pomidora i jajka. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną kolendrą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Proste guacamole → Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette → Pasta z przepiórczych jajek z awokado i rzeżuchą → Jajka faszerowane awokado → Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Oryginalny smakCoś dla mnie owoce morza i ulubione curry. Tym razem zielone curry, które zrobiłam sama. Curry pasta – do malaksera wrzucić listki kefir, ziarenka kolendry, obrany imbir, obraną szalotkę, oczyszczone z ziarenek i błonek zielone chili, bazylię, pokrojoną na kawałki trawę cytrynową. Zmielić dokładnie blenderem. Wlać wodę i olej i jeszcze raz zmiksować. Gotowanie – do garnka wlać pastę curry
Kuchnia PokoleńObazda (Obazta, Obaatza) to pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej. Pastę serową sporządza się z rozgniecionego widelcem Camemberta z dodatkiem masła i cebuli. Masę przyprawia się solą, pieprzem, kminkiem i sproszkowaną papryką. Dzięki dodatkowi masła jest idealnie aksamitna, pyszna. Obazda podawana jest jako przekąska z chlebem żytnim, preclami lub paluszkami w ogródkach piwnych lub czekadełko, podobnie jak u nas chleb
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki : -1/2 szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki zmielonych nerkowcow lub innych orzechów - 2 łyżki wiórków kokosowych - 3 łyżki oleju kokosowego - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy Przepis tutaj - sezam do posypania Przygotowanie : Kasze jaglana dobrze płuczemy na siku. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy pastę z kurkumy, gotujemy na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie cała wodę
Szkrab Je SamSkładniki : - 2 łyżki nasion chia - 3 łyżki wody - 1/4 małej dyni hokkaido - 3 łyżki mąki z amarantusa - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy Przepis tutaj - olej kokosowy do posmarowania patelni - masło orzechowe 100% - granat Przygotowanie : Nasiona chia mielimy w młynku. Zalewamy 6 łyżkami wody i odstawiamy na 15 minut Po tym czasie dodajemy dynię, obraną(...)tartą na tarce na dużych oczkach, mąkę z amarantusa, cynamon i pastę z kurkumy. Wszystko dobrze mieszamy, najlepiej i najłatwiej będzie ręką. Formujemy niewielkie placuszki i smażymy do zarumienienia z obydwu stron na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Smarujemy masłem orzechowym a na górę układamy granat
Szkrab Je Sammocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki: · bryndza(...)śmietana 18%. Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą ilością pieprzu
Moniki Smakołykiciep ł e, opr ó szone tylko cukrem pudrem. Pięknego weekendu dla Was :) **** Per la colazione del weekend ho preparato dei buchteln, i panini tirolesi a base di pasta lievitata ripiena di marmellata di albicocche. I buchteln sono cotti al forno in una pirofila, in modo che si attacchino l'uno all'altro. I panini rendono al meglio(...)volume, impastatelo nuovamente e stendetelo fino ad ottenere una sfoglia dello spessore di 1 cm. Con un tagliapasta ricavate 12 sagome circolari. Allargate leggermente le sagome di pasta con le dita e ponete al centro di ognuna di esse un cucchiaino di marmellata di albicocche. Richiudetele portando i lembi laterali e poi lembo superiore e inferiore verso
La grande e la piccola cuocachociaż jak dla mnie ryż wygrywa. Składniki: 100 g szynki pokrojonej w paski 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1/2 niedużej dyni 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka śmietany przyprawy - sól, curry, czosnek granulowany, papryka olej kokosowy woda Przygotowanie: pokrój cebulę i czosnek w piórka lub kostkę i podsmaż na łyżeczce(...)dopraw do smaku - smaż przez ok 10-15 min marchew i dynię pokrój w kostkę i dodaj do szynki - podsmaż ok 5-10 min dodaj wodę oraz pastę curry tak, aby pokryła warzywa i mięso i duś przez ok 30 min pod sam koniec dodaj śmietanę Smacznego
Gotowanie z pasjąRavioli! Uwielbiam te wszystkie włoskie pasty i makarony, chyba musiałam być w innym wcieleniu Włoszką, albo Włoską mamą co karmiła stadko swoich dzieci. Kuchnia włoska jest bardzo prosta, w gruncie rzeczy wywodzi się z biedy i z tego co dała natura, co rolnik zebrał z pola, dlatego uwielbienie oliwy i pomidorów, to miał każdy. Dzisiaj u mnie ravioli z nadzieniem(...)Dynię kroimy na plastry usuwany gniazda nasienne, polewamy oliwa lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Obok połóż główkę czosnku, upiecz sobie go przy okazji więcej, sprawdzi się do wielu past na kanapki czy też do sosu czosnkowego. Upieczoną dynię i czosnek zmiksuj na gładką masę dopraw i nadziewaj ravolii. Możesz też zrobić je w innej formie, jeśli wolisz np. okrągłe
SMYKWKUCHNIprodukt kupuję od czasu do czasu, jako zamiennik serka kanapkowego zrobionego z mleka. W domu zalegało mi kilka opakowań soi, zatem pomyślałam, że czas najwyższy przygotować samodzielnie taki rodzaj pasty. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo pasztet wyszedł przepyszny, a raz jeszcze napiszę - jest banalny w przygotowaniu. Składniki: 350 g ugotowanych nasion soi (150 g przed obróbką) (NaturAvena(...)sojowego Przygotowanie: Ziarna soi przełóż do malaksera/blendera lub innego urządzenia miksującego, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na możliwie najgładszą konsystencję. Przechowuj w lodówce. Wartości odżywcze dla całej pasty: energia: 967 kcal białko: 72 g tłuszcze: 58 g węglowodany
Zdrowie na języku :PDziś rano nie miałam totalnie weny na śniadaniowanie. Miałam natomiast chęć na wykorzystanie resztek lodówkowych. I tak oto powstała przez zupełny przypadek przepysznościowa pasta do kanapek. Większość resztek się dobrze sprawdzi przy okazji takich past. Kombinujcie. Składniki: 1 wędzona makrela 4 jajka ugotowane na twardo mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pół opakowania sera feta 1 ząbek czosnku
KardamonovyTapenada to pyszna, oliwkowa pasta, która idealnie komponuje się ze świeżą, chrupiącą bagietką. Ja tak bardzo ją lubię, że brak pieczywa nie stanowi dla mnie problemu :) Robię ją w sposób, który łączy wszystkie moje ulubione składniki a mianowicie: czarne oliwki, kapary oraz suszone pomidory. Potrzebujemy: 180g czarnych oliwek drylowanych, 5 suszonych pomidorów z oleju, 10g małych kaparów z zalewy, oliwa(...)wysokiego naczynia wrzucamy oliwki, pomidory oraz kapary. Wlewamy 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Doprawiamy 1 łyżeczką czosnku, 1 łyżeczką przyprawy oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość blendujemy. Tak powstałą pastę przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce. U mnie znika bardzo szybko :) Smacznego! Tapenada z czarnych oliwek
Przepis na Dzień DobryNajlepsza, ulubiona pasta do chleba z soczewicy i pomidorów. Składniki: 140 g ugotowanej brązowej soczewicy (można z puszki, waga po odsączeniu) 8-10 suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki soku cytrynowego 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 1/2-1 łyżeczki kuminu (tu ostrożnie, w zależności od upodobań) Wykonanie: Pestki delikatnie uprażyć na suchej patelni i wystudzi. Składniki zmiksować(...)gładką masę (zostają chrupiące kawałki dyni). Zostawić na 2-3 godziny w lodówce, by smaki przegryzły się. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne pasty do chleba
Rodzinka w kuchnikorzenia imbiru 2 garście liści młodego szpinaku 3 listki kafiru 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki zielonej pasty curry 1 łyżka cukru trzcinowego 300 ml mleka kokosowego sok z limonki świeże listki kolendry do podania ryż jaśminowy Przygotowanie: Zaczynamy od pokrojenia składników: mięso kroimy w kostkę, podobnie cukinię(...)Szalotkę, czosnek, imbir, papryczkę chili drobno siekamy. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka, pastę curry, szalotkę, imbir, chili i czosnek. Po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy około 7 minut. W razie potrzeby możemy dodać 1/2 szklanki wody. Następnie dodajemy liście kafiru, sos rybny i sojowy, cukier. Na sam koniec dodajemy groszek, cukinię i szpinak. Warzywa
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam na moją kolejną propozycję pasty jajecznej. Tym razem dodałam serek topiony. Wyszła mi pyszna pasta śniadaniowa do pieczywa. Polecam Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka majonezu szczypiorek z 3 dymek 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Szczypiorek myjemy i osuszamy a następnie kroimy drobno. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę
słodkie i nie tylko historie kulinarne