American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! Chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z
Korniszonkigrand aioli" odnosi się właściwie do całego dania, w skład którego, oprócz sosu, wchodzą blanszowane marchewki (najczęściej), ziemniaki, karczochy, fasolka szparagowa, ryby i inne owoce morza, ślimaki i jajka. Ilość czosnku, która występuje w oryginalnych francuskich recepturach nie przestaje mnie zadziwiać i fascynować - nawet przyjmując, że można znaleźć ząbki trzy czy cztery razy mniejsze od innych, to pięć, sześć(...)winogron) duża szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Żółtka dokładnie oddzielić od białek i umieścić w miseczce lub moździerzu. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą na pastę. Dodać do żółtek. Dodać kilka kropli oliwy i rozpocząć ucieranie w moździerzu lub mieszanie trzepaczką (w jednym kierunku). Po 1 minucie dodać kolejnych kilka kropli i kontynuować mieszanie. Po następnej
zadanie-gotowaniedelikatnie roztrzepane jajka, sól, cukier, sodę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto rolujemy na wałek i dzielimy na równe części(...)mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki: bryndza, pieprz czarny świeżo mielony, śmietana 18%. Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą
Moniki SmakołykiDelikatna szpinakowa tarta na cienkim cieście z dodatkiem jogurtu. Nie jest wysoka, by ciasto utrzymało ciężar nadzienia. Składniki: kruche ciasto z jogurtem - przepis tutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól(...)szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na tarce, połowę
Gotowanie i blogowanieFilety białej ryby (najlepiej dorsza lub łupacza), pokrojone na małe kawałki i usmażone w delikatnej panierce z ciasta piwnego. Powłoczka z mąki i piwa nie zawiera jajka, jest lekka, delikatnie otula rybę i gwarantuje zachowanie jej soczystości. Smażymy ją krótko, w wysokiej temperaturze, w głębokim oleju. Dzięki temu mięso pozostaje idealnie soczyste, a panierka chrupiąca. Klasycznie, usmażoną(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki zimnego piwa sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pieprz ziołowy olej do głębokiego smażenia DIP PAPRYKOWY 2 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki paprykowej pasty sriracha WYKONANIE Filety osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 3-4 cm paski. Doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy
cool and mintyBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cytrynowego marki Delecta Lemon curd: 1 jajko 1 żółtko 60 gram cukru 60 ml soku z cytryny 40 gram masła Dodatkowo: świeże maliny do dekoracji świeża mięta Lemon curd* Jajko, żółtko i cukier mieszam w małym garnku. Po chwili zaczynam podgrzewać i właściwie od razu dodaję sok z cytryny oraz masło. Całość mieszam trzepaczką przez cały czas i podgrzewam(...)będą nimi pokryte wyłączam źródło ciepła pod patelnią i przekładam nasiona do malaksera. Całość miksuję chwilę aż nasiona będą pokruszone na mniejsze kawałki. Nie miksuję zbyt długo, gdyż uzyskałabym pastę. Obręcze układam na desce do krojenia wyłożonej folią spożywczą. Na dno obręczy wkładam po równo przygotowany spód, mocno dociskając. Deskę z obręczami wypełnionymi kruchym spodem umieszczam w lodówce. Galaretkę rozpuszczam
Mango Papajamyślę że spokojnie można potraktować za 2 porcje):Mielone: 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 15 g (1,5 czubatej łyżki) bułki tartej0,5 roztrzepanego małego jajka (20 g, całe ma ok 55 g)50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne 150 g)sól, pieprzSos:100 g pieczarek 0,5 szklanki bulionumała łyżeczka (5g) masła do smażeniamała(...)maśle, dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.2. Zalewamy pieczarki i cebulę bulionem (mały garnuszek). Teraz niech się pogotują.3. W szklaneczce mieszamy śmietanę z mąką, na gładką "pastę", dodajemy po łyżce bulionu z pieczarkami i mieszamy, żeby nie było grudek, teraz dodajemy to do bulionu z pieczarkami.4. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, redukujemy. W razie potrzeby
Malowane smakiemświetna jakość i całkiem spora ilość za taką cenę - pasty do chleba, mój HIT: pasty na bazie słonecznika, zwł. curry z ananasem, rewelacja! bardzo ciekawe połączenie smaków - pozostałe, dostępne pasty, tych akurat nie próbowałam - kiełki na patelnię, mój HIT, bardzo smaczne, szybki pomysł na ciepłe danie: podsmaż kiełki, dodaj pokrojone tofu, podsmaż, można wzbogacić sosem lub kaszą lub zjeść(...)plastry, parówki i kiełbaski; ogólnie nie jestem fanką mocno przetworzonych produktów sojowych, wyjątkiem są dla mnie wędzone parówki sojowe Polsoji, mój HIT na śniadanie: koniecznie na ciepło, do tego jajko ugotowane na miękko, tost i świeże pomidory - dania gotowe: lasagne, spaghetti (tych 2 akurat nie próbowałam), wegetariańskie sznycle: dla mnie za słone, jeśli macie wyższą tolerancję na sól, kupujcie śmiało
Qlinarnie i Qlinarnieoponek. Może na próbę zmniejszyć o połowę i zobaczyć co wyjdzie. Potrzebujemy: 2 kg zmielonego sera w wiaderku – wieczorem wyrzucamy go na sito wyłożone gazą, niech się odsączy 6 jajek 6 łyżek jogurtu naturalnego łyżkę sody 2 łyżki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki domowego cukru waniliowego – ja mam robiony na cukrze jasnym, brązowym mąka(...)cztery równe części. Oponki pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Część I – zwykłe oponki serowe, pieczone. Do ciasta dodałam ziarenka z jednej laski wanilii. Możecie dodać pół łyżeczki pasty waniliowej lub pominąć ją całkowicie. Rozwałkowałam, wykroiłam i do pieca. Część II – oponki z marchewką, szafranem i pomarańczą. Marchewkę zawinęłam w folię i upiekłam w piekarniku do miękkości. Zmiksowałam ją razem
ladykitchenMiałem dzisiaj bardzo pracowite dopołudnie, więc musiałem przygotować coś szybkiego i pysznego. Zdecydowałem się na spaghetti carbonara. Przygotowanie dania zajęło nie więcej niż pół godziny, a
Wyprawy kulinarnePo ostatnim makaronikowym sukcesie (do zobaczenia tutaj) postanowiłem przyrządzić je raz jeszcze. Tym razem wiosenne - w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie
Food SquareDodatkowo: Chleb wiejski Oscypek Sałata lub rukola Wykonanie – burgery: Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko. Buraka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekanym koperkiem, jajkiem, mąką i bułką tartą. Dodajemy przyprawy. Formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach, odwracając je od czasu do czasu(...)smaku. Wykonanie – pesto: Wszystkie składniki tj. rukolę, bazylię, natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory, orzechy i ser umieszczamy w blenderze, dodajemy oliwę lub olej sezamowy i miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dolewamy jeszcze oleju. Następnie delikatnie solimy do smaku. Gotowym pesto smarujemy podpieczone wcześniej kromki chleba. Następnie układamy kotleciki z oscypkiem, dekorujemy sałatą i polewamy sosem grzybowym
Kuchnia Bon Appetitdrożdży, 1 łyżki cukru pudru, 1 łyżki mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły". Masło rozpuścić i delikatnie wystudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier puder, sól, jajka i jogurt. Dodać masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Ciasto powinno odchodzić od rąk. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski(...)nasmarować mlekiem ew. żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec ok 15-20 min do zarumienienia się rogalików. Studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Pasta with apple
CookYourselfswój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest kwaskowa, ma fajny oryginalny smak, czerwony(...)wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości tłuszczu na talerzu, sałatka z krewetkami, jajkami i młodym szpinakiem (34 zł) - sałatka wygląda ładnie, lecz jest zupełnie bez wyrazu i smaku, nie licząc bardzo ostrej czerwonej cebuli, której nie da się zjeść. Krewetki są malutkie
Kulinarne przygody GatityCiasto orzechowe: 4 jajka 12 dag mielonych orzechów włoskich 3/4 szk. cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz resztę składników. Dodatkowo: lukier WYKONANIE(...)temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.Ja osobiście następnym razem dam mniej cukru....kroilam gorące ,jak ostyglo ładniej sie prezentowało..http://nk.pl/#main#!q?photoviewer=[23624618,301]) Tri Cake.... shortbread pasta : 1.5 vetro . farina di frumento 10 grammi di margarina 10 gr di zucchero in polvere 1/2 cucchiaino di lievito in polvere 3 tuorli d'uovo 2 cucchiai di panna acida questi
w mojej kuchniruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać, by się nie przypaliła. Gdy masa stanie się szklista i jednolita, ściągnąć ją z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Na koniec wbić jajka, jedno po drugim i mieszać, używając spiralnych końcówek miksera. Ptysie wyciskać na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec(...)pół, wyskrobać ziarnka i zagotować je razem z mlekiem do wrzenia. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch, na koniec wsypać mąkę i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać jednym ruchem do gorącego mleka. Dokładnie wymieszać (ja to robię trzepaczką) i wstawić na palnik. Gotować na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać chlust likieru
Food Square