pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:49/69)

Pasztet z Sarny 120

ViolaPassion Składniki: 1kg. sarniny 0.750 wieprzowiny najlepiej boczek Cebula×3 Marchew ×2 Pietrucha korzeń Pietruszka natka Czosnek cala główka Przyprawa do dziczyzny najlepiej dwie Sól pieprz

Viola cooks with passion
Warzywny pasztet z selera, pietruszki i marchewki 189

wymyślam cokolwiek z tego, co po prostu jest w domu. W tym przypadku była to włoszczyzna, która miała być wykorzystana do zupy, a ostatecznie zużyłam ją do pasztetu. Moim zdaniem jest on wyśmienity, idealnie doprawiony i zasmakuje każdemu smakoszowi.  Składniki: - 2 selery - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (tylko biała część) - 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) - 100g kaszy bulgur(...)tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Pora kroimy w talarki i podsmażamy, aż będzie miękki. Dorzucamy do niego starte lub rozdrobnione warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i dusimy ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy obie kasze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misie blendera umieszczamy duszone warzywa, ugotowane kasze, orzechy

Be Fit Be Strong
Sos tatarski prawdziwy 155

Prawdziwy sos tatarski, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Żaden z gotowców go nie zastąpi. Rewelacyjny do mięs, wędlin, pasztetów, jajek. Niektórzy jedzą go łyżkami. Składniki: 5 ogórków konserwowych (ok. 170-180 g) 160 g marynowanych grzybków (najlepiej maślaków) 60 g białej części pora 3 czubate łyżki majonezu (osobiście używam tylko i wyłącznie majonezu Pegaz, ale wiem, że jest dostępny głównie(...)robi miazgi, to na szybko można na niskich obrotach potraktować je właśnie malakserem, ale uwierzcie mi, że krojony ręcznie smakuje zupełnie inaczej. Majonez, musztardę i przyprawy mieszamy, zalewamy pokrojone warzywa z grzybkami, dokładnie mieszamy. Można udekorować szczypiorkiem. Najlepszy od następnego dnia po wykonaniu. Przechowywać w lodówce! Podobne przepisy Zrazy wołowe jak u babci Wytrawne Babeczki vol au vent Crostini

Pociąg Do Kuchni
Włoskie orzotto - polskie kaszotto! 177

pomidorami i wędzonym twarogiem przygotowała moja teściowa :) Kasza jest na tyle uniwersalna, że znajduje zastosowanie w każdej kuchni - od słodkich deserów (co już wkrótce) do ogrzewających dań głównych i pasztetów. Dodatkowo, mam bardzo ważny powód do kaszomanii - mój Luby trenuje kolarstwo i zbliża się koniec sezonu, więc power w postaci glikogenu i rozszerzenia naczyń krwionośnych bardzo mu się przyda :) Włoskie(...)Przygotowanie Kaszę gotuję wg przepisu na opakowaniu. Pomidory kroję w paski, pozostawiając na później olej. Cebulę i marchew obieram, następnie kroję w kostkę i podsmażam, aż warzywa zrumienią się. Kroję pieczarki i szatkuję natkę. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Żaroodporne naczynie natłuszczam olejem z pomidorów do 3/4 wysokości. Przekładam odcedzoną kaszę, którą mieszam z pokruszonym twarogiem i warzywami. Czosnek

VegUlka
Pasztet domowy 381

Zapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu

Ala piecze i gotuje
PASZTET 200

ziaren czarnego pieprzu. Zalać zimną wodą – tyle, aby mięso i warzywa były przykryte. Gotować do miękkości mięsa na małym ogniu (około 2 godziny). Po ugotowaniu mięso odcedzić zachowując wywar. Warzywa i przyprawy wyrzucić oprócz marchwi. Wątrobę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gorącego wywaru i parzyć do tej pory, aż nie będzie wyciekała z niej krew – sprawdzić wbijając wykałaczkę(...)ładam wyrobioną  masę i dokładnie ubijam,na wierzch kładę plastry słoniny. Pieczenie Wstawić do rozgrzanego piekarnika 170-180 stopni góra dół i piec około 60-80 min. Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia następnie wkładamy do lodówki na 8-10 godz i gotowe.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 133

pieczywo czy świeżą zieleninę i sprawa domowego zaopatrzenia załatwiona.   Ja już nauczyłam się kupować na bieżąco, nie na zapas. I nie wyrzucać. Gotuję sezonowo – nie kupuję nigdy mrożonych warzyw czy ryb, jeśli akurat dostępne są świeże. Nie gotuję potraw z mrożonek. Tak naprawdę jedyne, co mi się zdarza z mrożonek kupić to lody i fasolka szparagowa w zimie, kiedy(...)kiedy są dostawy. W Selgrosie – egzotyczne ryby, owoce morza, kaczkę i wołowinę. Wędliny i świeże mięso – w ulubionym sklepie rzeźnickim. Przesympatyczny wąsaty pan za ladą doskonale wie, że uwielbiam „Pasztet Pawła” i zawsze pyta, czy dzisiaj też kroimy. Nie dość, że ma na co dzień duży wybór, to mogę zamówić np. cielęcinę czy wybrany kawałek wołowiny. Popytajcie w sklepach obok

Karo in the Kitchen
Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny. 231

szybki. Jedyna rzecz to musimy wcześniej namoczyć ciecierzycę, najlepiej przez noc i działamy :) Jeżeli lubicie trochę ostrzejszą wersję dodajcie pastę tandoori, będzie bardzo wyrazisty i zniknie szybko ze stołu. Pasztet ten to moja wariacja na temat zdrowych, smacznych świąt, bez zbędnego tłuszczu, bez zbędnych kalorii i pysznie. Mam nadzieję, że spróbujecie. Składniki: 200g ciecierzycy suchej 1 cebula czerwona 3 ząbki(...)godziny.  Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Rozgrzewamy olej i dodajemy marchew, cebulę, czosnek. Solimy. Smażymy około 7 minut aż będą warzywa miękkie.  W garnuszku przygotowujemy siemię lniane, które zalewamy wodą lub mlekiem (ewentualnie pół na pół) i mieszamy do uzyskania jednolitej galaretowatej masy. Odcedzoną ciecierzycę włożyć do miski i rozmiksować ręcznym

Apetyt na Zielone
Współpraca z firmą Skworcu 188

nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8.   Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź(...)przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie

Słodkości i nie tylko
Szybkie przekąski na święta i nie tylko 4132

konserwantów, bez glutenowy i w 100% wykonany z naturalnych składników. Bardzo fajnie komponuje się z kurczakiem i warzywami.   Wrapy z kurczakiem, warzywami i pastą z białej fasoli   Składniki:   300 g piersi z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy curry w proszku ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku 2 łyżki(...)talerzu lub półmisku. Dekoruj kapką majonezu oraz ulubionymi dodatkami. Na przykład oliwkami, szczypiorkiem lub czerwonym pieprzem. Trzecia propozycja to klasyczne Tartinki z pieczonym pasztetem i musem chrzanowym . Jako główny składnik użyłem Pasztetu pieczonego z serii NATURRINO, który jest intensywny w smaku. Wyczuwalny jest aromat pieprzu białego i ziołowego, kolendry

kuron.com.pl
Pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami 164

przepisie wykorzystałam  drewnianą formę do pieczenia , która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów czy też pieczywa. 'pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami' Składniki (na dwa pasztety): - 1 szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki(...)żeby w soczewicy zostało jak najmniej wody. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Opcjonalnie zmiksować

CookYourself
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 641

PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ Kolejna odsłona z cyklu "Przepisy na Wielkanoc" - dzisiaj przystawki z jaj. Źródłem inspiracji były przepisy Pani  Ewy Aszkiewicz, które

Moja Książka Kucharska
CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZĄ JAGLANĄ 93

Ciebie ratunkiem. To danie nie wymaga dużego nakładu pracy, czasu i pieniędzy. Można je nazwać potrawą dla leniuchów lub zapracowanych. Mimo prostoty wykonania, smakuje nie gorzej niż pracochłonne trzydziestoskładnikowe pasztety, zapiekanki, itp. Do wykonania potrzebujesz kilku składników, sprawnego piekarnika i pustego żołądka. A jakie jest Twoje kryzysowe danie? Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, pół szklanki suchej kaszy jaglanej(...)gotujemy kaszę jaglaną. W drugim garnku lub na patelni podsmażamy, na odrobinie oleju kokosowego, cebulę, marchewkę i pietruszkę (pokrojone w kosteczkę), dodajemy posiekany czosnek i dusimy do czasu, aż warzywa będą dosyć miękkie. Następnie łączymy kaszę z warzywami, dodajemy przyprawy i wykładamy na nasze "łódeczki". Posypujemy pestkami dyni i wkładamy znowu do piekarnika na 15 minut. Podajemy z surówką

Jeść, by żyć w zdrowiu
WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY. 195

gdzieś z tyłu głowy, co świerzbiło aż do samej Wielkiej Nocy.Znaleziona receptura u Matki_Wariatki stanowiła jedynie bazę. I tak, jak to u mnie bywa, zrobiłam zupełnie inaczej. WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY. /inspiracja: Matka_Wariatka;/ na keksówkę lub mniejszą tortownicę  250g zielonej soczewicy 2 białe cebule 1/2 brokuła 300g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 marchewki 2 pietruszki(...)czosnkiem, z dodatkiem soli.  Po 20-25 minutach wrzucam obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz pietruszki, a także podzielony na mniejsze części brokuł. Dolewam tyle wody, aby warzywa były przykryte. Całość gotuję do chwili, aż soczewica będzie miękka i warzywa będą się rozpadać. Pod koniec gotowania wrzucam na około 2-3 minuty 200g zielonego groszku, resztę odstawiam

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania