pasty - 13297 przepisów (strona:269/887)

Bitki wołowe z papryką z wolnowaru 108

pokrojona w kostkę  1 świeża czerwona lub zielona papryka  puszka pokrojonych pomidorów  1 łyżka słodkiej papryki w proszku  1–2 ząbki czosnku  2 łyżki pasty paprykowej łagodnej  szklanka bulionu wołowego lub czerwonego wina  sól  świeżo zmielony czarny pieprz  natka pietruszki do podania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę pokroić(...)talerz. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić paprykę pokrojoną w paski, puszkę pomidorów, posiekany czosnek, pastę paprykową. Dodać szklankę bulionu wołowego lub czerwonego wina. Zagotować. Do misy wolnowaru włożyć mięso, zalać je przygotowanym sosem. Gotować w ustawieniu low przez 8-10 godzin. Smacznego

Stare Gary
Nasi goreng 184

wołowiny lub jeszcze innego mięsa. Różny może być także sposób przyprawiania. Do popularnych dodatków należą kecap manis (słodki sos o gęstej konsystencji oparty na sosie sojowym), sambal oelek czy pasta krewetkowa. Ponieważ kecap manis może być trudny do nabycia w sklepie, my “zasymulowaliśmy” go połączeniem sosu sojowego z brązowym cukrem. To pewne uproszczenie, ale ogólny kierunek można uznać(...)jeszcze bardziej aromatycznego, dodaliśmy też nieco cynamonu, goździków i kolendry. Zamiast ostro-słonego sambalu oelek użyliśmy po prostu papryczki chili, a jeśli ktoś zechce, może też dodatkowo potrawę dosolić. Pasta krewetkowa nie będzie koniecznie potrzebna wobec dodania krewetek w “naturalnej” postaci – można użyć zarówno mrożonych jak i świeżych. Pomijając konieczność wcześniejszego ugotowania ryżu, nasi goreng to potrawa szybka

Kulinarna Pokusa
Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini 147

pieprz - po 2 solidne szczypty Dodatkowo: sałata rzymska - 1-2 główki, podzielona na liście i porwana papryka - 1, pokrojona w paski (opcjonalnie) ser feta - ok. 60g (opcjonalnie)* Sos tahini pasta tahini - 2 łyżki oliwa - 3 łyżki czosnek - 1/2 ząbka sok z cytryny - z 1/2 cytryny miód - 1/2 łyżeczki* sól, pieprz - do smaku * W wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić innym(...)podaniem polewamy sosem tahini. Alergeny Alergeny sezam Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini to doskonały pomysł na prosty i lekki obiad lub dodatek do niego. Specyficzny smak sezamowej pasty doskonale podkreśla upieczony z przyprawami kalafior. Propozycja ta przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom warzywnych wariacji :) Artykuł Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Tagliatelle z kalafiorem w sosie pomidorowym 129

średniej wielkości, podzielonego na mniejsze różyczki papryka - 1, u mnie czerwona cebula - 1, drobno posiekana czosnek - 3-4 ząbki, przeciśnięte przez praskę lub cienko posiekane passata pomidorowa - ok. 500g pasta harrisa - 1-2 łyżeczki (w zależności od preferencji ostrości) cukier - 1-2 duże szczypty oregano - ok. 1/2 łyżeczki tymianek - ok. 1/2 łyżeczki papryka słodka - szczypta mozzarella - ok. 100g parmezan(...)średniej wielkości, podzielonego na mniejsze różyczki papryka - 1, u mnie czerwona cebula - 1, drobno posiekana czosnek - 3-4 ząbki, przeciśnięte przez praskę lub cienko posiekane passata pomidorowa - ok. 500g pasta harrisa - 1-2 łyżeczki (w zależności od preferencji ostrości) cukier - 1-2 duże szczypty oregano - ok. 1/2 łyżeczki tymianek - ok. 1/2 łyżeczki papryka słodka - szczypta mozzarella - ok. 100g parmezan

Pogotujmy.pl
Pikantna sałatka owocowa 86

Kuchnia chińska Składniki pół ogórka 1 jabłko 1 gruszka pomarańcza 200 g moreli 200 g ananasa 1 łyżeczka pasty sambal oelek 2 łyżeczki cukru Przygotowanie Owoce umyłem, ogórek i pomarańczę obrałem, morele wydrylowałem, z ananasa wyciąłem miąższ. Owoce pokroiłem na duże kawałki, ogórek w plasterki. Wszystkie składniki sałatki ostrożnie wymieszałem. Przygotowałem sos z tabasco, cukru i pasty oelek. Polałem

R'n'G Kitchen
Pasta do czyszczenia piekarnika bez detergentów. 162

Składniki : 1 szklanka sody oczyszczonej 2 łyżeczki soli gorąca woda   Sposób wykonania :   S odę i sól wymieszaj z gorącą wodą tak, aby powstała pasta ( papka ). Nanieś pastę na zabrudzony piekarnik i pozostaw na co najmniej 5 minut. Następnie przetrzyj piekarnik wilgotną gąbką lub ściereczką. W razie potrzeby czynność możesz powtórzyć

Przepisy i porady kulinarne
Krakersy z pastą serowo-czosnkową 130

opakowanie krakersów (ok. 180 g)   Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż pastę na krakersy i udekoruj.   Do dekoracji możesz użyć… plasterków wędliny, ogórka, rzodkiewki, pomidora, kawałków papryki, szczypiorku, ziaren słonecznika, orzechów, oliwek, listków bazylii itp.         Polecam(...)też inne smakowite przekąski … – Sałatka z szynką i ananasem – Czosnkowe supełki – Serowe kulki – Krakersy z pastą z tuńczyka – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z brokułami i szynką

Kulinarne S.O.S.
Zimowa sałatka z cykorią i dressingiem z tahiny i syropu klonowego 125

rosta i efektowna sałatka z sezonowych, zimowych produktów. Feeria barw i smaków. Gorzkawa cykoria zestawiona ze słodkimi i soczystymi dodatkami. Do tego kremowe wykończenie w postaci dressingu na bazie pasty tahini i syropu klonowego. Świetny pomysł na lunch lub kolację.  Ta sałatka sprawdzi się też świetnie jako pomysł na lekki posiłek po świątecznym przejedzeniu. Składniki na 2 większe porcje(...)plasterki 1 garść szpinaku baby 1 garść ziaren granatu 1 garść pestek dyni, uprażonych na suchej patelni listki natki pietruszki, do smaku i dekoracji Składniki na dressing: 5 łyżek pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 5-7 łyżek wody, w zalezności od konsystencji 1 ząbek czosnku, starty na drobnej tarce sól, pieprz do smaku

olalacooking
Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy 163

końcu przepisu mam dla Was niespodziankę (*)! (2 blaszki o wymiarach 28 x 38 cm) 250g mąki z ciecierzycy 100g masła (roztopionego) 100g miodu (płynnego) 100g cukru 100g masła/ pasty orzechowej 1 jajko 2 łyżki kakao (płaskie) 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki goździków (mielonych) 1 szczypta soli (solidna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić(...)odpowiedniej kruchości.) Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.  (*) Do pierniczków użyłam mąki z ciecierzycy oraz kremowej pasty orzechowej Witpak. Oba produkty są do nabycia na stronie sklepu Zdrowy Market 24 . Uwaga! Przy zakupach za minimum 50 zł hasło SALEWITPAK (wpisane w podsumowaniu zakupów) uprawnia do 10% zniżki

Di gotuje
Zupa krem pomidorowo paprykowa z grzankami czosnkowymi i mozzarellą 208

dodacie, ja jednak zupy kremowe lubię te gęściejsze, bo są dla mnie smaczniejsze.  Składniki: 2 czerwone papryki ok. 350 g, 3 średnie marchewki ok. 300 g, 700 ml pasty pomidorowej, 80 g koncentratu pomidorowego, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól do smaku, chili świeżo mielona(...)kroimy na mniejsze kawałki, soku nie wylewamy. Obraną marchew kroimy w plasterki, czosnek obieramy. W garnku rozgrzewamy olej podsmażamy na nim marchew z czosnkiem i cukrem. Całość zalewamy pastą pomidorową, dodajemy paprykę słodką, 1 łyżeczkę cukru, 250 ml wody, pieczoną paprykę (z sokiem) i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka. Koncentrat pomidorowy mieszamy

Moniki Smakołyki
Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem 170

Ajwar to pasta paprykowa z dodatkiem innych warzyw, dostępna w każdym dyskoncie i markecie. Dzięki niej polędwiczki drobiowe zyskały oryginalny smak i nabrały charakteru. Można usmażyć je na patelni zwykłej lub grillowej.  Filety: 2 filety z kurczaka 4 łyżki pasty ajwar sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki oleju  Makaron: 200g makaronu, u mnie kokardki 500g cukinii

Szefowa kuchni
Zupa warzywna na żeberkach 119

koneserów zup.  Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą ( 1,5 litra(...)zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez kwadrans. Usuwamy szumowiny. Następnie dodajemy pokrojone warzywa typu, co pod ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników

R'n'G Kitchen
PIKANTNY KUSKUS Z WARZYWAMI I KIEŁBASĄ W SOSIE POMIDOROWYM 221

również genialnym pomysłem do lunchboxa!   SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * kuskus – 1 szkl * bulion warzywny – ok. 500 ml * biała cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * pasta harissa – 2 łyżki * pomidory w puszce wraz z sosem – 1 puszka = 400 g * „Slawianki” Balcerzak – 190 g / 1 op * papryka czerwona, zielona, żółta(...)rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek oraz kumin i kurkumę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę papryki, przesmażamy. Dodajemy pokrojone na plasterki kiełbaski „Sławianki”. Dodajemy pastę harissa oraz pomidory wraz z całą zalewą – na wolnym ogniu dusimy, aż pomidory się rozpadną. Wsypujemy kuskus, dokładnie mieszamy, aż całość się połączy i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem

Ostra na Słodko
Ciasto mandarynkowe 119

pszennej 1/4 szklanki (45 g) mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 kostki (150 g) masła 4 jajka 2 mandarynki (najlepiej klementynki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego mała szczypta soli Góra: 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka wody 3-4 mandarynki (najlepiej klementynki) Dodatkowo: tłuszcz i mąka(...)jednolitą masę – powinno powstać ok. 1/2 szklanki mandarynkowego, rzadkiego musu. 7) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 8) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie pastę waniliową/aromat waniliowy, otartą skórkę z mandarynek oraz przygotowany mus. 9) Na koniec dosypać partiami przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać, tylko do połączenia

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania