pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:49/69)

Strączki 250

jest Marysia Banach, uhonorowana tytułem BlogerChefa autorka bloga Gruszka z fartuszka . To idealna książka na zimę – skarbnica pomysłów na smaczne i odżywcze dania, kiedy nie ma już świeżych warzyw, a my mamy mało energii i najchętniej nie wychodzilibyśmy spod kocy, kołder, spomiędzy puszystych poduch, kiedy nie odchodzilibyśmy sprzed ekranu komputera z ulubionymi serialami i nie odstawiali miseczki ze słodkimi(...)roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe z soczewicą czy ciasto z fasoli adzuki z kremem a herbaty matcha. Pyszności! Łapcie książkę tutaj

GRUBY WAŁEK
WEGAŃSKI PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY 171

czyt. wizyty u nas) również zjadły ze smakiem i prosiły o dokładkę. Myślę, że dzieci pokochały jego delikatny smak, fajną fakturę i piękny, żółty kolor. Polecam! Pamiętajcie, by kroić pasztet po całkowitym ostygnięciu. U mnie się to nie udało, bo dziecię się bardzo domagało obiadu. Na zdjęciach widoczne skutki zbyt wczesnego krojenia. :-) Składniki na keksówkę o wymiarach(...)gotujemy. Kapustę, cukinię i cebulę kroimy, a później dusimy na patelni z zielem angielskim i liściem laurowym (po uduszeniu pozbywamy się ziela i liścia laurowego).  Kaszę łączymy z warzywami i przyprawami. Wszystko razem blendujemy.  Wykładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i dekorujemy szczypiorkiem. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pieczeń boczkowa z warzywami 192

W piątkowy wieczór mam dla Was przepis na pyszną pieczeń boczkową. Pieczeń doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1,5

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową 199

Rozgrzewająca zupa z dyni z korzennymi przyprawami i chili Kremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne

Korniszonki
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 225

ogrodzie Pizza alpejsko-prowansalska autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Rydze w śmietanie autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie   Zapiekany makaron z warzywami i innymi dodatkami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Makaron z jarmużem, czosnkiem i suszonymi pomidorami autorka: twobrokesisters z bloga Two Broke Sisters Kotlety z kalafiora autorka(...)Ciasteczkowych Papierach Grzybki marynowane (2 sposoby)              autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Na kanapki: Pasztet Gosi czyli przepych i niezapomniany smak mięs z borowikami autorka: feri z bloga taste life photograph - smak życie fotografia   Bieszczadzki smalczyk z rydzami autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka Wegetariańska

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekiem kokosowym 161

Dynia, dynia, dynia. Jest wszędzie. W piekarniku siedzi dyniowy pasztet, w lodówce mus na pumpkin pie, blaty zastawione są słoikami z dynią, a z wielkiego gara na kuchence dochodzi ciche bulgotanie dyniowej zupy. Końca nie widać, bo z kuchennego stołu uśmiecha się do mnie kolejne, kilkunasto czy kilkudziesięciokilogramowe monstrum. Wszystkie te przepisy, oczywiście pojawią się na blogu (póki co dodałam(...)krewetek koktajlowych mrożonych - pędy bambusa - 200 ml mleczka kokosowego - sól - pieprz czarny - pieprz cayenne Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Zagotowujemy w wodzie lub dowolnym bulionie. Dodajemy pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy umyte i oczyszczone krewetki, pokrojone w słupki pędy bambusa (można takie kupić w gotowej formie

Życie zamknięte w smaku
Pasztet wegetariański 248

Witajcie dzisiaj mam dla Was pasztet z cieciorki, soczewicy czerwonej i marchewki. Idealny by odetchnąć od mięsnych pasztetów.  Składniki: 1 cebula czerwona 5 dużych marchewek 650 ml bulionu warzywnego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 cm korzeń imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 250 g ugotowanej cieciorki 2 jajka Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić(...)doprawić solą i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie, wchłoną płyn i lekko zgęstnieją. Dokładnie ostudzić. Do dużego malakser włożyć ugotowaną ciecierzycę, paprykę i zmiksować na gładką masę. Dodać warzywa wraz z kaszą jaglaną, doprawić pieprzem ( to już każdy do smaku) i zmiksować. W razie czego dodać trochę soli i jajka i ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni

Panda i jej świat
Moje kulinarne propozycje na Święta 156

Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku gulasz z indyka z papryką i marchewką kurczak z zielonym groszkiem kurczak z warzywami z piekarnika Zupy: barszcz czerwony w nowej wersji owocowa zupa wigilijna zupa grzybowa zupa meksykańska krem z pomidorów hiszpańska zupa z ciecierzycą Sałatki: sałatka ze śledziem i jabłkiem sałatka(...)czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa pasztet z selera- wegetariański Pierogi: wigilijne pierogi z soczewicą pierogi z pieczarkami krokiety z kaszą jaglaną i pieczarkami

Proste Potrawy
Pikantne skrzydełka z kurczaka 187

Pikantne skrzydełka z kurczaka mogą być zarówno potrawą z grilla, jak i propozycją weekendowego obiadu. W zależności od tego jaką ostrość lubicie dodajcie więcej albo mniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację – prosty przepis krok po kroku 186

wtedy nasze muffinki będą pulchniejsze 3. Do jajek dodajemy mleko, przyprawy oraz opcjonalnie sodę oczyszczoną i jeszcze chwilę mieszamy. 4. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli szynkę, ser oraz warzywa i dokładnie mieszamy. 5. Otrzymaną w ten sposób masę, wlewamy do foremek na muffinki, mniej więcej do 2/3 ich wysokości. Jeśli używacie formy metalowej, trzeba ją najpierw posmarować odrobiną tłuszczu(...)dajcie znać, co myślicie o takim pomyśle na śniadanie lub kolację Smacznego! A jeśli szukacie innych pomysłów na śniadanie lub kolację polecam moje przepisy: Szybka sałatka a la hawajska Pasztet z soczewicy Prosta sałatka z rzodkiewki Artykuł Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację – prosty przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Gulasz z filetów kurczaka. 231

  D ziś zrobiłem taki gulasz na obiad. Wszyscy zjedli ze smakiem. :) Składniki : 80 dkg filetów z kurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 mała

Przepisy i porady kulinarne
Pasztet z kaszy jaglanej 156

abym mogła na nowo poznać jej smak. Nauczyłam się nie tylko szybkiego sposobu na pozbycie się posmaku goryczy,ale również kilku szybkich pysznych dań. A oto jedno z nich pasztet z kaszy jaglanej.   Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej  pół szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich  pół szklanki zmielonych pestek z dyni 2 marchewki 2 pietruszki(...)liść laurowy i ziele. Wszystko dusiłam przez 15 minut. Po czasie wyciągnęłam ziele i liść. Starłam na tarce marchewkę i pietruszkę dodałam do całej reszty.Dusiłam do czasu aż warzywa zmiękły. Całość przełożyłam do miski,dodałam ugotowaną kasze jaglaną,orzechy,przyprawy. Zblendowałam na gładką masę. Następnie przełożyłam do foremki. Piekłam przez 40-50 minut w temperaturze 200 stopni

Kukuleczki
Paprykarz warzywny 210

Lubię przygotowywać najróżniejsze pasty i pasztety, które urozmaicają każdą kanapkę. Ostatnim hitem, który w przeciągu dwóch miesięcy wykonałam aż trzy razy jest paprykarz wegetariański. Na dzień dzisiejszy jest to zdecydowanie mój numer 1 wśród past, który uwielbiam zajadać z rukolą. Paprykarz jest gęsty i aromatyczny i idealnie nadaje się do pracy.   Składniki: Torebka ryżu (100g) 2 czerwone papryki(...)osolonej wodzie według instrukcji. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak umyte papryki (w tym bardzo drobno chilli). Pietruszkę i marchew obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy warzywa: najpierw cebulę, następnie dodajemy papryki. Siekamy ząbek czosnku i wraz z marchewką i pietruszką dodajemy na patelnię. Smażymy tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele

VegUlka
Sałatka warzywna z kaszą jaglaną 406

razu go użyć do gotowania? Ja w każdym razie tak mam ;) Kasza jaglana często gości na moim stole i zawsze mam ją na kuchennej półce. Gdy zatem upiekłam ostatni pasztet, zużywając jej resztę, znalazła się na liście zakupowej. A wczoraj ugotowana powędrowała do sałatki, której przepis prezentuję niżej i którą podałam na dzisiejsze śniadanie, dosypując nasiona chia. Skoro je już(...)ognia i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Do kaszy wlać ok. 2 łyżek oliwy i rozdrobnić (kasza nasiąknie resztą wody i zamieni się w zwartą bryłę podczas studzenia). Warzywa umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać do kaszy. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do kaszy. Rozdrobnić natkę pietruszki i też dodać do kaszy razem z kaparami w całości. Sałatkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 352

pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki oliwy lub oleju Rozumiecie już o co nam chodzi? Gdy tortille będą gotowe, wkładamy do nich kawałki mięsa i warzywa (nadzienie to absolutny free style). Do tego szybki sos jogurtowy i pyszne danie gotowe. Przepis na tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena 8 tortilli(...)czyli działamy ekonomicznie, bo lepiej wykorzystujemy raz nagrzany piekarnik. My zazwyczaj robimy więcej farszu niż potrzeba, żeby to co zostanie przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec prosty, ale smakowity pasztet. Nadzienie, które zostanie z obiadu, świetnie sprawdzi się jako farsz do ravioli lub (w bardziej tradycyjnej wersji) do pierogów. To jeden z naszych ulubionych patentów kulinarnych. Jeśli mamy czas lepimy

Niedzielny kucharz