pasty - 13297 przepisów (strona:287/887)

Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Wypróbuj nasze przepisy! 207

wykałaczkę nabijamy listek bazylii, górną część pomidorka, mozzarellę i dolną część pomidorka, miąższem w dół. Podajemy na półmisku. Smacznego Do tego bardzo często podaję najróżniejsze mini kanapeczki z pastą np. czosnkową (z chleba wycinamy małe kółka i smarujemy je pastą), panierowane pieczarki, pieczarki w chrupiącym cieście itd. Do tego nigdy nie brakuje u mnie plasterków sera, domowych dipów czy orzechów

Słodkie okruszki
Ryż po marokańsku 1425

łyżki rodzynek około 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 1 – 2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 – 2 łyżeczki pasty harissa* (opcjonalnie, nie jest konieczna) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki drobno otarta skórka z niedużej cytryny, najlepiej niewoskowanej nierafinowana sól i przyprawy: po 1 łyżeczce mielonego cynamonu, słodkiej papryki, kuminu i kolendry(...)skórki), wymieszać, doprawić solą i ewentualnie ostrą papryką do smaku. Smacznego! Danie, zwłaszcza w pikantnej wersji, można serwować z jogurtem roślinnym lub zwierzęcym. *Harissa to używana w kuchni północnoafrykańskiej pasta z czerwonej słodkiej i ostrej papryki, z dodatkiem czosnku, oleju lub oliwy i przypraw, do kupienia np. w sklepach oferujących produkty z kuchni świata. Z uwagi na znaczną ostrość, najlepiej

Even Better Food
Pasta z czarnej soczewicy z zielonymi oliwkami 130

Pasta z czarnej soczewicy z zielonymi oliwkami. pół szklanki czarnej soczewicy Beluga Bio Planet zielone oliwki 1/2 słoika oliwa z oliwek 2 łyżki 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Soczewicę w osolonej wodzie gotujemy 34 minut. Odcedzamy. Dolewamy oliwę i dodajemy łyżeczkę musztardy. Mieszamy. Oliwki siekamy o dodajemy do pasty. Po wymieszaniu wkładamy do lodówki. Choć my jedliśmy

AZgotuj!
Placuszki bananowe i recenzja "Trufla, same dobre rzeczy" Patrycji Doleckiej 193

Książka jest pełna przepisów prostych, które być może są już nam dobrze znane - np. twarożek śniadaniowy, pasta z makreli czy jajecznica.  Często jednak Autorka dodaje jakiś nieoczywisty składnik, który zmienia i uatrakcyjnia potrawę. Mamy tu dania naszej rodzimej kuchni, ale też inspiracje kuchnią międzynarodową - wszystko w zdrowym wydaniu! Podzielona jest na kilka działów: - śniadania (tu ulubione przez wszystkich propozycje(...)owsianki, naleśniki, omlety, placuszki czy pasty do kanapek) - obiady i kolacje (ciepłe propozycje na zupy - od kartoflanki do tajskiej, makarony, dania główne, ale też dodatki - sosy, puree czy surówki) - desery (ciasta, puddingi, solony kajmak i oczywiście kilka rodzajów trufli :)) - napoje i przetwory (koktajle, smoothie, kompoty, powidła). Przepisy przedstawione przez Patrycję są proste, a zarazem pomysłowe.Mnie bardzo przypadły do gustu

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 191

Ciasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe

Korniszonki
Wytrawne muffiny dyniowe 178

tylko dlatego, że została mi prawie szklanka dyniowego pure, z którym nie bardzo wiedziałam co zrobić. Ponieważ pure było z dyni olbrzymki to było takie dość luźne i na pastę do kanapek mi nie pasowało. Na pasty najlepsza jest dynia hokkaido lub moja ulubiona piżmowa. Ich miąższ jest bardziej zwarty.  Tak więc zrodził się pomysł wykorzystania owego pure

Przysmaki Karolki
BABKA SEZAMOWA 113

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 szklanki cukru kryształ 120 g pasty sezamowej (1/2 szklanki) 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka oleju Dodatkowo: sezam 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Jajka do miski, dodać cukier i ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać ojej i mleko - wymieszać. Potem dodać pastę sezamową i za pomocą miksera

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado 204

klonowego i soku z pomarańczy idealnie podkreśla smak wszystkich składników sałatki, a prażone pestki dodają chrupkości. Polecam inne przepisy z awokado: – Sałatka jarzynowa z awokado – Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką – Pasta z avocado i sałaty Składniki na 2 porcje sałatki: 1 ćwiartka kurczaka (wyluzowana z kości i skóry) świeżo zmielony pieprz swańska sól 1 pomarańcza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 196

Zapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do

Korniszonki
Ulubiona puszysta drożdżówka 168

chlebowej) 250 ml letniego mleka 2 całe jajka 100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 100 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli  12 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej Do posmarowania  1 jajko roztrzepana z1 łyżeczką oleju Kruszonka 100 g miękkiego masla  200 g mąki 100 g cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Z podanych składników szybko

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 344

nieznajomych myśli, że jak prowadzę kulinarny blog, to moje dzieci na śniadanie z uśmiechem na ustach chrupią jarmuż, do szkoły Hania zabiera domowy chleb pieczony na mące kasztanowej, przekładany pastą z anchois i suszonych pomidorów, po powrocie do domu serwuję dzieciom tajskie danie z trawą cytrynową, a one piszczą z radości i krzyczą: mamusiu jakie to wspaniałe(...)zajęcia. Drugie śniadania do szkoły to niemałe wyzwanie... Masło owszem, szynka nie - żadna. Ser żółty nie, ser biały - może być. Pomidorki koktajlowe - nigdy w życiu, ale rzodkiewka bardzo chętnie. Pasta jajeczna - mamo!!! Wiesz, że lubię, ale w domu a nie do szkoły!  Zmierzam do tego, że ja po prostu lubię gotować. Gdyby tak nie było, miałabym chyba dziś depresję

bistro mama
Pasta do pieczywa z rybką 104

Zapraszam na smakowitą pastę do pieczywa z wędzonymi brzuszkami łososia. Taka pasta będzie idealna do kanapek na śniadanie lub kolację. Polecam Składniki: 100 g wędzonych brzuszków z łososia 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Oddzielamy mięso z ryby od skóry i przekładamy do miseczki. Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę a potem dodajemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciepłe kanapki z pastą z dyni, sadzonym jajem i rukwią wodną 124

magiczne kanapki dziś proponuję. Podałam je z pastą dyniową i rukwią wodną , idealne połączenie smaków. Koniecznie jadajcie rukiew jeśli tylko uda się ją zakupić, jest pyszna i zdrowa. Zaczynamy śniadanie? A Ty jakie śniadania lubisz? Ciepłe kanapki z pastą z dyni, sadzonym jajem i rukwią wodną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cobbler z jabłkami i waniliowym sosem 145

łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny otarta skórka z ½ cytryny 8 kwaśnych jabłek, ok. 800 g Sos waniliowy 200 ml śmietanki, 36% 200 ml mleka 1 łyżeczka waniliowej pasty 6 łyżek cukru 4 żółtka Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodaj(...)minut. Cobbler powinien być ładnie zrumieniony. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Ugotuj waniliowy sos. Wymieszaj mleko ze śmietanką. Do małego garnuszka wlej połowę mieszanki, dodaj waniliową pastę lub przeciętą laskę wanilii i nasionka. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. W naczyniu wymieszaj żółtka z cukrem i mieszanką mleczno śmietankową. Dodaj do gotującej się mieszanki

codojedzenia
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 208

smażymy aż cebula zeszkli się i zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze dwie minuty razem. Dodajemy na patelnię całą zawartość puszki – pomidory razem z pastą pomidorową. Jeśli używacie pomidorów w całości – zgniećcie je w dłoni na mniejsze kawałki. Wlewamy do nich rosół lub bulion, dodajemy sól, pieprz, cynamon, suszoną bazylię i suszone oregano. Dodajemy drobno posiekane(...)dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania