pieczenia okrągłej formy o średnicy 24 cm. W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy jajko; szybko wyrabiamy ciasto. Po ł ow ę ciasta owijamy folią spożywczą, schładzamy w w zamrażalniku. Pozostałym ciastem wykładamy form ę razem(...)mixer la farina, lo zucchero e il burro freddo tagliato. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete un uovo e frullate ancora ottenendo una pasta omogenea. Avvolgete una metà dell'impasto nella pellicola e riponetela in freezer. Stendete l'altra metà dell'impasto in un disco e adagiatelo su fondo e anche sulle pareti dello
La grande e la piccola cuocapołączeniem smaków. Węgrzy są mistrzami w cieście naleśnikowym, nadzieniu czekoladowo orzechowym i podaniu, ale w domu to danie smakuje także pysznie. Składniki(na 8 naleśników): Ciasto: 15g mąki 1 jajko 3 szklanki mleka 1 łyżka wody sodowej lub wody mineralno gazowanej szczypta soli trochę cukru Farsz: 20dkg posiekane orzechy włoskie 2-3 łyżki . rumu szczypta cynamonu 4-5 łyżki . cukru(...)mleko gotowa ć razem , a następnie wla ć do mieszaniny orzecha ,dokładnie miesza ć.Gotowa ć przez kolejne 1-2 minut , w razie potrzeby, doda ć mleka do uzyskania pasty do smarowania . Masa ostygnie doda ć rumu. Sos czekoladowy robimy w garnku gotując na małym ogniu ż ółtka z cukrem, kakao i trochę mąki, zimnego mleka , :wymiesza ć dokładnie.Doda
Smaczne Potrawyjajka -ilość zależy od wielkości 1 łyżka pociętych liści szałwii łyżeczka tymianku 100g startego sera żółtego do zapiekanek olej kokosowy Wykonanie Ugotowany ryż połączyć z siekanymi liśćmi szałwii ,jajkami i startym serem. Wyrobić wszystko na jednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla nas wystarczy to co jest w serze żółtym Rozgrzać tłuszcz na patelni ,formować kotlety i smażyć na złoty(...)skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia posiada działanie antyseptyczne. Składniki
mojej kuchnijajka -ilość zależy od wielkości 1 łyżka pociętych liści szałwii łyżeczka tymianku 100g startego sera żółtego do zapiekanek olej kokosowy Wykonanie Ugotowany ryż połączyć z siekanymi liśćmi szałwii ,jajkami i startym serem. Wyrobić wszystko na jednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla nas wystarczy to co jest w serze żółtym Rozgrzać tłuszcz na patelni ,formować kotlety i smażyć na złoty(...)skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia posiada działanie antyseptyczne. Składniki
w mojej kuchniłyżka odżywki białkowej (u mnie o smaku waniliowym) łyżka skrobii/ proszku budyniowego szczypta soli i cynamonu odrobina oleju do smażenia Płatki jaglane zalewam wcześniej ciepłą wodą. Jajko i białko roztrzepuję w miseczce ze szczyptą soli, dodaję płatki, odżywkę, skrobię i cynamon. Smażę mój omlet na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Podawaję z pomarańczowym kremem i ulubionymi owocami(...)Podałam z gotowanymi brokułami, pomidorkami cherry, plastrami ogórka, rukolą i kaszą gryczaną, a to wszystko posypałam oregano i bazylią. Było przepyszne! KOLACJA Na kolację serwuję sobie kanapki ze szpinakową pastą, pom idorem i rukolą w towarzystwie brokułów, które zostały mi z obiadu. Szpinak przygotowałam najprostszym sposobem, zawsze robię go więcej żeby później móc wykorzystywać w wielu innych daniach - warzywnych potrawkach
Kuchnia EllieObrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę(...)aggiungere la farina , il sale , lo zucchero e le uova . Gli ingredienti sono intimamente mescolati e combinati insieme per formare un rullo . Un coltello per tagliare piccoli pezzi di pasta , formare frittelle a portata di mano , mettere al centro di fragola ( piccoli in totale , di taglio più grande in pezzi ). Ciuffo bordi come gnocchi e le sue mani formò kulki.Na
w mojej kuchniNa wstępie winien jestem małe wyjaśnienie: choinki miały być w założeniu, jednak chyba bliżej im do bożonarodzeniowych kaktusów. :D W każdym razie te urocze babeczki mogą
Food SquareZapraszam Was dziś na wegetariańską pieczeń, bądź jak kto woli pasztet z cukinii. Super sprawa jako dodatek do kanapek, jeśli znudziły się komuś codzienne wędliny
Simply FoodWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pszennej 2 łyżki cukru Przepis: Przesiej do dużej miski mąkę z przyprawami i solą. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku wymieszanym z cukrem. Wlej do mąki. Dolej do wszystkiego roztrzepane jajko, roztopione masło, ciepłą wodę i wrzuć rodzynki. Wymieszaj najpierw drewnianą łyżką, następnie ręką. Jeśli ciasto jest zbyt twarde – można dodać nieco wody, jeśli zbyt mokre – mąki. Wyrabiaj w misce(...)zostaw do ponownego wyrastania w ciepłym pomieszczeniu przez około 20 min. Nagrzej piekarnik do temp.200 st C. Gdy drożdżówki podwoiły objętość, zmieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody na gęstą pastę. Używając dekoratora lub plastikowego woreczka z obciętym rogiem namaluj pastą krzyżyki w miejscy gdzie bułeczki były wcześniej przecięte. Piecz przez około 12-15 minut aż zbrązowieją. W małym garnuszku roztop
Gotowanie-ukmóc samodzielnie przygotowywać dania kuchni tajskiej. Do najważniejszych należą: kokos, limonka, papryczka chilli, kolendra, ryż, czosnek, imbir, sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, trawa cytrynowa, ocet ryżowy, pasta z tamaryndowca czy galangal ( u nas ciężko dostępny, to kuzyn imbiru), kafir- liście o zapachu limonki. Podstawą kuchni tajskiej jest równowaga między pięcioma smakami: gorzkim, kwaśnym, ostrym, słonym i słodkim(...)między czasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Następnie robimy pulpeciki. - 500 g filetów z mintaja ( lub innej białej ryby) - 1/2 szklanki kaszy manny - 1 łyżka mąki kokosowej - 2 jajka - sól, pieprz - mąką do obtoczenia pulpecików. Mięso z ryby rozdrobnij (np. w maszynce lub blenderem), dodaj jajka, mąkę kokosową, kasze mannę, sól i pieprz, całość wymieszaj. Formuj pulpeciki, obtaczaj
SMYKWKUCHNIWarzywne kulki, które idealnie sprawdzą się na każdym przyjęciu. Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Dzisiaj odpoczywam i relaksuję się. Znalazłam jednak chwilę na zrobienie małego
mecooksmoim domu rodzinnym często ratowaliśmy się jajecznicą, gdy naprawdę zależało nam na czasie, a chcieliśmy zjeść coś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę(...)sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom. Powyżej podałam propozycje na słodko, ale możecie także posmarować naleśnik pastą z suszonych pomidorów lub pesto, położyć na niej ulubioną wędlinę i kilka dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem
Cooking Monstermoim domu rodzinnym często ratowaliśmy się jajecznicą, gdy naprawdę zależało nam na czasie, a chcieliśmy zjeść coś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę(...)sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom. Powyżej podałam propozycje na słodko, ale możecie także posmarować naleśnik pastą z suszonych pomidorów lub pesto, położyć na niej ulubioną wędlinę i kilka dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem
Cooking MonsterPyszny, lekko grzybowy, kremowy pasztet. Dzięki sporej ilości warzyw i grzybów, wilgotny, nie przesuszony. Niestety jak zaczniemy pasztety robić w domu, nie powrócimy już do sklepowych
Stare Gary