lukrem i migdałami. Obok lebkuchen , moje ulubione pierniki. Na podstawie "Moich wypieków". Składniki: 150 g drobnego cukru trzcinowego 50 g miodu 120 g białek (u mnie z 4 jajek) 300 g zmielonych migdałów 50 g startej masy marcepanowej 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej 30 g mąki ryżowej 1 płaska łyżka(...)masy dodać pozostałe składniki - zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe**. Wygładzić i wyrównać. W każde wbić 3 obrane migdały. Zostawić (bez przykrycia
Rodzinka w kuchnimiejsce w konkursie jaki zorganizował Majonez Kielecki pt ,, Przepis na sławę''. Czy jestem zaskoczona? Tak, była masa ciekawych przepisów, liczyłam że może jakieś wyróżnienie... A tu proszę, moja pasta sezamowa zdołała się załapać na przysłowiowe pudło, a z nią i ja. ;) I tak zyskałam komplet garnków Tefal. Sam przepis zaprezentuję jak dotrze do mnie nagroda. Ja jak pewnie większość(...)mały zapas w zamrażarce. A za co je tak bardzo lubię? Za moc możliwości jakie ma w sobie. opakowanie ciasta francuskiego szklanka orzeszków ziemnych szklanka startego żółtego sera jajko jeśli orzeszki nie były solone to szczypta soli Rozwijamy ciasto, przecinamy na pół, aby powstały dwa długie paski ciasta. Równomiernie każdy posypujemy serem i orzechami, zostawiając na jednym
Dieta moja pasjadomowych preferuje go zamiast tradycyjnych, polskich potraw. Makaron pysznie smakuje z różnymi składnikami, dlatego jest wyśmienitą bazą do wielu dań. Dla urozmaicenia potraw z makaronem, producenci i kucharze barwią pastę na różne kolory. Makaron może być biały, przezroczysty, zielony, czerwony, żółty, czarny, brązowy lub szary. Różne kolory można uzyskać dodając chemiczne barwniki. Jednak nie popieram takiego działania, gdyż kolor(...)Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja atrament kałamarnicy i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku wyrabiania, ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste
w mojej kuchniszczyptą soli. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżeczką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem (maks 39 stopni C), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do mąki wlewamy rozczyn, dodajemy miodu i pasty z cukrem i wanilią. Wyrabiamy ok 10 minut, podlewamy ciepłym mlekiem. Wyrabiamy podsypując mąką. Ciasto powinno być bardzo delikatne i pulchne. Nacieramy je oliwą i przekładamy do szklanego naczynia. Odstawiamy(...)płaty zaplatamy jak do warkocza i zamykamy z marginesem na wianek. Tak przygotowane drożdżówki wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy, lekko uklepując kruszonką i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 170 stopniach piekarnik góra dół przez 20 minut z czego ostatnie dwie minuty na termoobiegu, by góra bardziej zbrązowiała
BaRepassię go i bez żółtka – czosnek również posiada zdolności emulgujące, dużo jednak słabsze niż żółtko – taka mikstura lubi się oddzielać. Nie jest idealnie kremowa i gładka, bardziej przypomina gęstą pastę. Hiszpańskie aioli jest gorzkie i zielono-żółte– używa się do niego wyłącznie czosnku, soli i mocnej oliwy z oliwek, a całość kręci w moździerzu. Ręcznie. Nasze dzisiejsze aioli dużo bliższe(...)słonecznikowego lub rzepakowego jedna część oliwy. Dodaje dużo smaku, odrobinę koloru, ale majonez na samym oleju również się Wam uda. Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed jedzeniem i używaniem ich w postaci surowej –pałeczki salmonelli giną już w temperaturze 65°C. Zabiegi higieniczne jak mycie i parzenie w zupełności w tym momencie wystarczą. MAJONEZ
Karo in the KitchenCarbonara wcale nie jest włoską potrawą. Co nie zmienia faktu, że każda bardziej lub mniej szanująca się włoska restauracja ma ją w swojej ofercie. Gości również
Jacob TastesPonoć zachwycał się nim sam Johann Wolfgang von Goethe i wcale się jemu nie dziwię. Sos jest pyszny, pięknie zielony, cudownie pachnący i prawdziwie wiosenny. Pierwsza
Food Squaremarynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem(...)rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą
Moja smaczna kuchniaszczypta soli 4 jajka Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę i mieszając, trzymać na średnim ogniu, aż ciasto będzie sprężyste. Wystudzić całkowicie, a następnie dodawać po jednym jajku i wyrabiać ciasto na gładką kulę. Można użyć miksera. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyciskać eklerki długości ok. 10 cm lub mniejsze. Piec(...)żółtek 80 g cukru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować z aromatem, odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem na gładką, gęstą pastę o jasnej barwie. Dodać mąkę i dokładnie zmiksować.Pastę dodać do gorącego mleka i energicznie wymieszać. Można zmiksować ręcznym blenderem. Postawić na palniku i podgrzewać, aż do zagotowania. Ciągle mieszając, gotować
Chocolate Muffin BlogMój blogu kochany!Wczoraj, zaledwie trzydzieści pięć minut po północy, Pożeraczka skończyła trzy latka. Hmm... Ani dużo, ani mało, tak w sam raz. Chyba właśnie na
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka - żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder ciągle miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką(...)domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam tej ze sklepu SKWORCU) Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, który dodajemy w dwóch częściach. Miksujemy
Blondynka GotujeNadziewana bagietka czyli pomysł na imprezę lub przekąskę kibica Szybka w przygotowaniu i nie wymaga rozdawania sztućców każdemu z gości. Pyszne, mięciutkie bagietki z farszem takim
Niezły Młynekdodatkiem jarmużu. Całość pysznie i lekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃 Składniki: Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg) -100ml oleju rzepakowego -200g mąki ryżowej -200g ksylitolu -sok z połówki cytryny Truskawkowy krem -5 łyżek ryżu jaśminowego -100ml mleka(...)Białka ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli, dodać ksylitol i znów ubić do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać żółtka ciągle miksując. Dalej miksując na mniejszych obrotach dodawać pastę z jarmużu. Do zielonej masy przesiać partiami mąkę ryżową i delikatnie całość wymieszać. Masę wlać do tortownicy (u nas dwie o śr: 11cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec
Candy PandasTwarożek smakować może pysznie zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno jako pasta na pieczywo a na ciepło chociażby jeden ze składników pieczonych kotlecików. Kotleciki twarogowe z rzodkiewką Kotleciki najczęściej robię z ziemniaków albo oczywiście z mięsa. Tym razem jednak postawiłam na kotleciki przygotowane z kremowego twarożku z dodatkiem mąki i cebuli. Kotleciki były puszyste , kruche na zewnątrz(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania twarogowych kotlecików. 50 dkg kremowego twarogu 2 jajka 10 dkg mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka soli 1/8 łyżeczka pieprzu 1 łyżka topionego masła 1 łyżka tartej białej cebuli Kremowa rzodkiewka: pęczek rzodkiewki szczypta soli
mecooksdusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć(...)powrotem do piekarnika , aż ser się roztopi:)) ps. u mnie jeszcze dodane cieniutkie plasterki lekko wędzonej szynki pod ser dane. My lubimy to jeść z chrzanem,lub z pasta
mojej kuchnidusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć(...)powrotem do piekarnika , aż ser się roztopi:)) ps. u mnie jeszcze dodane cieniutkie plasterki lekko wędzonej szynki pod ser dane. My lubimy to jeść z chrzanem,lub z pasta
w mojej kuchniCzytelnicy mojego bloga mieli okazję poznać przepis na congee, rok temu przy okazji publikacji tego wpisu . Jest to bardzo popularna w Chinach zupa ryżowa o
Codziennik Kuchennypyszny katchup od Develey i domowy sos czosnkowy. Idealny obiad, który znikł w mgnieniu oka. O musztardzie bawarskiej od Develey pisałam Wam już przy okazji publikacji wpisu na pastę kanapkową . Dziś podzielę się z Wami moją opinią na temat Ketchupu Premium Develey . Tak jak w przypadku musztardy firma Devley umieściła swój produkt w szklanym opakowaniu w kształcie kieliszka, który(...)kanapce. Składniki: 3 piersi z kurczaka Na gęstą panierkę: 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 3 czubate łyżki mąki pszennej 9 łyżek mleka (u mnie 2%) 2 jajka L 1 czubata łyżeczka musztardy bawarskiej (u mnie Develey ) 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka pieprz Do obtoczenia: 9 łyżek mąki kukurydzianej 9 łyżek maki pszennej Dodatkowo: olej do smażenia propozycja podania
Słodkie okruszkiDurszlaku” Truskawkowe Szaleństwo”. Truskawkowy las Składniki na kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 30 g kakao 60 g cukru pudru 100 g zimnej kasi/masla 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i wykleić nim dno formy 11x35 cm, położyć papier(...)truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami do białości na krem, wsypać wymieszane mąki( przez sitko- nie będzie grudek) i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. W większym garnuszku( nie przywierającym) gotować mleko, ale nie dopuścić do zagotowania. Do masy żółtkowej dodać gorące mleko, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały
Mia Cucina Sofieta