pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:52/69)

Działkowa brukselka 146

jest delikatniejsza w smaku, ma mniej goryczki. Ja na razie ścięłam główki z jednego krzaczka. Zjedliśmy ją z bułeczką przyrumienioną na maśle. Pycha! Nie ma nic lepszego niż własne warzywa, które jeszcze godzinę wcześniej rosły na grządce! W styczniu zaprojektuję zagony warzywne i zacznę zamawiać nasiona. Zrobię też projekt rabaty bylinowej, która teraz wygląda bardzo żałośnie. Jak widać na fotce(...)gotowania i pieczenia :) A czy wiecie, że zimą, podczas ciemnych miesięcy i krótkich dni, można też hodować rzeżuchę? Wystarczy parapet :) Tutaj - w towarzystwie domowego chleba na zakwasie i domowego pasztetu z zielonego groszku i fasoli

Posadzone i zjedzone
Żurek Wielkanocny 139

mniej możliwości przesiadywania w kuchni i szykowania świątecznych pyszności, to i tak zamierzam poudzielać jak należy :-) I tak: mięsa do pieczenia i gotowania leżą już w lodówce ponacierane przyprawami, pasztet mam nadzieję zrobić jutro, w kolejce czekają też ciasta, ale w tym roku postawiłam na przepisy niewymagające długiego czasu przygotowywania, raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy(...)ugotowane na twardo Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście i całość zalewamy wodą. Gotujemy na średnim palniku ok. godziny - część wody wygotuje się, ale ja tego nie uzupełniam ;-) Po tym czasie wyjmujemy

Czary - gary w kuchni
Pasta ze slonecznika i kiszonego buraka 103

Składniki 2 szklanki kiszonych buraków 2 szklanki słonecznika ziarna 2-3 lub więcej ząbki czosnku obrane szczypta soli i pieprzu do smaku opcjonalnie Wykonanie Ziarna słonecznika

mojej kuchni
Pasta ze slonecznika i kiszonego buraka 169

Składniki 2 szklanki kiszonych buraków 2 szklanki słonecznika ziarna 2-3 lub więcej ząbki czosnku obrane szczypta soli i pieprzu do smaku opcjonalnie Wykonanie Ziarna słonecznika

w mojej kuchni
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 204

głównie z tego względu. Niestety, czuję wciąż ogromną niechęć do tego artykułu spożywczego i choć mam nadzieję, że to nastąpi, zajmie mi to sporo czasu. Ale wracając do warzywnego pasztetu, stanowi on bardzo fajną alternatywę dla wegetarian bądź wegan (po wcześniejszej, lekkiej modyfikacji) w ten wielkanocny czas. PASZTECIKI WARZYWNE Z SOCZEWICY /własny;/ 7 sztuk wielkości muffinki lub keksówka około(...)seler i pietruszkę obieram, ścieram do naczynia na grubych oczkach.  Natkę pietruszki płuczę, osuszam i drobno siekam, wrzucam do pozostałych. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać

W kuchni Karmel-itki
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 198

długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95 g)1 marchewka (115 g)2 małe ząbki czosnku (8 g)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską(...)osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej

Malowane smakiem
Pasztet warzywny z migdałami 146

kolejna już propozycja warzywnego pasztetu - bardzo zachwalanego przez autorkę Jadłonomii z drobnymi zmianami wprowadzonymi przeze mnie. Pasztecik aromatyczny, godny wypróbowania. Ze wszystkich wypróbowanych przeze mnie pasztetów to jednak pasztet z kalafiora pozostaje numerem jeden. Niemniej jednak - każdy z nich jest niezwykle bogaty w smaki. Smacznego! Składniki: 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 100 g migdałów, zmielonych w blenderze lub rozdrabniaczu(...)dodajemy pora, liście laurowe, ziele angielskie i smażymy na niewielkim ogniu, aż por będzie miękki. Gdy por będzie zeszklony wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe, Do porów dodajemy resztę warzyw i dusimy na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie (10-15 minut). Miękkie warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy kaszę jaglaną, migdały, olej, przyprawy i wszystko mieszamy i bledujemy

psgotujemy
Serowe muffiny z brokułem 159

brokułu garść zielonego mrożonego groszku opcjonalnie garść prażonych orzeszków fistaszkowych Groszek wrzucić do gotującej się posolonej wody. Po 2 minutach dodać różyczki brokułu i gotować go aż lekko zmięknie. Warzywa odcedzić i ostudzić. Jajka roztrzepać rózgą w dużej misce. Dodać do nich oliwę, kefir, pieprz, sól i zioła prowansalskie i jeszcze raz dobrze roztrzepać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)raczej trudno wytrzymać do tego momentu ;) Zapraszam również na: Muffiny z serem i bekonem Muffiny z salami, fetą i suszonymi pomidorami Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową Pasztet chlebowo-mięsny pieczony w formie na muffiny

Trzeci talerz
Paprykarz do słoików 381

Składniki: 2 wędzone makrele średniej wielkości saszetka ryżu 100g 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 2 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 kartonik przecieru

Gotowanie jest łatwe
Serowa terrina wiosenna z jajkiem 143

Terrina to nic innego jak rodzaj pasztetu , a jak pasztet to różne składniki. Na wiosnę proponuję delikatny twarożek, rzodkiewki, ogórek i zieleninkę. Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty(...)skorupek i przekroić na połówki. • Rzodkiewki, ogórek i paprykę pokroić w drobną kostkę. • Szczypiorek i listki bazylii posiekać. • Wymieszać ser z warzywami, przyprawić solą i pieprzem. • Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć pojedyncze listki roszponki. • Do żelatyny wlać gorącą wodę do 1/3 wysokości szklanki i dokładnie wymieszać. • Połączyć

To co kocham
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z soczewicy z makiem 138

przygotowania i znakomity w smaku. Taki dodatek do pieczywa znakomicie sprawdzi się nie tyko od święta, także z czystym sumieniem polecamy włączenie go do swojej diety na stałe. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki (1 keksówka) 30 g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 64 kcal, Białko – 4,4g ,Tłuszcz – 1,7g, Węglowodany – 9,3g , IG – 30 4 marchewki 1 cebula(...)obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach tzw. jarzynówce. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przeciśnięte ząbki czosnku i dusimy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe starte warzywa i przyprawiamy. Zawartość patelni mieszamy w misce z soczewicą. Dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy. Przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z tuńczykiem, fasolką i ryżem 141

Kolejna propozycja przepysznej sałatki, która oczywiście idealnie będzie pasowała również na święta. Przyznam się, że sałatkom nie umiem zrobić ładnych zdjęć,😕 bo nie lubię robić warstwowych

Zdrowie i pysznie na talerzu
Warzywny pasztet z selera i pietruszki bez jajek 191

szybki pościk, gdyż trzeba brać się do roboty! Właśnie jestem po egzaminie z fizjologii, humor mi dopisuje, a kucharzenie sprawi mi dodatkową frajdę. Dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam wyjątkowy, warzywny pasztet z selera i pietruszki. Jak dla mnie, w smaku jest idealny i już nigdy nie zmienię w nim żadnych przypraw, ani proporcji. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i zapewniam(...)Następnie dodajemy startą pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do misy blendera wrzucamy duszone warzywa, ugotowaną kaszę, orzechy, sos sojowy i przyprawy. Całość miksujemy na gładko i przelewamy do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7 cm. Pieczemy 40 minut. Studzimy przez całą

Be Fit Be Strong
Jak przygotować wigilijną kolację 111

jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy w natłoku świątecznych obowiązków. Pierogi doskonale nadają się do mrożenia. Pamiętajmy jednak, że w lodówce zapachy przechodzą, więc gotowe potrawy należy przechowywać(...)ciężkostrawnych. Czy masz jakieś sugestię jak ją „odchudzić”. Nie zgodzę się z twierdzeniem, iż wszystkie potrawy wigilijne są tłuste i ciężkostrawne. Dania wigilijne to dania postne, przede wszystkim ryby, warzywa, które same w sobie nie są tuczące. To sposób ich przygotowania może wpłynąć na kaloryczność. Jeżeli zależy nam na odchudzeniu potraw to zamiast smażenia karpia wybierzmy pieczenie lub gotowanie

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania