pasty - 13297 przepisów (strona:275/887)

Pieczony kalafior 90

kalafior 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 2 gałązki natki pietruszki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Z przypraw i oleju robimy pastę, wlewamy ją do miski. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, wrzucamy do tej samej miski, dokładnie obtaczamy w paście, odstawiamy na 15 minut. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach

Kardamonovy
Potrawka z brązowym ryżem, ciecierzycą i tofu 111

składników przygotowałam dwie porcje 100g brązowego ryżu 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 2 plastry sera feta Pół kostki tofu z bazylią (około 100g) Pomidor malinowy 2 ogórki konserwowe 2 łyżki pasty paprykowej Pęczek natki pietruszki Ryż oraz ciecierzycę ugotować (lub użyć gotowej ze słoika) Pomidora, ogórka, tofu oraz ser feta pokroić w kostkę Natkę pietruszki drobno posiekać Ugotowany ryż połączyć(...)warzywami, tofu i serem Dodać pastę paprykową oraz natkę pietruszki i wymieszać całość Smakuje świetnie zarówno jako potrawka z ciepłym ryżem, jak i sałatka na zimno

HealthyCreations
Pork Vindaloo 119

Wczoraj pisałam jak wykonać pastę Masala Vindaloo a dziś na obiad pyszne mięso do którego zrobienia potrzeba właśnie tej pasty. Pyszne mięso, kruche i delikatne a jednocześnie wyraziste i pachnące orientem, zapraszam na obiad. Jedno z najpopularniejszych w świecie restauracyjnych dań hinduskich. Polecam za Robertem Makłowiczem z którego to książki przepis pochodzi: "Fuzja Smaków". Pork Vindaloo. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Hummus z bobu 174

namaczanie bób gotujemy tradycyjnie (jako, że hummus powstał na naprędce gotowałam bób bez namaczania) Składniki Czas przygotowania: 20 min 500 g świeżego bobu 3 ząbki czosnku 2 łyżki sezamowej pasty tahini ok 4 łyżki soku z cytryny sól pieprz ok 6 łyżek oleju lnianego 1 łyżeczka mielonego kumin rzymskie natka pietruszki do przybrania Przygotowanie: 1. Bób płuczemy pod bieżąca wodą(...)przelewamy zimną wodą, kiedy lekko ostygnie obieramy 2. Bób miksujemy blenderem razem z olejem, tahini, roztartym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami 3. Miksujemy lub blendujemy do uzyskania gładkiej pasty, jeśli masa jest zbyt gęsta i sucha można dolać oleju 4. Przekładamy do miseczki, wygładzamy, dekorujemy posiekaną pietruszką i skrapiamy olejem

Słodki Kompromis
Domowe lody kokosowe z malinami 138

trochę cierpliwości, aby płynna masa zamieniła się w lody. Składniki na ok. 1,5 l Baza 400 ml śmietanki 30% 5 żółtek 3 białka 160-180 g drobnego cukru Pasta kokosowa 150 g wiórek kokosowych kilka łyżek (5-6) mleka kokosowego lub innego/śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru 5-6 kuleczek Rafaello Dodatkowo 150-200 g malin biała czekolada(...)uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodając pozostały cukier. Wszystkie 3 masy łączymy na wolnych obrotach miksera lub ręcznie łopatką. Masę przelewamy do co najmniej 1,5 l pojemnika. Pasta kokosowa Wiórki mielimy na prawie sypki proszek. (Ja zrobiłam to przy pomocy ostrzy robota kuchennego. Możecie również użyć w tym celu młynka do kawy/cukru.) Do zmielonych wiórek dodajemy mleko/śmietankę, cukier

Pyszny Duet
Wrapy z pastą jajeczną 135

Pyszna śniadaniowa pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i tartą rzodkiewką. Całość owinięta wieloziarnistą tortillą. Idealne na śniadanie, przystawkę lub do pudełka do pracy. 4 jajka 4 rzodkiewki 1 biała cebula 2 kiszone ogórki 4 plastry szynki z indyka 1 łyżka majonezu 2 placki tortilli wieloziarnistej Kilka liści sałaty Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w drobną(...)ogórki kroimy w kosteczkę. Plastry szynki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na plackach tortilli rozkładamy liście sałaty, następnie przygotowana pastę. Zwijamy do środka w ciasny rulon. Tortille kroimy na mniejsze kawałki, mocujemy wykałaczkę

VioletoweKucharzenie
Smarowidło z kaszy jaglanej 157

limonki sól morska, pieprz kolorowy do smaku Wykonanie: Posiekaj drobno czosnek oraz miętę, następnie umieść je wraz z pozostałymi składnikami na smarowidło w misie blendera. Zblenduj całość na gładką pastę. Dopraw do smaku solą morską i kolorowym pieprzem, zblenduj krótko ponownie. Włóż smarowidło do lodówki, przykryj miseczkę folią lub zamknij słoiczek, aby pasta nie wyschła. Smarowidło idealnie nadaje się

Garniec Magalie
Pasta z pieczonych warzyw 182

Moje dziecko postanowiło się zbuntować i ostatnio nie chce włożyć do ust ani papryki, ani cukinii. Dlatego przygotowałam pyszną pastę do kanapek z dodatkiem tych warzyw. W smarowidle przeważała słodka marchewka i okazało się, że pomysł był strzałem w dziesiątkę. Kanapki z warzywami w tej formie szybko znikały z talerza :) Aby nadać charakteru swojej porcji, kanapki podałam z pikantnymi papryczkami(...)naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa pieczemy do miękkości (około 30 minut). Miękkie miksujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)   Artykuł Pasta z pieczonych warzyw pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Tarta na francuskim cieście z bakłażanami i suszonymi pomidorami (Torta salata con melanzane e pomodori secchi) 220

ricotty 50 g startego parmezanu lub innego sera 40 g suszonych pomidorów 100 ml mleka natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia rettangolare 2 melanzane medie 1 cipolla 2 spicchi d'aglio 2 uova 150 g di ricotta 50 g di parmigiano grattugiato 40 g di pomodori secchi 100 ml di latte(...)pieczenia;  wylewamy masę jajeczną z bakłażanami i suszonymi pomidorami. Tart ę  pieczemy ok. 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo.  Sistemate dentro il ripieno di melanzane e uova. Cuocete la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 25-35 minuti. Smacznego! Buon

La grande e la piccola cuoca
Faszerowane bataty 116

przygotowania 40-50 minut Z podanych składników przygotowałam jedną porcję Batat Garść ugotowanej ciecierzycy (może być gotowa ze słoika) Kilka pomidorków koktajlowych 2-3 łyżki twarogu  Pół łyżeczki pasty tahini Natka pietruszki Kumin, słodka wędzona papryka, sól, pieprz Batata przekrawamy na pół i każdą połówkę nacinamy w kratkę Pieczemy około 20 minut, aż batat zmięknie ale nie będzie jeszcze(...)zupełnie upieczony W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pomidorki kroimy drobno, łączymy z ciecierzycą, pokruszonym drobno twarogiem, pastą tahini, posiekaną natką pietruszki i przyprawami Po około 20 minutach wyciągamy bataty i wydrążamy część batata ze środka (tak, żeby dalej pozostała warstwa  przy skórce) Wydrążone kawałki dokładamy do przygotowanego nadzienia i mieszamy całość Nadzienie nakładamy na częściowo wydrążone bataty i zapiekamy

HealthyCreations
Chińskie bułki z wieprzowiną bez parownika – smażone i gotowane Sheng Jian Bao 167

patelni zniknie cała woda.   Posypujemy gotowe bułeczki sezamem i dodatkowym posiekanym szczypiorem. Ja podałam nasze bao z sałatką z ogórka i z sosem zrobionym z czubatej łyżeczki pasty chili, 2 łyżek gorącej wody, 1 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżeczki octu ryżowego i 1 łyżeczki sosu sojowego. SKŁADNIKI 20 sztuk wielkości mandarynki – patelnia o średnicy 28cm z pokrywką 2 ogromne(...)pieprzu 4-6 łyżek wody albo ramenu DO SMAŻENIA I GOTOWANIA 2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego 220ml wody DO PODANIA szczypior podprażony sezam sałatka z ogórka olej lub pasta chili sos sojowy

Karo in the Kitchen
Orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy 143

ostrych i odważnych smaków. Często jednak w domu robie tak zwanego tajszczaka czyli danie z tym co akurat mam w lodówce ( różne warzywa, mięso, tofu albo krewetki) z pastą chilli, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki, na końcu doprawione sosami sojowy i rybny, brązowym cukrem i sokiem z limonki. To mój sposób na dyżurną potrawkę. Gdzie tylko mogę próbuję tajskich(...)cooking” autorki bloga Miminalist Baker’s, którą polecam – znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na wegańskie dania, ale tego rodzaju, które spokojnie można podać i zagorzałym mięsożercom (burgery, pasty, zapiekanki etc). Klopsiki są mocno orzechowe bo w ich skład wchodzi masło orzechowe i pokruszone orzeszki a do tego jeszcze całość skropiona jest sosem orzechowym więc wielbiciele fistaszków i masła

Cooking for Emily
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów 87

pastakanapkowa #czerwonafasola #suszonepomidory #pieczywo #śniadanie #kolacja #przekąska #roślinystrączkowe #czarnuszka #bazylia Pasta idealna. Nie raz, nie dwa robiłam ją na warsztatach z dziećmi, które są konsumentami wybrednymi. Wszystkie talerze były po warsztatach puste, zwłaszcza, że pasta jest tak prosta, że dzieci robiły ją same. Składniki na słoiczek o wielkości 250 ml: 1 puszka fasoli czerwonej 7 plastrów suszonych pomidorów zioła prowansalskie

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Domowa Pavlova, czyli jak wykorzystać syfon do bitej śmietany 180

Beza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova   Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten

Korniszonki
Zdrowa pizza na spodzie z twarogu 134

minut plus 20-25 minut pieczenia Z podanych składników wyszły dwie porcje Kostka twarogu półtłustego 250g Jajko 7-8 łyżek mąki gryczanej Łyżeczka siemienia lnianego Łyżeczka oregano Dodatki Pasta paprykowa ajvar Czerwone i żółte pomidory Oliwki Ser feta Czerwona cebula Natka pietruszki Twaróg rozgnieść widelcem z jajkiem na gładką masę Dodać mąkę, zmielone siemię lniane oraz oregano i wyrobić(...)spożywczej i dopiero delikatnie wałkować Gotowy spód do pizzy włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 5-7 minut Po tym czasie wyjąć, posmarować sosem (u mnie pasta paprykowa) i położyć dodatki Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut do uzyskania pożądanej chrupkości spodu

HealthyCreations

Proponowane wyszukiwania