pasta z jajek - 3825 przepisów (strona:126/255)

Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) 143

masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 pomarańcza Krem pomarańczowy 1 pomarańcza 2 jajka 100 g cukru 70 g śmietany 30% Dekoracja 50 g kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej   50 g bitej  śmietany **** INGREDIENTI Pasta frolla 250 g di farina 125 g di burro 100 g di zucchero a velo 2 tuorli(...)pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per circa 30 minuti. Riscaldate il forno a 180 gradi. V ersate l'imposto nello stampo rettangolare di 10 x 35 cm. Bucherellate il fondo con una forchetta.  Infornate la crostata per circa 15 minuti. Krem pomarańczowy W międzyczasie przygotowujemy krem pomarańczowy. Miksujemy jajka

La grande e la piccola cuoca
Bombajskie curry z ziemniakami i jajkami. 165

puszki mleka kokosowego 1 wegetariańska kostka bulionowa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka brązowego cukru sól olej 3 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości. Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody. Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę(...)małym ogniu 10 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć nieco ogień i gotować aż ziemniaki będą miękkie, a całość zgęstnieje. Dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Wymieszać. Dodać jajka pokrojone na ćwiartki i posypać listkami kolendry i posiekanym chili. Podawać z ryżem lub pieczywem

zadanie-gotowanie
Szparagi na maśle z jajkiem, pomidorem, świeżą kolendrą oraz aromatycznym tostem z pastą pomidorową, tymiankiem. 249

historię śniadania z ich udziałem. SKŁADNIKI : (porcja na 2 osoby)   szparagi ilość wedle uznania  jajko 2 szt  2 łyżki octu  pomidorki koktajlowe  1 ząbek czosnku  masło 2 łyżki  chleb 3-4 kromki  2 łyżki pasty pomidorowej  świeży tymianek  kolendra świeża  wedle uznania  sól, świeżo zmielony pieprz wedle uznania(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kawałki chleba smarujemy pastą pomidorową, posypujemy  świeżym tymiankiem. Pieczemy do chrupkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy patelnie z masłem, dodajemy pocięty na drobno czosnek, dodajemy szparagi, smażymy ok.  2-3 minuty, po czym dodajemy pomidorki. Całość smażymy ok. 5-7 minut do miękkości szparagów. W czasie smażenia szparagów zagotujemy wodę 1 litr wody, 2 łyżki

Basia w kuchni
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem 132

śliwek lub moreli ( dałam śliwki ) 150 g twarogu 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki pasty waniliowej (nie miałam dałam cukier waniliowy 16 g)   Wykonanie ciasta drożdżowego ze śliwkami i twarogiem : Do misy wsypujemy ( przesianą ) mąkę oraz drożdże. Dodajemy jajko i żółtko. Odmierzamy margarynę i cukier , dodajemy do reszty składników. Zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy szczyptą soli

Różowa kuchnia
Pasztet z cukinii, risotto, serem Grana Padano i suszonymi pomidorami 165

grubej tarce, pietruszkę posiekać, a pomidory pokroić w kosteczkę. Wymieszać z ugotowanym ryżem, startym serem i jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Masę włożyć do foremek na pasztet i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić. Podawać jako pastę do pieczywa lub wegetariańską zapiekankę z sosem pomidorowym lub grzybowym

Czerwień i błękit
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 193

Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre”  ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku Składniki: • 200 g Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” (1 opakowanie) • 50 g cebuli • 100 g młodych liści szpinaku • 250 g mąki • 1 jajko • 100 ml wody • 50 g masła • 1 łyżka oleju lnianego • pół pęczka natki pietruszki • sól, świeżo mielony pieprz Ciasto(...)wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, aby powstało plastyczne ciasto. Odkładamy na krótki czas do lodówki. Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm. Farsz: Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy

AZgotuj!
Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku 158

łyżeczki soli, 450g zmielonych ziaren białego sezamu, x) 200g drobnego cukru, ½ szklanki świeżego tymianku, xx) 200g schłodzonego masła, 4 jajka, mąka do podsypywania, papier do pieczenia. x) Ziarna sezamu bez prażenia mielimy tak, aby nie dopuścić do powstania luźnej pasty. Ma powstać sucha, krucha mąka sezamowa przypominająca grubo zmieloną mąkę razową. xx) Z gałązek tymianku ściągamy listki, łodyżki odrzucamy. Mąkę(...)stolnicy lub blacie kuchennym. Można oczywiście w malakserze. Dodajemy masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciast kruchych do połączenia masła z suchymi składnikami. Na koniec dodajemy rozbełtane jajka i łączymy tylko do zebrania ciasta w kulę / nie zagniatamy /. Wkładamy ciasto zawinięte w folię spożywczą do lodówki, można na całą noc. Ciasto nawet po nocnym pobycie w lodówce jest miękkie

Leśny Zakątek
Bezglutenowe pancaces z kakaowym tahini i owocami 117

SKŁADNIKI: 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1 jajko 1,5 szklanki mleka ryżowego (można zastąpić innym napojem roślinnym lub wodą) 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego szczypta soli 1 łyżka pasty sezamowej z kakao (użyłem Tahini Macedońskie kakaowe ) 1 łyżeczka posiekanych orzechów (np. pistacje, orzechy włoskie lub nerkowca) + dowolne owoce Bezglutenowe pancaces

kulinarnyJa
Szybka i smaczna pasta kanapkowa z makreli. Domowa pasta rybna. 144

ochotę na domową rybną pastę kanapkową. W lodówce znalazłam kilka składników i ... przygotowałam z nich szybką pastę z makreli. Idealna odmiana dla tradycyjnych smarowideł. Spróbujcie. Składniki: filety z makreli w sosie pomidorowym (170 g) 3 czubate łyżeczki ketchupu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 jajka klasy M sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filety z makreli wyciągamy z puszki (bez sosu(...)przekładamy do miseczki. Jajka gotujemy na twardo. Następnie tniemy je w kosteczkę i dodajemy do ryby. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, ketchup (około 3 czubate łyżeczki) i sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy, próbujemy. Jeśli uznamy, że nasza pasta jest za sucha można dodać więcej ketchupu. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
Wrapy z pastą jajeczną 145

Pyszna śniadaniowa pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i tartą rzodkiewką. Całość owinięta wieloziarnistą tortillą. Idealne na śniadanie, przystawkę lub do pudełka do pracy. 4 jajka 4 rzodkiewki 1 biała cebula 2 kiszone ogórki 4 plastry szynki z indyka 1 łyżka majonezu 2 placki tortilli wieloziarnistej Kilka liści sałaty Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w drobną

VioletoweKucharzenie
Wielkanocny farsz do jajek part 1. 171

Jajka faszerowane to tradycyjna wielkanocna przystawka. Idealnie sprawdzi się jako starter do świątecznego, niedzielnego śniadania jak i przed obiadem, czy po prostu zakąska na stół. Warto przygotować je wcześniej, by składniki i smaki farszu dobrze się ze sobą połączyły. Składniki  300 gramowy słoiczek suszonych pomidorów  50 gram prażonych pestek słonecznika  garść świeżej bazylii  łyżeczka świeżo mielonego(...)dodajemy oleju rzepakowego i ponownie miksujemy.  Powinna wyjść gładka masa, natomiast ze względu na słonecznik będzie chrupiąca.  Doprawiamy pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest  już ani sól ani pieprz. Przed nafaszerowaniem jajek możemy dodać jeszcze żółtka ugotowanego jajka, zgniecione po prostu widelcem

Życie zaczyna się w kuchni
Pasta z twarogiem, tuńczykiem i ogórkiem 119

kosteczkę. W wysokim naczyniu rozdrabniamy twaróg (dobrze użyć półtłustego, dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w kosteczkę rzodkiewki i ogórki oraz jajko. Do całości dodajemy pasztet, dosłownie 2 łyżki, dobrze, gdyby pasztet był miękki,lekko mazisty. Świetnie komponuje się w tej paście!;) Na koniec w małym rondelku mieszamy jogurt, majonez, musztardę, sól i pieprz. Tak przygotowany sos wylewamy na składniki i całość

Raj dla Podniebienia
Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami (Crostata di prugne con crema ai pistacchi) 143

masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Krem 115 g pistacji niesolonych wy ł uskanych  125 g masła 100 g m ą ki pszennej 80 g cukru 2 jaja 300 g śliwek   **** INGREDIENTI Pasta frolla 250 g di farina 120 g di burro 100 g di zucchero(...)farina 80 g di zucchero 2 uova 300 g di prugne PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobione kruche ciasto  wałkujemy na grubość

La grande e la piccola cuoca
Pasta z makreli wędzonej z musztardą 133

gwarancji, że nie pozbędziemy ości. Do przygotowania pasty użyłam masło, dzięki czemu otrzymujemy lepszą, maślaną konsystencję pasty i nie musimy już smarować pieczywa masłem. 200 g obranej ze skóry i z ości makreli, 60 g miękkiego masła, 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 2 – 3 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska), sok z cytryny, Rybę obrać ze skóry i ości

królestwo garów
Pomysł na kolację - fasolka ze szpinakiem, pomidorem i harissą 171

oliwy 1 opakowanie szpinaku baby 4 ząbki czosnku 1 dojrzały pomidor puszka białej fasolki 1 łyżeczka pasty harissa ( domowej lub ze sklepu) sól do smaku natka pietruszki do posypania do podania: świeży chleb i jeśli macie ochotę, możecie też dać jajko sadzone lub trochę pokruszonej fety Przygotowanie fasolki ze szpinakiem: Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej ok. 2 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania