pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:19/369)

Placki ziemniaczane podane z sosem pieczarkowym 791

Pomysł na urozmaicenie tradycyjnych placków ziemniaczanych, czyli placki podane z sosem śmietanowym wraz z dodatkiem pieczarek oraz udek z kurczaka. Danie syte i bardzo proste do przygotowania. Takie placki najlepiej smakują podane od razu(...)usmażeniu 😊 Porcja dla 2-3 osób: placki ziemniaczane (5-6 sztuk) 3/4 kg obranych ziemniaków 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki mąki 1 jajko sól olej do smażenia sos śmietanowy z pieczarkami 100 ml śmietany 30% 2 udka z kurczaka (bez kości i skóry) 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz odrobina oleju do dekoracji posiekana zielona pietruszka

Ugotować
SOS PIECZARKOWY 145

Sos z pieczarek jest dodawany do wielu dań np.klusków,ziemniaków czy placuszków. SKŁADNIKI   500 g małych pieczarek 1 łyżka masła klarowanego 500 ml wody 3 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula sól ewentualnie sos sojowy do smaku (wtedy nie dodajemy soli) Pieczarki dokładnie myjemy (ja wolę takie małe pieczarki) i kroimy.Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulkę drobno(...)pokrojoną i podsmażamy chwilkę aż cebulka się zeszkli. Wrzucamy pieczarki i smażymy aż pieczarki zmienią kolor na ciemny.Dodajemy wodę i dusimy ok.15-20 min.po tym czasie doprawiamy solą albo dodajemy sos sojowy do smaku wtedy nie dodajemy już soli bo sos będzie słony.Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody i wlewamy do naszego sosu i mieszamy.Czekamy aż sosik zacznie się gotować jeszcze

Mała w garnku miesza
Polędwiczki w sosie z pieczarkami 276

Przepis na pyszną i delikatną polędwiczkę wieprzową w sosie śmietanowym z pieczarkami. Dzięki musztardzie sos jest lekko kwaśny , zaś rozmaryn cudownie łączy ze sobą smak mięsa i pieczarek

AniaGotuje.pl
Śmietanowo-ziołowy gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami 215

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z pieczarkami. Dodatkowo posypałam kiełkami rzodkiewki, które nałogowo dodaję ostatnio do wszystkiego :) Dziś miałam dzień dobroci dla roślin. Przyznam się Wam bez bicia, że w pokoju miałam do dziś tylko jednego kwiatka. Kaktusa w dodatku. Inne nie lubią suchego powietrza i małej ilości światła, jaka wpada do pomieszczenia. I tak sobie rozmyślałam, że tyle(...)śmietnikiem :) Zobaczymy co z niej wyrośnie ;) Ale wróćmy do tematu jedzenia. Dziś kolejny obiad z serii bardzo szybki w przygotowaniu. "Pomysł na..." przygotuje za Ciebie cały sos, a pieczarki zdecydowanie dodają potrawie charakteru. Choć sama przygotowałam to danie z ziemniakami, to bardzo polecam jako dodatek mój ulubiony pęczak, doskonale komponuje się z śmietanowo-ziołowym sosem. Zrobiłam też sałatkę

Kraina Tysiąca Smaków
Tortilla z Chrupiącą Rybą i Sosem Tatarskim 216

oraz wyjątkowym w smaku sosie tatarskim to świetne połączenie i ciekawa, wegetariańska alternatywa dla tradycyjnej tortilli.  Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Składniki: (4 duże tortille) sos tatarski: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany(...)sałata lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) sól, pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Sposób przygotowania: Sos Tatarski: Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę

Słodka Strona
Gotowany filet z kurczaka z pieczarkami 148

czasem zastąpiłem je grillowanym, pieczonym lub smażonym. Pora jednak wrócić do zdrowych nawyków i lekkostrawnego jedzenia. A więc na dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować gotowaną pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym, pieczarkami oraz ryżem. Wykorzystałem ryż basmati z dzikim. Oczywiście możecie skorzystać z innego rodzaju. Dziki ryż zawiera sporo potasu, fosforu, witamin z grupy B, natomiast ryż basmati to niezwykle szlachetny(...)pieczarkami i cebulą blendujemy dokładnie i dodajemy jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy ryż, następnie pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, polewamy przygotowanym sosem i na koniec dekorujemy plastrami pieczarek

Programista w kuchni
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym 238

można też użyć drobiowego) 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 łyżka posiekanego koperku do pulpecików + 1 łyżka do sosu 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietanki kremówki (1 szklanka) 125 ml domowego bulionu (1/2 szklanki) 2 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki masła sól morska, świeżo mielony pieprz listonic(...)sią). W garnku zagotowujemy wrzątek i solimy go. Na delikatnie wrzącą wodę delikatnie wkładamy pulpeciki i gotujemy przez 15-20 minut. Potem wyławiamy łyżką cedzakową. Przygotowujemy sos: Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Na maśle podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki. Lekko solimy. Gdy grzyby puszczą wodę, posypujemy je czubatą łyżką mąki

Poezja smaku
Pieczarkowe curry z kaszą kuskus 184

krojenie :) Ja zrobiłam w dwóch naczyniach: smażyłam na patelni, potem przerzuciłam do garnka, bo tam było mi wygodniej zrobić sos i dodać kaszę. A wystarczyło od razu zacząć w innym dużym garnku :) Smacznego! Składniki na 3 porcje: 350 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry (lub nieco mniej) 2 kopiaste łyżki śmietany(...)smaż na większym ogniu, aż odparuje nadmiar soku z pieczarek. Od czasu do czasu zamieszaj. W dużym kubku wymieszaj 200 ml wody ze śmietaną i przyprawą curry. Wlej sos śmietanowy do pieczarek. Wymieszaj. Duś kilka minut. W międzyczasie dodaj kukurydzę i ewentualnie 2 szczypty soli lub soli ziołowej. Tuż przed podaniem do wrzącego (koniecznie!) sosu wsyp kaszę kuskus i wymieszaj

Anioszek w kuchni
KLOPSY NADZIANE PIECZARKAMI 122

posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej  bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną szalotką i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie(...)łyżeczce pieczarek, następnie zawijając boki formować kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały lekko złotego koloru. W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego podsmażone klopsy. Całość gotować około 15 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i ziarenkami smaku. W szklance dobrze wymieszać odrobinę wywaru z sosami pieczeniowymi, śmietaną

Kuchnia w opałach
Domowa pizza 150

wody płaska łyżeczka soli odrobina cukru Sos do pizzy: 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżka  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 8 dużych plastrów szynki pokrojone w paseczki 500 g pieczarek 2 duże cebule 300 g żółtego(...)minut. Na końcu dodać czosnek.  Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić  w patelni  na  oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu, który puszczą pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć mokrą dłonią na posmarowanej oliwą blaszce.  Ciasto  posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką

Gosia gotuje
Domowa pizza najpyszniejsza 202

wody płaska łyżeczka soli odrobina cukru Sos do pizzy: 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżeczka  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 4 duże plastry szynki pokrojone w paseczki 500 g pieczarek 2 duże cebule 250 g plastrów(...)minut. Na końcu dodać czosnek.  Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić  w patelni  na  oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu, który puszczą pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć mokrą dłonia na posmarowanej oliwą blaszce.  Ciasto  posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką

Gosia gotuje
Przepis #110 Pulpety z ciecierzycy w sosie pieczarkowo - koperkowym 137

bardzo ciekawy smak a pomidory przełamują delikatny smak ciecierzycy. Warto spróbować! Składniki (2-3 porcje) Pulpety - 100 g ciecierzycy - 30 g suszonych pomidorów - odrobina natki pietruszki - pieprz Sos pieczarkowo - koperkowy - 300 g pieczarek - pól cebuli czerwonej  - małe opakowanie jogurtu greckiego - 2-3 łyżki mąki kukurydzianej  - odrobina koperku - sól, pieprz, wędzona papryka słodka, czosnek Dodatkowo - makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy(...)całość dokładnie blendujemy. Można delikatnie przyprawić pieprzem lub innymi przyprawami (moje pomidory były już solone więc nie dodawałam więcej soli). Z tak powstałej masy tworzymy kulki. Sos  Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę oraz  podsmażamy na odrobinie oleju. Dolewamy wody tak by powstał sos. Jogurt mieszamy z mąką a następnie dodajemy do pieczarek. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy

Health-Fit-Life
Makaronowa zapiekanka „gyros” 1107

chwilę. Dokładamy do pieczarek. W garnuszku mieszamy majonez i ketchup. Doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich oraz szczyptą soli. Do naczynia żaroodpornego przesypujemy połowę ugotowanego makaronu. Smarujemy niewielką ilością sosu. Wykładamy pieczarki z papryką, posypujemy surową cebulą, dodajemy mięso kurczaka. Następnie dajemy resztę makaronu. Wierzch smarujemy pozostałym sosem. Posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem cheddar. Naczynie z zapiekanką wstawiamy

Smaki Na Talerzu
Zdrowa pełnoziarnista pizza w 15 minut !! 174

sezamu  - woda  Dodatki  - 4 pomodory - 2 żabki czosnku - 2 białe cebule - 300-400 gram pieczarek   - oliwki  - kilka plasterków sera mozzarella lub innego  - suszone i zielone zioła (ja dodałam, świeże oregano, majeranek i tymianek) - sól, pieprz, sos sojowy do smaku  Przygotowanie :  Mąki wysypać do miski, zrobić dołek i dodać jogurt, olej(...)trochę dłużej. Ciasto przykryć folią aluminiową i przygotować dodatki. Na patelce podsmażyć czosnek, cebule, pomidory doprawić ziołami i poddusić do odparowania wody, pieczarki również poddusić. Na ciasto układamy sos pomidorowy, pieczarki, oliwki i paski mozzarelli i wkładamy na 1-2 minuty do piekarnika, żeby ser się roztopił  Smacznego

zdrowa vege kuchnia