Zupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną Zupa grzybowa z kaszą to mega rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub
Korniszonkigrzybami, kminkiem i uszkami Bogaty bulion z kminkiem to klasyka kuchni góralskiej i jedna z moich ulubionych zup. Jest jeszcze lepsza w wersji azjatyckiej. Dodawanie grzybów shitake i pasty tom yum do bulionu podpatrzyłam w książce “Jak smakuje rok” M. Molika . Wystarczy włożyć składniki do garnka i wrócić za godzinę, żeby cieszyć się bogatym smakiem umami bez namaczania grzybów dzień(...)świeżego korzenia imbiru – pokrojone w plasterki garść suszonych grzybów shitake 3 listki laurowe po 5 kulek ziela angielskiego i pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty tom yum pół łyżki kminku łyżka oliwy kupne uszka lub pielmieni do podania Przepis na bulion z shitake, kminkiem i uszkami Warzywa, grzyby i przyprawy gotować przez godzinę na małym ogniu. Przed
Ugotowane pozamiataneCiasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego Ciasto marchewkowe przebojem wdarło się w świat ulubionych wypieków Polaków. Ten anglosaski przysmak cieszy się uznaniem wśród młodszych i
Korniszonkiśmietanki kremówki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru czekolada do posypania i orzechy CIASTO:: Formy do tartaletek wysmarować masłem. Czekoladę i masło rozpuścić. Dodać ciasteczka. Zblendować na pastę. Formy do tartaletki wyłożyć pastą. Uklepać i przycisnąć. KREM: śmietankę podgrzać z cukrem pudrem. Czekolady posiekać. Jak śmietanka zacznie wrzeć zdjąć ja z ognia i dodać czekoladę wraz
Kuchnia w oparachszpinaku 93 Chrupiąca bułeczka z awokado i jajkiem w koszulce 95 Bruschetta z pomidorami i mozzarellą 97 Pasta z awokado, jajka i papryki 99 Roślinny smalczyk z fasoli 101 Wege twarożek z warzywami 103 Pasta jajeczna
Zdrowie na języku :PWszelakie wypieki bez miksera pokochałam bezpowrotnie. Ekspresowe ciasto ze śliwkami z dodatkiem pasty waniliowej i śmietany jest przepyszne i bajecznie proste. Jeśli raz wypróbujecie taki uniwersalny przepis na ciasto będziecie do niego wracać jak nic. Do ciasta można dodać rozmaite owoce, nawet mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), dodatki w postaci tartych orzechów, wiórków kokosowych, siemienia lnianego, rozmaitych bakalii. Gotowe ciasto koniecznie(...)cieszcie się smakiem prostego, domowego ciasta. Ekspresowe ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z wanilią 1 łyżeczka pasty z wanilii 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 1/2 szklanki oleju 3 czubate łyżki śmietany 18% 5 łyżek mleka kilka śliwek, do mojej formy wyszło 6 sztuk Forma o wymiarach
Zasmakuj Kuchnidyni ok. 3/4 szklanki (ok. 130 g) mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej 1/2 szklanki (125 ml) jogurtu naturalnego 1 duże jajko lub 2 małe 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Dodatkowo: olej do smażenia syrop klonowy lub miód do podania Instructions Do purée z dyni dodać jajko, jogurt naturalny, cynamon(...)oraz pastę waniliową i wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki. Do masy jogurtowej dodawać stopniowo mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Ilość mąki może być odrobinę mniejsza lub większa, zależy to od konsystencji purée z dyni. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (można patelnię posmarować olejem za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka
Fitsweet.meszklanki wywaru warzywnego (500 ml) 1 mała cebula sól, pieprz odrobina cynamonu odrobina kuminu 1 łyżka masła 1-2 łyżki oliwy z oliwek do podania 1-2 łyżki pasty tahini (uprażony, zmiksowany sezam) Kalafior umyć, odciąć z niego głąb i pokroić kalafior na mniejsze różyczki. Pomidory umyć, i naciąć im skórkę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć różyczki z kalafiora(...)małym ogniu. Pod koniec dodać pokrojone pomidory i wlać przecier pomidorowy. Gotować jeszcze kilka minut. Na sam koniec zupę zblendować. Przelać na talerze i ozdobić odłożonymi nożyczkami kalafiora oraz pastą tahini. Kalafior oraz pomidory przed i po upieczeniu Etapy przygotowywania zupy Zupa przed i po zblendowaniu Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćprośby o zestawienia przepisów, zostawcie komentarz! Jak upiec dynię Pita ze szpinakiem i dynią Dyniowe batoniki owsiane Gofry dyniowe (orkiszowo-jaglane) Owsiane ciastka bananowo – dyniowe Sernik z dynią Pasta kanapkowa z dyni i twarożku Pasta kanapkowa ze szprotkami w pomidorach, dynią i kukurydzą Sos do pizzy z dyni Pasztet z kaszy jaglanej i dyni Pizza z dynią i boczkiem dojrzewającym
Dorota SmakujeJeśli znudziły Wam się kanapki z hummusem, to dziś mam dla Was coś wystrzałowego – najlepszą pastę na kanapki – pastę z zielonego groszku. Osobiście
Vegan Tastesię dorwać jednego ślimaczka, żeby ich spróbować. Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: ciasto francuskie (275 g) około 200 g filetu z łososia około 100 g sera feta pasta wasabi przyprawy do ryby (gotowa mieszanka lub Wasze ulubione) oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Rozpoczynamy od upieczenia łososia. Rybę myjemy i usuwamy ewentualne ości. Następnie doprawiamy ją przyprawą(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200°C z termoobiegiem. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Fetę kroimy w długie, kwadratowe paski. Następnie rozwijamy ciasto francuskie. Dłuższy bok ciasta smarujemy pastą wasabi. Ilość zależy od tego jak pikantne dania lubicie . Później układamy poszarpaną rybę, a na niej paski sera. Na koniec całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ciasto delikatnie zwijamy tworząc roladę
PatiGotujełyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - ząbek czosnku. Sposób przygotowania 1. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. 2. Nasiona słonecznika, suszone pomidory, oliwę, ząbek czosnku blendujemy na gładką pastę. Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 35 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmoże być pyszna kolacja. Rozgrzewająca micha żółtej soczewicy z pastą miso i szpinakiem, lub jarmużem. Jest to danie z kuchni ajurwedyjskiej, która coraz częściej gości u nas na stole. Potrzebujesz 30 minut 1 szklanka żółtej soczewicy łyżka białej pasty miso 2 szklanki wody 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, kurkumy szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli himalajskiej garść szpinaku lub jarmużu drobno
AZgotuj!