pasta - 16803 przepisów (strona:882/1121)

Ciasteczka jaglane z figami i tahini 211

bezglutenowe ciasteczka w różnych smakowych kombinacjach, że piekę je już po raz kolejny. Dzisiaj z mąką jaglaną i figami, a także z dodatkiem następnego składnika, który mnie uzależnił, czyli pasty tahini. Od kiedy kupiłam gotową po prostu nie mogę się jej oprzeć: dodaję ją do koktajli, jaglanki, sosów i zastanawiam się, czy to nie przesada, bo wszystko (?) dobre

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 162

papryka, ogórek, szczypior - pokroić w drobną kostkę. Dodać do sera, doprawić solą i BIO PAPRYKĄ granulowaną Royal Brand. BIO papryka słodka granulowana Doskonały dodatek do dań mięsnych, sałatek i past. Niezastąpiona w kuchni włoskiej i węgierskiej. Słodki, aromatyczny smak wzbogaci wiele dań. Wygodna w użyciu. Cena: około 10zł/30g Zapraszam do zapoznania się z ofertą Royal Brand tutaj

kolorowotorcikowo
Grzanki z awokado i suszonymi pomidorami 178

kilka suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki tartej mozarelli 1 łyżeczka przyprawy do pomidorów KAMIS   Wykonanie: Awokado obrać, rozgnieść w miseczce, czosnek rozetrzeć. Połączyć oba składniki, dodając do pasty łyżeczkę przyprawy do pomidorów KAMIS. Pomidory osączyć z oleju, pokroić w paski. Bułeczki rozkroić, smarować "masełkiem" czosnkowym z awokado, układać na nim pomidory. Całość posypać tartą mozarellą. Piec

kolorowotorcikowo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą 277

Zalać gotowym sosem. Posypać startym na tarce serem. 6. Zapiekać do roztopienia się sera. Ok. 15 min. w 180 st. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i VIVA la pasta

Pasja Smaku
Curry z klopsikami z indyka 189

Mięso mielonego z indyka ostatnio często przeze mnie wykorzystywane a przez wielu niedoceniane tym razem wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnej z żółtą pastą i z mlekiem kokosowym. Klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie, przy okazji zdrowe, nietuczące i miłe dla podniebienia. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem 369

Przygotowanie: Ser kroimy w kosteczkę. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do sera. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos majonezowy, posiekany szczypiorek i mieszamy. Pastę można schłodzić, wypełniamy farszem połówki jajek. Dekorujemy szczypiorkiem oraz serem. Smacznego!                 The post Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warzywny mix prosto z pieca :) 156

czosnku - kilka listków świeżej mięty posiekanej - odrobina soku z cytryny - sól, pieprz - łyżeczka miodu Sos z sambal oelek - ostry - 110g jogurt greckiego - 2 łyżki sosu sambal oelek  - szczypta pasty harissy - świeżo mielony pieprz  - odrobina soku z cytryny   Składniki na sosy wymieszać, po czym podawać do upieczonych warzyw. SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
Kasza jaglana w liściach winogron 266

kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku  - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych  - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka i umieszczamy w misce, do której wlewamy gorącą wodę

Sajkofanka smaku
Sałatka jajeczna z kukurydzą chili 150

Pasty i  sałatki jajeczne nie muszą być nudne . Można urozmaicać różnymi dodatkami . Ja zrobiłam z kukurydzą konserwową z puszki z dodatkiem chili .Wyszło pysznie. Składniki: jajka 3 szt kukurydza z chili z puszki 3 łyżki majonez 2 łyżki rzeżucha zielona cebulka pokrojona 2 łyżki sól do smaku Przygotowanie:   Jajka ugotować na twardo . Zimne obrać z skorupki i pokroić

Ala piecze i gotuje
Truskawkowy las 205

truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami do białości na krem, wsypać wymieszane mąki( przez sitko- nie będzie grudek) i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. W większym garnuszku( nie przywierającym) gotować mleko, ale nie dopuścić do zagotowania. Do masy żółtkowej dodać gorące mleko, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały

Mia Cucina Sofieta
Makaron z owocami morza 197

jest gęste i świetnie “otula” podniebienie, więc dobrze spłukuje usta z oleju i użytych przypraw, z wielką gracją podkreśla jodowe smaki owoców morza.  Riesling to idealne towarzystwo dla pasta ai frutti di mare. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku: Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji Mam nadzieję, że wybaczycie mi “Rieslingowe herezje”, jeśli takowe zamieściłam w tym wpisie

Mia Cucina Sofieta
Brzoskwniki- Pesche dolci 199

brzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta biscotto”   ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą.     Różowy

Mia Cucina Sofieta
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 159

Paccheri to rodzaj tradycyjnego neapolitańskiego makaronu o kształcie gigantycznych rurek, zazwyczaj wykonany z pszenicy durum . Paccheri w przeszłości były uważane za makaron dla biedaków “ pasta dei poveri”, ponieważ dużych rozmiarów makaron szybko wypelniał talerz i wydawało się go dużo. W dialekcie " pacchero " oznacza " klaps "( schiaffo) , a zatem paccheri są również nazywane “schiaffoni” . Inną ciekawostką jest fakt, iż podczas wykładania

Mia Cucina Sofieta
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 170

jest makaron orecchiette( orecchiette con cime di rapa), są równie pyszne jako przystawka lub jako warzywo gotowane (verdura cotta) do drugiego dania. W następnym poście zaproszę Was na pyszną past ę  (makaron

Mia Cucina Sofieta
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 184

miękkie.Po wyjęciu ziemniaków nie wyłączamy piekarnika "Ugotowane" w piekarniku ziemniaki studzimy ok.20minut. Kolejno przygotowujemy farsz:ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, do uzyskania konsystencji pasty. Ostudzone ziemniaczki przekrawamy na połówki, wydrążamy z nich upieczony miąższ i dodajemy go do rozdrobnionej ciecierzycy. Ser feta rozdrabniamy na mniejsze części, i dodajemy do farszu wraz z jogurtem

Symfonia Smaków