Powracam po małej przerwie z pyszną i delikatną pastą kanapkową. Szybka w przygotowaniu może także posłużyć jako dip do warzyw. Składniki -6 jajek -puszka tuńczyka (ok. 150-170 g) -5 łyżki keczupu -2 łyżki suszonej prażonej cebulki -3 łyżki majonezu -sól, pieprz -opcjonalnie: kilka kropli sosu tabasco lub piri piri Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Tuńczyka odsączyć
Zielona KuchniaCiecierzyca często stanowi bazę past kanapkowych, które robię. Zarówno tych na słono jak i na słodko. Dziś prezentuję wersję urozmaiconą o prażone ziarna słonecznika, koperek oraz musztardę. Czytaj więcej
Kasia SarnaDziś zapraszam Was na kolejną pyszną pastę kanapkową, tym razem niepowtarzalnego smaku nadają jej zielone oliwki. Idealna na śniadanie czy kolację, a nawet jako składnik wielu przekąsek. Możecie nią również spokojnie nadziać wielkanocna jajka. Spróbujcie. Do pasty użyłam zielonych oliwek z nadzieniem cytrynowym Bulerias . Polecam – wspaniały, charakterystyczny smak. Takie oliwki idealnie sprawdzą się również w sałatkach czy tradycyjnych koreczkach
Słodkie okruszkiProsta, acz efektowna pasta kanapkowa. Dobra na kanapki czy krakersy. Można ją wykorzystać do mini roladek z tortilli. SKŁADNIKI: · ok. 200 g serka śmietankowego typu philadelphia
Calzonella.comBanalnie prosta pasta kanapkowa. Ja używam do niej buraczków ze słoika od mamy, ale jeśli takich domowych nie macie to wystarczy ugotować buraka i po kłopocie. Składniki: 2/3 szklanki białej quinoy 1 puszka białej fasoli 3 łyżki ugotowanych startych buraczków 2 łyżki soku cytryny 1 mały ząbek czosnku pieprz sól Wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki
Quinoa Raz!Hummus to nic innego jak pasta z gotowanej ciecierzycy - wegańska. Podstawowy przepis, oprócz ciecierzycy, zawiera pastę sezamową, czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Często dodaję jeszcze do niego nasiona czarnuszki, gdyż lubię ich smak. Jest on popularny na Bliskim Wschodzie, ale coraz częściej można spotkać go i u nas w sklepach oraz restauracjach. Wykonanie hummusu w domu jest bardzo(...)który na gładką i aksamitną konsystencję. Aby przyśpieszyć sobie pracę możemy użyć gotowej ciecierzycy z puszki, wtedy jego przygotowanie nie przekroczy 15 minut! Idealnie sprawdzi się nie tylko jako pasta kanapkowa, ale również jako dip do warzyw, słonych przekąsek czy dań. Ma bardzo oryginalny smak, trochę orzechowy z nutą sezamu i czosnku. Osobiście uwielbiam hummus i chyba jestem od niego
Kuchnia MagdaLenyHummus to nic innego jak pasta z gotowanej ciecierzycy - wegańska. Podstawowy przepis, oprócz ciecierzycy, zawiera pastę sezamową, czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Często dodaję jeszcze do niego nasiona czarnuszki, gdyż lubię ich smak. Jest on popularny na Bliskim Wschodzie, ale coraz częściej można spotkać go i u nas w sklepach oraz restauracjach. Wykonanie hummusu w domu jest bardzo(...)który na gładką i aksamitną konsystencję. Aby przyśpieszyć sobie pracę możemy użyć gotowej ciecierzycy z puszki, wtedy jego przygotowanie nie przekroczy 15 minut! Idealnie sprawdzi się nie tylko jako pasta kanapkowa, ale również jako dip do warzyw, słonych przekąsek czy dań. Ma bardzo oryginalny smak, trochę orzechowy z nutą sezamu i czosnku. Osobiście uwielbiam hummus i chyba jestem od niego
Kuchnia MagdaLenyIdealna na pożywne śniadanie, pasująca do różnego rodzaju pieczywa. Co takiego? Otóż pasta kanapkowa. Jajeczna. Dawno nie przygotowywałam nic "do chleba", więc pomyślałam o połączeniu jajek, szprotek i cytryny. Efekt rewelacyjny. Składniki -4 jajka -puszka szprotek w oleju -skórka starta z dużej cytryny -1 łyżka majonezu -pół pęczka szczypiorku -sól, pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, drobno pokroić
Zielona Kuchniacóż nie ma, to jak szybkie i pyszne chrupanie Bardzo często na moim stole, poza owsiankami czy jaglankami, pojawiają się zdrowsze wersje kanapek. Chrupkie pieczywo dobrej jakości, domowa pasta kanapkowa lub inne ulubione dodatki (warzywa czy nawet owoce) powodują, że taki prosty posiłek zmienia się w pyszną ucztę. Dziś zapraszam Was na przepis (pomysł) na chrupkie kanapki ze zdrową pastą
Słodkie okruszkirytuał. Zazwyczaj preferuję kanapki, choć czasem zdarza się owsianka, jaglanka czy jajecznica. Jeśli chodzi o te pierwsze, to ostatnio postanowiłam tchnąć w nie nieco życia i poeksperymentować z różnymi pastami kanapkowymi. Starajcie się unikać sklepowych gotowców, bardzo rzadko mają cokolwiek wspólnego ze zdrową żywnością (czytajcie składy!). Róbcie sami, wyjdzie taniej. No i wiecie, co jecie :) Na pierwszy ogień banalnie
Powiedz dietom nieJeśli jak ja nie lubicie wyrzucać jedzenia, to jest to przepis idealny dla Was. Pasta z liści rzodkiewki dobrze sprawdza się jako pesto do makaronu, a także pasta kanapkowa. Jej ostry posmak sprawia, że rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do mięsa. W roli głównej: liście z pęczka rzodkiewek Dodatki wedle uznania: awokado lub oliwa z oliwek, ziarna słonecznika lub orzechy
Kucharzycamamy dodatkowo błonnik, a także bogactwo witamin i minerałów. I walory wizualne - aż chce się jeść :D Zachęcam Was do poświęcenia tych kilku minut dziennie na eksperymenty z różnymi pastami kanapkowymi, bo naprawdę nie warto ograniczać się jedynie do masła czy margaryny. Składniki: 500 g nieugotowanego bobu 1-2 łyżki posiekanego koperku pół łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżki papryki ostrej(...)gotuje się kilka minut, starszy trochę dłużej. 2. Obierz bób. 3. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. 4. Przechowuj w lodówce max 2-3 dni (teoretycznie, bo w praktyce pasta znika od razu), pod przykryciem. Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 507 kcal 35,5 g 22 g 70 g 29 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej
Powiedz dietom nieZauważyłam, że ostatnio coraz więcej osób zajada się "smalcem" na bazie fasoli. Ja również bardzo lubię jego smak, jednak jest to dla mnie typowa pasta kanapkowa, zdecydowanie za mało tłusta, aby nazywać ją smalcem. Poniżej pomysł na coś bardziej kalorycznego ;) Składniki: ♥ 350ml oleju kokosowego bezsmakowego ! ♥ 250g pieczarek ♥ 100g granulatu sojowego (myślę, że drobno pokruszone kotlety sojowe też dadzą radę) ♥ duża
Kasia Sarnaprzypadku tej pasty, a zasmakowała nam tak bardzo, że od tego czasu stało się rytuałem, że daję do zupy nieco więcej mięsa, z którego potem robię tą pyszną pastę kanapkową. Niezwykle szybka i pyszna polecam :) Składniki: 20 dag mięsa gotowanego (u mnie indyk), 50 g pomidorów z oleju, 3 łyżki czubate szczypiorku, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka gęstego jogurtu
Delicious TitbitsHummus to pasta z ziaren ciecierzycy. Bije rekordy popularności nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu. Jej przygotowanie może wydawać się pracochłonne, ale wbrew pozorom jest to
Dieta bez mleka