puszka ciecierzycy / 400 g 1 duży ząbek czosnku 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 jajko, pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki razowej orkiszowej 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżki nasion sezamu sól, pieprz Sałatka z quinoa: 100 g quinoa 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki płatków migdałowych(...)sitku, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładką masę - najlepiej robić to partiami, następnie całość wyłożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, mąkę, roztrzepane jajko, posiekaną natkę, sezam i doprawić przyprawami. Masę dokładnie wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, które następnie obsmażamy na oliwie - 1-2 minuty z każdej strony. Przesmażone falafele przekładamy
Plate of JoyJest to przepis na wszystkim znaną pastę jajeczną :) Rzodkiewki i szczypiorek pochodzą już z mojego ogródka. Sałatę dopiero co flancowałam więc ta ze zdjęcia pochodzi jeszcze ze sklepu :) Składniki:5 - 6 jajek ugotowanych na twardo4 rzodkiewkipęczek szczypiorku1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnego10 - 15 dag kostki sera żółtego (można pominąć)sól, pieprzJajka gotujemy na twardo, obieramy i trzemy na tarce
Bon Appetit Małgorzatytaką pyszną pastę na kanapki. Rzadko kiedy jadam kanapki na śniadanie, ale ta pasta idealnie pasuję do ciemnego pieczywa i przepysznie smakuje w towarzystwie z kiełkami i rzodkiewką. Spróbujcie Składniki: – 150g białej części pora – 1 makrela wędzona ( u mnie 300g po obraniu) – 2 jajka ugotowane na twardo – 75g twardego sera żółtego ( u mnie gouda) – 200g(...)wystudzić. Smażyć do gotowości, aż por całkowicie zmięknie. Makrelę obrać, pozbyć się ości i rozdrobnić. Jajka i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową pastę schłodzić przez godzinę i podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego Pasta z makreli i smażonego pora
Smaki Arminetortownica 24 cm Składniki: Ciasto : 500 g zmielonego twarogu ( ja użyłam sera z wiaderka Włoszczowa ) 3 jajka 125 g drobnego cukru 200 ml śmietanki kremówki 36 % ( 30 % ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy
Różne smaki w kuchnitortownica 24 cm Składniki: Ciasto : 500 g zmielonego twarogu ( ja użyłam sera z wiaderka Włoszczowa ) 3 jajka 125 g drobnego cukru 200 ml śmietanki kremówki 36 % ( 30 % ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy
Słodkości i nie tylkososem może stanowić pełnowartościowy posiłek. W strukturze jest trochę inny niż makaron zawierający gluten, nam jednak bardzo smakował, szczególnie z pastą z pieczonej papryki, posypany natką pietruszki. Składniki na 4 porcje: 2,5 szklanki mąki z ciecierzycy 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody szczypta soli Dowolna mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu np. ryżowa Przygotowanie(...)mąki z ciecierzycy, jajek, oliwy, szczypty soli i wody zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie stolnicę dobrze oprószyć mąką. Ciasto przekroić na dwa kawałki. Jeden przykryć ścierką, a drugi cienko rozwałkować. Pokroić nożem na cienkie paski. Ciasto przykryć ścierką, aby nie wyschło. Zagotować wodę, lekko posolić, wrzucić do niej makaron
Fabryka pomysłówśmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: 200 g kremu cytrynowego kandyzowane kumkwaty bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeracuchów): 100g mąki i dodatkowo 3 łyżki 15g świeżych drożdży 100ml ciepłego mleka 1 małe jajko 2 łyżki cukru 4 średnie gruszki cukier puder do oprószenia olej do smażenia Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier i za jej pomocą rozcieramy na pastę. Do tego dolewamy mleko, dodajemy 3 łyżki mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn
Smaczna StronaSałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść
IMPRESJA SMAKUnaprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa. Składniki: * na ciasto parzone: 200 ml wody szczypta cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszenne 2 duże jajka * na krem: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g podprażonych i rozgniecionych na mąkę orzechów laskowych łyżeczka tartego chrzanu
Kulinarny Pamiętnikłyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej biały pieprz sól koperek Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo. Obrałem, pokroiłem na drobno. Ser rozdrobniłem widelcem. Piklinga po obcięciu głowy, obraniu ze skóry, oddzieleniu kręgosłupa i wnętrzności rozdrobniłem ( usuwamy maksymalnie dużo ości ). Wszystkie składniki połączyłem, dodałem pozostałe składniki pasty, pastę pomidorową, majonez, musztardę sól i pieprz. Całość delikatnie zblendowałem. Pasta z piklinga
R'n'G Kitchenpodkreślałam, że uwielbiam robić najróżniejsze pasty kanapkowe. Dziś chciałabym podzielić się prostym i lekkim przepisem na pastę kanapkową z czarnuszką (w wersji light). Idealna na lekką kolację lub śniadanie. Spróbujcie. „Czarnuszka nazywana jest czarnym kminkiem i „złotem Faraonów”, już w starożytnym Egipcie mawiano „czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci „*. Te małe niepozorne nasiona(...)sitka do warzyw. Do jajek dodajemy 3/4 płaskiej łyżeczki czarnuszki oraz jogurt naturalny (ja łącze składniki z jeszcze lekko ciepłymi jajkami). Całość mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku według uznania solą himalajską i pieprzem (próbując). Podajemy z ulubionym pieczywem. Pasta kanapkowa light z czarnuszką. Lekka pasta kanapkowa. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój
Słodkie okruszkipojedyncze piersi z kurczaka (ok 500 g) 2 łyżeczki harissy (może być koncentrat pomidorowy lub ketchup pikantny) garść zielonych oliwek 5 dużych suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli 1 jajko, bułka tarta olej do smażenia Pomidory suszone kroimy w paski, mozzarelle również kroimy w paski- wówczas łatwiej będzie nam zrolować mięso. Oliwki standardowo ja kroję w plasterki. Piersi z kurczaka(...)kurczaka i znów kolejny kawałek foli wówczas nie zabrudzimy kuchni oraz tłuczka. Na każdej z rozbitych piersi rozsmarowujemy 1 łyżeczkę pasty harissa i układamy pokrojoną w paski mozzarelle suszone pomidory i oliwki. Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z każdej strony. Możemy podawać piersi
Piekielna Kuchnia Patiśrednich pączków z dziurką. 320 g letniego mleka 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 żółtka 800 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej do posmarowania użyłam lukru i ozdobnej posypki Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3łyżki soku z cytryny. Cukier puder(...)ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać na papierze do pieczenia, odstawić na około 40 minut do napuszenia. Wyrośnięte "pączki"posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 8- 10 minut. Wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem i posypać posypką. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukśrednich pączków z dziurką. 320 g letniego mleka 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 żółtka 800 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej do posmarowania użyłam lukru i ozdobnej posypki Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3łyżki soku z cytryny. Cukier puder(...)ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać na papierze do pieczenia, odstawić na około 40 minut do napuszenia. Wyrośnięte "pączki"posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 8- 10 minut. Wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem i posypać posypką. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk