przełóż do misy. Przekrój awokado na połowy, wyjmij miąższ ze skórki i dodaj do batata. Wsyp do warzyw w misie drobno posiekaną kolendrę i szczypiorek i wymieszaj składniki na pastę – mogą w niej być większe kawałki. Krok 5 Wykładaj masę warzywną na tortille, rozsmaruj po całej powierzchni. Na środku ułóż kawałki kurczaka. Zawijaj tortlle. Gotowe! Tortille świetnie nadają się(...)mrożenia. Trzeba je zapakować szczelnie w worek strunowy i zamrozić. Artykuł Piątek: Tortille z awokadowo-batatową pastą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzMożesz dodać do śniadania też odrobinę rukoli lub rukwi wodnej! Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – tosty francuskie – szakszuka (shakshuka) – szakszuka z kurkami – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki
nietylkopasta.plwiedziałem, że przyjdzie czas na jej inną wersję. Bardzo dobrze smakuje samodzielnie, ale lubię taki plaster zjeść " rozpłaszczony " na kanapce ;) Składniki: - 4 jajka, - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - 2 łyżki pasty z pieczonej papryki, - 1 łyżka papryki mielonej, - 1- 2 łyżki mąki pszennej, - tymianek, - zioła prowansalskie, - sól, - 1 łyżka oleju do natłuszczenia formy. Nadzienie: - około 100 g sera feta, - około(...)twarogu, - tymianek, pieprz. Wykonanie: Żółtka zmiksować z koncentratem, pastą, papryką, ziołami i mąką. Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w nagrzanym piekarniku, uważając, aby się nie przypaliło. Po wyjęciu zrolować razem z papierem i odstawić do wystudzenia. Przygotować nadzienie rozgniatając widelcem
Przepisy MikołajaMój Szwagier dał mi przepis na super pastę z makreli i awokado. Robiłam ją już kilka razy z drobnymi modyfikacjami, ponieważ nie jem kurzych jaj i nabiału. obrana makrela (rozdrobniona widelcem) 1/2 twarożku typu Philadelphia (w wersji dla alergików wegański majonez lub serek kozi) pieprz 1 aw okado pokrojone w kostkę opcjonalnie: jako pokrojone w kostkę (w wersji
Cytryna&Co.nietolerancje pokarmowe na inne produkty, ale jajka uwielbiam, brakuje mi ich bardzo i nieustannie szukam zamienników na pocieszenie. Jem od czasu do czasu przepiórcze, ale żeby zrobić pastę jajeczną trzeba się ich naobierać, co wymaga duuuużo cierpliwości. Wiem, bo obrałam niedawno z kilkadziesiąt sztuk osiągając niewątpliwie wyższy stopień wtajemniczenia 😉 Dzięki tej śmierdziuchowej soli, chyba udało mi się znaleźć dobry(...)patent na pastę jajeczną bez jajek. Składniki: pół szklanki namoczonych wcześniej orzechów nerkowca pół wędzonego tofu pół łyżeczki czarnej soli kala namak (lub więcej - do smaku) chlust wrzątku sok mniej więcej z połówki cytryny (do smaku) lub łyżka octu jabłkowego chlust dobrej jakości oleju (mnie chyba wpadł w ręce z orzechów włoskich) sól himalajska i pieprz do smaku
Cytryna&Co.najtrudniejsze do zrobienia w warunkach domowych, ale znajomy sushi master potwierdził że potrzebny jest długi trening przy ich przygotowaniu. Do „przylepienia” ryby używa się także odrobiny pasty wasabi. temaki – stożki z nori nadziewane ryżem i dodatkami. Zawija się je nieco inaczej niż tradycyjne rolki i są większe. sashimi – to po prostu świeża ryba pokrojona w niewielkie(...)układaj je w różnych miejscach, np w dwóch grupach – połowa rolki w jednym miejscu, połowa w skrajnie oddalonym. Tak rób ze wszystkimi kawałkami. Na koniec wolne przestrzenie wypełnij pastą wasabi oraz marynowanym imbirem. Możesz ułożyć też kiełki lub jadalne kwiaty, reszta zależy od Ciebie. Sushi podawaj z sosem sojowym, a dodatkowo możesz podać sos terijaki. SMACZNEGO! Artykuł Domowe sushi
nietylkopasta.plbulionu lub wody 1 szklanka śmietany 30% lub mleczka kokosowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, curry w proszku, szczypta chili w proszku 1 łyżeczka pasty curry / można zastąpić curry w proszku 1 łyżeczka garam masala / można zastąpić dodatkowa łyżeczką koncentratu pomidorowego świeża kolendra WYKONANIE Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy(...)płomień do małego i gotujemy 10 minut. Dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy pod przykryciem, przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby można dodać więcej bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę curry i garam masala, jeśli używamy. Mieszamy do rozpuszczenia, dolewamy śmietankę lub mleko kokosowe. Gotujemy 5 minut, dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i w razie potrzeby
cool and mintykroimy w dużą kostkę. W moździerzu lub młynku do kawy ucieramy/mielimy: pieprz, kardamon, goździki, kmin, kolendrę i cynamon na drobny proszek. Miksujemy imbir z czosnkiem, chili i octem na pastę. Mieszamy przyprawy z pastą, dodajemy sól i tą mieszanką nacieramy mięso, odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie smażymy przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek
Kardamonovypassata di pomodoro 1 cucchiaio di concentrato di pomodoro 1 cucchiaino di erbe di provenza 2 spicchi d'aglio 1 scalogno olio d'oliva sale, pepe Ravioli di pasta lievitata 350 g di farina 100 g di burro 25 dag di lievito di birra fresco 1/2 bicchiere di panna da cucina 5 g di zucchero 5 g di sale(...)wlewamy rozczyn. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. **** PREPARAZIONE Pasta lievitata In una ciotolina mescolate la panna con lo zucchero e il lievito di birra sbriciolato. Coprite e lasciate lievitare per circa 30 minuti in un luogo tiepido. Nel frattempo
La grande e la piccola cuocadzięki Waszym inspiracjom i promocji na brokuły powstał przepis na piękne, zielone bułki brokułowe, których bazę stanowią znane już Wam bułeczki z kalafiora . Doskonale smakują z różnego rodzaju pastami jak ta z mięsa rosołowego , jajeczna , z makreli czy paprykarzem bez ryżu . Składniki – bułki brokułowe (6 sztuk): 350 g startego surowego brokułu 5 jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie(...)przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły. Bułki brokułowe podawać z masłem, smalcem, serem, pieczonymi mięsami jak karczek , klops czy boczek lub pasztet , rożnego rodzaju pastami np. z makreli czy jajeczną albo z mięsa rosołowego oraz mixem zielonych liściastych warzyw czy kiełków i innych warzyw z dodatkiem zdrowych tłuszczów. BTW całości bez dodatków
Ola la LCHFpyszny twarożek z miodem i rodzynkami oraz nutą wanilii. Twarożek idealny jest do naleśników lub na kanapkę. Polecam Składniki: 250 g twarogu półtłustego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki rodzynek Przygotowanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Do miski przekładamy twaróg, miód, pastę waniliową oraz jogurt naturalny i blendujemy razem. Następnie odcedzamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnezielona szakszuka – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem
nietylkopasta.pltrzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania i przekładania chlebków na drugą stronę. Gotowy chleb z patelni można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem, smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił. Smacznego(...)kromka: 73 g, 125 kcal, B 10 g, T 8 g, W 2 g. Makro i tłuszcz należy podbić odpowiednimi dodatkami takimi jak masło, smalec, sery, pasty, ryby, mięso itd. Artykuł KETO CHLEB Z PATELNI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFziemniaki 2 pomidory 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka pasty chili sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i kroimy w paski. Na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano smażymy ziemniaki. Wyjmujemy(...)oleju jest mało, trochę dolewamy, rozgrzewamy. Wrzucamy różyczki kalafiora. Podobnie jak ziemniaki, smażymy na rumiano. Kalafior przekładamy na talerz. Następnie wrzucamy starty imbir i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, pastę, kurkumę, podlewamy wodą (około 200 ml). Całość gotujemy pod przykryciem kilka minut. Na patelnię wrzucamy warzywa, mieloną kolendrę i pół łyżeczki garam masala. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw
R'n'G KitchenPosypuje je papryką. Biorę oliwkę zieloną, i owijam ją ciastem jak ślimaka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią. Pasta: Do serka dodaję połowę buraczków z zalewy, sól, pieprz i miksuje blenderem. Przekładam pastę do szprycy i dekoruję nią ciasto francuskie. Dodaję oliwki czarne, kabanosy, plaser górka, natkę pietruszki. Posypuję koperkiem suszonym
wesoła kuchnia