Tort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się
Food Squarekuleczka świeżych drożdży wielkości ziarenka grochu [ dałam zakwas żytni -taki akurat miałam] 150 g mąki 150 g wody Składniki na zaczyn zmieszać w misce na gładką pastę. Naczynie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Po tym czasie odlać szklankę zakwasu (250 ml), a resztę wylać. 2 szkl. mleka(...)mniejsze. Uformować z nich kulki,położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić. Smacznego! W Ezoterycznym spotkaniu spotkały się ze mną następujące
Moje domowe kucharzeniehalloumi, ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, podduszone cebulę, czosnek i chilli, posiekaną natkę pietruszki i bazylię, kumin oraz słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wbij dwa jajka i wymieszaj. Dodaj bułkę tartą lub mielone migdały, ale najlepiej stopniowo, aby zweryfikować konsystencję masy. Powinna uzyskać plastyczną, lepiącą konsystencję, ale nie być za sucha. Odstaw masę do lodówki(...)granatów można kupić w sklepach typu kuchnie świata, w sklepach z produktami arabskimi lub przez Internet, ewentualnie możecie ją pominąć lub zastąpić łyżeczką miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na pastę przy pomocy blendera. Przełóż do miseczki, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i listkami bazylii. Podawaj do "keftedes" z powyższego przepisu lub jako pastę kanapkową. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją
Chilli Czosnek i Oliwałyżki dżemu morelowego do glazury Przygotowanie: Podgrzej mleko z masłem w mikrofalówce przez 30 sekund, po czym odstaw do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. W misce miksera umieść jajko, mąkę, sól, cukier i drożdże i miksuj na na niskich obrotach końcówką w kształcie haka, dodając po trochu mleko z masłem, aż do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Gdy będzie zbyt wilgotne(...)kolejną godzinę do wyrośnięcia. 6. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 220 oC. W małej miseczce wymieszaj mąkę z wodą (dodawaj po łyżce) tak by powstała gęsta pasta. Przełóż ją do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i wyciśnij na każdą bułeczką paski układające się w formę krzyżyka. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do ładnego zarumienienia
karmelowyCukinia jest jednym z tych warzyw, które można przygotować na kilka sposobów. Panierowana cukinia z serowo-czosnkowym sosem U siebie w domu z cukinii robię bigos
mecooksleżały przez kilka dni. I już nie miałem ani siły, ani ochoty do nich wracać. Ale trzeba było coś z nich zrobić. Przerobiliśmy więc je na naprawdę smaczną pastę. Na kanapkach wsuwałem ją i prosiłem o więcej :) Tak na marginesie to od dawna już noszę się z zamiarem założenia drugiego bloga. Takiego po prostu na moje bieżące przemyślenia. A póki(...)czasami myślę o czymś takim, np. wynajem ciężkiego sprzętu. Podobno ruch w interesie jest i strajkować nie ma potrzeby. A teraz pora na przepis. Potrzebujemy: 2 wędzone makrele 4 jajka 1 czerwona cebula 2 kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy w misce widelcem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy
Marder&Marder Manufacturezajrzeć choćby na drinka, a te- robią tu dobre! Oj dobre ale o tym później! PRZYSTAWKI Na pierwszy ogień zamawiamy przystawki, na zdjęciu: TATAR WOŁOWY Z TAJSKĄ PASTĄ MISO podany z musztardą francuską, aioli kolendrowym, wiórkami kokosowymi i chipsami krewetkowymi. Koszt: 26zł, przepyszne! Jeśli odwiedzicie to miejsce to musicie spróbować: BOCZEK WOLNO PIECZONY z sosem z wędzonej śliwki(...)PAPRYCZKĄ I ORZESZKAMI NERKOWCA W SOSIE Z ŻÓŁTEJ SOI cena; 25zł Pyszne jedzenie idealne na obiad czy lunch! My wybieramy zupę BULION WIEPRZOWO -OSTRYGOWY z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z woka cena 16zł Zupa była smaczna, ale jednak brakowało jej charakteru, jak dla mnie zbyt mało esencjonalna jak na bulion, niestety nie wyczułam w niej smaku wieprzowiny ani ostryg
SMYKWKUCHNIZamówienia składamy bezpośrednio przy barze, a o tym, że nasze dania są już gotowe informuje nas dzwoniący numerek, który dostaniemy po złożonym zamówieniu. Zaczynamy od przystawek: tatar wołowy z pastą miso , podany z francuską musztardą, kolendrowym aioli, wiórkami kokosowymi i chipsami krewetkowymi (26 zł) boczek wolno pieczony , który wprost rozpływa się w ustach, podany z sosem z wędzonej śliwki(...)soczyste, pełne orientalnych smaków i podawane z orzeźwiającą sałatką z ogórka i kiełków. Po pysznych przystawkach czas na drugie dania: bulion wieprzowo-ostrygowy z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z woka to przepyszna i bardzo esencjonalna zupa (16 zł) massaman curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym (28 zł). Uwielbiam wszelkie rodzaje curry, ta pozycja bardzo mi smakowała. Curry gęste
Kulinarne przygody Gatityczęści. Na płaskim talerzu ułożyć spód, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć krem cytrynowy, przykryć drugim blatem ciasta i schłodzić w lodówce. (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 45 g kakao krem czekoladowy: 375 ml śmietany kremówki (38%) 135 g ciemnej czekolady (57%) 25 g cukru pudru Białka(...)krem maślany: 2 białko 130 g cukru 170 g miękkiego masła 150 g malin (świeżych lub mrożonych) dodatkowo: 1 kg marcepanu różowy, brązowy i czarny barwnik spożywczy w paście różowe cukrowe perełki Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny z cukrem zagotować, przetrzeć przez sitko. Dodać odciśniętą żelatynę, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodać maliny, delikatnie wymieszać. 1/3 kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzezgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i na 5-6 minut przed końcem gotowania dodaj fasolę. Odcedź, zostawiając 1 szklankę płynu z gotowania i odstaw. W średniej misce dokładnie roztrzep jajka wraz z 1 szklanką startego sera i solidną szczyptą pieprzu, odstaw. Rozgrzej większą i głęboką patelnię na średnim ogniu i dodaj chorizo. Smaż do zarumienienia, po czym dodaj mieloną paprykę(...)lemon juice 1/4 cup parsley, chopped Preparation: Cook spaghetti according to package directions, 5-6 minutes before the end of cooking add beans. Drain, reserve 1 cup of the pasta liquid and set aside. Break the eggs into a medium bowl, add 1 cup of the grated cheese, and season with pepper. Lightly beat everything together and set aside. Heat
karmelowyWielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np
Bon appetit mon amiemałym ogniu aż cukier i masło się rozpuszczą. Zdjąć z palnika i poczekać aż płyn będzie letni.2. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wlać letnie mleko, żółtka i jajko i sól. Wyrabiać mikserem około 10 minut (lub ręcznie około 20…) aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą i wierzch ciasta również delikatnie posmarować oliwą(...)nabiorą złotego koloru.6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Smacznego Wpis zgłoszony
UgotujmyTo.plKolejna odsłona pysznego pasztetu z królika . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole :) Pieczony z aromatycznymi przyprawami , roznosił cudowny zapach po całym domu. Gorąco
Takie tam pichcenieKolejna potrawa w mojej kuchni, której nie trzeba dosalać, doprawiać i dodawać różnych zbędnych składników. Sałatka śledziowa, w której czuć smak wszystkich składników,oczywiście po odpowiednim
Kuchnia z widokiem na ogródDziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez
Tajskie smakipłaską łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli. Przygotowanie jest tak proste, jak scenariusz „Klanu”. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód i mieszamy, żeby się połączyły, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wlewamy do tego masło z miodem. Wszystko łączymy najpierw łopatką, a potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręką(...)zrobić lukier? Składniki: szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody łyżka soku z cytryny lub pomarańczy. Cukier zalewamy wodą i sokiem z cytryny lub pomarańczy oraz rozcieramy na gładką pastę. Jak będzie za gęste to dodajemy soku, jak za rzadkie to cukier. A jak zrobić domową przyprawę do pierniczków przeczytacie TUTAJ . Post Prosty przepis na pierniczki pojawił się poraz pierwszy
ladykitchenKażdy w swoim życiu staje przed wyzwaniem pod tytułem: „impreza proszona”. Repertuar zazwyczaj ten sam – sałatka jarzynowa, jajka w majonezie, śledź, bigos i zimna płyta. Jednym z elementów fascynujących mnie niezmiennie jest cudo pt. „śledź po japońsku”, ale nim zajmiemy się kiedy indziej. Staram się, żeby przy okazji imprez podać coś innego niż takowy śledź. Mało skomplikowanego, ale fajnego(...)gofrów) 2 łyżki roztopionego masła łyżka czarnuszki łyżeczka soli kilka plastrów łososia szklanka kwaśnej śmietany łyżeczka startego świeżego chrzanu Drożdże rozcieramy z cukrem. Jak zamienią się w lejącą pastę dodajemy dwie łyżki mąki pszennej (z tych 300 g) i pół szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. W osobnej misce łączymy przesiane mąki, żółtka, masło, sól, pozostałe
ladykitchen