wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 /2 łyżeczki pasty waniliowej 1 słoiczek jagody leśnej od Manufaktura Wielkoposka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ptysie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia, gdy się zagotuje(...)wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie w środek włożyć po łyżeczce jagód osączonych z syropu od Manufaktury Wielkopolskiej . Oprószyć grubo pudrem schłodzić i podawać. Pycha! Słodkich
Wanilia i Kardamonpassaty pomidorowej Pomidor 2-3 płaty makaronu lasagne 3 garści szpinaku Łyżka serka naturalnego (u mnie twarożek President lub Bieluch) Około 2 szklanki bulionu warzywnego Łyżeczka czerwonej pasty curry Łyżeczka sosu sojowego Oregano, bazylia, pieprz cayenne Cebulę posiekać, zeszklić w garnku na łyżce oleju Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry, podsmażać chwilę w razie potrzeby podlewając odrobiną
HealthyCreationsstampo. La torta è molto facile da preparare, non richiede particolari sforzi né tanto meno molti ingredienti. La galette che otterremo è composta da una base di pasta frolla, ripiena di fragole e mandorle. Potete servirla con la panna acida, con lo yogurt o anche con un gelato. Buon appetito :) SKŁADNIKI Ciasto 300 g mąki pełnoziarnistej(...)burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete l'acqua fredda e frullate ancora ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 30 minuti. Galette Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki
La grande e la piccola cuocaTruskawkowe ciasto ucierane z kruszonką i cukrem pudrem Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto
Korniszonkitakie wyjątkowe smaki, które pamiętamy latami. Do jednych z moich ulubionych należy smak pasty z makreli. Domowej kanapkowej pasty z makreli
Przepisy Kulinarnecebule 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 ziemniaki 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól listki świeżej kolendry Jak zrobić curry(...)seler naciowy. Kiedy warzywa lekko się zeszklą dodajemy obrane i pokrojone w kawałki szparagi, ziemniaki, marchew pokrojone w grubą kostkę oraz szklankę wody, zagotowujemy. Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, pastę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól, kurkumę, paprykę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Podajemy z listkami kolendry. Artykuł Curry ze szparagami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujesoli himalajskiej Masa z nerkowców: 1 szklanka (150 g) nerkowców 2 łyżki (50 g) oleju kokosowego 2-4 łyżki mleczka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii mała szczypta soli himalajskiej Mus z owoców: 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców (u mnie maliny, czarna porzeczka, truskawki) 1 łyżka syropu(...)celu, orzechy umieścić w misce, zalać wodą i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia nerkowce odsączyć, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy, pastę waniliową, mleczko kokosowe oraz sól i zmiksować na gładki, aksamitny krem. W razie potrzeby dodać więcej mleczka kokosowego. Gotowa masę przełożyć do słoiczków/szklanek na słonecznikowo-daktylowy spód i odstawić
Fitsweet.mepuszystą masę. Cały czas ubijając wlewamy sok z cytryny. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, wlewamy olej – mieszamy rózgą. Dodajemy skórkę startą z cytryny – mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej „magiczną pastą” (jeśli nie macie pasty, można formę natłuścić i oprószyć mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok. 50 minut (góra – dół, bez włączonego termoobiegu) – do „suchego patyczka
mojewypiekiinietylkokurczakiem i z warzywami. Ja też lubię. Nie o kurczaku jednak dzisiaj, bo na tapecie tortilla wegetariańska. W poszukiwaniu nowych smaków postanowiłam przetestować pomysł na bezmięsną tortillę z pastą twarogowo-brokułową, sałatą, papryką i ogórkiem kiszonym. Całość wyszła pyszna. Muszę jednak nadmienić, że najlepiej smakuje, gdy masa serowo-brokułowa jest wyraziście doprawiona. No właśnie, dodatek czosnku, moim zdaniem, niestety eliminuje(...)pieprzem. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy na plasterki. Sałatę dzielimy na mniejsze części. Tortille podgrzewamy do leciutkiego zrumienienia na rozgrzanej, suchej patelni. Smarujemy pastą twarogowo-brokułową. Rozkładamy paprykę, ogórki i sałatę. Zwijamy. Źródło
Smaki Na Talerzuświeżych drożdży 1 płaska łyżka miodu/cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko + 1 żółtko 50 g masła Składniki na nadzienie: 250 g białego sera 150 g fety 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego ( z tego przepisu) sól, pieprz szczypiorek Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki mleka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: ciasto drożdżowe o pomniejszoną ilość składników jw. zrobić wg tego(...)ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość na 2 blachy ser feta rozgnieść widelcem, następnie połączyć z białym serkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek lub inną zieleninę wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy. Na cieście
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest to typowy hummus, ale polecam tę pastę jego wielbicielom, bo jest to moja ulubiona wersja pasty z ciecierzycy. Podpatrzona i odtworzona już dziesiątki razy:). 500g gotowanej ciecierzycy (z puszki lub słoika) 100g sezamu 100ml oliwy z oliwek sok z połówki cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1. Sezam prażymy na suchej patelni do momentu aż zmieni kolor
Szefowa kuchniskóry i kości ( oryginalnie w przepisie podwójny filet z kurczaka) Mały jogurt naturalny Kilka pomidorków koktajlowych Papryka czerwona Czerwona lub żółta cebulka U mnie dodatkowo kilka pieczarek 70g pasty Tikka Masala – medium Dodatkowo - Patak's Słodkie Mango Chutney ryż, kasza jaglana lub domowy chlebek naan Przygotowanie: Patyczki do szaszłyków wcześniej namoczyć aby podczas grillowania się nie spaliły. Pastę Tikka
W garach u GosiTorcik bez pieczenia z masą grysikową Torcik bez pieczenia to idealny deser dla każdego, kto niezbyt mocno czuje się w pieczeniu tradycyjnych biszkoptów. Takie ciasto świetnie
Korniszonkijeden kawałek wątróbki. wątróbka drobiowa, plastry boczku wędzonego (jeden na kawałek wątróbki), miód (może być wielokwiatowy), musztarda francuska, Miód wymieszać z musztardą – mamy otrzymać dość gęstą i smaczną pastę – mniej więcej 1 łyżka miodu i 1 łyżeczka musztardy. Plasterek boczku posmarować pastą, ułożyć na nim wątróbkę i zawinąć go wokół wątróbki. Jeżeli będziemy mieli cienkie i odpowiedniej długości plasterki boczku
królestwo garów