pasta - 16803 przepisów (strona:884/1121)

Kurczak pilaw- chicken pilav 206

kuchni wieki :) Zapraszam...  Składniki : 3/4 szkl ryżu basmati 2 piersi z kurczaka 0,5 główki kalafiora 100 gr mangetout- lub fasolki szparagowej mała puszka kukurydzy 1-2 łyżek pasty curry 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju 200-300 ml rosołu z kostki kurczakowej  Wykonanie: Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Smażymy

Smaki Edyty
Mielone na ostro- spicy fried minced beef 155

cebula pokrojona drobno 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru- lub świeżego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 łyzki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 4 liście kaffir lime puszka pomidorów sól, pieprz, szczypiorek Wykonanie: Na olej kukurydziany wrzucamy cebule, imbir I czosnek. Smażymy ok 2 min.  Dodajemy mielone. Smażymy aż mięso

Smaki Edyty
Schab z papryką w curry sosie. 212

paseczki 2 łyżki oleju 1 cebula( ja dałam poł czerwonej I pół białej) 3 ząbki czosnku 2 papryki ok 170 gr pieczarek- pokrojone w ćwiartki 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleka kokosowego 100 ml bulionu kurczakowego 2 łyżki sosu sojowego puszka pomidorów pietruszka lub kolendra ryż lub makaron No I przechodzimy do pracy- I sam zrobienie obiadu to tylko

Smaki Edyty
Drugie życie rzodkiewki 173

odzyskały jędrności pokroić w drobną kosteczkę   ( plasterki lub utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej) i zamrozić- będzie dodatkiem do zupy jarzynowej). Z nadmiaru jędrnych możemy zrobić rzodkiewkowo-serową pastę do chleba, dip z jogurtem , napój z maślanką itp. Rzodkiewki po takim ,, odmłodzeniu" są zupełnie takie same jak te z pierwszego sortu. * Do woreczków w których mrożę rzodkiewkę wyciskam

Buniabaje w kuchni
Buły ze smażonym pstrągiem a'la fishburger 184

zrobię większą porcję będzie to wciskanie na siłę. Przestałam się tym martwić. Formuję porcje takie jak potrzebuje a odkrojone kawałki smażę obok i wykorzystuję na pastę rybna lub takie rybne burgery. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Golonki w piwie karmelowym 135

karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej   ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym   dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc w lodówce w pojemniku ( dobrze by było przewrócić golonki

Buniabaje w kuchni
Tajska zupa tom kha gai domowym sposobem 137

Trafiłam na gotową przyprawę do zup ( dań ) kuchni tajskiej . Nazywa się Tom Kha i ma postać pasty. W składnikach jest olej palmowy, cukier, trawa cytrynowa, szalotka, kolendra, kwas cytrynowy. Zakładając , że mleko kokosowe w puszce (lub w proszku) i suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania) nie stanowi problemu. Może

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki ze schabu trochę inaczej 147

zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć i zostawić w lodówce do następnego dnia . Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie na 1 godzinę. Cebulę obrać i pokroić w grube

Buniabaje w kuchni
Chicken Curry wg Buni 315

Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj

Buniabaje w kuchni
Gulasz z serc drobiowych z grzybami 187

zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki lub krokiety).Wątróbka po za klasycznym II Daniem przydaje się do wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów. Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę

Buniabaje w kuchni
Cytrynowy dorsz 123

aromatycznego dorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany. Dodatkowo podałam gruszkę faszerowaną pastą z pestek dyni o cytrynowym smaku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Polędwica w sosie z owocami 150

łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu ( użyłam Młynek   ) 1 łyżka oleju maggi 2,5 szklanki wody Zrobić pastę przyprawową z przyprawy do pieczeni, papryki, pieprzu, majeranku , miodu i oleju. Natrzeć nią mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny . Rozgrzać na patelni smalec ( lub masło - można ostatecznie użyć oleju ) i obsmażyć

Buniabaje w kuchni
Kura w opałach. 242

szybko;) kurczak łyżka vegety łyżka mielonej słodkiej papryki łyżka czosnku granulowanego łyżka oleju łyżka suszonego oregano Wszystkie przyprawy zmieszałam z łyżką oliwy. Kurczaka porządnie sprawiłam, wyczyściłam. Natarłam powstałą pastą. Włożyłam do miski, owinęłam szczelnie folią i na 30 minut co najmniej odstawiłam do lodówki.  Zapakowałam delikwenta w rękaw do pieczenia, włożyłam też  przyprawy, które zostały w misce, porządnie

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 160

łyżki oleju rzepakowego 400g kaszy kuskus gotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto. Kuskus zalewam wrzącym bulionem w stosunku 1:2 (1 objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem

W kuchni Karmel-itki
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 185

pierogowego blogerzy dodali kurkumy, co dało piękny, żółty kolorek. Na nadzienie składały się następujące składniki: ugotowane krewetki, kolendra, chili, kasza quinoa ugotowana w mleku kokosowym, sok z limonki i pasta orientalna. Aby nadać tym pierogom orientalnego charakteru, blogerzy lepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego ciasta podstawowego i inwencji własnej. Wielu robiło na słodko, z rabarbarem. Postanowiłam jednak

W kuchni Karmel-itki