robieniu domowego makaronu. Pamiętam jak dawno temu, kiedy ciężko było cokolwiek dostać, moja mama robiła go sama. Główne przeznaczenie - do rosołu. Dziś, w czasach wypełnionych po brzegi supermarketów, domowa pasta jest dla mnie wyzwaniem. Najwyższy czas zasięgnąć porady kogoś, kto nie widzi w tym większej filozofii i cichutko, z pobłażliwości uśmiecha się patrząc na tego mojego bloga. Na zachwyt
W kuchni wieczoremzaburczy nam w brzuchu. Leniwe popołudnie z książką i kubkiem zupy w ręce. Brakuje mi ostatnio takich dni.Składniki:1kg cukinii1 duża biała cebula0,5l bulionu warzywnego1 łyżeczka pasty curry (łagodnej lub ostrej - wg Waszych upodobań)2 czubate łyżki śmietanych 18%1 łyżka masła (do podsmażenia cebuli)sól do smaku Sposób przygtowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinie kroimy
W kuchni wieczoremgrillu i sałatkę z fetą, Karolina przyniosła Kuskus z domowymi pomidorkami, Ewelina raczyła nas wytrawnymi biscotti z 3 różnymi dodatkami - był kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne
Słodkie PrzyjemnościWarto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę jak fasolka po bretońsku, trochę jak bolognese. Przepis znalazłam na stronie Fat-free vegan. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-6 porcji:1 szklanka fasoli borlotti albo pinto (lub żurawinowej, ale ja takiej
My Culinary Artjeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól, pieprzgałka muszkatołowa200g serka śmietankowegoCzosnek obieram, siekam. Jajka obieram, dzielę na pół wzdłuż, wyciągamżółtka. Bób gotuję w osolonej wodzie, obieram. Wszystko miksuję razem: serek, żółtka, bób. Doprawiam. Napełniam jajka. Ozdabiam.SMACZNEGO!Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkicynamonu, nasionka z jednej wanilii, szczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Wodę zagotowujemy, sporządzamy napar. Obrany imbir kroimy na średnie cząstki i blendujemy (lub siekamy nożem) go do uzyskania bardzo rozdrobnionej konsystencji pasty. Do dzbanuszka wyciskamy sok z jednej mandarynki oraz połowy cytryny. Wlewamy do niego wrzącą wodę, dodajemy rozdrobniony imbir, plasterki jabłka, miód oraz napar herbaciany. Całość przyprawiamy nasionkami wanilii, cynamonem
Symfonia SmakówTapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w jej składzie mogą znaleźć się np czosnek, suszone pomidory, anchois i różne zioła i przyprawy. Choć wydaje się jedną z tych rzeczy, które lepiej smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki. To nasza
Smakowity Blog Kulinarnyorzechów laskowych40 g masła1 łyżka ksylitoluSkładniki na masę serową:750 g sera 3x mielonego200 g kwaśnej śmietany2 łyżki mąki ziemniaczanej4 jajka L160-200 g ksylitolu (szklanka 200g) 1/2 łyżeczki pasty z wanilii dodatkowo:60 g gorzkiej czekolady60 g śmietany kremówki2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika umieścić w kilelichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiski, dodać ser, ogórki, cebulę i masło roślinne i wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.Pasta doskonale smakuje z różnego rodzaju pieczywem, można nią również napełniać uprzednio upieczone kruche babeczki lub miseczki z ciasta francuskiego
Mix smakuwlewamy oliwę, przysmażamy cebulę i czosnek a następnie dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. Przysmażamy przyprawy, daje nam to intensywny aromat, mocno mieszamy i dodajemy kilka łyżek wody. Powstaje ciemna pasta, dodajemy mięso oraz ziemniaka. przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby mięso się dusiło w aromacie przypraw. Po około 20 minutach dodajemy pomidory gotujemy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Sprawdzamy mięso, jeśli
Kulinarna rozmowainne owoce też świetnie pasują.Składniki na 12 babeczek:1,5 szklanki mąki1/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka50g roztopionego masła3/4 szklanki mleka1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowejotarta skórka z cytryny1 szklanka jagód lub borówek amerykańskichRozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki.W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia
Kulinarna rozmowapapryczkę chili siekamy na bardzo drobno. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy sok z limonki i dodajemy posiekane wcześniej składniki i curyy w proszku. Całość rozdrabniamy na konsystencję pasty za pomocą moździeża lub blendera. Pod koniec rozdrabniania dodajemy płynny miód. Całość mieszamy. Osuszone paseczki indyka oprószamy solą z dwóch stron, nabijamy na patyczki do szaszłyków - każdą cząstkę nakłuwamy
Symfonia Smakówmarynaty: ½ szklanki sosu sojowego1/3 szklanki octu balsamicznego¼ szklanki sosu hoisin2 łyżki brązowego cukru2 łyżki miodu3 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżeczki imbiru 2 ½ łyżeczki octu z jabłek2 łyżeczki oleju sezamowego1 łyżeczka pasty chili½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków¼ łyżeczki białego pieprzudo przybrania: Szczypiorek, drobno posiekany2-3 łyżki prażonych nasion sezamuPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pocięte żeberka umieścić w zamykanej torbie. Żeberka
naRuszciealuminiową i włożyć do lodówki do schłodzenia. przed podaniem pokroić na plastry. Do każdej małej roladki wbić małą wykałaczkę z oliwką lub warzywkiem konserwowym.Polecam też:Roladki z tortilli z pastą z tunczyka
Monia miesza i gotuje