Gdybym była właścicielką retro kawiarni, codziennie podawałabym apple pie w formie małych, uroczych tartaletek. Ale same jabłka z cynamonem są zbyt nudne. Dlatego dziś przedstawiam wersję z pysznymi dodatkami. Moja przyjaciółka która mieszka w Ameryce, podpowiedziała mi, że jabłka w apple pie są niezwykle soczyste dlatego dodałam do nich również mus jabłkowy. Ciasto zrobiłam bez dodatku cukru a do śmietanki
Mienta blogpotwora. Te „gluty” jak to określiła Miśka, to kremy: brokułowy, marchewkowy i kukurydziany, a cała a potrawa to znany wśród wegusów różnej maści „shepherd’s pie”, a po naszemu placek pasterski, ale w mojej, autorskiej wersji. Przyznaję się, mój brokuł zaczął kwitnąć w lodówce i tak właśnie wpadłam na ten pomysł. Składniki(...)rozmarynem, solą i gałką muszkatołową, możeż dodać trochę mleka i oleju roślinnego (ja tego nie zrobiłam). Formę w której będziesz zapiekać wyłóż papierem do pieczenia, wtedy cały „pie” będziesz mogła/mógł wyjąć z formy i wygodnie kroić, do pieczenia lub wysmaruj olejem roślinnym, ale wtedy raczej będziesz wyciągać danie łyżką. Na dno wyłóż mase ziemniaczaną, na nią
greenscarfCottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego! Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka(...)bezpośrdenio po przygotowaniu, polane np. sosem pieczeniowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Mięso mielone, wołowe można zastąpić innym gatunkiem np. drobiowym, wołowo-wieprzowym czy wieprzowym, przy czym do oryginalnej cottage pie dodaje się mięso wołowe. Mięso wołowe można zastąpić również jagnięciną - wówczas niezbędną przyprawą staje się rozmaryn. Farsz mięsny można przyprawić oregano i/lub tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, bazylią. Marchewkę i pieczarki można
Gospodyni Miejskapie (źródło: flickr.com: jeffreyww) Pot pie to amerykańska zapiekanka przyrządzona w jednym garnku. Bazą zapiekanki jest mięso: wołowina, jagnięcina, mięso z indyka lub kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, marchewkę, groszek i fasolę). Mięso i warzywa zapieka się w cieście
WojnaNaSmaki.plZapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – czyli tzw. shepard’s pie. W oryginale znajduje się mięso mielone z jagnięciny, ale spokojnie można użyć też innego gatunku mięsa i danie wyjdzie równie pyszne ;) Niektórzy do tej zapiekanki The post Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejego aromaty. Do mięsa można dodać dowolne grzyby. My użyliśmy naszych ulubionych boczniaków. Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem pod kalafiorem Niesamowity przepis na rybną zapiekankę w stylu fish pie, gdzie na spodzie jest ryba, a na wierzchu warstwa ziemniaków, lub, jak u nas, kalafiora. Niezwykłość dania polega na zasmażce, w której duszona jest ryba, a zrobionej na bazie cydru
Niedzielny kucharzprzełamuje słodycz. A że jest to amerykański przepis, więc wcale mnie to nie dziwi. Amerykanie lubią przesłodkie ciasta, a to z rabarbarem pod względem słodyczy przypomina popularny 'pecan pie' (swoją drogą m-żonek uwielbia tego "paja" ;-). Ja natomiast wolę nieco mniej słodkie ciasta, dlatego znacznie zmniejszyłam ilość cukru w przepisie. Ono wciąż będzie naprawdę słodkie
Arabeska waniliowacałym świecie. U nas najczęściej służy do przyrządzania kruchych babeczek, szarlotek czy jako spód do serników. W USA dla przykładu również używają go do swojej wersji szarlotki – Apple pie – z charakterystyczną kratką na wierzchu. We Francji pojawia [...] Artykuł Jak zrobić idealne kruche ciasto? pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plpoivre, czyli stek panierowany w pieprzu jest wyrazisty w smaku, ale bynajmniej nie jest specjalnie pikantny. Nutę ostrości nadaje mu koniak. Równoważy i łagodzi ją śmietana. Steki panierowane w pie;przu najlepsze są oczywiście z delikatnej polędwicy, ale równie dobre kotlety wyjdą z rostbefu i antrykotu Steki au poivrem czyli panierowane w pieprzu to danie absolutnie wybitne, niebywale proste
Niedzielny kucharzinnego su chego ziarna. Nie należy tego kroku pomijać ! P iec 20 minut w piekarniku rozgrzany do 190 stopni Celsjusza , po tym czasie wyciągnąć z pie karnika i zdjąć obciąż eni e. Wszystko zostawić do wystygnięcia. Na ciasto wykładamy dynię i pieczarki i drobno pokrojony ser brie. W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą
Delusional TrineW dzisiejszym wpisie zabieramy Was na wycieczkę do Francji. Nie będzie to co prawda przepis na foie gras, ale przygotowaliśmy dla Was równie pyszny pasztet z
W kuchni KatieWyjątkowy sernik, który powstał dzięki połączeniu przepisu na sernik i Banoffee Pie, czyli ciasto z bananami, bitą śmietaną i masą kajmakową. Składniki na spód: 120 g ciastek typu digestive 50 g masła (roztopionego i wystudzonego) Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie) 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Świat Ciastaprzepis z indyjskim smakiem ale w połączeniu z kuchnią europejską. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem często spotykana jest w Anglii i możecie znać ją pod nazwą Cottage pie. Ja zmieniłam ją nieco i uprościłam jej przygotowanie. Zamiast smażonego mięsa mielonego zaproponowałam Wam zrobienie pulpecików, będą atrakcyjniejsze A do pierzynki ziemniaczanej możecie wykorzystać ziemniaki, które zostaną Wam z poprzedniego obiadu
nietylkopasta.plpołączy łam z jajkami, gotowe ciasto wyla ł am do tortownicy (moja ma 2 3 cm średnicy - wysz ły dwa blaty im mniejsza tortownica wi ę cej blatów ciasta ). Pie kłam w temp 180 st około 40min, sprawdz ałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić na krążki i nasączyć kawą. W czasie pieczenia przygotowałam masę
Na moim talerzuLubię robić zapiekanki stanowią syty i smaczny obiad. Inspiracją jest słynne brytyjskie danie shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. Opcji jest wiele, często używam składników, które mam w lodówce i ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Krojenie zapiekanki najlepiej wychodzi po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka
Na moim talerzu