pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:48/69)

Paprykarz domowy niezwykle smaczny 143

jest tak wiekową osobą jak ja ;), na pewno pamięta trzy specjały turystyczne gwarantujące "dobrze zbilansowaną" dietę podczas wojaży w XXw. a także menu niejednego studenta w akademiku ;) A mianowicie: pasztet podlaski, konserwę turystyczną i oczywiście paprykarz szczeciński. Czasy się zmieniły, zwiększył się wybór i świadomość dotycząca zdrowego odżywiania, ale sentyment pozostał. I na bazie tego sentymentu proponuję domową, pyszną wersję(...)sól himalajska świeżo mielony pieprz pół łyżeczki kurkumy wędzony pstrąg (lub inna ryba) --> robiłam też drugą wersję z gotowaną na parze polędwicą z dorsza (też wyszło bardzo dobrze) Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę (paprykę wcześniej obrałam ze skórki, można też ją upiec i obrać). Podsmaż cebulę, dodaj warzywa i duś podlewając bulionem. Dodaj ryż i zalej bulionem, gotuj

Cytryna&Co.
Pasztet z soczewicy 172

Wegetariańska wersja pasztetu z czerwonej soczewicy. Idealny smak i konsystencja z doskonałego przepisu pani Agnieszki Kręglickiej. Składniki: szklanka soczewicy czerwonej 3 jajka 3 średnie marchewki 3 ząbki czosnku cebula łyżka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy papryka słodka, kurkuma, kumin - po 1/2 łyżeczki szczypta chilli sól, pieprz Soczewicę przepłukać na sicie, wsypać(...)soczewicy zrobi się papka. Marchewki i cebulę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju. Dodać również drobno pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną, wymieszać je z soczewicą i koncentratem pomidorowym. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej przygotowaną masę i piec

wyzwania kuchenne
Królik pieczony z warzywami 174

Mięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90

Smakowity Blog Kulinarny
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 160

wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kwaszonej kapusty. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztetów, różnego rodzaju farszu mięsnego czy rybnego, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek. (poradnikzdrowie). Kolendra Kolendra zwiększa wydzielanie moczu oraz pomaga redukować gorączkę, jest(...)się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi

Zasmakuj Kuchni
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 150

Bardzo lubię pasztet ale niestety to co jest w sklepach to strach kupować. Postanowiłam więc upiec go sama. Prosta sprawa, tym bardziej, że część składników można sobie przygotować dzień wcześniej. Poniża ilość składników starczyło na dwie małe aluminiowe foremki do pieczenia. Polecam jest bardzo smaczny z chrzanem lub z żurawiną, albo zwyczajnie na kanapki z kiszonym ogórkiem. Na dwie foremki(...)marchewki 1 pietruszka 1 cebula 30dag grzybów leśnych 3 jajka liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki szczypta cukru S&P Pierś z kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę cukru) i wrzucamy do niej

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Krem z czerwonej soczewicy 112

Często używana jest w kuchni wegetariańskiej, zawiera dużo białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso. Jest idealna nie tylko do zup albo sałatek, ale można zrobić z niej też np. pasztet (przepis tutaj ). Dodatkowym plusem soczewicy jest, to że daje poczucie sytości, więc zmniejsza apetyt na przekąski między posiłkami. oczewica czerwona , która jest najpopularniejsza, to pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku(...)dodajemy do bulionu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka z bulionem i soczewicą.   Całość gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy je blenderem. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. kleks: Szpinak myjemy, przekładamy do blendera, dodajemy oliwę i obrany czosnek, miksujemy na gładko. Szpinakowym "pesto" polewamy krem

Bon appetit mon amie
Pasztet z czerwonej soczewicy (77 kcal) 120

Przepis na wegetariański pasztet z marchewką i soczewicą. W sam raz do pieczywa. Mojej większej połówce bardzo smakował, mnie troszkę mniej, pewnie dlatego, że nie przepadam za soczewicą. Składniki: 250 g soczewicy czerwonej 3 średniej wielkości marchewki cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku 15 g płatków owsianych górskich łyżka oleju kumin, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz Przygotowanie Soczewicę gotujemy(...)kiedy wystygnie. W tym czasie cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Warzywa podlewamy pół szklanki wody i dusimy, aż marchewka będzie miękka. Gdy wszystkie składniki troszeczkę ostygną, dodajemy przyprawy, płatki owsiane i jajka i dokładnie mieszamy. Przekładamy do podłużnej formy do pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Królik z warzywami w czerwonym winie 166

dzielimy na części – skoki, łapy, comber w 3-4 kawałkach (w zależności od wielkości królika). Mostka i wątroby nie wyrzucamy – mogą się przydać do przyrządzenia chociażby pasztetu. Mięso nacieramy solą, pieprzem i ziołami, następnie oliwą z oliwek i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Marchew i pietruszkę kroimy w duże kawałki, cebulę w duże piórka. Czosnku(...)ponownie rozgrzewamy odrobinę oliwy z dwiema łyżkami masła. Zamarynowane mięso obsmażamy szybko z każdej strony. Zalewamy winem i dusimy przez chwilę. Następnie układamy kawałki królika w naczyniu żaroodpornym na warzywach i zalewamy wszystko płynem pozostałym po smażeniu. Pomiędzy kawałki mięsa wtykamy kilka owoców jałowca, kilka ziaren ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Na wierzch układamy kawałki pozostałego masła i niedbale

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Domowy pasztet 148

zostało potwierdzone przez naszych gosci, którzy z apetytem przegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem (  DOMOWY SMALEC Z LUCYNOWA ,  OGÓRKI MAŁOSOLNE PANA BOGUSŁAWA ). Domowy pasztet Składniki: 0,5kg karkówki 0,25kg wątroby wieprzowej 0,25kg boczku wędzonego 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka 2 czerstwe bułki pszenne 2-3 łyżki(...)łzami w oczach dzielnie walczył z cebulą. Pokrojone mięso (karkówkę, boczek)  i cebulę Slawek obsmażał na rozgrzanym smalcu, wszystko następnie trafiło do dużego rondla. Pomiędzy kawałki mięsa wrzuciliśmy warzywa oraz przyprawy. Całość zalaliśmy wodą tak, by przykrywała wszystkie składniki, dodaliśmy kostkę bulionowa i  przez godzinę dusiliśmy na małym ogniu. 5 min przed końcem duszenia dołożylismy kawałki wątroby

Sprawni w smaku
Kaszotto z kurczakiem i porem 210

To jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy pasztet. 130

Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej   800 g piersi z kurczaka   400 g surowego boczku   400 g wątróbki   łyżka masła   1 marchewka   1 pietruszka   5 jaj   2 cebule   1 bułka kajzerka(...)dodajemy boczek, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe oraz łyżkę soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy. Ugotowane mięso, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę

Symfonia smakowa
DROŻDŻOWE CIASTO PROFI 130

Drożdżowe placki wszyscy lubią, zwłaszcza te z owocami lub pizzę. Z ciasta drożdżowego można stworzyć wiele pyszności takich jak np. placek wytrawny z nadzieniem z paszteciku i warzyw.   Zgodnie z moja wyobraźnią powstało ciasto z logo firmy Profi. Było to trudne zadanie, bo ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i trudno wycina się pewne kształty, zwłaszcza te drobne elementy, szczegóły(...)mąka pszenna 450 g. + do podsypywania drożdże suche 8 g.  mleko ciepłe 200 ml.  jajko 1 szt.  sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki Farsz: Wielkopolski pasztet z drobiem firmowy "Profi" 3 op. (393 g. marchew 1 szt. groszek zielony 1/4 szkl.  Dodatkowo: żółtko z 1 jaja METODA: Mąkę przesiać razem z drożdżami i solą. Wbić

Kuchnia Paulettes
Pasztet z cukinii 296

Pierwsza myśl- jak to pasztet bez mięsa? Druga- z cukinią to może się udać! ;) Pasztet jest pyszny, pachnący a co najważniejsze lekki i nietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem. Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju(...)odstawiamy na 15 minut. Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach

Czerwona Porzeczka
Zrób sobie mleko roślinne w Sojowirówce :) 192

minut KASZKA - szczególnie przeznaczona dla dzieci. Możesz ją przygotować ze zbóż, owoców, strączków, warzyw, nasion. Czas trwania 30 minut OWSIANKA - przygotowana z pełnych ziaren zbóż, z dodatkiem owoców, warzyw, orzechów. Czas trwania 30 minut.  JAK DZIAŁA SOJOWIRÓWKA  1. Po wsypaniu miarki ziarna (ok. 85 g), dolaniu wody (1,3 l) oraz ewentualnie przypraw, zawartość jest podgrzewana przy pomocy(...)sygnalizuje koniec pracy. Po odłączeniu Sojowirówki od zasilania, gotowe mleko przelewamy przez sitko do pojemnika 5. Okara, czyli papka zatrzymana przez sitko może być użyta do przygotowania naleśników, kotletów, pasztetu, pieczenia ciasteczek. Nic się nie marnuje. ZAKUP SOJOWIRÓWKI  Urządzenie możesz kupić na stronie MOJA SOJA lub na ALLEGRO . Dostawy są realizowane w bardzo szybkim czasie. Najczęściej sprzęt dostajesz już

Zdrowie na języku :P
Pasztet pieczony z żurawiną 176

Pyszny ,delikatny ,kremowy pasztet z moją ukochaną żurawiną-mniam ,nie mogę się nim najeść. Idealny na co dzień i od święta,na imieniny,śniadanie czy na kolacje.Dla mnie najlepiej smakuje  z łyżeczką żurawiny do mięs....Będzie się pięknie prezentował na stole-polecam gorąco Składniki: 100-150 g  suszonej żurawiny 1 kg mięsa z udek kurczaka 150 g wędzonego(...)angielskiego 3 liście laurowe 1 gwiazdka anyżu 1 jajko, rozkłócone sól i pieprz 3-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Mięso (oprócz wątróbki)wkładamy do dużego garnka,razem z obranymi warzywami,pieprzem,zielem angielskim,liściem laurowym i anyżową gwiazdką i odrobiną soli,gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy warzywa i mięso ,żeby ostygło a do wywaru wrzucamy wątróbkę

Swojskie jedzonko
Wegański, bezglutenowy pasztet cukiniowo-jaglany 193

sobie wymyśliłam i udał się za pierwszym razem (co nie jest aż tak częste, jeśli tworzę coś zupełnie z głowy). Przepis na pasztet wegetariański (z jajami i serem) dostępny tutaj. Składniki: ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej kaszy) ok. 3,5 szklanki startej i odciśniętej z soku cukinii 4 małe cebule 3-4 ząbki czosnku(...)czerwonej papryki opcjonalnie: sos sojowy Drobno pokrój cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wyrzuć liście i ziele. W dużej misce umieść: podsmażone warzywa i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj (najlepiej rękami).  Przełóż do formy wysmarowanej olejem. Piecz ok. 30-40 minut w temperaturze ok. 180 C. Najlepiej kroi się na plastry następnego dnia

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet 136

Moja mama robi bajeczny pasztet.  Przed każdymi świętami dostajemy od niej "w prezencie".  Zajadają się dzieci i dorośli.  Co roku obiecuję sobie, że wreszcie sama go przygotuję, ale do tej pory jakoś nie wyszło.  Może teraz, kiedy wreszcie mam przepis to się zmobilizuję?   Składniki: 800 g łopatki / karkówki 500 g wołowiny 500 g podgardla(...)jajek   Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na większe kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą tak aby było 1 - 2 cm ponad mięso.  Dodać przyprawy (liść, ziele) i warzywa. Gotować około 2 godziny pod przykryciem, aż mięso zacznie się rozpadać.  Wyciągnąć ziele i liść i do garnka z mięsem i wodą włożyć bułki.  Wszystko zmielić (można mielić

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania