pasta - 17303 przepisów (strona:883/1154)

Ravioli z sosem grzybowym 175

robieniu domowego makaronu. Pamiętam jak dawno temu, kiedy ciężko było cokolwiek dostać, moja mama robiła go sama. Główne przeznaczenie - do rosołu. Dziś, w czasach wypełnionych po brzegi supermarketów, domowa pasta jest dla mnie wyzwaniem. Najwyższy czas zasięgnąć porady kogoś, kto nie widzi w tym większej filozofii i cichutko, z pobłażliwości uśmiecha się patrząc na tego mojego bloga. Na zachwyt

W kuchni wieczorem
Zupa curry z cukinii 116

zaburczy nam w brzuchu. Leniwe popołudnie z książką i kubkiem zupy w ręce. Brakuje mi ostatnio takich dni.Składniki:1kg cukinii1 duża biała cebula0,5l bulionu warzywnego1 łyżeczka pasty curry (łagodnej lub ostrej - wg Waszych upodobań)2 czubate łyżki śmietanych 18%1 łyżka masła (do podsmażenia cebuli)sól do smaku Sposób przygtowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinie kroimy

W kuchni wieczorem
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 152

grillu i sałatkę z fetą, Karolina przyniosła Kuskus z domowymi pomidorkami,  Ewelina raczyła nas wytrawnymi biscotti z 3 różnymi dodatkami - był kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne

Słodkie Przyjemności
Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach 201

Warto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę jak fasolka po bretońsku, trochę jak bolognese. Przepis znalazłam na stronie Fat-free vegan. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-6 porcji:1 szklanka fasoli borlotti albo pinto (lub żurawinowej, ale ja takiej

My Culinary Art
JAJKA Z PASTĄ Z BOBU 234

jeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól, pieprzgałka muszkatołowa200g serka śmietankowegoCzosnek obieram, siekam. Jajka obieram, dzielę na pół wzdłuż, wyciągamżółtka. Bób gotuję w osolonej wodzie, obieram. Wszystko miksuję razem: serek, żółtka, bób. Doprawiam. Napełniam jajka. Ozdabiam.SMACZNEGO!Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
112. Rozgrzewający napój czyli: lemoniadka imbirowo-cynamonowa na gorąco. 208

cynamonu, nasionka z jednej wanilii, szczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Wodę zagotowujemy, sporządzamy napar. Obrany imbir kroimy na średnie cząstki i blendujemy (lub siekamy nożem) go do uzyskania bardzo rozdrobnionej konsystencji pasty. Do dzbanuszka wyciskamy sok z jednej mandarynki oraz połowy cytryny. Wlewamy do niego wrzącą wodę, dodajemy rozdrobniony imbir, plasterki jabłka, miód oraz napar herbaciany. Całość przyprawiamy nasionkami wanilii, cynamonem

Symfonia Smaków
Wieniec drożdżowy z tapenadą 202

Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w jej składzie mogą znaleźć się np czosnek, suszone pomidory, anchois i różne zioła i przyprawy. Choć wydaje się jedną z tych rzeczy, które lepiej smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki. To nasza

Smakowity Blog Kulinarny
Słodki sernik waniliowy bez cukru 28963

orzechów laskowych40 g masła1 łyżka ksylitoluSkładniki na masę serową:750 g sera 3x mielonego200 g kwaśnej śmietany2 łyżki mąki ziemniaczanej4 jajka L160-200 g ksylitolu (szklanka 200g) 1/2 łyżeczki pasty z wanilii dodatkowo:60 g gorzkiej czekolady60 g śmietany kremówki2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika umieścić w kilelichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz z segedyński z plackami rösti 196

Dzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pasta rybna 152

miski, dodać ser, ogórki, cebulę i masło roślinne i wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.Pasta doskonale smakuje z różnego rodzaju pieczywem, można nią również napełniać uprzednio upieczone kruche babeczki lub miseczki z ciasta francuskiego

Mix smaku
Curry z mleczkiem kokosowym 146

wlewamy oliwę, przysmażamy cebulę i czosnek a następnie dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. Przysmażamy przyprawy, daje nam to intensywny aromat, mocno mieszamy i dodajemy kilka łyżek wody. Powstaje ciemna pasta, dodajemy mięso oraz ziemniaka. przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby mięso się dusiło w aromacie przypraw. Po około 20 minutach dodajemy pomidory gotujemy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Sprawdzamy mięso, jeśli

Kulinarna rozmowa
Muffinki Jagodowe - Blueberry Muffins 197

inne owoce też świetnie pasują.Składniki na 12 babeczek:1,5 szklanki mąki1/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka50g roztopionego masła3/4 szklanki mleka1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowejotarta skórka z cytryny1 szklanka jagód lub borówek amerykańskichRozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki.W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia

Kulinarna rozmowa
111. Przekąski, zakąski, czyli nieco orientalne szaszłyki drobiowe oraz salsa z awokado i żurawiną. 230

papryczkę chili siekamy na bardzo drobno. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy sok z limonki i dodajemy posiekane wcześniej składniki i curyy w proszku. Całość rozdrabniamy na konsystencję pasty za pomocą moździeża lub blendera. Pod koniec rozdrabniania dodajemy płynny miód. Całość mieszamy. Osuszone paseczki indyka oprószamy solą z dwóch stron, nabijamy na patyczki do szaszłyków - każdą cząstkę nakłuwamy

Symfonia Smaków
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 150

marynaty: ½ szklanki sosu sojowego1/3 szklanki octu balsamicznego¼ szklanki sosu hoisin2 łyżki brązowego cukru2 łyżki miodu3 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżeczki imbiru 2 ½ łyżeczki octu z jabłek2 łyżeczki oleju sezamowego1 łyżeczka pasty chili½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków¼ łyżeczki białego pieprzudo przybrania: Szczypiorek, drobno posiekany2-3 łyżki prażonych nasion sezamuPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pocięte żeberka umieścić w zamykanej torbie. Żeberka

naRuszcie
Roladki z tortilli z paluszkami krabowymi 458

aluminiową i włożyć do lodówki do schłodzenia. przed podaniem pokroić na plastry. Do każdej małej roladki wbić małą wykałaczkę z oliwką lub warzywkiem konserwowym.Polecam też:Roladki z tortilli z pastą z tunczyka

Monia miesza i gotuje