Całkiem ciekawa, pikantna pasta na kanapki lub jako nadzienie do wytrawnych naleśników. Pieczona papryka, papryczka chili i kawałek imbiru odwalają tutaj całkiem niezłą robotę. Do tego ciecierzyca, która nadaje fantastyczny orzechowy posmak. Pychota! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie z puszki) 3/4 papryki czerwonej 1 papryczka chili 1 cm imbiru sól pieprz łyżka oleju z pestek winogron 2 łyżki wody(...)pestek winogron, przyprawy i wodę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej wody. Ewentualnie doprawiamy solą. Propozycja podania: wafel ryżowy, roszponka i ugotowane jajko
Mango PapajaTaki twaróg na kanapki to świetna alternatywa dla wędlin i żółtych serów, które zwyczajnie najczęściej serwujemy w polskich domach na śniadania. Nie mówię, że takie nawyki
Zasmakuj Kuchnipomidorowy 500 ml duży pomidor malinowy ocet balsamiczny łyżka (opcjonalnie) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1,5 cienkiej kiełbaski pikantnej Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić. Zagnieść, uformować średniej wielkości kulki i podsmażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni. Podsmażyć też pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć(...)nauczę cię czegoś. Nigdy nie wiesz, kiedy nadejdzie dzień, w którym będziesz musiał ugotować coś dla 20 kolesi. Popatrz, zaczynasz od odrobiny oliwy. Potem podsmażasz czosnek. Dodajesz pomidory i pastę pomidorową. Podsmażasz je. Musisz pilnować, żeby nie przywarły. Doprowadzasz do wrzenia. Wrzucasz swoje klopsiki i kiełbaski, nie? I trochę wina. I trochę cukru, to mój trick
Karola gotujeoliwy i obsmaż polędwice z każdej strony aż nabierze brązowego koloru i następnie ją odłóż. Wymieszaj musztardę z pół łyżeczki soli i grubo zmielonego pieprzu oraz posiekanym rozmarynem. Otrzymaną pastę rozsmaruj dokładnie po całości polędwicy. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. Dodaj pieprz, sól dla smaku i smaż aż wyparuje nadmiar wody około 10-15 min. Wyłóż do miseczki(...)skleiło) . Całość wstaw do lodówki na 20 min. Rozgrzej piekarnik (funkcja termo obieg ) do 180 C . Włóż blachę by się nagrzała. Wołowinę wyjmij z lodówki i posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem ,delikatnie ponacinaj ciasto z góry tak aby nie poprzecinać i połóż na rozgrzanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 min, aż ciasto nabierze złocistego koloru
Niezły Młynekprzełożony kremem czekoladowym i biszkoptami. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z wyraźnie wyczuwalnym mlekiem w proszku. Jeżeli ktoś lubi ten smak tak jak ja, to bardzo polecam ;) BISZKOPT KAKAOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli CIEMNY(...)małych biszkoptów okrągłych 1/3 szklanki soku porzeczkowego napar z herbaty do nasączenia biszkoptu Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Kakao wymieszać z wodą i olejem na gładką pastę. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ustawiając mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum
https:KKuchniaMniamwycieczki na łono przyrody. Kto wie jak zakończy się ta przygoda w plenerze? A co w koszyku? Mogą się tam znaleźć owoce, bagietka, domowe ciasto, sałatki zamknięte w słoiku, pasty do chleba typu hummus, koktajle owocowe, pralinki w czekoladzie, sery pleśniowe…Jedzenie powinno być lekkie, sezonowe, niezbyt ostre. Na pikniku najlepiej się sprawdza jedzenie, które można jeść palcami(...)pikników Sałatka nicejska zamknięta w słoiku Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 200 g ugotowanej, ciętej fasolki szparagowej 100 g wędzonego łososia albo tuńczyka z puszki 2 garści roszponki 2 ugotowane jajka kilka czarnych oliwek ulubiony dressing do sałatki Ulubiony sos wlewamy do słoika, potem układamy w nim kolejno: pokrojone ziemniaki, fasolkę szparagową, oliwki, roszponkę, łososia oraz ćwiartki jajka. Sałatkę szczelnie zamykamy
Bon Appetit MałgorzatyZapraszam na zieloną sałatkę, witaminową bombę, pyszną, sycącą, a do tego bardzo prostą w przygotowaniu. Zielona sałatka z ziołowym sosem to wspaniałe danie na śniadanie , kolację
codojedzeniaRobiłam go na święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty
Pudełko rozmaitościJesienny chleb z dynią i figami był wypiekany pod szyldem październikowej Piekarni Amber . Tym razem to cykliczne, wspólne pieczenie chleba miało podwójne znaczenie. Przepis
Codziennik Kuchennyświeżego łososia MOWI 5 zielonych szparagów nori (około 10 – 11 listków) 1 łyżka masła sól pieprz Sos tamaryndowy: 3 łyżki wody 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 3 łyżki cukru trzcinowego Dodatkowo: świeża kolendra Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Gotować na parze 1 minutę. Następnie każdy osobno, ciasno owinąć w wodorosty nori. Łososia opłukać, osuszyć(...)rondelka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sałatka z sosem tamaryndowym → Jajka zięcia → Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem → Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli → Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo – śmietankowym
Oryginalny smakświeżego łososia MOWI 5 zielonych szparagów nori (około 10 – 11 listków) 1 łyżka masła sól pieprz Sos tamaryndowy: 3 łyżki wody 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 3 łyżki cukru trzcinowego Dodatkowo: świeża kolendra Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Gotować na parze 1 minutę. Następnie każdy osobno, ciasno owinąć w wodorosty nori. Łososia opłukać, osuszyć(...)rondelka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sałatka z sosem tamaryndowym → Jajka zięcia → Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem → Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli → Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo – śmietankowym
Oryginalny smaknich pasować? Jeśli nie wiemy co podać, to zawsze sprawdzą się bąbelki. Prosecco może być idealnym początkiem uczty. Dobrze radzi sobie też z tłustym majonezem. Adriana poleca do jajek CASALU – Prosecco DOC Zupa i Chianti Królem i wielkanocnym hitem jest oczywiście żurek. A że tylko głupie nie piją przy zupie, to koniecznie trzeba wypić do niej kieliszek wina. Osobiście(...)gotowego schabu pieczonego lub szynki. Wystarczy pokroić mięso w centymetrowe plasterki. Każdy z nich nadkroić tworząc kieszonkę i zapakować w nią nadzienie. Np. sos tatarski z tuńczykiem albo pastę chrzanowo-jajeczną. Taki schab po warszawsku tylko bez oldschoolowej galarety. Co będę do tego pić? Wieprzowina wymaga starszych win, strukturalnych i bogatych w smaku o większej zawartości alkoholu i złożonym bukiecie
Ugotowane pozamiataneorzechowy, odrobinę miodu i soli. Przygotowujemy dodatek ziemniaczane pure. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. Przecieramy przez maszynę do pure lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie i kremowe pure. Rozgrzewamy piekarnik do 200C, rybę lekko solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)ciężar tłustość ryby. Far breton z solonym karmelem i suską sechlońską 30 -40 sztuk suszonych, mokrych śliwek suska 400g mąki plus 3 łyżki do oprószenia naczynia 160g cukru 10 jajek 1l tłustego, wiejskiego mleka 400ml śmietanki 36% 300g serka naturalnego Masło do wysmarowania foremki Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Wysokie ceramiczne owalne naczynie smarujemy masłem, oprószamy mąką. Połowę śliwek układamy
karmelowyPyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki. Doskonały nie tylko od Święta. Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70
Takie tam pichcenieprzygotowałam dla Was przepisy zarówno na lody, jak i sorbety - 2 przepisy na najprostsze lody (czekoladowe oraz z białej czekolady) wykonane na bazie mleka oraz śmietanki kremówki, bez dodatku jajek oraz 2 przepisy na sorbety (malinowy oraz cytrynowy z miętą). Przy produkcji lodów pomogło mi urządzenie Profi Cook PC-ICM 1140 . Taka maszyna bardzo ułatwia zadanie, gdyż rozbija kryształki(...)podczas ich przygotowania... 1) LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Składniki: 250 ml mleka pełnotłustego 400 ml zimnej śmietany 30% lub 36% 200 g białej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty) Wykonanie: W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim białą czekoladę. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie schłodzone mleko miksujemy za pomocą miksera
Kuchnia MagdaLeny