kokosowego ( nie mleczka ) 2 kopiaste łyżki pasty orzechowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Daktyle, olej kokosowy,kakao,pastę orzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. 300 g powideł śliwkowych gęstych wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel, następnie dodajemy miękkie masło i ucieramy na gładki
Sama słodycz i szczypta chiliśmietany kremówki 200 g mascarpone 50 g raspberry flavoured fudge ** 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Ciasto Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści aż masa będzie puszysta. Na przemian dodajemy mleko, olej(...)odstawiamy na bok. Kiedy maliny wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny. Krem waniliowy Do śmietany dodajemy pastę waniliową, cukier i ubijamy na sztywną, puszystą masę. Śmietanę łączymy z mascarpone i dodajemy groszki malinowe. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskając
Wędrówki po kuchnipuszka ciecierzycy / 400 g 1 duży ząbek czosnku 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 jajko, pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki razowej orkiszowej 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżki nasion sezamu sól, pieprz Sałatka z quinoa: 100 g quinoa 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki płatków migdałowych(...)sitku, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładką masę - najlepiej robić to partiami, następnie całość wyłożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, mąkę, roztrzepane jajko, posiekaną natkę, sezam i doprawić przyprawami. Masę dokładnie wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, które następnie obsmażamy na oliwie - 1-2 minuty z każdej strony. Przesmażone falafele przekładamy
Plate of JoyJest to przepis na wszystkim znaną pastę jajeczną :) Rzodkiewki i szczypiorek pochodzą już z mojego ogródka. Sałatę dopiero co flancowałam więc ta ze zdjęcia pochodzi jeszcze ze sklepu :) Składniki:5 - 6 jajek ugotowanych na twardo4 rzodkiewkipęczek szczypiorku1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnego10 - 15 dag kostki sera żółtego (można pominąć)sól, pieprzJajka gotujemy na twardo, obieramy i trzemy na tarce
Bon Appetit Małgorzatytaką pyszną pastę na kanapki. Rzadko kiedy jadam kanapki na śniadanie, ale ta pasta idealnie pasuję do ciemnego pieczywa i przepysznie smakuje w towarzystwie z kiełkami i rzodkiewką. Spróbujcie Składniki: – 150g białej części pora – 1 makrela wędzona ( u mnie 300g po obraniu) – 2 jajka ugotowane na twardo – 75g twardego sera żółtego ( u mnie gouda) – 200g(...)wystudzić. Smażyć do gotowości, aż por całkowicie zmięknie. Makrelę obrać, pozbyć się ości i rozdrobnić. Jajka i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową pastę schłodzić przez godzinę i podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego Pasta z makreli i smażonego pora
Smaki Arminetortownica 24 cm Składniki: Ciasto : 500 g zmielonego twarogu ( ja użyłam sera z wiaderka Włoszczowa ) 3 jajka 125 g drobnego cukru 200 ml śmietanki kremówki 36 % ( 30 % ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy
Różne smaki w kuchnitortownica 24 cm Składniki: Ciasto : 500 g zmielonego twarogu ( ja użyłam sera z wiaderka Włoszczowa ) 3 jajka 125 g drobnego cukru 200 ml śmietanki kremówki 36 % ( 30 % ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy
Słodkości i nie tylkososem może stanowić pełnowartościowy posiłek. W strukturze jest trochę inny niż makaron zawierający gluten, nam jednak bardzo smakował, szczególnie z pastą z pieczonej papryki, posypany natką pietruszki. Składniki na 4 porcje: 2,5 szklanki mąki z ciecierzycy 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody szczypta soli Dowolna mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu np. ryżowa Przygotowanie(...)mąki z ciecierzycy, jajek, oliwy, szczypty soli i wody zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie stolnicę dobrze oprószyć mąką. Ciasto przekroić na dwa kawałki. Jeden przykryć ścierką, a drugi cienko rozwałkować. Pokroić nożem na cienkie paski. Ciasto przykryć ścierką, aby nie wyschło. Zagotować wodę, lekko posolić, wrzucić do niej makaron
Fabryka pomysłówśmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: 200 g kremu cytrynowego kandyzowane kumkwaty bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeracuchów): 100g mąki i dodatkowo 3 łyżki 15g świeżych drożdży 100ml ciepłego mleka 1 małe jajko 2 łyżki cukru 4 średnie gruszki cukier puder do oprószenia olej do smażenia Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier i za jej pomocą rozcieramy na pastę. Do tego dolewamy mleko, dodajemy 3 łyżki mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn
Smaczna StronaSałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść
IMPRESJA SMAKUnaprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa. Składniki: * na ciasto parzone: 200 ml wody szczypta cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszenne 2 duże jajka * na krem: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g podprażonych i rozgniecionych na mąkę orzechów laskowych łyżeczka tartego chrzanu
Kulinarny Pamiętnikłyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej biały pieprz sól koperek Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo. Obrałem, pokroiłem na drobno. Ser rozdrobniłem widelcem. Piklinga po obcięciu głowy, obraniu ze skóry, oddzieleniu kręgosłupa i wnętrzności rozdrobniłem ( usuwamy maksymalnie dużo ości ). Wszystkie składniki połączyłem, dodałem pozostałe składniki pasty, pastę pomidorową, majonez, musztardę sól i pieprz. Całość delikatnie zblendowałem. Pasta z piklinga
R'n'G Kitchenpodkreślałam, że uwielbiam robić najróżniejsze pasty kanapkowe. Dziś chciałabym podzielić się prostym i lekkim przepisem na pastę kanapkową z czarnuszką (w wersji light). Idealna na lekką kolację lub śniadanie. Spróbujcie. „Czarnuszka nazywana jest czarnym kminkiem i „złotem Faraonów”, już w starożytnym Egipcie mawiano „czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci „*. Te małe niepozorne nasiona(...)sitka do warzyw. Do jajek dodajemy 3/4 płaskiej łyżeczki czarnuszki oraz jogurt naturalny (ja łącze składniki z jeszcze lekko ciepłymi jajkami). Całość mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku według uznania solą himalajską i pieprzem (próbując). Podajemy z ulubionym pieczywem. Pasta kanapkowa light z czarnuszką. Lekka pasta kanapkowa. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój
Słodkie okruszkipojedyncze piersi z kurczaka (ok 500 g) 2 łyżeczki harissy (może być koncentrat pomidorowy lub ketchup pikantny) garść zielonych oliwek 5 dużych suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli 1 jajko, bułka tarta olej do smażenia Pomidory suszone kroimy w paski, mozzarelle również kroimy w paski- wówczas łatwiej będzie nam zrolować mięso. Oliwki standardowo ja kroję w plasterki. Piersi z kurczaka(...)kurczaka i znów kolejny kawałek foli wówczas nie zabrudzimy kuchni oraz tłuczka. Na każdej z rozbitych piersi rozsmarowujemy 1 łyżeczkę pasty harissa i układamy pokrojoną w paski mozzarelle suszone pomidory i oliwki. Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z każdej strony. Możemy podawać piersi
Piekielna Kuchnia Pati