miodu, lub syropu z agawy, a u mnie sprawdził się golden syrup 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego i zmielonego (startego na pastę); lub 1 łyżka gotowej pasty imbirowej ze słoiczka, albo tubki; lub 1 łyżka mielonego imbiru 2 zabki czosnku, starte na tarce, lub przeciśnięte przez praskę Wszystkie składniki roztrzep dokładnie
Lejdi of the housePesto marchewkowe to wegańska pasta kanapkowa, składająca się z surowej marchewki, oliwy i pestek słonecznika. Świetnie się prezentuje i jest bardzo smaczna. Kolejny zdrowy dodatek na kanapki lub samodzielna przekąska w diecie przyspieszającej metabolizm. Dozwolna w fazie III. Smak można dostować do własnych upodobań dodając skórkę otartą z cytryny, czosnek, kumin, ksylitol itd.... Składniki na 1 porcję: 1 duża marchewka(...)słonecznika 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku zielona pietuszka - opcjonalnie Wykonanie: marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki zblendować z olejem i ziarnami słonecznika pozostawiając większe kawałeczki, nie na pastę. Gdy masa słabo się kręci dolać łyżkę wody SMACZNEGO ! Kompletne śniadanie dla 1 osoby w fazie III diety przyspieszającej metabolizm
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oleju kokosowego (nie polecam oleju sezamowego, bo przejmie całość aromatu). Do tego łagodnego curry w proszku, które zupełnie starczy, jeśli chcecie przygotować proste i łagodne curry. My dodajemy jeszcze pastę curry, w zależności od pożądanego poziomu pikantności – czerwoną lub zieloną. Plus liście szpinaku baby, które możecie zastąpić także kapustą pak choi (nasza ostatnia wariancja, gdy nie mieliśmy szpinaku(...)500g kurczaka – piersi, udka lub polędwiczki (można także wymieszać) 1 puszka 400ml mleka kokosowego 2 garści szpinaku baby 2,5 łyżeczki łagodnego curry w proszku 1-2 łyżeczki pasty curry, najlepiej czerwonej (opcjonalnie dla większej ostrości) 5cm kawałek imbiru świeżego – starty 3-4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 mała cebula
Pociąg Do Kuchnimój poranek w sytuacji awaryjnej. Warto zawsze mieć ją pod ręką. Czekoladowa granola gryczana słodzona suszonymi figami Wielkim atutem tej granoli jest to, że za jej słodki smak odpowiada pasta z suszonych fig, co jest rewelacyjnym sposobem na zastąpienie zwykłego cukru czy też innych słodzików. Naturalnie słodkie figi dodają charakterystycznego smaku, który jest przełamany wytrawnym kakao, co wspólnie daje naprawdę(...)Orzechy pekan i włoskie siekam na mniejsze kawałki. 5 Do miski z kaszą dodaję posiekane orzechy, płatki kokosowe, płatki jaglane, pestki dyni i mieszam. 6 Figi miksuję na pastę z 4 łyżkami wody (z moczenia fig). 7 W rondelku rozpuszczam olej kokosowy, dodaję syrop klonowy, kakao, mleko roślinne oraz zmiksowane figi i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. 8 Do suchych
Book of spellsmoja ulubiona pasta z buraków i fety. Wystarczy niewiele dobrze dobranych składników, by powstała pyszna i zdrowa pasta na kanapki. Pieczone buraki cudownie komponują się z cytryną oraz słoną fetą. Jeśli lubisz szybkie i zdrowe przekąski z burakiem w roli głównej, to polecam Ci także mój przepis na sałatkę z pieczonych buraków i fety
AniaGotuje.plłyżki startego imbiru 1 łyżeczka soli 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka garam masali 1/4 łyżeczki chili 3 łyżki oliwy Wykonanie: Posiekany czosnek rozetrzeć na pastę z solą i imbirem. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać ziarna kuminu. Kiedy zaczną pękać dodać szybko pastę imbirową, zamieszać i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Dodać posiekaną cebulę
zadanie-gotowaniewspomnianych substancji możemy oczyścić go z tłuszczu, spalenizny i resztek zaschniętego jedzenia. Wystarczy wymieszać 1/4 szklanki sody oczyszczonej i 1/2 szklanki soli. Dodać trochę wody, żeby roztwór przybrał postać pasty. Taką pastą należy wymyć piekarnik, a potem wymyć ciepłą wodą. Szybę piekarnika można posypać sodą oczyszczoną i przykryć mokrym ręcznikiem papierowym. Po ok. 5 minutach ściągamy ręcznik i przemywamy szybę
Gotuję Testujęteż zdrowy pomysł na śniadanie lub kolację. Od razu przepraszam za jakość jednego ze zdjęć. Niestety robiłam je przy sztucznym świetle, więc jego jakość nie jest idealna. :) Paprykowa pasta twarogowa Przygotuj miskę, łyżkę, widelec, nóż i deskę do krojenia. Przygotuj składniki: 1 opakowanie serka naturalnego typu grani, ok. 15-20 dag twarogu, ½ czerwonej papryki, ½ małej lub średniej cebuli, sól(...)niego twarożek i całość dokładnie wymieszaj. Do miseczki dodaj także cebulę oraz paprykę i ewentualnie jogurt. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i ponownie dobrze wymieszaj. Powstała pasta powinna być dość gęsta, aby dało się nią posmarować pieczywo
blog.moje-pasje.infoPrzepis podpatrzony u Renaty. Pyszna i aromatyczna pasta do kanapek. Idealnie komponuje się z wędliną. Składniki 1 szt dojrzałego awokado 100 g sera feta mielone płatki chili (ilość zależy od preferencji smakowych) Przygotowanie Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, miąższ przekładamy do wysokiego naczynia. Następnie dodajemy pokruszony ser, płatki chili i blendujemy na jednolitą masę. Podajemy do chleba, jako dodatek(...)wędlin. Jeśli chcemy by pasta dłużej postała, wrzucamy do niej pestkę i szczelnie zamykamy
R'n'G Kitchenurozmaicić sobie śniadania, staram się przygotować różnego rodzaju pasty. Moja dzisiejsza pasta jest rarytasem smakowym, a na przygotowanie jej poświęcimy tylko chwilkę. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieZamiast sałatki z tuńczykiem – pasta. Szybka, prosta i, choć może nie wygląda wybitnie apetycznie, to jednak na jęczmiennym chlebie bardzo smaczna. Bez chleba też smakowała :) Składniki: 1 puszka (130 g) tuńczyka 1 mała puszka groszku (130 g) 1/2 awokado (70 g) Wszystko razem zmiksować lub ugnieść i wymieszać widelcem. Doprawić wedle uznania ziołami i solą. Całość
Kucharzycazupa z kurczakiem Składniki: na 4 porcje 1 mała cebula 1 czosnek solo 2 czerwone chili 1 marchewka 1 łyżka startego świeżego imbiru 1-2 łyżki czerwonej curry w paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury 400 g kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki szparagowej 4 duże brunatne pieczarki pęczek(...)cienkie paski. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej i zeszklij warzywa, imbir, fasolkę szparagową i grzyby. Wlej wywar, kokosowe mleko, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i curry pastę. Dopraw zupę solą i gotuj zupę przez 15 minut. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojoną kolendrę. Pokrój cukinię na zoodle i napełnij miseczki. Na wierzchu ułóż rozdrobnione mięso kurczaka, wlej zupę
codojedzeniaZamiast sałatki z tuńczykiem – pasta. Szybka, prosta i, choć może nie wygląda wybitnie apetycznie, to jednak na jęczmiennym chlebie bardzo smaczna. Bez chleba też smakowała :) Składniki: 1 puszka (130 g) tuńczyka 1 mała puszka groszku (130 g) 1/2 awokado (70 g) Wszystko razem zmiksować lub ugnieść i wymieszać widelcem. Doprawić wedle uznania ziołami i solą. Całość
KucharzycaPotrzebne składniki: 1/2 dyni Hokkaido 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 gałązki jarmużu listki z 8 brukselek 1 łyżka pasty Tahini ( przepis znajdziesz tu ) 1/4 szklanki oliwy z oliwek sok 1/2 cytryny 2 plastry cytryny, 1 plaster limonki 1 plaster imbiru 1 łyżeczka papryczki wędzonej ostrej zioła: tymianek, majeranek dowolne uprażone ziarna (słonecznik, dynia) pieprz, sól Przygotowanie(...)łyżeczk i soli,plastrem cy tryny i limonki. Gotujemy przez ok 4 min i odcedzamy. Dre ssing: Do oliwy (ja dałam z d odatkiem papryczki chilli), dodajemy pastę Tahini, sok z cytryny i szczyptę soli , dokładnie mieszamy. Ostygniętą dyni ę obiera my ze skórki, kroimy w kostkę i przyprawiamy pieprzem, solą, świeżym tymiankiem, majerankiem, papryczką wędzoną. Wszystkie
Łycha smakówbardzo jest ceniony w Japonii. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu soba 150 g grzybów shimeji 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżka sosu sojowego łyżka pasty miso szczypior z dymki pieprz, sól Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i gotować 5 minut. Wyjąć, przelać i odcedzić. Odciąć nasadę z grzybów, które porozdzielać. W międzyczasie rozgrzać olej, wrzucić(...)posiekany czosnek, chwilę podsmażyć uważając, aby czosnek się nie przypalił. Zmniejszyć ogień i wrzucić grzyby shimeji. Smażyć, aż grzyby będą miękkie. W małej miseczce wymieszać sos sojowy, pastę miso, łyżkę wody i wlać do grzybów. Zamieszać i doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przesmażyć całość, dodać makaron i wymieszać. Podawać z posiekanym szczypiorem
wyzwania kuchenne