należy włączyć ją do menu zarówno tych dużych, jak i małych. Jest znakomitym źródłem żelaza, witamin z grupy B, oraz cynku. Polecam też inne przepisy na przemycenie wątróbki np. pasztet czy kotlety mielone z wątróbką i pieczarkami . Składniki – wątróbka z jabłkami i cynamonem: 500 g wątróbki (u mnie indyczej lub cielęcej) 100 g twardego i kwaśnego jabłka(...)łączymy zawartość obu patelni, przyprawiamy solą, majerankiem, pieprzem i cynamonem, który można także pominąć. Całość dokładnie mieszamy. Wątróbka z jabłkami i cynamonem doskonale komponuje się podawana z z gotowanymi warzywami, kiszonkami lub surówką, czyli np. mixem sałat, ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi skropionymi tłuszczem np. oliwą z oliwek, olejem MCT, olejem z awokado, lnianym, z rokitnika, ogórecznika itp. Smacznego! — BTW całości
Ola la LCHFPasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak mięso z królika chyba najbardziej pasuje do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to z przyjemnością zapraszam do obejrzenia przepisu. SKŁADNIKI: mięso z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla(...)Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy. Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi. Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy solą pieprzem , odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę czosnkiem. Masą wypełniamy długą wąską formę, wcześniej wyłożoną papierem
W kuchennym oknie Ewysprzedała” mi wiele lat temu mama mojej przyjaciółki, właśnie pod tą nazwą. Może wynika to z kwestii tego, że w kawałek karkówki „wtykamy” różne warzywa i może komuś kiedyś skojarzyło się z jakimś afrykańskim czymś ;) Tak czy siak, karkówka pieczona po afrykański jest niezwykle soczysta, aromatyczna, łączy smaki pikantne i słodkie. Składniki: – 1 kg karkówki(...)dodać trochę oliwy). Mięso powinno być bardzo miękkie, tak żeby kotlety można rozdzielić praktycznie bez noża. Podobne przepisy Jesienny pieczony udziec indyka Perliczka w pomarańczowej marynacie Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną... Schabowy w migdałach i kukurydzy z winną modrą kap... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background
Pociąg Do KuchniViolaPassion Szlacheta dziczyzna Uwielbiam. Robiłam już pasztet z Sarny ( znajdziesz na blogu ) był wspaniały. Nie miałam szczęścia żeby znaleźć mięso z Dzika w UK nie jest łatwo ale, w końcu udało się. Składniki: 200g mięsa z Dzika 200 g mięsa z gęsi (może być udo) 200g boczku surowego (Gramatura nie jest za duża(...)kroimy w piórka i szklimy na smalcu gęsim dodając pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest gotowe wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy. Mięso,bułkę,warzywa ,cebulę mielimy w maszynce 3-4 razy . Mieszamy wszytko dokładnie dodając dwa jajka . Sól,pieprz do smaku. Układanie w foremki: Proponuję wysmarować
Viola cooks with passionNa zaproszenie Agencji Rynku Rolnego w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku , miałam przyjemność wziąć udział w wyjeździe kulinarnym, mającym na celu przedstawienie trzech produktów znajdujących się
królestwo garówzrób pyszną galaretkę (dodaj czosnek, zielony groszek, gotowaną marchewkę, zalej rosołem z odrobiną żelatyny). Możesz też je zmielić, dodać gałkę muszkatołową, jajka lub siemię lniane, ulubione przyprawy i upiec pasztet. Składniki: Ogony wołowe lub szponder wołowy - 500 g Porcja rosołowa wiejskiej kury lub indyka - 500g Cebula - 1szt Marchew - 4 szt Pietruszka z nacią - 1-2 szt Seler naciowy(...)minor-latin; mso-ansi-language:CS;} Umyj mięso. Zalej do 3/4 dużego garnka filtrowaną zimną wodą. Zacznij gotować, gdy się zagotuje ściągnij szum i zmniejsz ogień. Opal cebulę. Dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 8-12 godzin. Dopraw solą i pieprzem. Przecedź, przelej do słoika i trzymaj w lodówce
Cytryna&Co.pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy drobno porwany pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolity farsz do uszek lub pierogów. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę(...)pomidory cherry 50 g ogórek świeży 50 g czerwona cebula 10 g musztarda gruboziarnista 20 g miód 5 g oliwa z oliwek 20 g sól, świeżo mielony pieprz Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty. Z musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
karmelowyPasztetowa podwędzana Dzisiaj pasztet pragnę przedstawić w innym, można by powiedzieć, naszym rodzimym klimacie. Wędzenie bowiem, przypisane jest z natury rzeczy, terenom gdzie łatwo o liściaste drewno. Dym bukowy, czy olchowy, potrafi bowiem zmienić dość pospolity ( choć niewątpliwie smaczny), pasztetowy wyrób, w prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki. Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 ćwiartki z kurczaka(...)Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Teraz do rondelka wlewamy wywar, odlany z garnka w którym gotowaliśmy kurczaka i warzywa. Zagotowujemy wywar, wsypujemy do niego kaszę manną i gotujemy na małym ogniu, przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso kurczaka oddzielamy od kości i całość jeszcze ciepłą
Miód i pieprzprzepis na muhammarę. Polecam Wam też inne pasty na moim blogu: – przepis na guacamole – pasta z awokado i jajka – hummus – hummus z suszonymi pomidorami – pasta z wędzonego kurczaka – pasztet do smarowania – masło ziołowe – masło czosnkowe – hummus z soczewicą Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 3 papryki czerwone – 2 garści orzechów włoskich – 3-4 łyżki oliwy z oliwek – pół limonki – 2 ząbki(...)chilli, miód i trochę soli. Blenduj całość do połączenia. Pastę przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy, posiekanymi orzechami, posiekaną pietruszką i pestkami granata. Podawaj c pieczywem, chlebkiem pita lub warzywami. SMACZNEGO! Uwaga! Pastę możesz przygotować też z gotowej upieczonej papryki dostępnej w sklepie. Znacznie skróci to czas przygotowań. Artykuł Muhammara – pasta z pieczonej papryki pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog
nietylkopasta.plpewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek.Składniki: - ok. 3 l bulionu(...)internecine. Wtrącę tylko, że jej nasiona mają niski indeks glikemiczny. Są więc sprzymierzeńcem każdej diety, także cukrzycowej. Jest wiele potraw, które można z niej przygotować: pierogi z soczewicą, pasztety, kotlety, purre, zapiekanki, no i oczywiście zupa z czerwonej soczewicy. Zaletą tego gatunku jest to, że nie wymaga długiego gotowania (15 minut, czyli tyle co gotują się ziemniaki). Jeżeli ktoś lubi
mojewypiekiinietylkoPyszna i szybka opcja na kanapki. Alternatywa dla zwykłych pasztetów sklepowych. Zachęcamy do wypróbowania, zwłaszcza że nie zajmuje wiele czasu! Wegański paprykarz z marchewki Przepis na ok. 1 słoik 500 g Potrzebujemy: - 6 dużych marchewek - pół szklanki nieugotowanego ryżu (lub 1 torebka) - 1 papryka - pół dużej cebuli - pół łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka papryki słodkiej - odrobina lubczyku suszonego - sporo pieprzu ziołowego(...)koncentrat czekamy. Jeżeli będzie taka potrzeba dolewamy co jakiś czas oliwę, bo marchewka szybko ją chłonie. 6. Kiedy ryż będzie gotowy wrzucamy go na patelnię, gdzie dusimy nasze warzywa. Jeżeli nasza "papka" jest dość sucha można podlać ją trochę wodą. Całość pryczymy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby smaki sobą przeszły. 7. Czekamy aż nasz paprykarz trochę przestygnie i już
Bananowe Polewątrobiana Dzisiaj przedstawię wyrób nieco odmienny od zwykłego pasztetu. Dawniej produkt ten wykonywano przy każdym porządnym wiejskim świniobiciu. Dziś już o wiele rzadziej słyszy się o wątrobianej. A szkoda bo wraz z nią znika również jakaś cześć naszej wiejskiej tradycji. Dlatego apeluję róbmy nie tylko wątrobianą, ale również inne wiejskie wyroby w trosce o tradycję i ku uciesze własnego(...)dwie łyżki wazowe mięsnego wywaru, z agotowujemy i wsypujemy do niego kaszę manną, gotując na małym ogniu, przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki lekko studzimy i całość ( bez warzyw), jeszcze ciepłą mielimy w maszynce do mięsa, na najdrobniejszym pasztetowym sitku (razem z kaszą manną). Do zmielonych składników dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy
Miód i pieprzZielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!