albo falafele albo hummus. Musiałam nieco zmienić przepis na hummus, bo sezam wyszedł z domu i nie miałam z czego zrobić tahini . Ale to zupełnie nie ma znaczenia, bo pasta z ciecierzycy wyszła (jak to mówią dorośli w reklamie Haribo) przepychota. Składniki: 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 2 czubate łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Kardamonovypotrawy, które powstały przypadkiem są super ekstra dyska. Tak powstały pulpety, które ostatecznie zostały ugotowane w ajvarze. Miały być klasycznie w sosie pomidorowym, ale natknęłam się w domu na pastę paprykowo-pakłażanową i efekt macie na zdjęciu. Przy okazji podrzucam Wam przepis na ajvar , jak będziecie mieli czas i ochotę, skorzystajcie z niego. Obiad był pierwsza klasa: pulpety, ciemny ryż
Kardamonovyextra virgin sól Papryczki moczymy w wodzie około godziny. Kolendrę i kmin prażymy chwilę na patelni, rozdrabniamy w moździerzu. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Można też wcześniej zaprzestać miksowania, otrzymamy wtedy sos z drobnymi kawałkami papryk. 3. Sos z sera pleśniowego: Składniki: 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur niebieski 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
KardamonovyLubię makarony pod każdą postacią. Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami to jeden z ulubionych. Problem polega jednak na tym, że jest obrzydliwie kaloryczny. Obrzydliwie. Tego typu pasty jemy średnio raz na pół roku. Ostatnią z takich kalorycznych bomb był makaron ze śmietaną i boczkiem . Zjem, bo lubię, a potem czuję się jak beczka i żałuję, że go zjadłam
Kardamonovyfilozofii. Przepis jest banalnie prosty, a samą potrawę robi się błyskawicznie. I jest naprawdę pyszna, gorgonzola robi zawsze sporą robotę. Nie jemy jej za często, pewnie dlatego wchłonęliśmy tytułową pastę w tempie ekspresowym. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam pappardelle) 1 mała cukinia 1 opakowanie gorgonzoli 1 cebula 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki garść startego parmezanu sól pieprz 1 łyżka
Kardamonovyczarne oliwki nie są moimi ulubionymi (chociaż tak jak kiedyś Wam wspominałam, oliwki kalamata, takie prosto z targu greckiego…. o taaaak, poproszę). Ciekawe jakby smakowała ta pasta, gdyby była zrobiona z zielonych oliwek. Robiliście kiedyś? Kurczę, to nie jest głupi pomysł, poszperam po włoskich stronach kulinarnych, nie pamiętam żebym u kogoś ją widziała. W ogóle ostatnio gotuję jakoś mniej
Kardamonovyzmniejszyć kaloryczność sałatek. No może nie zawsze, ale czasami. Ja to robię praktycznie zawsze. Znając życie ich kaloryczność niewiele się zmniejsza, ale zawsze coś. Tak samo robię przy okazji past jajecznych. Tam gdzie majonez, tam i jogurt. Jedno drugiemu naprawdę nie przeszkadza. Ps. Chyba jednak dobrze zaparzyłam herbatę. Odżyłam. Składniki: 5 jajek biała część małego pora 1 puszka kukurydzy
KardamonovyJeżeli macie na to czas i ochotę, zróbcie to. Schab osuszamy, obficie solimy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. W misce mieszamy olej, rozdrobnione ząbki czosnku, majeranek i słodką paprykę. Powstałą pastą smarujemy schab ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie w środku schabu robimy otwór (ja to robię długim, cienkim nożem). Do tego otworu wkładamy
Kardamonovykostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy do tego śliwki z wodą i resztę składników, wszystko powoli smażymy, aż do redukcji płynów. Studzimy i blendujemy. Możecie zmiksować to na gładką pastę, ja zrobiłam to po łebkach. 3. Sos tatarsk i Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki
Kardamonovytakie pyszne. Świetnie pasuje do pierniczków. Gorąca czekolada z tahini i cynamonem Składniki: 300 ml dowolnego mleka 4 kostki gorzkiej czekolady ( można zastąpić 1 łyżką kakao) 1 łyżeczka pasty tahini szczypta cynamonu opcjonalnie coś słodkiego np. syrop z agawy ( przy wersji z kakao może się przydać). Wykonanie: Mleko rozgrzać i jak zacznie się gotować to zestawić z ognia. Dodać czekoladę
Cooking for Emilypowoli do mąki i dokładnie wymieszaj ręcznie lub mikserem. Kiedy nieco przestygnie dodaj jajko i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.Dodaj rum lub aromat i wymieszaj. Powstanie dość gęsta pasta, którą łatwo można formować w dłoniach. Ps. Ciekawostka dla maniaków sprzętu AGD - mikser na zdjęciu (Breville HeatSoft) ma opcję delikatnego ogrzewania produktów podczas miksowania. 5. Ułóż ciasto w miarę równą
Cztery FajeryDomowy smalczyk to pyszny dodatek do chleba, który spodoba się wszystkim miłośnikom kanapek i różnych past. Składniki: 1kg słoniny 1 duża cebula pół jabłka 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Sposób przygotowania: Słoninę pokroić w kostkę. Wrzucić do gara i wytapiać. Jak skwareczki zaczną się lekko rumienić dodać 1 dużą cebulę, pół startego jabłka oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez
Wasze Przepisyzalewę: 150ml wody 1-2 łyżki octu z białego wina lub ryżowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki cukru 2-3 łyżki oliwy 2 liście laurowe pół łyżeczki pasty chilli kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu Jak zrobić rybę po japońsku? Przygotowanie ryby: Rybę umyć i osuszyć. Na głębokim talerzu dokładnie wymieszać mąkę, sól i jajko, następnie
Codzienne GotowanieCzosnek, zioła, zmiksować. Następnie dodać 2-3 łyżki konfitury morelowej, paprykę w proszku wedle uznania( można pominąć) i dokładnie wymieszać. Na podpieczone ziemniaki ułożyć płaty rybne, na każdym rozsmarować pastę, następnie posmarować konfiturą morelową. Wstawić do piekarnika i zapiekać w 180 stopni 15 minut. Wykładać na talerze porcje ziemniaków z rybą i podawać. Gotowe. Smacznego:) Artykuł Ryba z konfiturą morelową
gotuj ze mnązmielonego maku W garnuszku podgrzewamy mleko, dosypujemy kakao żółtka ucieramy z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodajemy łyżkę skrobi i połowę gorącego mleka, ciegle mieszając. Zahartowaną pastę jajeczną wlewmay do reszty zagotowanego mleka, dobrze mieszamy do połączenia, podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu, aż krem zgęstnieje. Krem budyniowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia Masło ucieramy, po łyżce
Luźna Kuchnia