pasta z jajek - 3825 przepisów (strona:203/255)

SERNIK CYTRYNOWY Z PANNA COTTĄ MANGO – bez białego cukru! 1828

ksylitol ) z Finlandii Dr.Oetker – 4 łyżki – żelatyna – 12 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SERNIK: Ser ucieramy ( najlepiej rózgą ) z cukrem brzozowym Dr. Oetker i mąką pszenną. Dodajemy po jednym jajku, a następnie śmietanę 36% i ekstrakt cytrynowy Dr. Oetker. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 170C, a następnie ok. 30 minut w 150C. PANNA COTTA(...)mniejszych ilości. Marka Dr.Oetker w serii ZE ŚWIATA NATURY posiada także wiele innych produktów naturalnego pochodzenia. Są to m.in. Cukier kokosowy z Indonezji, Laska Wanilii z Wysp Pacyfiku, Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru czy też Cukier trzcinowy z cynamonem z Cejlonu. Sprawdźcie, bo warto! https://e-oetker.pl/ Wpis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker

Ostra na Słodko
Strangozzi alla spoletina - makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki 169

ilości strangozzi , aby zdusić ich apetyt ;) Dzięki tradycyjnym metodom produkcji powierzchnia strangozzi jest porowata i doskonale przylegają do niej sosy. Makaron wytwarza się z semoliny i wody, bez użycia jajek, dlatego uznaje się go za składnik kuchni ubogich. Podaje się go z prostymi, raczej bezmięsnymi sosami na bazie warzyw i grzybów. Najczęściej strangozzi łączy się z oliwą i czarną truflą(...)przepisie zastąpić podobnymi, długimi odmianami : linguine , fettuccine , bucatini (takie spaghetti z dziurką w środku), toskańskim pici lub po prostu spaghetti , ale ja bym rekomendowała Wam te grubsze rodzaje pasty, które pozwolą Wam osiągnąć efekt bliższy oryginałowi. ➤ Zobacz też: Umbryjska zupa z soczewicą i prawdziwkami Strangozzi alla spoletina - Makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 313

barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka mioduSpody trzech tortownic o tych samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem.Mąki i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, maślanką, ekstraktem z wanilii i barwnikiem. Dodać płynne składniki do suchych, dokładnie wymieszać.Do małej miseczki wsypać sodę, dodać ocet. Płyn gwałtownie się spieni(...)lodówce 1-2 godziny, aż krem całkowicie stężeje.Masę cukrową rozwałkować, ułożyć na torcie. Z reszty masy ulepić różyczkę położyć obok tortu.Wszystkie składniki na krew wymieszać na gładką pastę, ewentualnie dodać więcej czerwonego barwnika. Zanurzać pędzelek lub szczoteczkę do zębów w masie, spryskać tort z niewielkiej odległości. Odstawić do zastygnięcia.Smacznego!Wpis bierze udział w konkursie bloga Moje wypieki, gdzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 167

Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać(...)sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę płuczemy i zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia na godzinę. Kaszę gryczaną (użyłam w woreczkach) gotujemy na sypko

mojewypiekiinietylko
Prosty ramen z odzysku – na korpusie pieczonego kurczaka 324

jeśli ramen będzie wymagał więcej, dodajcie je już po ugotowaniu zupy, żeby nie było zbyt słono kiedy część odparuje) i zimną wodę.   Nie dodajemy żadnego pieprzu, żadnej papryki – pasta Gochujang jest bardzo pikantna, a w czasie podgrzewania smak papryki chili będzie się wydobywał jeszcze mocniej. Garnek stawiamy na gaz i zagotowujemy jego zawartość. Przykrywamy garnek, zostawiając na nim lekko(...)sprawdza się zielony zblanszowany groszek cukrowy w strąkach albo blanszowana zielona fasolka szparagowa, kiełki soi albo fasolki mung i posiekana kolendra. Jeśli podacie ramen z mięsem, warzywami i z jajkiem (pokazywałam już jak je zrobić w TYCH PRZEPISACH , zerknijcie) to macie pyszny, pełny obiad w jednej misce – idealny na wczesną jesień! SKŁADNIKI 1,500ml wody korpus, kręgosłup i skrzydełka pieczonego

Karo in the Kitchen
CIASTECZKA KAKAOWE Z SEZAMEM HELIO, czyli słodkie popołudnie w dobrym towarzystwie 123

aromat cytrynowy, kilka kropel sezam, u mnie sezam łuskany HELIO Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, gdy ładnie się połączą dodaj jajko i opcja – startą skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy, kilka kropel. Do przesianej mąki dodaj sodę i kakao, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób(...)słodkie popołudnie w dobrym towarzystwie – zapraszam!:)   Ciasteczka kakaowe z sezamem Helio – pycha, polecam! SEZAM łuskany HELIO poleca się do wypieków, nie tylko słodkich, rozmaitych sałatek, wszelakich past, marynat, sosów czy ot tak! do wspólnego wieczoru   SMACZNEGO, SŁODKIEGO, LENIWEGO I MIŁEGO DNIA

Zasmakuj Kuchni
Wegańska FIT Stefanka (bez cukru) 263

Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został(...)chciało się skleić w jedną kulkę) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, w następującej kolejności: Zmielone siemię lniane, woda, daktyle, zmielić do momentu otrzymania gęstej pasty, dodać olej, syrop klonowy, zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować

moj przepis na
Spaghetti carbonara 197

Spaghetti carbonara...Ciągnący się makaron oblepiony śmietanowo-jajecznym sosem.W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku.Delikatnie oprószony potartym, twardym serem.Aksamitny i wyrazisty w smaku.Zapraszam do stołu!Składniki

Gospodyni Miejska
Urodzinowy tort owocowy 708

rodzinie.  Średnica tortu to 18 cm.  Biszkopt piekłam w wysokiej tortownicy i w niej też składałam tort, dzięki temu był równy. Polecam Wam serdecznie. Biszkopt  5 jajek   (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę(...)urośnie, możecie zabezpieczyć boki tortownicy papierem do pieczenia podnosząc je wyżej, aby biszkopt nie wypłynął podczas pieczenia. Krem waniliowy 450 ml śmietany kremówki 200 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej  2-3 łyżki cukru pudru( jeśli lubicie słodsze dodajcie więcej cukru) 300 g świeżych malin. Do misy miksera włóżcie mascarpone, schłodzoną śmietanę, cukier puder i pastę waniliową. Zmiksujcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bezy "Róże" z Kremem Patissiere Truskawkowym 162

wyjadł sam krem z miseczki co znaczy, że musiał być mega pyszny, bo Młody rzadko z takim entuzjazmem pochłania słodycze :) To zaczynamy Kochani! BEZY: 2 białka z dużych jajek (rozmiar L) 120 g cukru drobnego do wypieków szczypta soli Wykonanie: Piekarnik rozgrzałam do temperatury 100 stopni. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka wlałam do suchej suchej miski, wsypałam szczyptę soli(...)wrzenia. Zestawiłam z ognia i wymieszałam z likierem. Żółtka zmiksowałam z cukrem do białości i puszystości, nadal miksując dodałam obie mąki i miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Powstałą pastę wlałam do mleka z likierem i zmiksowałam wszystko do połączenia się składników. Postawiłam rondel z mlekiem i żółtkami na średni płomień i podgrzewałam cały czas mieszając. Ja miksuję mikserem na małych

Blondynka Gotuje
Pszczeli tort z jagodami 226

Tort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się

Food Square
Mięciutkie bułeczki z owsianką...ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 159

kuleczka świeżych drożdży wielkości ziarenka grochu [ dałam zakwas żytni -taki akurat miałam] 150 g mąki 150 g wody Składniki na zaczyn zmieszać w misce na gładką pastę. Naczynie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Po tym czasie odlać szklankę zakwasu (250 ml), a resztę wylać. 2 szkl. mleka(...)mniejsze. Uformować z nich kulki,położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić. Smacznego! W Ezoterycznym spotkaniu spotkały się ze mną następujące

Moje domowe kucharzenie
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 173

halloumi, ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, podduszone cebulę, czosnek i chilli, posiekaną natkę pietruszki i bazylię, kumin oraz słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wbij dwa jajka i wymieszaj. Dodaj bułkę tartą lub mielone migdały, ale najlepiej stopniowo, aby zweryfikować konsystencję masy. Powinna uzyskać plastyczną, lepiącą konsystencję, ale nie być za sucha. Odstaw masę do lodówki(...)granatów można kupić w sklepach typu kuchnie świata, w sklepach z produktami arabskimi lub przez Internet, ewentualnie możecie ją pominąć lub zastąpić łyżeczką miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na pastę przy pomocy blendera. Przełóż do miseczki, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i listkami bazylii. Podawaj do "keftedes" z powyższego przepisu lub jako pastę kanapkową. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki wielkanocne i konkurs z Electrolux – 2 piekarniki do wygrania! 148

łyżki dżemu morelowego do glazury Przygotowanie: Podgrzej mleko z masłem w mikrofalówce przez 30 sekund, po czym odstaw do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. W misce miksera umieść jajko, mąkę, sól, cukier i drożdże i miksuj na na niskich obrotach końcówką w kształcie haka, dodając po trochu mleko z masłem, aż do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Gdy będzie zbyt wilgotne(...)kolejną godzinę do wyrośnięcia. 6. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 220 oC. W małej miseczce wymieszaj mąkę z wodą (dodawaj po łyżce) tak by powstała gęsta pasta. Przełóż ją do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i wyciśnij na każdą bułeczką paski układające się w formę krzyżyka. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do ładnego zarumienienia

karmelowy
Panierowana cukinia z serowo-czosnkowym sosem 205

Cukinia jest jednym z tych warzyw, które można przygotować na kilka sposobów. Panierowana cukinia z serowo-czosnkowym sosem U siebie w domu z cukinii robię bigos

mecooks
Pasta z wędzonej makreli 348

leżały przez kilka dni. I już nie miałem ani siły, ani ochoty do nich wracać. Ale trzeba było coś z nich zrobić. Przerobiliśmy więc je na naprawdę smaczną pastę. Na kanapkach wsuwałem ją i prosiłem o więcej :) Tak na marginesie to od dawna już noszę się z zamiarem założenia drugiego bloga. Takiego po prostu na moje bieżące przemyślenia. A póki(...)czasami myślę o czymś takim, np. wynajem ciężkiego sprzętu. Podobno ruch w interesie jest i strajkować nie ma potrzeby. A teraz pora na przepis. Potrzebujemy: 2 wędzone makrele 4 jajka 1 czerwona cebula 2 kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy w misce widelcem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy

Marder&Marder Manufacture
Relacja z wizyty w Too Thai! Teleport do Bangkoku! 146

zajrzeć choćby na drinka, a te- robią tu dobre! Oj dobre ale o tym później!  PRZYSTAWKI Na pierwszy ogień zamawiamy przystawki, na zdjęciu:  TATAR WOŁOWY Z TAJSKĄ PASTĄ MISO podany z musztardą francuską, aioli kolendrowym, wiórkami kokosowymi i chipsami krewetkowymi. Koszt: 26zł, przepyszne! Jeśli odwiedzicie to miejsce to musicie spróbować: BOCZEK WOLNO PIECZONY z sosem z wędzonej śliwki(...)PAPRYCZKĄ I ORZESZKAMI NERKOWCA W SOSIE Z ŻÓŁTEJ SOI cena; 25zł Pyszne jedzenie idealne na obiad czy lunch! My wybieramy zupę BULION WIEPRZOWO -OSTRYGOWY z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z woka cena 16zł Zupa była smaczna, ale jednak brakowało jej charakteru, jak dla mnie zbyt mało esencjonalna jak na bulion, niestety nie wyczułam w niej smaku wieprzowiny ani ostryg

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania