pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:57/69)

Walenty Kania Kuchnia dla odważnych - Podroby - recenzja książki 222

Nigdy nie recenzowałem książek kulinarnych, ale kiedyś musi być pierwszy raz :) Mam ich pewnie z kilkadziesiąt i w sumie zbieram się od trzech miesięcy, żeby opisać

Parowar Faceta
Domowa wersja sushi 195

Nie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Galareta wieprzowa z majerankiem 160

Galareta wieprzowa z majerankiem Galareta, nie gości u nas zbyt często , zapewne dlatego ,że chłopaki niezbyt ją cenią i jakoś nie mogą się do niej przekonać

Ogrodnik w podróży
7 pomysłów na wegańskie pasty na kanapki 170

wegańskie pasty kanapkowe - każdy powinien znaleźć coś dobrego dla siebie. My zachęcamy do wypróbowania wszystkich - wszystkie są łatwe i szybkie w wykonaniu. Jest to doskonała alternatywa dla sklepowych pasztetów sojowych i pochodnych. Warto urozmaicić sobie dzień zrobionym własnoręcznie smarowidłem :) 1. Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej Pierwszy przepis na pastę kanapkową, który pojawił się na naszym blogu - opiera(...)Domowy hummus  7. Pesto z buraków i orzechów Przepis na przepyszne pesto z buraka. Piękny intensywny kolor zdecydowanie zachęca, a orzechy nerkowca doskonale komponują się z tym zdrowym warzywem. Szybkie i łatwe - sprawdzi się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie

Bananowe Pole
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 132

Chociaż możecie użyć również wątróbki z kurczaka – wówczas należy dusić ją nieco krócej. Jest to nasz pierwszy wpis z wątróbką w roli głównej, jak dotąd dodaliśmy ją jedynie do pasztetu z kaczki . Pojawi się jeszcze jednak na pewno nie raz w przyszłości, bo jeśli już jemy produkty pochodzenia zwierzęcego w ogólności, to akurat wątróbka należy do stosunkowo najzdrowszych opcji(...)ogórki dojemy do rondla na 10 minut przez końcem gotowania, mieszając dokładnie z pozostałymi składnikami oraz dodając resztę soli i pieprzu do smaku. Wątróbkę podajemy na ciepło razem z warzywami oraz równolegle ugotowaną kaszą. Jeśli jest nią pęczak, to przygotowujemy go zwykle w ten sposób, że po opłukaniu gotujemy go powoli w lekko osolonej wodzie w ilości 2-3 razy

Kulinarna Pokusa
Podsumowanie III roku działalności bloga 105

Kochani! W niedzielę minęły dokładnie trzy lata od pierwszego wpisu na moim blogu Czas tak szybko biegnie, że nawet nie zauważyłam kiedy to minęło. Podobnie jak

PatiGotuje
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 170

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leczo z cukinią i kiełbasą 162

Leczo z cukinią i kiełbasą to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej jest je przygotować w okresie letnim, kiedy możemy kupić świeże produkty do jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ekologiczne produkty Allos! 119

orzechów, cytrusów czy sosu czekoladowego. * Allos Hofgemüse Torstens Tomate Lauch   To pasta z pora i pomidorów, świetna do kanapek i dań obiadowych. Zawiera sporą ilość drobno krojonych, chrupiących (!) warzyw. W smaku zaskakująco świeża, z dużą przewagą pomidorów. Prawie jak ta, zrobiona w domu! Plus za miły akcent w postaci nasion słonecznika. Skład również niczego sobie: pomidory 42%, nasiona słonecznika(...)niż w przypadku poprzednich produktów, jednak poszczególne składniki wydają się być OK, no może z wyjątkiem gumy guar, która podobno może uczulać. Według producenta pasta ma stanowić alternatywę dla pasztetu i w sumie smakuje całkiem nieźle. Uwielbiam tofu, czosnek i pomidory, które były bardzo dobrze wyczuwalne, także pasta szybko zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :) Plus za idealnie dobrane przyprawy. * Allos

Poranek na słodko
Śledzie z suszonymi pomidorami 182

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem z cukinii i pomidorów 168

Krem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwica z dorsza z ratatouille 227

Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Konfitura z czerwonej cebuli – zabójcza! 260

prawdziwy anglik nie powie że „onion jam” czy „onion chutney” mają cokolwiek wspólnego z francuskim „confit d’ oignon”). Chutneye były i są sposobem na konserwowanie letniej obfitości owoców i warzyw – przygotowywane przy użyciu podobnej masy owoców, cukru i octu konserwowały się same i umożliwiały długie przechowywanie. Do swojej konfitury używam cebuli czerwonej i szalotek – nie da się zrobić naprawdę dobrej(...)lodówce. Można ją jeść na ciepło – od razu po zrobieniu , ale i na zimno – w obu wypadkach smakuje równie dobrze. Podajcie ją do wędlin, zimnych i ciepłych mięs, pasztetu. Konfitura z cebuli lubi się też z twardymi żółtymi serami i miękkim serem kozim.   Konfitury z cebuli nie konserwuję – zawsze robię taką porcję, jaką zdążymy zjeść w tydzień (a czasami

Karo in the Kitchen
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 211

Pasztet pochodzi ze sklepu BIO-KRAINA , ale widzę, że na stronie sklepu występuje on teraz w innym opakowaniu i całkowicie innym składzie. Choć nazwa i firma zostały te same. Pasztet spożyłam m.in. z chlebem lnianym z cukinią . Kompletnie mi on nie smakował. Zapach miał bardzo nie przyjemny, a smak specyficzny i niezbyt dobry. Ale pamiętajcie, że to tylko moje zdanie(...)się z podobną "pastą". Bakłażana bardzo lubię, więc z ciekawością podeszłam do testu kremu z jego znaczącym udziałem. Ciężko jest mi określić zapach produktu, nie wyczuwam nic konkretnego. Jakby warzywa z delikatną nutką czosnku. Choć w smaku tego czosnku nie czuć. Produkt ma kremową konsystencję, rzadką, ale do takiego stopnia, że nie spływa z pieczywa. Faktycznie czuć bakłażana, jednak jakby

Zdrowie na języku :P