pasta - 16803 przepisów (strona:728/1121)

Tosty francuskie z chałki, pieczone. Śniadanie na słodko 196

Takie poranki to ja rozumiem! SKŁADNIKI 300g chałki 3 jajka M 200ml mleka, dowolnego 1 pełna łyżeczka cynamonu 3 pełne łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka aromatu/ekstraktu waniliowego lub ½ łyżeczki pasty z wanilii szczypta soli 3 łyżki oleju kokosowego albo masła dodatki do podania Zapisz

Karo in the Kitchen
Spaghetti w czerwonym paprykowo-serowym sosie 126

Składniki: (na 1 porcję; zwiększyć w zależności od liczby osób) 2 sitka ugotowanego makaronu spaghetti 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju rzepakowego Woj-len 3 łyżki łagodnego ajvaru (pasta warzywna papryka i bakłażan)* 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego* 5 łyżek startego żółtego sera 2 szczypty suszonej bazylii sól i czarny mielony pieprz do smaku *użyłam takich produktów jak w przepisie

Słodkie okruszki
Drożdżówki z serem tęsknotą emigranta. 110

nadzienie 400g sera twarogowego ( ja użyłam quarka i polskiego twarogu półtłustego) 4 łyżki miękkiego masła 1 łyżka budyniu waniliowego  1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego, lub esencji cukier puder do smaku(tak jak lubicie, bardziej słodkie lub mniej) otarta skórka z cytryny  (jak lubicie) rodzynki (jeśli macie ochotę) Wrzucam wszytko

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Słodko słono... czekoladowe ciasto z karmelem i solonymi orzeszkami.. 131

masła 3/4 jasnego brązowego cukru (może być tez biały) 3 duże jaja 80 g maki pszennej aromat wanilii lub pasta waniliowa lub co kto ma Masło rozpuścić i wrzucić połamaną czekoladę-  rozpuścić wszystko na maleńkiej mocy palnika. Ostudzić. Roztrzepać jajka z cukrem i wanilia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tak banalnie ... naleśniki 124

łyżki cukru 400 ml mleka 100 ml Śmietany kremówki (double cream) 3 jajka 120 g rozpuszczonego klarowanego masła 2 łyżki oleju do smażenia aromat waniliowy lub pasta waniliowa, może być otarta skórka z cytryny  Mąkę wymieszać z cukrem,  szczyptą soli. Dodać jaja i mleko cały czas mieszając rózgą kuchenną. Następnie dodać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort urodzinowy 214

gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej 6 łyżek cukru pudru 2 puszki frużeliny wiśniowej ( możecie zamiast frużeliny położyć ulubione owoce ) Śmietanę, mascarpone, wanilię, cukier puder wymieszać i ubić mikserem (ostrożnie ubijajcie - za długo ubijany krem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Lokalne śniadanie 122

mleka 70 g rozpuszczonego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 4 czubate łyżki cukru 2 duże jajka (osobno żółtka i białka) szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej Przesiewamy razem mąkę z cukrem proszkiem do pieczenia sodą i szczypta soli.  Rozpuszczamy masło. Ostudzone masło dodajemy do mleka i dwóch żółtek a następnie mieszamy rózgą kuchenną

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowe masło czekoladowo-orzechowe 129

Domowe masło czekoladowo-orzechowe Pozostając w temacie słodko-dziecięcym czas na domową- pastę czekoladowo-orzechową. Można jej używać do smarowania chleba czy bułek, ale moim dzieciom najlepiej smakuje wyjadanie jej prosto ze słoiczka kawałkiem herbatnika. Bez dodatków konserwujących ...bez oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego...  Czekolada, orzechy, olej kokosowy... Do dzieła!!! Przepis pochodzi z bloga  Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mini serniczki 126

250g mascarpone 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 całe jajka 1 i pół łyżki skrobi (mąki ziemniaczanej) lub budyń waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii szczypta soli. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować 15 papilotek do muffinek. Na spód każdej położyć ciastko. Wszystkie składniki wymieszać - starać sie nie miksować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
kokosowy pudding z tapioki 134

przepis jest z sosem z mango. Pudding 2 puszki mleka kokosowego. 1/3 szklanki tapioki (używam drobniejszych kuleczek) 1/4 szklanki cukru trzcinowego (lub białego, lub syropu z agawy) 1 łyżeczka pasty waniliowej  ( dodałam laskę wanilii - nasionka wyskrobałam, ale też włożyłam resztę dla aromatu- później usunęłam) szczypta soli i odrobinka cynamonu Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na około 20 minut. Później

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik...... w klimacie mango 138

sera typu quark dostępnego w każdym markecie w uk) 300 ml śmietany kremówki (double cream) 4 duże jajka ( użyłam 5 mniejszych) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka pasty waniliowej  3,5 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam budyniu waniliowego) Wszystkie skladniki oprócz jaj włożyłam do miski i szybko wymieszałam rózgą kuchenną, dodałam rozbełtane widelcem jajka i przelałam masę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Naleśniki... kolejna odsłona 127

łyżki cukru 400 ml mleka 100 ml Śmietany kremówki (double cream) 3 jajka 120 g rozpuszczonego  masła 2 łyżki oleju do smażenia Aromat waniliowy lub pasta waniliowa, może być otarta skórka z cytryny Mąkę wymieszać z cukrem,  szczyptą soli. Dodać jaja i mleko cały czas mieszając rózgą kuchenną. Następnie dodać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort wiśniówka 180

tortownicy, przelać gotową galaretkę (zrobioną według przepisu na opakowaniu) Odstawić do stężenia. Krem 400 ml śmietany kremówki (double cream) 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru  1 łyżeczka pasty waniliowej Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gęsty krem.  (nie miksujcie za długo, krem stanie się za gęsty i ciężko będzie wam go rozsmarować) Około 300 g frużeliny wiśniowej. Możecie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Czekoladki kokosowe 163

Przepis na 30 malutkich serduszek.   300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej) 70 g białej czekolady 30 ml śmietany kremówki 25 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Przygotujcie sobie nadzienie. Śmietanę podgrzać w rondelku, lub w kąpieli wodnej, oddać białą czekoladę.  Jak się wszystko ładnie połączy dodajcie wiórki kokosowe i wanilię. Wymieszaj. Odstaw

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gofry leżakujące. 110

gofrów. 2 szklanki mąki 6 g suchych drożdży instant lub 12 g świeżych (jeśli używacie świeżych drożdży  zróbcie wcześniej zaczyn) 2 jajka 370 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej 8 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 łyżki cukru szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Powinny leżakować w lodówce co najmniej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk