pasta z jajek - 3825 przepisów (strona:122/255)

Pasta ze szprotek w sosie pomidorowym. 212

robię tzw. pastę "co się na winie". Tym razem nie było ryby w oleju więc poszła w pomidorach. W efekcie bardzo smaczna pasta. Polecam. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w pomidorach 1 pęczek szczypiorku 10 dag twarogu 4 jajka sól , pieprz 1 łyżka majonezu WYKONANIE: Rybę wyjmujemy z puszki. nadmiar sosu wylewamy. Dodajemy ugotowane i przetarte jajka, twaróg. Wszystko dobrze rozgniatamy

W kuchennym oknie Ewy
Bagietki z pieczonym camambertem i pastą pomidorowo-kaparową 170

wersji uproszczonej bagietki można zrobić bez szalotkowwgo sosu, a w wersji fit camambert możecie zastąpić jajkiem w koszulce ( np. według tego niezawodnego przepisu ). Przepis wzięliśmy od Tomka Jakubiaka – jego różne patenty kulinarne są naprawdę godne polecenia. Składniki: 1 camembert 2 bagietki Pasta z suszonych pomidorów i kaparów Sos z szalotkami Świeże zioła Pasta z suszonych pomidorów i kaparów : Duża

Niedzielny kucharz
Pyszna kanapka z mozzarellą 199

Tym razem na śniadanie będzie kanapka z mozzarellą i całym mnóstwem smacznych i zdrowych dodatków. Całość smaku podkreśli delikatny w smaku sos chrzanowy… Składniki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KANAPKA SEROWA Z PASTĄ 165

Pyszna kanapka serowa z pastą to idealna alternatywa dla zwykłych kanapek. Można ją bez problemu zabrać do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Polecam w 100 % .  SKŁADNIKI: 🍔2 jajka na twardo 🍔10 dag ulubionej wędliny 🍔10 dag sera żółtego 🍔1 papryka 🍔Sól i pieprz do smaku 🍔2 łyżki majonezu 🍔2 bułki serowe lub inne 🍔Mix sałat   PRZYGOTOWANIE(...)Jajka obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Paprykę myję i kroję w kostkę. Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach. Wędlinę kroję na drobną kostkę. Składniki przekładam do miski, dodaję majonez i przyprawy. Mieszam. Bułkę przekrajam wzdłuż,smaruję pastą. Na wierzch kanapki kładę garść mix sałat. Zawijam w folię aluminiową lub spożywczą i zabieram ze sobą

Gotowanie Patki
Jajka w żółtym sosie chrzanowym 210

czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor.Jajka  w żółtym sosie chrzanowym Składniki: 6 jajek   2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki bulionu przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz Wykonanie: W garnuszku(...)wszystko.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, obieramy, kroimy na pół i polewamy sosem

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) 163

masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 pomarańcza Krem pomarańczowy 1 pomarańcza 2 jajka 100 g cukru 70 g śmietany 30% Dekoracja 50 g kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej   50 g bitej  śmietany **** INGREDIENTI Pasta frolla 250 g di farina 125 g di burro 100 g di zucchero a velo 2 tuorli(...)pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per circa 30 minuti. Riscaldate il forno a 180 gradi. V ersate l'imposto nello stampo rettangolare di 10 x 35 cm. Bucherellate il fondo con una forchetta.  Infornate la crostata per circa 15 minuti. Krem pomarańczowy W międzyczasie przygotowujemy krem pomarańczowy. Miksujemy jajka

La grande e la piccola cuoca
Bombajskie curry z ziemniakami i jajkami. 178

puszki mleka kokosowego 1 wegetariańska kostka bulionowa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka brązowego cukru sól olej 3 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości. Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody. Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę(...)małym ogniu 10 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć nieco ogień i gotować aż ziemniaki będą miękkie, a całość zgęstnieje. Dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Wymieszać. Dodać jajka pokrojone na ćwiartki i posypać listkami kolendry i posiekanym chili. Podawać z ryżem lub pieczywem

zadanie-gotowanie
Szparagi na maśle z jajkiem, pomidorem, świeżą kolendrą oraz aromatycznym tostem z pastą pomidorową, tymiankiem. 267

historię śniadania z ich udziałem. SKŁADNIKI : (porcja na 2 osoby)   szparagi ilość wedle uznania  jajko 2 szt  2 łyżki octu  pomidorki koktajlowe  1 ząbek czosnku  masło 2 łyżki  chleb 3-4 kromki  2 łyżki pasty pomidorowej  świeży tymianek  kolendra świeża  wedle uznania  sól, świeżo zmielony pieprz wedle uznania(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kawałki chleba smarujemy pastą pomidorową, posypujemy  świeżym tymiankiem. Pieczemy do chrupkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy patelnie z masłem, dodajemy pocięty na drobno czosnek, dodajemy szparagi, smażymy ok.  2-3 minuty, po czym dodajemy pomidorki. Całość smażymy ok. 5-7 minut do miękkości szparagów. W czasie smażenia szparagów zagotujemy wodę 1 litr wody, 2 łyżki

Basia w kuchni
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 202

Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre”  ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku Składniki: • 200 g Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” (1 opakowanie) • 50 g cebuli • 100 g młodych liści szpinaku • 250 g mąki • 1 jajko • 100 ml wody • 50 g masła • 1 łyżka oleju lnianego • pół pęczka natki pietruszki • sól, świeżo mielony pieprz Ciasto(...)wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, aby powstało plastyczne ciasto. Odkładamy na krótki czas do lodówki. Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm. Farsz: Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy

AZgotuj!
Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku 166

łyżeczki soli, 450g zmielonych ziaren białego sezamu, x) 200g drobnego cukru, ½ szklanki świeżego tymianku, xx) 200g schłodzonego masła, 4 jajka, mąka do podsypywania, papier do pieczenia. x) Ziarna sezamu bez prażenia mielimy tak, aby nie dopuścić do powstania luźnej pasty. Ma powstać sucha, krucha mąka sezamowa przypominająca grubo zmieloną mąkę razową. xx) Z gałązek tymianku ściągamy listki, łodyżki odrzucamy. Mąkę(...)stolnicy lub blacie kuchennym. Można oczywiście w malakserze. Dodajemy masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciast kruchych do połączenia masła z suchymi składnikami. Na koniec dodajemy rozbełtane jajka i łączymy tylko do zebrania ciasta w kulę / nie zagniatamy /. Wkładamy ciasto zawinięte w folię spożywczą do lodówki, można na całą noc. Ciasto nawet po nocnym pobycie w lodówce jest miękkie

Leśny Zakątek
Bezglutenowe pancaces z kakaowym tahini i owocami 128

SKŁADNIKI: 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1 jajko 1,5 szklanki mleka ryżowego (można zastąpić innym napojem roślinnym lub wodą) 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego szczypta soli 1 łyżka pasty sezamowej z kakao (użyłem Tahini Macedońskie kakaowe ) 1 łyżeczka posiekanych orzechów (np. pistacje, orzechy włoskie lub nerkowca) + dowolne owoce Bezglutenowe pancaces

kulinarnyJa
Wrapy z pastą jajeczną 162

Pyszna śniadaniowa pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i tartą rzodkiewką. Całość owinięta wieloziarnistą tortillą. Idealne na śniadanie, przystawkę lub do pudełka do pracy. 4 jajka 4 rzodkiewki 1 biała cebula 2 kiszone ogórki 4 plastry szynki z indyka 1 łyżka majonezu 2 placki tortilli wieloziarnistej Kilka liści sałaty Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w drobną

VioletoweKucharzenie
Wielkanocny farsz do jajek part 1. 189

Jajka faszerowane to tradycyjna wielkanocna przystawka. Idealnie sprawdzi się jako starter do świątecznego, niedzielnego śniadania jak i przed obiadem, czy po prostu zakąska na stół. Warto przygotować je wcześniej, by składniki i smaki farszu dobrze się ze sobą połączyły. Składniki  300 gramowy słoiczek suszonych pomidorów  50 gram prażonych pestek słonecznika  garść świeżej bazylii  łyżeczka świeżo mielonego(...)dodajemy oleju rzepakowego i ponownie miksujemy.  Powinna wyjść gładka masa, natomiast ze względu na słonecznik będzie chrupiąca.  Doprawiamy pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest  już ani sól ani pieprz. Przed nafaszerowaniem jajek możemy dodać jeszcze żółtka ugotowanego jajka, zgniecione po prostu widelcem

Życie zaczyna się w kuchni
Pasta z twarogiem, tuńczykiem i ogórkiem 133

kosteczkę. W wysokim naczyniu rozdrabniamy twaróg (dobrze użyć półtłustego, dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w kosteczkę rzodkiewki i ogórki oraz jajko. Do całości dodajemy pasztet, dosłownie 2 łyżki, dobrze, gdyby pasztet był miękki,lekko mazisty. Świetnie komponuje się w tej paście!;) Na koniec w małym rondelku mieszamy jogurt, majonez, musztardę, sól i pieprz. Tak przygotowany sos wylewamy na składniki i całość

Raj dla Podniebienia
Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami (Crostata di prugne con crema ai pistacchi) 159

masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Krem 115 g pistacji niesolonych wy ł uskanych  125 g masła 100 g m ą ki pszennej 80 g cukru 2 jaja 300 g śliwek   **** INGREDIENTI Pasta frolla 250 g di farina 120 g di burro 100 g di zucchero(...)farina 80 g di zucchero 2 uova 300 g di prugne PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobione kruche ciasto  wałkujemy na grubość

La grande e la piccola cuoca