko, kilka łyżek -parmezan starty Na maśle szklimy posiekany drobno por. Dodajemy posiekane pieczarki, pieprzymy do smaku. Podlewamy małą łyżeczką sosu sojowego. Gdy pieczarki delikatnie zbrązowieją, zalewamy je bulionem. Gotujemy 15 minut. Dodajemy ser topiony i miksujemy wszystko. Ja już nie używam soli, jednak możecie doprawić nią wg uznania. Pokrojony
BaRepasmakaronu ze szpinakiem 200 g tuńczyka w oleju 2 średnie konserwowe buraczki 4 jajka 2 kiszone ogórki 5-6 marynowanych pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1 łyżeczka musztardy francuskiej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku(...)porządnie wymieszałam. Na dużym półmisku ułożyłam umytą, osuszoną i lekko porozrywaną sałatę, a na nie makaron.Delikatnie polałam po całości sosem. Na wierzchu po środku rozłożyłam resztę sosu, pokrojone pieczarki i połowę tuńczyka. Dookoła obłożyłam plasterkami jajka, ogórka, cebuli i buraczka. Pozostałego tuńczyka rozłożyłam po dwóch bokach sałatki. Udekorowałam środek gałązkami zielonej pietruszki. Odstawiłam na 10 minut aby smaki się
Gosia gotujeszpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA(...)RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ RUSKIE PIEROGI KARKÓWKA Z DUSZONĄ KAPUSTĄ
W kuchennym oknie Ewydobry gotowy sos. Dodajemy tylko swoje ulubione mięso, warzywa, przyprawy i obiad gotowy! 1 podwójna pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 520 g sosu słodko-kwaśnego JAMAR 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku Sól Pieprz 150 g ryżu Cebulę oraz paprykę(...)Szklimy na rozgrzanym oleju. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Dokładamy do cebuli i papryki, dusimy. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko mieszamy. Całość zalewamy sosem, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy na ugotowanym ryżu
VioletoweKucharzeniePyszne, aromatyczne i bardzo sycące polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie gorgonzola. Naprawdę ser gorgonzola jest rewelacyjny do zagęszczania i zabielania sosów. Wbrew pozorom nie dominuje w daniu. Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 1 cebula 50 g gorgonzoli 50 g pieczarek sól, pieprz mąka do obtaczania ewentualnie kilka łyżek śmietany 30% posiekany świeży koperek olej Polędwicę umyć(...)odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do przesmażyć warzyw dodać polędwiczki wieprzowe i 2 szklanki wody (tj. tyle, aby przykryć mięso). Dusić na małym ogniu (co najmniej 1 godzinę). Pod sam koniec dodać pokruszony ser gorgonzola. Poczekać, aż rozpuści się. Jeżeli według was sos jest zbyt rzadki - zagęścić go (najlepiej w kubku
Ugotowaćorzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa i drobiu. Ja mogę jeść ją samą! Fasola w sosie Składniki: ½ kg zielonej fasoli, u mnie mrożona 1 łyżeczka soli 30 g masła 1 cebula 400 g pieczarek sól i czarny pieprz do smaku 200 ml wywaru z kurczaka 250 g mascarpone 30 g żołtego sera, np. cheddar Posypka(...)maśle. Dodaj zmielone migdały i smaż przez 3 minuty, aż migdały lekko się zrumienią. Dodaj utarty parmezan i ponownie smaż przez 3 minuty. Odstaw na bok. Przygotuj sos. . Obierz pieczarki i pokrój w plasterki. Smaż pieczarki na maśle w dosyć wysokiej temperaturze, tak aby szybko odparowały z wody. Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj do pieczarek. Smaż przez
codojedzeniałyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebule z czosnkiem. Dodać mięso i chwilę podsmażyć, dodać startą marchewkę, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i sosy: sojowy i rybny. Smażyć przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucić chili i nudle i zalać wodą tak, aby przykrywała makaron. Gotować, aż makaron będzie miękki. Przepis pochodzi
Moja Galeria Smakumnie minął bardzo pracowicie. W natłoku wszystkich spraw, które są do zrobienia przed końcem roku mam do podzielenia się z Wami wspaniałym przepisem na tortille z pieczarkami, karmelizowaną cebulą i sosem pomidorowym. Przepisy na tortille znajdziecie u mnie często, bo bardzo lubię je przygotowywać i to w różnej postaci. Lubię je przede wszystkim dlatego, że doskonale nadają się do wykorzystania(...)czystej patelni podsmażamy cebulę (ok. 10 minut). Posypujemy cebulę ksylitolem i zalewamy winem. Smażymy jeszcze ok. 5 minut. Tortille smarujemy serkiem kanapkowym, wykładamy cebulę i pieczarki. Całość podajemy z sosem. Zapisz
rabarbaroworazem przygotowałam pizzę z szynką, pieczarkami i sosem czosnkowym. Po zapieczeniu z serem wyszła bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam . Składniki ciasta na dużą blaszkę : 3-4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)posypując blat mąką rozwałkowujemy okrąg na wielkość dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ). Ciasto smarujemy ketchupem, na to rozkładamy cebulę, pieczarki, szynkę i część kukurydzy. Majonez mieszamy ze śmietaną, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem smarujemy pizzę, na to wysypujemy tarty ser i resztę kukurydzy. Pizzę pozostawiamy na 10 minut aż podrośnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiamy pizze. Dziś polecam Wam przepis na pizze na ziołowym cienkim cieście z szynką, papryką i pieczarkami. Ciasto pięknie wyrasta, dzięki czemu z podanych składników przygotujecie dwie pizze 30 cm. Do tego ketchup i domowy sos czosnkowy i… nic tylko jeść Przyznam Wam szczerze, że choć zdarza nam się jeszcze od czasu do czasu (teraz coraz rzadziej) jeść pizzę(...)łyżka oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszki Farsz: 1/2 czerwonej papryki (dużej) 1/4 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula około 200 g wędzonej szynki 12 małych pieczarek Dodatkowo: sos do pizzy około 200 g sera mozzarella wiórki Przygotowanie: Do szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (bazylię, sól
Słodkie okruszkiżołądki drobiowe i serca z wykorzystaniem sosu paprykowego, który przedstawiałam kilka dni wcześniej. Warto spróbować. Składniki: Ok. 600 gram żołądków i serc drobiowych ( razem ) 300 gram pieczarek 1 cebula Ok. 200 ml sosu paprykowego 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki ¼ łyżeczki pieprzu olej 50 ml słodkiej śmietany(...)Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażamy. Żołądki i serca kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy, vegetą, solą, papryką i pieprzem. Dodajemy do podsmażonej cebuli i pieczarek wraz z sosem paprykowym. Dolewamy ok 100 ml wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę. Zagotowujemy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyświeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto, polać(...)Ciasto nawinąć na wałek i przenieść na blachę wyłożoną (lub nie) papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto z wałka. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy. Na sosie rozłożyć kawałki mozzarelli, posypać cebulą, a potem ułożyć talarki pieczarek. Całość posypać oregano. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury ok. 200 stopni C. ----- Podobne: Amarantusowa polenta z pieczarkami Zapiekanka z czerstwego pieczywa Niby pizza
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę(...)dodać 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną. Gotować około 5 min. 4. Mąkę rozmieszać w połowie szklanki zimnej wody. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Dodać do pieczarek szybko mieszając. 5. Sos doprawić solą, pieprzem oraz ziarenkiem smaku. Gotować 2-3 min. 6. Usmażone krokiety wyłożyć na talerz i polać sosem
A Ty Smakuj Mnieziemniaków, 2 większe cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, garść tartego sera żółtego, po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku. Składniki na sos: łyżka masła, łyżka mąki, 30 dag małych pieczarek, 150 ml bulionu (może być z kostki), sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 200 g śmietany 18% lub 12%. Dodatkowo: garść posiekanej natki pietruszki, 10 dag tartego sera(...)rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut. Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję za pomocą blendera. Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki, gotuję około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypuję natkę pietruszki
JejKuchnia