zagotować wodę. Wkładać jajka, delikatnie opuszczając na łyżce, żeby nie uderzyły w dno. Gotować dokładnie 4.5 minuty. Pieczywo pokroić w kromki, usmażyć na patelni, na oleju z anchovies, posmarować pastą, pokroić w słupki, podawać do maczania w jajku na miękko
stajnia gołębie od kuchniwłaśnie bułki, no chyba że smażę omlet czy jajecznicę ale i wtedy bułka się przyda. Dzisiejsze mają aromatyczną i chrupiącą skórkę oraz miękkie wnętrze. Idealne na śniadanie do pasty, wędliny czy sera. Spróbujcie wykorzystać przepis. Bułki na zakwasie z czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePasta alla carbonara to potrawa kuchni włoskiej składająca się z makaronu oraz sosu na bazie jajek, czarnego pieprzu, parmezanu oraz boczku. Prawdziwa Carbonara nie zawiera śmietanki ! Składniki na 3 porcje: 230 g makaronu spaghetti 150 g wędzonego boczku ser parmezan lub grana padano - 4 łyżki 2 jajka + 1 żółtko 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki czarny pieprz - świeżo mielony
Alutka-Gotujemożecie przygotować dip z tahini, oliwy i soku z cytryny, doprawiony solą, pieprzem oraz chili. Czemu sama tak nie zrobiłam? Bo okazało się, że w mojej szafce nie ma pasty tahini. Szkoda, że nie wiedziałam wtedy o zapasach Maćka . Pewnie pokusiłabym się o złożenie mu niezapowiedzianej wizyty ;) W końcu jesteśmy sąsiadami :) Składniki: 4 tortille 4 jajka 1 bakłażan
zadanie-gotowaniejest za gęste dolej odrobinę ciepłej wody. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko, połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw na kilka minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto trochę podrośnie posmaruj pastą pomidorową , podpiec w piekarniku w temperaturze 200 C przez około 5 - 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, nałóż na pizzę pozostałe składniki na pizzę jakie przygotowałaś. Włóż do nagrzanego
Przepisy i porady kulinarnePesto z natki pietruszki to doskonały dodatek w diecie bezmlecznej. Natka zawiera bardzo dużo wapnia. Kanapki z taką pastą są bardzo smaczne, a jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę. 2 pęczki natki pietruszki 4 łyżki nasion słonecznika 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy
Dieta bez mlekajuż pokaźną ilość ususzyłam, zamroziłam a nawet zamarynowałam. Mam też kilka dań jeszcze w zanadrzu... ale dziś zapraszam na pasztet grzybowo grochowy. W zasadzie można też uznać ,że to pasta do pieczywa jednak bardziej w smaku jednak przypomina pasztet. Składniki; 80 dag leśnych grzybów 1 szkl. czerwonej soczewicy Skworcu 1 i 0,5 szkl fasoli czarne oczko Skworcu
Radość kipiąca uśmiechem.przepis z wykorzystaniem tego warzywa, ale jednym z moich ukochanych są roladki, które przygotowuję bardzo często. Jakiś czas temu pokazywałam wam np. przepis na r oladki z bakłażana z pastą orzechową . Dzisiaj serwuję wam roladki z nadzieniem z fety w aromatycznym sosie pomidorowym. Koniecznie spróbujcie! Więcej
Okolice PalnikaMili czytelnicy, bardzo lubię jajka faszerowane, ale nie bardzo mam pomysł czy je nafaszerować. Wiem, że w internecie znajdę dużo przepisów jak mogę to zrobić. Jednak
Oka w rosole czyli KaFka gotujeprzecedziłam przez gęste sito dokładnie odciskając papryczki. Następnie całą czynność powtórzyłam z pozostałym roztworem. Odsączony płyn przelałam do niewielkich słoiczków i odstawiłam na przechowanie - u mnie w lodówce. Odcedzoną pastę z papryczek chilli można wykorzystać na wiele sposobów. Ja swojej użyłam do przygotowania ostrej harissy, można ją również zamrozić w silikonowej formie do kostek lodu, a później wykorzystywać do różnych
Moja Książka Kucharskaciecierzycy, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zblendowana na puree), 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 70 g pasty pomidorowo-paprykowej BeVege lub przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki suszonej kolendry, 2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, dodatkowo
Jeść, by żyć w zdrowiuNiejednokrotnie pisałam na blogu, że jestem zadeklarowaną fanką makaronu:) Kiedy więc w ramach współpracy z firmą JAMAR zastanawiałam się czy puszkę fasoli Piękny Jaś zużyć do zupy, do pasty na chleb, albo makaronu… decyzję podjęłam niemal błyskawicznie;) Dodałam mielone mięso drobiowe, świeży szpinak, pomidory w puszce oraz bardziej wyraziste dodatki, takie jak oliwki i suszone pomidory. Nam smakowało
Smaki Na Talerzuśliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Śliwkowy sos Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Kremowa zupa z pieczonej
Moja smaczna kuchniaFasola to wyjątkowo wszechstronny strączek, z którego można zrobić prawie wszystko. W internecie znajdziemy pasty, ciasta, a nawet lody bazujące na fasoli. Ja postanowiłam wykorzystać ją w bardziej tradycyjny sposób. Niedawno miałam wielką ochotę na burgery, dlatego to właśnie one będą bohaterem tego postu. Burgery pojawiły się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą były te z marynowanej
wegujemystrony. Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na łyżce oleju smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Suszone pomidory razem z resztą oleju miksuję w malakserze na pastę. Dodaję do składników na patelni i podgrzewam. Dodaję pulpety i smażę całość jeszcze dwie minuty. Dodaję ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Mieszam dokładnie. Ściągam z ognia. Podaję od razu, danie
Mango Papaja