sumie nie wiem, czy to danie powinno nazywać się tatarem, bo tatar-to tatar. Osobiście nazwałabym grubo mieloną pastą :) SKŁADNIKI: Mała cukinia ok. 100 gr. dobrej jakości suszonych pomidorów w zalewie (u mnie z własnej "produkcji" https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/suszone-pomidory.html ) 2 łyżeczki oleju ze suszonych pomidorów Szczypta suszonego tymianku lub innych ziół Mała szalotka Łyżeczka czerwonego octu winnego Łyżka
Kopystką po garachagawy) Przygotowanie: Jeśli olej kokosowy mamy w postaci stałej, należy go stopić. Orzechy nerkowca zmiksować w blenderze lub malakserze na piach. Suszone śliwki również zmiksować, ale na pastę (u mnie nie do końca, co widać na zdjęciach). Orzechy wymieszać ze śliwkami, dodać wiórki kokosowe, stopiony olej oraz płynny miód. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi, aż do otrzymania klejącej gęstej masy
Nastoletnie Wypiekaniepapierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły. Gotowe bułeczki wystudzić i jeść z masłem, smalcem, pastami i innymi ulubionymi dodatkami jak pieczone mięsa i warzywa Sprawdzą się także jako bułki do hamburgerów — BTW całości bez łupin i dodatków: 750 g, 817 kcal
Ola la LCHFPuree z dyni to ciekawa baza wielu rozmaitych jesiennych wypieków, deserów a nawet past kanapkowych. Do jego zrobienia nadaje się każdy rodzaj jadalnej dyni. Moja ulubiona to Hokkaido, która ma intensywny pomarańczowy kolor skórki i miąższu i nie trzeba jej obierać. Gotowe puree, którego nie będziemy od razu wykorzystywać, można przełożyć do zamykanego słoika lub pojemnika i przechowywać w lodówce
wyzwania kuchennejaśminowego -100g kaszy jaglanej -3/4 L mleka np. bez laktozy/napoju roślinnego -śmietana powstała z jednej puszki mleka kokosowego -4 łyżki mielonych migdałów (opcjonalnie) -ksylitol -3-4 łyżeczki pasty waniliowej Krem truskawkowy -400g mrożonych truskawek -śmietana powstała z jednej puszki mleka kokosowego -mąka kokosowa (4 łyżki lub więcej) -ksylitol Krem jogurtowy -1000g jogurtu greckiego (2,5 opakowania
Candy PandasFasolka ze szpinakiem pomidorem i harissą Składniki / na 2 porcje: 2 łyżki z oliwy 1 opakowanie szpinaku baby 4 ząbki czosnku 1 dojrzały pomidor puszka białej fasolki 1 łyżeczka pasty harissa ( domowej lub ze sklepu) sól do smaku natka pietruszki do posypania do podania: świeży chleb i jeśli macie ochotę, możecie też dać jajko sadzone lub trochę pokruszonej fety Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwatwarogu zmielonego (użyłam quarku) 250 g ricotty 100 ml śmietany kremówki (double cream) 140 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 całe duże jajka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 4 ciasteczka pokruszone na większe kawałki Polewa 250 g gęstej kwaśnej śmietany (użyłam creme fraiche) 2 łyżki miodu Śmietankę wymieszać dokładnie z miodem Wykonanie Wszystkie składniki włożyć do misy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukolej wrzucamy wszystkie przyprawy i ząbek czosnku. Czyli przesmażamy przyprawy, aby wydobyć aromat. Kiedy robię ostre curry, to aromat przypraw szczypie w nos. Dolewamy trochę wody i powstaje pasta. Mieszamy żeby się nie przypaliła. Dodajemy soczewicę i jeszcze więcej wody. Dodajemy marchew i paprykę. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 30 min. Kiedy soczewica i marchew są miękkie, dodajemy puszkę
Smaki Przyprawy i Koloryłyżki kiełków fasoli mung odsączonych z zalewy - 3 ząbki czosnku - pół papryczki chili bez pestek - świeży szczypiorek - garść orzechów ziemnych - olej do smażenia Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 3 łyżeczki pasty z tamaryndowca - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu rybnego - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - szczyptę pieprzu 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Wszystkie składniki sosu
Bez Cebuliostro-kwaśna i niezwykle aromatyczna. Najczęściej pojawia się w wersji z krewetkami, ale my wybraliśmy pierś kurczaka. Składniki do jej przygotowania kupicie w większości marketów. Podstawą jest przede wszystkim pasta Tom Yum, i chociaż tradycyjna zupa przygotowywana jest w wersji bez mleczka kokosowego, to z nim smakuje mi znacznie bardziej. W zupie powinien pojawić się jeszcze imbir – ja Czytaj
Pasja Smakudouble cream, season with salt and pepper to taste. and cook for an additional 10-15 minutes until slightly reduce and thicken. Season if necessary and serve with pasta. Enjoy! Artykuł Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyżółtko 75 g drobnego cukru do wypieków 10 g suchych drożdży instant 65 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej Dodatkowo do posmarowania 1 jako roztrzepane z łyżeczką oleju Mak lub sezam do posypania na wierzchu Wykonanie : Z podanych produktów zagnieść ciasto, na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło
Piekarz-Kucharz-Garkotłukobraniu ze skórki - 50 dag fileta z piersi kurczaka - 1 litr bulionu - 10 dag kaszy bulgur, ( opcjonalnie, bo możecie dodać inną ) - 1 łyżka pasty curry, ( dałam czerwoną ) - 2 łyżeczki mielonego curry - 2 łyżeczki mielonej kurkumy - puszka mleczka kokosowego, 400 ml - 3 garście liści szpinaku - olej kokosowy do smażenia, 3 łyżki 1. Olej kokosowy rozpuszczamy w dużym rondlu i smażymy mięso
Apetyczna babeczkaczekoladą, albo lukrem. Lukier (cytrynowy) 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wrzącej wody, lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny, albo pomarańczy. Wszystko wymieszać dokładnie na gładką pastę. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy przygotowane składniki i dodajemy Olej Wielkopolski Rzepak&Bazylia. Miksujemy całość na jednolitą pastę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dno tortownicy o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na stolnicy na placek
Kuchnia MagdaLeny