soczewicy, choć bardzo ją lubię. Oprócz niezaprzeczalnych walorów odżywczych, jest po prostu bardzo wdzięcznym produktem. Można z niej zrobić naprawdę wiele potraw: zupy, wegetariańskie kotleciki, pasztety, a nawet pasty do smarowania pieczywa. Soczewica ma delikatny smak, przez co łatwo można ją doprawiać na wiele sposobów. W zupie może zastąpić groch, który gotuje się znacznie dłużej i wymaga wcześniejszego namoczenia(...)zupę przyprawić dodatkowo mieloną wędzoną papryką. Podawać posypaną posiekaną pietruszką i szczypiorkiem z dodatkiem chrupiącego tosta. Jeśli lubicie i jadacie soczewicę, to spróbujcie także i tych potraw: Pikantna kanapkowa pasta z czerwonej soczewicy Kotleciki z czerwonej soczewicy i jarmużu Paprykowy pasztet z zielonej soczewicy
Codzienna kuchnia niecodziennachałwa wyszła słodka i pyszna. Chałwę przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 500 g ziarna słonecznika bez soli 3-4 łyżki miodu 2 łyżki pasty tahini ( z sezamu ) olejek waniliowy do smaku(...)następnie prażymy w temperaturze 100 % C, do momentu aż ziarno będzie lekko uprażone. Następnie zamykamy wieczko i miksujemy na funkcji Turbo aż powstanie proszek. Teraz wlewamy miód, olejek i pastę tahini, porządnie miksujemy. Masę przekładamy do miseczki wyłożonej folią i studzimy. Następnie kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliwszystko zrobicie w maksymalnie 20 minut! Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – tosty francuskie – szakszuka – szakszuka z kurkami – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką Przygotowanie
nietylkopasta.plSkładniki (na 3 porcje) : - 6 jajek - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka czarnuszki - 1 łyżeczka pasty z kurkumy - 3 pomidory malinowe - pęczek natki pietruszki - czosnek niedźwiedzi - szczypiorek - sól kłodawska - 2 czerwone cebule - masło - olej lniany - 3 ząbki czosnku Przygotowanie : Na patelnię z grubym dnem wlewamy wodę, dodajemy pastę z kurkumy i czarnuszke. Gotujemy na małym ogniu. Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy
Szkrab Je Samwody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 /2 łyżeczki pasty waniliowej 1 słoiczek jagody leśnej od Manufaktura Wielkoposka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ptysie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia, gdy się zagotuje(...)wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie w środek włożyć po łyżeczce jagód osączonych z syropu od Manufaktury Wielkopolskiej . Oprószyć grubo pudrem schłodzić i podawać. Pycha! Słodkich
Wanilia i Kardamonpassaty pomidorowej Pomidor 2-3 płaty makaronu lasagne 3 garści szpinaku Łyżka serka naturalnego (u mnie twarożek President lub Bieluch) Około 2 szklanki bulionu warzywnego Łyżeczka czerwonej pasty curry Łyżeczka sosu sojowego Oregano, bazylia, pieprz cayenne Cebulę posiekać, zeszklić w garnku na łyżce oleju Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry, podsmażać chwilę w razie potrzeby podlewając odrobiną
HealthyCreationsstampo. La torta è molto facile da preparare, non richiede particolari sforzi né tanto meno molti ingredienti. La galette che otterremo è composta da una base di pasta frolla, ripiena di fragole e mandorle. Potete servirla con la panna acida, con lo yogurt o anche con un gelato. Buon appetito :) SKŁADNIKI Ciasto 300 g mąki pełnoziarnistej(...)burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete l'acqua fredda e frullate ancora ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 30 minuti. Galette Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki
La grande e la piccola cuocaTruskawkowe ciasto ucierane z kruszonką i cukrem pudrem Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto
Korniszonkitakie wyjątkowe smaki, które pamiętamy latami. Do jednych z moich ulubionych należy smak pasty z makreli. Domowej kanapkowej pasty z makreli
Przepisy Kulinarnecebule 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 ziemniaki 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól listki świeżej kolendry Jak zrobić curry(...)seler naciowy. Kiedy warzywa lekko się zeszklą dodajemy obrane i pokrojone w kawałki szparagi, ziemniaki, marchew pokrojone w grubą kostkę oraz szklankę wody, zagotowujemy. Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, pastę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól, kurkumę, paprykę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Podajemy z listkami kolendry. Artykuł Curry ze szparagami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujesoli himalajskiej Masa z nerkowców: 1 szklanka (150 g) nerkowców 2 łyżki (50 g) oleju kokosowego 2-4 łyżki mleczka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii mała szczypta soli himalajskiej Mus z owoców: 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców (u mnie maliny, czarna porzeczka, truskawki) 1 łyżka syropu(...)celu, orzechy umieścić w misce, zalać wodą i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia nerkowce odsączyć, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy, pastę waniliową, mleczko kokosowe oraz sól i zmiksować na gładki, aksamitny krem. W razie potrzeby dodać więcej mleczka kokosowego. Gotowa masę przełożyć do słoiczków/szklanek na słonecznikowo-daktylowy spód i odstawić
Fitsweet.mepuszystą masę. Cały czas ubijając wlewamy sok z cytryny. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, wlewamy olej – mieszamy rózgą. Dodajemy skórkę startą z cytryny – mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej „magiczną pastą” (jeśli nie macie pasty, można formę natłuścić i oprószyć mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok. 50 minut (góra – dół, bez włączonego termoobiegu) – do „suchego patyczka
mojewypiekiinietylkokurczakiem i z warzywami. Ja też lubię. Nie o kurczaku jednak dzisiaj, bo na tapecie tortilla wegetariańska. W poszukiwaniu nowych smaków postanowiłam przetestować pomysł na bezmięsną tortillę z pastą twarogowo-brokułową, sałatą, papryką i ogórkiem kiszonym. Całość wyszła pyszna. Muszę jednak nadmienić, że najlepiej smakuje, gdy masa serowo-brokułowa jest wyraziście doprawiona. No właśnie, dodatek czosnku, moim zdaniem, niestety eliminuje(...)pieprzem. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy na plasterki. Sałatę dzielimy na mniejsze części. Tortille podgrzewamy do leciutkiego zrumienienia na rozgrzanej, suchej patelni. Smarujemy pastą twarogowo-brokułową. Rozkładamy paprykę, ogórki i sałatę. Zwijamy. Źródło
Smaki Na Talerzuświeżych drożdży 1 płaska łyżka miodu/cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko + 1 żółtko 50 g masła Składniki na nadzienie: 250 g białego sera 150 g fety 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego ( z tego przepisu) sól, pieprz szczypiorek Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki mleka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: ciasto drożdżowe o pomniejszoną ilość składników jw. zrobić wg tego(...)ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość na 2 blachy ser feta rozgnieść widelcem, następnie połączyć z białym serkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek lub inną zieleninę wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy. Na cieście
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!