się z sosem czosnkowy. Tak przygotowany sos czosnkowo-bazyliowy możecie wykorzystać również np. do pizzy czy zapiekanek. Spróbujcie. Składniki: 4 czubate łyżki naturalnego jogurtu 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki pasty czosnkowej EKO od Zdrowy Market 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz do smaku Propozycja podania: z paluszkami chlebowymi z oliwą z oliwek GRISSINI Przygotowanie: Do miseczki przekładamy 4 czubate łyżki jogurtu(...)naturalnego, dodajemy majonez, pastę czosnkową (możecie dodać jej więcej, jeśli wolicie ostrzejsze smaki) i łyżeczkę suszonej bazylii. Dokładnie mieszamy składniki, następnie doprawiamy pieprzem. Zakręcamy słoiczek z sosem i wkładamy do lodówki, aby smaki się przegryzły (sos można podać też od razu, ale im dłużej go schładzamy tym ma bardziej wyrazisty smak). Tak przygotowany sos czosnkowo-bazyliowy idealnie pasuje
Słodkie okruszkiMiał być post z bigosem, ale przerzucę go na jutro. Przypomniało mi się przy okazji, że czeka zaległy przepis z pastą na śniadanie, więc proszę bardzo - łapcie. Szkoda, że dopiero w wieku 35 lat wpadłam na pomysł dodania rukoli do tego typu pasty. Cudo. Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy mała garść rukoli
KardamonovyFarsz 1 ser mozzarella 2 filety z kurczaka 4 łyżki przyprawy do kurczaka lub kebab 1 cebula 6 pieczarek 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka pasty curry np. Czerwonej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki chilli PRZYGOTOWANIE: Filet(...)przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewam olej następnie dodaję kurczaka smażę na rumiano. Do kurczaka dodaje umyte i drobno posiekane warzywa oraz kukurydzę. Dodaję sos sojowy oraz 1 łyżkę pasty curry. Mieszam i duszę ok 5 min. Odstawiam. Z podanych składników robię naleśniki. Na naleśniki dodaję łyżkę farszu a następne dodaję ser mozzarella. Zawijam w rulon lub kopertę. Można posypać
Gotowanie Patkiu0142y\u017ceczki soli\r","1,5 \u0142y\u017cki spirytusu (lub w\u00f3dki, rumu, likieru migda\u0142owego) - da\u0142am amaretto\r","ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 \u0142y\u017ceczka pasty waniliowej - da\u0142am domow\u0105 esencj\u0119 waniliow\u0105\r","\r"," Lukier\r","1 szklanka cukru pudru\r","2 \u0142y\u017cki ciep\u0142ej wody\r","1 \u0142y\u017cka soku(...)drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) - dałam amaretto ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej - dałam domową esencję waniliową Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania Robimy masę według przepisu Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać
Mieszam w Garnkuwyrzutów sumienia, a do tego estetycznie i wygodnie podany. Składniki (2 porcje): Pudding: 3 łyżeczki nasion chia 1 banan 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Mus: 1 dobrze dojrzałe mango Przygotowanie: 1) Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 15 min., po czym ponownie dokładnie wymieszać i odstać na kolejne(...)Banana, jogurt naturalny oraz pastę waniliową zmiksować blenderm tak, aby powstała jednolita masa. 3) Do masy jogurtowo-bananowej dodać chia z mlekiem, dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej, rozlać do słoiczków/szklanek i odstawić do lodówki na ok. 3 h. 4) Obrane mango pokroić na mniejsze kawałki (kawałek można pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji) i zmiksować blenderem
Fitsweet.meatutem. Są bardzo ładne i praktyczne. Polecam. Składniki: 20 dag drobnego makaronu Kokardki 6 plastrów wędzonego boczku 1 cukinia ½ marchewki 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ czerwonej papryki 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy na sicie. Boczek kroimy w kostkę tak samo cebulę dymkę, wrzucamy razem(...)patelnię podsmażamy na łyżce oleju aż boczek się wytopi, dodajemy pozostałe umyte wcześniej i pokrojone w słupki szatkownicą warzywa, dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, doprawiamy pastą z suszonych pomidorów, solą oraz pieprzem do smaku, całość mieszamy, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem z dymki. Podajemy od razu. Smacznego
Wanilia i Kardamonmięsa z udźca kurczaka 6 dużych liści kapusty pekińskiej 2 marchewki 500 g mrożonej żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry 2 łyżeczki pasty tahini 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki olej do smażenia (około 2 łyżek) sól 400 g ryżu jaśminowego Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko. Mięso kurczaka kroimy w małe(...)pokrojoną w kostkę marchew. Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając mięso. Po tym czasie dodajemy fasolkę oraz pokrojoną w paski kapustę pekińską. Całość mieszamy, dodajemy pastę tahini, paprykę ostrą oraz wędzoną. Solimy do smaku. Podgrzewamy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu aż fasolka będzie miękka. Ugotowany ryż przesypujemy na patelnię wszystko razem dokładnie
Qchnia po prostusałatka , czy pasta... a czy to ma większe znaczenie? Ważne, że jest smaczna, a nawet pyszna :) Na pomysł przygotowania tej sałatki wpadłam podczas warsztatów z Joanną Jakubiuk, w Białowieskim Siole . Warsztaty odbyły się w ramach wyprawy kulinarnej promującej smaki Podlasia. Mieliśmy tam przyjemność spróbować smakołyków wyprodukowanych przez około 20 wytwórców regionalnych. Razem z nimi gotowaliśmy, smakowaliśmy i świetnie się bawiliśmy(...)odkrywając podlaskie smaki. Ale wróćmy do sałatki, czy pasty... Podczas warsztatów przygotowaliśmy między innymi pierogi z rybą wędzoną, ogórkiem i koperkiem. Do farszu został dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego
królestwo garównawet w najbardziej ponury listopadowy dzień. Polecam. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu z dyni 10 dużych krewetek 1 cebula 1 łyżka bezglutenowej pasty curry 150 ml mleka kokosowego kilka liści czerwonej kapusty pekińskiej kawałek zielonego kalafiora romanesco 1 mała marchewka 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego mały kawałek świeżego imbiru (około(...)kostkę cebulkę, chwilę podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy starty imbir i utarty w moździerzu kumin. Dorzucam dynię, sos sojowy i odrobinę wody, dusimy, aż dynia zacznie mięknąć. Dodajemy pastę curry rozmieszaną w mleku kokosowym i redukujemy sos, aż uzyska pożądaną konsystencję, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, pod koniec duszenia dodajemy obrane krewetki. Curry podajemy z ugotowaną quinoą i sałatką, posypujemy
Quinoa Raz!winnym. Wlać do kurczaka i wymieszać. Nakryć mięso i odstawić do lodówki na około 30 minut. W moździerzu ugnieść kmin rzymski z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać na jednolita pastę. W rondlu rozgrzać masło klarowane i dodać pastę, którą utarliśmy w moździerzu. Smażyć około 2 minut na bardzo wolnym ogniu. Włożyć kurczaka i wymieszać, wlać marynatę, dodać miód, płatki chilli
O kuchni z uczuciemkoloru 1 duża cebula 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Zalewa: 2 łyżki sosu tamari albo sojowego 1 szklanka wody 1 łyżka passaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego) 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub balsamicznego sól i pieprz do smaku Puree ziemniaczane: 5 obranych średnich ziemniaków 1/2 szklanki mleka roślinnego (mniej lub więcej(...)warzywa, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy tymianek, rozmaryn i smażymy do aż będą miękkie, co jakiś czas mieszając. W niewielkim naczyniu przygotowujemy zalewę mieszając wodę, sos tamari, passatę pomidorową, pastę miso i mąkę ryżową. Gdy warzywa będą gotowe, to dodajemy ugotowaną soczewicę i przygotowaną wcześniej zalewę i delikatnie mieszamy. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pozwalając odparować wodzie
Lamarida.plchińskich na całym świecie. Wywodzą się z północnych regionów Chin. Baozi w dialektach północnych oznacza bułeczkę” (źródło Wikipedia ). Przygotowałam dzisiaj wersję z mięsem, ale bułeczki nadziewa się również pastą fasolową, pastą z nasion lotosu. Spolszczyłam nieco przepis, gdyż w wększości przepisów do mięsa dodaje się kapustę, sporo świeżego imbiru i przyprawę pięć smaków. Próbowałam już tego zestawienia
Pieguskowa KuchniaWędliny i ser jako dodatek do kanapek mogą szybko się znudzić. Z pomocą przychodzą nam wtedy pasty kanapkowe, na które pomysłów jest całe mnóstwo. Moja jest z wędzoną makrelą i dużą ilością cebuli - smakowała każdemu:). 4 jajka 200g wędzonych filetów z makreli 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz 1. Jajka(...)Jajka, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Filety z makreli rwiemy widelcami na małe kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki wraz z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Pastę nakładamy na pieczywo
Szefowa kuchnicytryny 1 łyżka brązowego cukru sól olej 3 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości. Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody. Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając 5 minut. Dodać kostkę bulionową, mleko kokosowe, pomidory
zadanie-gotowaniegrzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 cebule białe garść suszonych borowików lub podgrzybków 2-3 suszone śliwki łyżka pasty pomidorowej 3-4 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz do smaku mleko do wymoczenia śledziowe olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju(...)ugotować do miękkości na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w paseczki. Wywar pozostawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju i zeszklić cebulkę. Dodać pastę pomidorową i 3-4 łyżki wywaru z grzybów, rozprowadzić. Dodać ugotowane grzyby, pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz zile angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Odsączone
Pyry na Gaz