pokrojona w kostkę 1 świeża czerwona lub zielona papryka puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1–2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty paprykowej łagodnej szklanka bulionu wołowego lub czerwonego wina sól świeżo zmielony czarny pieprz natka pietruszki do podania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę pokroić(...)talerz. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić paprykę pokrojoną w paski, puszkę pomidorów, posiekany czosnek, pastę paprykową. Dodać szklankę bulionu wołowego lub czerwonego wina. Zagotować. Do misy wolnowaru włożyć mięso, zalać je przygotowanym sosem. Gotować w ustawieniu low przez 8-10 godzin. Smacznego
Stare Garywołowiny lub jeszcze innego mięsa. Różny może być także sposób przyprawiania. Do popularnych dodatków należą kecap manis (słodki sos o gęstej konsystencji oparty na sosie sojowym), sambal oelek czy pasta krewetkowa. Ponieważ kecap manis może być trudny do nabycia w sklepie, my “zasymulowaliśmy” go połączeniem sosu sojowego z brązowym cukrem. To pewne uproszczenie, ale ogólny kierunek można uznać(...)jeszcze bardziej aromatycznego, dodaliśmy też nieco cynamonu, goździków i kolendry. Zamiast ostro-słonego sambalu oelek użyliśmy po prostu papryczki chili, a jeśli ktoś zechce, może też dodatkowo potrawę dosolić. Pasta krewetkowa nie będzie koniecznie potrzebna wobec dodania krewetek w “naturalnej” postaci – można użyć zarówno mrożonych jak i świeżych. Pomijając konieczność wcześniejszego ugotowania ryżu, nasi goreng to potrawa szybka
Kulinarna Pokusapieprz - po 2 solidne szczypty Dodatkowo: sałata rzymska - 1-2 główki, podzielona na liście i porwana papryka - 1, pokrojona w paski (opcjonalnie) ser feta - ok. 60g (opcjonalnie)* Sos tahini pasta tahini - 2 łyżki oliwa - 3 łyżki czosnek - 1/2 ząbka sok z cytryny - z 1/2 cytryny miód - 1/2 łyżeczki* sól, pieprz - do smaku * W wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić innym(...)podaniem polewamy sosem tahini. Alergeny Alergeny sezam Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini to doskonały pomysł na prosty i lekki obiad lub dodatek do niego. Specyficzny smak sezamowej pasty doskonale podkreśla upieczony z przyprawami kalafior. Propozycja ta przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom warzywnych wariacji :) Artykuł Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plśredniej wielkości, podzielonego na mniejsze różyczki papryka - 1, u mnie czerwona cebula - 1, drobno posiekana czosnek - 3-4 ząbki, przeciśnięte przez praskę lub cienko posiekane passata pomidorowa - ok. 500g pasta harrisa - 1-2 łyżeczki (w zależności od preferencji ostrości) cukier - 1-2 duże szczypty oregano - ok. 1/2 łyżeczki tymianek - ok. 1/2 łyżeczki papryka słodka - szczypta mozzarella - ok. 100g parmezan(...)średniej wielkości, podzielonego na mniejsze różyczki papryka - 1, u mnie czerwona cebula - 1, drobno posiekana czosnek - 3-4 ząbki, przeciśnięte przez praskę lub cienko posiekane passata pomidorowa - ok. 500g pasta harrisa - 1-2 łyżeczki (w zależności od preferencji ostrości) cukier - 1-2 duże szczypty oregano - ok. 1/2 łyżeczki tymianek - ok. 1/2 łyżeczki papryka słodka - szczypta mozzarella - ok. 100g parmezan
Pogotujmy.plKuchnia chińska Składniki pół ogórka 1 jabłko 1 gruszka pomarańcza 200 g moreli 200 g ananasa 1 łyżeczka pasty sambal oelek 2 łyżeczki cukru Przygotowanie Owoce umyłem, ogórek i pomarańczę obrałem, morele wydrylowałem, z ananasa wyciąłem miąższ. Owoce pokroiłem na duże kawałki, ogórek w plasterki. Wszystkie składniki sałatki ostrożnie wymieszałem. Przygotowałem sos z tabasco, cukru i pasty oelek. Polałem
R'n'G KitchenSkładniki : 1 szklanka sody oczyszczonej 2 łyżeczki soli gorąca woda Sposób wykonania : S odę i sól wymieszaj z gorącą wodą tak, aby powstała pasta ( papka ). Nanieś pastę na zabrudzony piekarnik i pozostaw na co najmniej 5 minut. Następnie przetrzyj piekarnik wilgotną gąbką lub ściereczką. W razie potrzeby czynność możesz powtórzyć
Przepisy i porady kulinarneopakowanie krakersów (ok. 180 g) Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż pastę na krakersy i udekoruj. Do dekoracji możesz użyć… plasterków wędliny, ogórka, rzodkiewki, pomidora, kawałków papryki, szczypiorku, ziaren słonecznika, orzechów, oliwek, listków bazylii itp. Polecam(...)też inne smakowite przekąski … – Sałatka z szynką i ananasem – Czosnkowe supełki – Serowe kulki – Krakersy z pastą z tuńczyka – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z brokułami i szynką
Kulinarne S.O.S.rosta i efektowna sałatka z sezonowych, zimowych produktów. Feeria barw i smaków. Gorzkawa cykoria zestawiona ze słodkimi i soczystymi dodatkami. Do tego kremowe wykończenie w postaci dressingu na bazie pasty tahini i syropu klonowego. Świetny pomysł na lunch lub kolację. Ta sałatka sprawdzi się też świetnie jako pomysł na lekki posiłek po świątecznym przejedzeniu. Składniki na 2 większe porcje(...)plasterki 1 garść szpinaku baby 1 garść ziaren granatu 1 garść pestek dyni, uprażonych na suchej patelni listki natki pietruszki, do smaku i dekoracji Składniki na dressing: 5 łyżek pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 5-7 łyżek wody, w zalezności od konsystencji 1 ząbek czosnku, starty na drobnej tarce sól, pieprz do smaku
olalacookingkońcu przepisu mam dla Was niespodziankę (*)! (2 blaszki o wymiarach 28 x 38 cm) 250g mąki z ciecierzycy 100g masła (roztopionego) 100g miodu (płynnego) 100g cukru 100g masła/ pasty orzechowej 1 jajko 2 łyżki kakao (płaskie) 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki goździków (mielonych) 1 szczypta soli (solidna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić(...)odpowiedniej kruchości.) Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Do pierniczków użyłam mąki z ciecierzycy oraz kremowej pasty orzechowej Witpak. Oba produkty są do nabycia na stronie sklepu Zdrowy Market 24 . Uwaga! Przy zakupach za minimum 50 zł hasło SALEWITPAK (wpisane w podsumowaniu zakupów) uprawnia do 10% zniżki
Di gotujedodacie, ja jednak zupy kremowe lubię te gęściejsze, bo są dla mnie smaczniejsze. Składniki: 2 czerwone papryki ok. 350 g, 3 średnie marchewki ok. 300 g, 700 ml pasty pomidorowej, 80 g koncentratu pomidorowego, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól do smaku, chili świeżo mielona(...)kroimy na mniejsze kawałki, soku nie wylewamy. Obraną marchew kroimy w plasterki, czosnek obieramy. W garnku rozgrzewamy olej podsmażamy na nim marchew z czosnkiem i cukrem. Całość zalewamy pastą pomidorową, dodajemy paprykę słodką, 1 łyżeczkę cukru, 250 ml wody, pieczoną paprykę (z sokiem) i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka. Koncentrat pomidorowy mieszamy
Moniki SmakołykiAjwar to pasta paprykowa z dodatkiem innych warzyw, dostępna w każdym dyskoncie i markecie. Dzięki niej polędwiczki drobiowe zyskały oryginalny smak i nabrały charakteru. Można usmażyć je na patelni zwykłej lub grillowej. Filety: 2 filety z kurczaka 4 łyżki pasty ajwar sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki oleju Makaron: 200g makaronu, u mnie kokardki 500g cukinii
Szefowa kuchnikoneserów zup. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą ( 1,5 litra(...)zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez kwadrans. Usuwamy szumowiny. Następnie dodajemy pokrojone warzywa typu, co pod ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników
R'n'G Kitchenrównież genialnym pomysłem do lunchboxa! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * kuskus – 1 szkl * bulion warzywny – ok. 500 ml * biała cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * pasta harissa – 2 łyżki * pomidory w puszce wraz z sosem – 1 puszka = 400 g * „Slawianki” Balcerzak – 190 g / 1 op * papryka czerwona, zielona, żółta(...)rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek oraz kumin i kurkumę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę papryki, przesmażamy. Dodajemy pokrojone na plasterki kiełbaski „Sławianki”. Dodajemy pastę harissa oraz pomidory wraz z całą zalewą – na wolnym ogniu dusimy, aż pomidory się rozpadną. Wsypujemy kuskus, dokładnie mieszamy, aż całość się połączy i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem
Ostra na Słodkopszennej 1/4 szklanki (45 g) mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 kostki (150 g) masła 4 jajka 2 mandarynki (najlepiej klementynki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego mała szczypta soli Góra: 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka wody 3-4 mandarynki (najlepiej klementynki) Dodatkowo: tłuszcz i mąka(...)jednolitą masę – powinno powstać ok. 1/2 szklanki mandarynkowego, rzadkiego musu. 7) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 8) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie pastę waniliową/aromat waniliowy, otartą skórkę z mandarynek oraz przygotowany mus. 9) Na koniec dosypać partiami przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać, tylko do połączenia
Fitsweet.me