pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:52/69)

Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 202

długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95 g)1 marchewka (115 g)2 małe ząbki czosnku (8 g)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską(...)osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej

Malowane smakiem
Pasztet warzywny z migdałami 150

kolejna już propozycja warzywnego pasztetu - bardzo zachwalanego przez autorkę Jadłonomii z drobnymi zmianami wprowadzonymi przeze mnie. Pasztecik aromatyczny, godny wypróbowania. Ze wszystkich wypróbowanych przeze mnie pasztetów to jednak pasztet z kalafiora pozostaje numerem jeden. Niemniej jednak - każdy z nich jest niezwykle bogaty w smaki. Smacznego! Składniki: 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 100 g migdałów, zmielonych w blenderze lub rozdrabniaczu(...)dodajemy pora, liście laurowe, ziele angielskie i smażymy na niewielkim ogniu, aż por będzie miękki. Gdy por będzie zeszklony wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe, Do porów dodajemy resztę warzyw i dusimy na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie (10-15 minut). Miękkie warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy kaszę jaglaną, migdały, olej, przyprawy i wszystko mieszamy i bledujemy

psgotujemy
Serowe muffiny z brokułem 165

brokułu garść zielonego mrożonego groszku opcjonalnie garść prażonych orzeszków fistaszkowych Groszek wrzucić do gotującej się posolonej wody. Po 2 minutach dodać różyczki brokułu i gotować go aż lekko zmięknie. Warzywa odcedzić i ostudzić. Jajka roztrzepać rózgą w dużej misce. Dodać do nich oliwę, kefir, pieprz, sól i zioła prowansalskie i jeszcze raz dobrze roztrzepać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)raczej trudno wytrzymać do tego momentu ;) Zapraszam również na: Muffiny z serem i bekonem Muffiny z salami, fetą i suszonymi pomidorami Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową Pasztet chlebowo-mięsny pieczony w formie na muffiny

Trzeci talerz
Paprykarz do słoików 386

Składniki: 2 wędzone makrele średniej wielkości saszetka ryżu 100g 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 2 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 kartonik przecieru

Gotowanie jest łatwe
Serowa terrina wiosenna z jajkiem 153

Terrina to nic innego jak rodzaj pasztetu , a jak pasztet to różne składniki. Na wiosnę proponuję delikatny twarożek, rzodkiewki, ogórek i zieleninkę. Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty(...)skorupek i przekroić na połówki. • Rzodkiewki, ogórek i paprykę pokroić w drobną kostkę. • Szczypiorek i listki bazylii posiekać. • Wymieszać ser z warzywami, przyprawić solą i pieprzem. • Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć pojedyncze listki roszponki. • Do żelatyny wlać gorącą wodę do 1/3 wysokości szklanki i dokładnie wymieszać. • Połączyć

To co kocham
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z soczewicy z makiem 141

przygotowania i znakomity w smaku. Taki dodatek do pieczywa znakomicie sprawdzi się nie tyko od święta, także z czystym sumieniem polecamy włączenie go do swojej diety na stałe. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki (1 keksówka) 30 g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 64 kcal, Białko – 4,4g ,Tłuszcz – 1,7g, Węglowodany – 9,3g , IG – 30 4 marchewki 1 cebula(...)obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach tzw. jarzynówce. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przeciśnięte ząbki czosnku i dusimy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe starte warzywa i przyprawiamy. Zawartość patelni mieszamy w misce z soczewicą. Dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy. Przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z tuńczykiem, fasolką i ryżem 149

Kolejna propozycja przepysznej sałatki, która oczywiście idealnie będzie pasowała również na święta. Przyznam się, że sałatkom nie umiem zrobić ładnych zdjęć,😕 bo nie lubię robić warstwowych

Zdrowie i pysznie na talerzu
Warzywny pasztet z selera i pietruszki bez jajek 194

szybki pościk, gdyż trzeba brać się do roboty! Właśnie jestem po egzaminie z fizjologii, humor mi dopisuje, a kucharzenie sprawi mi dodatkową frajdę. Dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam wyjątkowy, warzywny pasztet z selera i pietruszki. Jak dla mnie, w smaku jest idealny i już nigdy nie zmienię w nim żadnych przypraw, ani proporcji. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i zapewniam(...)Następnie dodajemy startą pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do misy blendera wrzucamy duszone warzywa, ugotowaną kaszę, orzechy, sos sojowy i przyprawy. Całość miksujemy na gładko i przelewamy do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7 cm. Pieczemy 40 minut. Studzimy przez całą

Be Fit Be Strong
Jak przygotować wigilijną kolację 114

jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy w natłoku świątecznych obowiązków. Pierogi doskonale nadają się do mrożenia. Pamiętajmy jednak, że w lodówce zapachy przechodzą, więc gotowe potrawy należy przechowywać(...)ciężkostrawnych. Czy masz jakieś sugestię jak ją „odchudzić”. Nie zgodzę się z twierdzeniem, iż wszystkie potrawy wigilijne są tłuste i ciężkostrawne. Dania wigilijne to dania postne, przede wszystkim ryby, warzywa, które same w sobie nie są tuczące. To sposób ich przygotowania może wpłynąć na kaloryczność. Jeżeli zależy nam na odchudzeniu potraw to zamiast smażenia karpia wybierzmy pieczenie lub gotowanie

Cztery Fajery
Potrawka z soi (wegetariańska) 153

sobie leżały przez dobę, a na następny dzień ugotowałam. Wyszło tego dużo i zrobiłam dwa dania: potrawkę z soi prezentowaną w tym poście a z drugiej części pasztet sojowy. Wszystko wyszło pysznie :) Potrawka z soi (wegetariańska) Składniki: 100 gram soi (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu) 3 marchewki kawałek selera korzeniowego 3 kawałki selera naciowego 1-2 cebule pietruszka 2 ząbki(...)też używać do smarowania kanapek. Wyglądem przypomina smalec, ale jest zupełnie bez zapachu. Polecam :) Do smażonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Możemy też warzywa zetrzeć na grubych oczkach w robocie, aby było szybciej i łatwiej. Do cebuli dodajemy pierwsze seler korzeniowy oraz pietruszkę i podsmażamy. Potem dodajemy

Pyza i Surówka
Wegetariański pasztet z cieciorką. 154

inaczej ciecierzyca to samo zdrowie. Przede wszystkim bogate źródło białka, pomaga w odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a na dodatek jest afrodyzjakiem ;) Miałam ochotę na jakiś warzywny pasztet i tak powstał ten z cieciorką. Ciekawy smak, polecam! Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi(...)łyżka oleju Przygotowanie: Pietruszkę oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z porem gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Cieciorkę odsączamy na sitku z zalewy. Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze

Symfonia smakowa
Co jeść jesienią na śniadanie? - migawki ze Slow Food Festival 138

odpowiadać na pytania dziewczyn ze Slow Food Youth Warszawa. W tym słoiku znajduje się właśnie ów mus gruszkowo-wątróbkowy. A tu więcej przysmaków od Kalinówki. Mają w ofercie przeróżne pasztety, a nawet ślimaki z czosnkiem i pietruszką. Następnie próbowaliśmy musu winogronowego oraz pulpy na płatkach owsianych z miodem (był tam też chyba amarantus), a pomocnikiem kucharza została Pani z miodów(...)tylko wybiła 12.00 :) Jak widzicie, zaserwowane menu przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom słodkich, owocowych śniadań, do których z Mężem raczej nie należymy. Wolałabym, aby w przepisach wykorzystano więcej warzyw i pikantnych aromatów. A co Wy sądzicie? Ciekawostka dla miłośników eko-życia. Wszystkie posiłki zaserwowano nam na w pełni jadalnych talerzach z otrębów :) Jak już pewnie zauważyliście, śniadanie odbyło się

Chilli Czosnek i Oliwa
Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 177

jajko ok. pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1 cebula Przygotowanie; Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Do miski przekładamy pasztet , dodajemy cebulkę i dokładnie mieszamy.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli,2 łyżki oleju i dolewamy tyle wody ile zabierze mąka. Ciasto ma być miękkie i elastyczne(...)zalewamy wodą tak aby były przykryte. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, i cebulę a także  jabłko w łupinie. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, dwa goździki i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas dolewamy wody jeśli zajdzie taka potrzeba. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dorzucamy starty czosnek, majeranek i kilka łyżek koncentratu

Radość kipiąca uśmiechem.
.775. wegańskie placki i wegańskie inspiracje obiadowe 196

~wegańskie dyniowe placki z gorzką czekoladą (w środku) podane z mielonym ostropestem i tahini naturalnym ; kawa bananowa ~ Od czasu opublikowania pierwszej serii obiadowych inspiracji dostałam parę

breakfast of dreams