końcu nadeszła pora, abym i ja przygotowała swój pierwszy pasztet roślinny :D Nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie aż tak zaskakująco dobry! Taki pasztecik to "niebo w gębie" :) Nie musi być spożywany standardowo - na kanapkę, a jako np. dodatek do głównego dania, czy jedzony po prostu "solo" :D Smakuje wybornie! Ma delikatny, kremowy smak, delikatną kruchość po bokach ciekawy(...)duś pod przykryciem do miękkości, ok. 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Ugotowaną fasolę i ciecierzycę lekko ostudź. Przełóż do malaksera, dodaj przygotowane wcześniej na patelni warzywa i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji - mniej lub bardziej gładkiej/bezgrudkowej. Do masy dodaj siemię lniane, wodę i przyprawy. Wymieszaj. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniem nałóż całą masę
Zdrowie na języku :PWczoraj dopadł mnie jakiś szał gotowania. Zrobiłam konfitury z dyni na słodko i na ostro, pieczonego klopsa, ostatnią już w tym roku passatę z pomidorów i
Kate's KitchenKażdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw. Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski ze strączkami. Dodaj pomidory, koperek, sok z cytryny, sos sojowy i zmiksuj na gładką pastę. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż
Roślinna - blog wegańskiprzygodzie z Layali. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Danie było bardzo intensywne w smaku i bardzo egzotyczne. Najlepszy był bakłażan, ale reszta też niczego sobie: ryż smacznie doprawiony, ciekawy pasztet, mięso zawijane w liść też pycha! Może tylko nie wyglądało pięknie na talerzu. Dodatkowy plus za fantastyczną obsługę i degustację win dla czekających w kolejce. Tak miło nie było(...)Syrii. Szkoda tylko, że ten wysiłek poszedł na marne, bo danie nie miało żadnego smaku, tym bardziej orientalnego. 3/10 5. Lili 6/10 pkt Sztufada z leguminą cytrynową i warzywem polnym i marmeladą Do Lili weszłyśmy na chwilę przed deszczem. Niebo zdążyło się już zachmurzyć i tylko minuty dzieliły nas od fali deszczu. Pan kelner uwijał się jednak szybko, więc danie
Życie zamknięte w smakuząbek czosnku ćwierć łyżeczki soli kilka ziarenek różowego pieprzu Pełen przepis tutaj. 5. Chłodnik z truskawek i awokado Zabieramy osobno zmiksowaną część płynną i osobno pojemnik z drobno posiekanymi warzywami. Na miejscu łączymy i mamy przepyszny letni obiad pod chmurka. Chłodnik z truskawek jest najlepszy. Składniki na 4 porcje chłodnika z truskawek i awokado: kilo truskawek – umytych i odszypułkowanych – zostawić(...)prosto. Składniki: bajgiel lub świeży obwarzanek krakowski 2 czubate łyżki serka śmietankowego plasterek wędzonego łososia 2 plasterki czerwonej cebuli koperek świeżo zmielony pieprz Pełen przepis tutaj. 9. Kanapka z pasztetem po wietnamsku Takie kanapki są najlepsze, gdy wybieramy się na piknik i nie chcemy być głodni. Bedą nam potrzebne (na 2 kanapki): bagietka przekrojona na pół pasztet
Ugotowane pozamiataneparówkami sojowymi itp. W drogeriach DM, gdzie poza produktami marki Balea czy Alverde (nietestowane na zwierzętach), znajdziemy również pasztety z tofu o różnych smakach (my jedliśmy dyniowy) - te same pasztety można dostać we wspomnianym wcześniej World Vegan. Roślinna pasta i tofu z Lidla To tyle jeśli chodzi o sklepy, jest ich więcej z tego co czytaliśmy, ale niestety ograniczony czas(...)danie dnia i wszystko leży w dużym garze :) Jednak za taką ceną oferta warta pokuszenia się. Zamówiliśmy również zielone curry z wegańskimi "krewetkami" z mleczkiem kokosowym i warzywami, podawane z limonką i ryżem (koszt 180 CZK). "Krewetki" wegańskie wyglądem i fakturą przypominały te prawdziwe. Maugo: wegańskie "krewetki" wyglądem wywarły na mnie takie wrażenie, że aż zrezygnowałam z ich konsumpcji
Bananowe Polefirmą Primavika otrzymałam mnóstwo pysznych produktów, których znacząca część idealnie wpisuje się w dzisiejszy post. Primaeco to właśnie ekologiczne produkty spod marki Primavika . W ofercie Primaeco znajdziemy m.in. hummusy, pasztety, dania gotowe, ketchupy, musztardy, a także od niedawna tahini i masło orzechowe. Krótki opis niektórych z nich znajdziecie poniżej :) TAHINI I MASŁO ORZECHOWE Zarówno tahini jak i masło orzechowe(...)pierwszy, myślałam, że będą one dość intensywnie wyczuwalne, jednak ich smak jest bardzo delikatny, co mimo wszystko nie ubliża hummusowi :) Pasty są świetne na chrupiący chlebek, do warzyw krojonych w słupki, czy także jako dodatek do naleśników i innych potraw. KETCHUPY Jeden z powyższych ketchupów miałam już okazję próbować, kiedy to otrzymałam go podczas pierwszej współpracy
Zdrowie na języku :Pfot. Moja Książka Kucharska JAJKA FASZEROWANE WIELKANOCNE Czym zaskoczyć podniebienia rodziny podczas wielkanocnego śniadania? Jajka faszerowane to jedna z propozycji najczęściej chyba goszczących na wielkanocnych stołach
Moja Książka Kucharskaobecność postanowiliśmy zorganizować dla Was bananowy konkurs z nagrodami :) Konkurs powstał przy współpracy z firmą Primavika oraz wydawnictwem Znak . ZADANIE KONKURSOWE Lato to sezon na świeże owoce i warzywa, ich różnorodność i mnogość zachwycają! Chcemy wykorzystać dobrodziejstwa natury, ale też nie lubimy spędzić zbyt wiele czasu w kuchni. Zatem zadanie jest takie: czekamy na przepisy wraz ze zdjęciami na roślinne(...)Ella Elly Woodward, wyd. Znak pulpety Primavika steki Primavika paprykarz z kaszą jaglaną Primavika masło pistacjowe prażone Primavika II miejsce książka Zdrowa woda Soni Lucano, wyd. Znak strogonow Primavika pasztet pieczarkowy z bazylią Primavika mix orzechowy crunchy Primavika III miejsce pulpety Primavika pasztet ogórkowy z cieciorką Primavika masło z laskowych prażone Primavika
Bananowe Poleświetnym rozwiązaniem na kanapki. W ubiegłym roku publikowałam tutaj przepis na kolorowy pasztet z cukinii . Dziś proponuję inną wersję. Dbając o poprawność językową 😉, celowo nie nadaję jej nazwy "pasztet", ale "pieczeń", doskonale oddającą to, czym to przystawka jest. Głównym składnikiem jest cukinia, a towarzyszy jej fasola mung nadająca lekkości pieczeni i ziemniak, który z kolei nadaje ciekawszego smaku(...)poddusić cebulę. Nie podsmażać! W blenderze zmielić z dodatkiem oleju fasolę mung i cebulę. Dodać do ziemniaków i marchewki. Odcisnąć cukinię ( na soku można upiec chleb ) i dorzucić do warzyw. Do miski wbić jajka, dodać bułkę tartą i przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieTe placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!Składniki (na ok. 10 sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki
Kuchnia domowa Aniinternetową i obsługuje teren Warszawy. Jak w tradycyjnym sklepie internetowym dodajemy nasze zakupy do koszyka, płacimy i czekamy na kuriera. Sklep gwarantuje, że będziemy wiedzieć z jakiego gospodarstwa pochodzą warzywa i przetwory, że dostawcy są sprawdzeni tak, żeby mieć pewność, że wybieramy spośród zdrowych i etycznie wytwarzanych produktów, a jednocześnie wspieramy konkretną osobę, która produkuje uczciwie żywność. Wiemy też(...)jajko sadzone to zbyt długi wysyłek. Co można kupić sobie ze zdrowych, gotowych dań? Dostawcami są zarówno małe gospodarstwa, gdzie pani gospodyni sama wekuje gotowe zupki czy pasztety jak i spore eko-firmy, które kojarzę z Targów Natura Food jak VegaUp. Co można kupić? W mojej lodówce widać gotowe pasztety warzywne do kanapek, kimchi z fabryki111, która mieści
Ugotowane pozamiatanepokrojona papryke -u mnie to w maszynie na tarce do talarków-,a po chwili także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy sól(...)zastąpić różne skrobie oraz tłuszcz - zmniejszając tym samym kaloryczność pokarmu. Jest też dobrym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów) oraz piany białkowej. Można ją także dodawać do past warzywnych, twarożków, pasztetów - wszędzie tam, gdzie przyda się coś stabilizującego, zagęszczającego lub wiążącego
w mojej kuchniprzepysznych pieczonych ziemniaków z mięsem. Ziemniaki zero waste z sosem z tego co zostanie proporcje dla 3-4 osób sos: kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler) głąb kapusty zwiędnięte ulubione zioła 3 cebule średniej wielkości – białe lub czerwone ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu 100 g przecieru pomidorowego ziemniaki: 4 dość duże(...)ciasto: 400 g letniej wody 15 g drożdży 1 łyżeczki cukru 700-750 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczki soli dodatki czyli to co ci zostanie ze swiątecznego stołu. pasztet plasterki szynki biała kiełbasa jajka ugotowane na twardo garść rukoli sos: sos tatarski, jeśli został po świętach lub 4 łyżki chrzanu 100 g kwaśnej śmietany Drożdże i cukier rozpuścić
Kuchnia na wzgórzuświeżo upieczonego chleba z ogórkiem, posmarowanej pasztetem i keczupem. Inną ulubioną kanapką była ta z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem. Zawsze smakowały mi wszelkiego rodzaju smarowidła, w tym dość popularny pasztet sojowy. Dziś dbam o to, żeby przynajmniej główne posiłki składały się z pełnowartościowych, najlepiej ekologicznych produktów. Przeszukując jakiś czas temu Internet, natknęłam się na pasty kanapkowe NAbio. Czym mnie zainteresowały(...)Przypomina mi trochę ajvar, jednak z chrupiącymi dodatkami. * meksykańską z komosą ryżową i fasolą Z dodatkiem kukurydzy, czerwonej papryki, cebulki i chili. Próbowałam jej z plackami tortilla, tofu i warzywami w wersji na ciepło i muszę przyznać, że smakowały naprawdę dobrze. Świetnie nadaje się również do zapiekanek, ponieważ podgrzana smakuje o wiele lepiej! * pomidorową z łubinem Słyszeliście o łubinie
Poranek na słodko