Naleśniki z sałatką owocową! Pychota Naleśniki to cudowne danie, które można podać dosłownie na 1000 sposobów. Naleśniki można podawać jedynie z sosami, z nadzieniem - słodkim lub
Korniszonkikukułka Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (około 140g; użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 250ml wody 3 łyżki(...)żelatyny (15-16g żelatyny) 1/2 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa Wierzch: 400g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru kakao bez cukru do posypania Biszkopt ciemny: 1. Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia
Mała Cukierenkaprawda trochę czaso i pracochłonne ale zdrowe i bardzo smaczne. Amarantus z powodzeniem można zastąpić kaszą jaglaną wtedy będą miały delikatniejszy smak. W wersji wegetariańskiej można dodać jajko, wtedy będą się lepiej trzymały przy smażeniu. Wegańskie medaliony w sosie pomidorowym 1 szklanka soczewicy czerwonej ½ szklanki amarantusa ½ szklanki słonecznika 1 łyżeczka suszonych warzyw (naturalna wegeta) 1 liść laurowy 2 ziarenka(...)pól szklanki amarantusu w szklance wody przez ok. 20 min. Soczewicę gotujemy do miękkości z dodatkiem suszonych warzyw, liścia laurowego i ziela angielskiego następnie blend ujemy na pastę. Słonecznik mielimy blenderem na proszek. Po ugotowaniu dokładnie mieszamy amarantu, soczewicę i słonecznik dodając przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy
W kuchennej krainieprzyda się jajeczne ABC z przepisami na bardzo proste, ale też bardzo skomplikowane jajeczne dania. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej Autorki: Zofia i Katarzyna Pilitowska Wydawnictwo Buchmann 6. Szafran, mięta i kardamon. Samar Khanafer Kuchnia Samar Khanafer to aromat ziół i przypraw, który wywodzi się z kuchni(...)praktykować we własnej kuchni a przepisy Malki dają nam okazję, żeby świętować. Przepisy są wegańskie, bez cukru, proste i przygotowane z łatwo dostępnych składników wysokiej jakości. Znajdziemy tu pasty do smarowania, pieczywo, kanapki czy burgery. Sporo jest inspiracji kuchnią orientu – żydowską i marokańską. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. God Food. Boska kuchnia Malki Kafki Autorka: Malka
Ugotowane pozamiatanedania włożycie jeszcze odrobinę pracy. Przekonacie się, że warto! Przepis na suflet awokado Składniki: dojrzałe awokado, ząbek czosnku, kawałek papryczki chilli, mielony kumin, ćwiartka cytryny, sól, pieprz, dwa małe jajka, oliwa. Zrób tak: Awokado przekrój wzdłuż na dwie części, wydrąż miąższ za pomocą łyżki i przełóż do miski. Uważaj, aby nie uszkodzić skórki owocu, jeszcze się przyda. Ząbek czosnku rozetrzyj(...)połówki, na środku każdej z nich zrób zagłębienie, w którym umieść żółtko. Piecz przez 20-25 min. w temp. 180 stopni. Jedliśmy z ryżem ugotowanym na sypko dodatkiem odrobiny pasty pomidorowej i świeżej chilli. Artykuł Tak bardzo pysznie i zdrowo. Suflet awokado naszym kulinarnym odkryciem [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskadżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy krem czekoladowy z orzechów. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące Jeśli nie macie w domu mąki jaglanej, zblendujcie(...)mąki jaglanej (7,5 płaskich łyżek) 65 g skrobi ziemniaczanej (4 płaskie łyżki) 20 g oleju (3 łyżki) 125 g mleka 2% tłuszczu (0,5 szklanki) 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki ksylitolu szczypta soli opcjonalnie ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy Do podania 4 łyżeczki dżemu 100% owoców 1 dojrzały banan Przygotowanie Zmiksuj mąkę
Powiedz dietom niedżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy krem czekoladowy z orzechów. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące Jeśli nie macie w domu mąki jaglanej, zblendujcie(...)mąki jaglanej (7,5 płaskich łyżek) 65 g skrobi ziemniaczanej (4 płaskie łyżki) 20 g oleju (3 łyżki) 125 g mleka 2% tłuszczu (0,5 szklanki) 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki ksylitolu szczypta soli opcjonalnie ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy Do podania 4 łyżeczki dżemu 100% owoców 1 dojrzały banan Przygotowanie Zmiksuj mąkę
Powiedz dietom nieodrobiny żalu zamieniam porcję mięsa na pysznego wege burgera. Zainspirowana mnogością wegańskich przysmaków, dziś również postawiłam na obiad w stylu wege. Naleśniki zrobione z czerwonej soczewicy, bez jajek i mleka. Nie do końca byłam pewna czy ten eksperyment się uda, jednak rezultat jest lepszy niż bym się spodziewała. Naleśniki wyszły puszyste, miękkie i elastyczne, bez problemu można więc zawinąć(...)składników wychodzą 3-4 naleśniki. Czas przygotowania (poza namaczaniem soczewicy) to około 20 minut. 50g czerwonej soczewicy + woda do namoczenia Łyżka nasion siemienia lnianego Łyżka nasion słonecznika Łyżeczka pasty tahini (opcjonalnie ziaren sezamu) Soczewicę zalać wodą i zostawić do namoczenia na co najmniej 8 godzin Po tym czasie odlać wodę i wypłukać soczewicę w świeżej wodzie Wypłukaną soczewicę zblendować
HealthyCreationszamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało, a na drugi dzień oczywiście jeszcze bardziej. :) PS Węgierską gotową zacierkę, którą znajdziecie w przepisie można zastąpić szybko zagniecionym twardym ciastem z mąki, jajka i soli. Doszły mnie jednak słuchy, że zaraz zaczyna się tydzień węgierski w oczywistej sieci sklepów, więc będzie można ją sobie kupić. PPS Sam już nie wiem, czy te kulinarno(...)pomidor 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 2 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 1 łyżka oleju (lub smalcu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 - 3 łyżeczki pasty paprykowej piros arany (łagodnej lub ostrej wg smaku) lub innej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku 1.2 litra bulionu 50 ml czerwonego wina sól i pieprz
zadanie-gotowanieTo propozycja dla osób, którym zbrzydły już monotonne kanapki z wędliną i kupnymi smarowidłami. I choć nie jest to danie lekkie i dietetyczne, to podane na
Qchnia po prostupomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 -1 1/2 cm wycinamy krążki dowolnej wielkości, w moim przypadku(...)mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki: · bryndza
Moniki Smakołykirozprowadzamy 1 łyżkę mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie(...)przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy przygotowane składniki i dodajemy Olej Wielkopolski Rzepak&Bazylia. Miksujemy całość na jednolitą pastę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dno tortownicy o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na stolnicy na placek
Kuchnia MagdaLenySamo zdrowie na talerzu... takie śniadania to ja lubię! Omlet z mascarpone i ricotty podany z pastą z awokado i banana, pestkami granatu i sproszkowanym rokitnikiem Słyszeliście o rokitniku? Jego owoce to niezaprzeczalne superfoods! Dlaczego? - zawierają 60 różnych antyoksydantów - dostarczają 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcze - są bogate w witaminy(...)włosów, a także suplementów diety. Proszek z rokitnika zamówicie TUTAJ *** OMLET Z MASCARPONE I RICOTTY /przepis własny/ 50 g mascarpone 75 g ricotty 40 g mąki graham 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) łyżka syropu daktylowego Wszystkie składniki oprócz oleju
Poranek na słodkonastępnie dolewamy około 50 ml ciepłego mleka. Tak przygotowany rozczyn wlewamy do mąki i odstawiamy na około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do reszty mleka dodajemy jajko i żółtko i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier waniliowy, masę mleczno-jajeczną oraz masło i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut). Ciasto ma być elastyczne, ma odchodzić(...)kanapkowego) 1 żółtko przesiany cukier puder (do smaku) 2 łyżki sparzonych i odsączonych rodzynek Twaróg, żółtko i cukier puder (1-2 łyżki) miksujemy do otrzymania gładkiej pasty, na koniec dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. DO POSMAROWANIA: białko 2-3 łyżki mleka Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się nadmiaru
Rozpustne gotowaniekuchni 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym(...)truskawkami i makiełkach 9. Ulubiony przepis… aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek 10. Nie lubię/nie zjem … nie zjem robaka ;p 11. Największa kulinarna porażka ? ostatnio pasta z soczewicy Pytania od Szybkie gotowanie : 1. Wymarzone warsztaty kulinarne ? zdrowe i dietetyczne wypieki 2. Najdziwniejsze połączenie smaków w Twojej kuchni ? nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjakościowa oleju). O cennych właściwościach oleju lnianego/siemienia lnianego zapewne każdy z Was słyszał (jest to naturalne bogactwo kwasów omega-3). Znam osoby, które stosują dietę dr Budwig i przygotowują pastę składającą się z oleju lnianego w połączeniu z chudym twarogiem (wtedy olej jest smaczniejszy i lekkostrawny) na zbicie cholesterolu z bardzo dobrym skutkiem! Kakaowe ciasto na naleśniki jest bardzo dobre(...)swoje cenne właściwości. Bardzo polecam to danie, nie dość, że jest zdrowe to również bardzo smaczne! Kakaowe naleśniki zdrowo nadzianePRZEPISSkładniki na ciasto 1 szkl mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 4 łyżki słodkiego kakaa 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie serowe 6 łyżek oleju lnianego 500 g chudego twarogu 6 łyżek jogurtu naturalnego nasiona z jednej
coolinarnastrefa.blogspot.comPasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z
Korniszonkiolej do posmarowania ciasta krzyżyki: 50ml wody 80g mąki 20ml oleju Przygotować zaczyn: mleko lekko podgrzać, wymieszać z mąką, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepło do wyrośnięcia. Ciasto: jajko roztrzepać z cukrem, rozpuszczonym i przestudzonym masłem, wsypać mąkę, sól, przyprawy, wlać zaczyn i wyrobić gładkie miękkie ciasto (czas wyrabiania ok 10 minut). Ciasto posmarować olejem, przykryć, odstawić(...)bułeczkę. Bułeczki ułożyć w blasze zarachowując odstępy, przykryć i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Przygotować ciasto na krzyżyki: mąkę, wodę i olej wymieszać, powinno powstać ciasto gęstości pasty. Ciasto przełożyć do woreczka, ściąć róg i narysować krzyżyki na wyrośniętych bułeczkach. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 170stC. Upieczone bułki studzić na kratce
Obiad gotowyPlacki ziemniaczane są zazwyczaj bardzo lubiane. Jemy je na słodko, ostro, z mięsem lub warzywami. Przeważnie przygotowuje się je z dodatkiem mąki i jajka. Dziś polecam je w wersji mini tzn. z samych tartych ziemniaków. Są idealne na przystawkę na imprezy. Chrupiące, małe - na jeden kęs. Idealne z serowym sosem. Ziemniaki starte na cienie paseczki powodują(...)dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki szczypiorek Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery. Wsypałam paprykę, biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam. Wsypałam szczypiorek. Wymieszałam i pasta serowa gotowa. Teraz pora na nasze placuszki. Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubszych oczkach. Odcisnęłam z nich sok. Ziemniaki posoliłam i posypałam zmielonym czarnym
potrawyregionalne