łososia. Najlepsza pasta, jaką do tej pory jadłam. Prościutka w wykonaniu. Głębia smaku wydobywa się dzięki prostocie i odpowiednim składnikom. Idealna do pieczywa chrupkiego, bułeczek na śniadanie, na kanapki. Pasta kanapkowa jajeczno - łososiowa www.kuchniasmakow.blogspot.com łosoś wędzony na ciepło - 125 gram (do kupienia w Lidlu lub Biedronce) 4 jajka ugotowane na twardo - pokroić w kostkę 1 łyżka majonezu sól, pieprz, świeży
Kuchnia smakówCiecierzyca często stanowi bazę past kanapkowych, które robię. Zarówno tych na słono jak i na słodko. Dziś prezentuję wersję urozmaiconą o prażone ziarna słonecznika, koperek oraz musztardę. Czytaj więcej
Kasia SarnaBanalnie prosta pasta kanapkowa. Ja używam do niej buraczków ze słoika od mamy, ale jeśli takich domowych nie macie to wystarczy ugotować buraka i po kłopocie. Składniki: 2/3 szklanki białej quinoy 1 puszka białej fasoli 3 łyżki ugotowanych startych buraczków 2 łyżki soku cytryny 1 mały ząbek czosnku pieprz sól Wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki
Quinoa Raz!cóż nie ma, to jak szybkie i pyszne chrupanie Bardzo często na moim stole, poza owsiankami czy jaglankami, pojawiają się zdrowsze wersje kanapek. Chrupkie pieczywo dobrej jakości, domowa pasta kanapkowa lub inne ulubione dodatki (warzywa czy nawet owoce) powodują, że taki prosty posiłek zmienia się w pyszną ucztę. Dziś zapraszam Was na przepis (pomysł) na chrupkie kanapki ze zdrową pastą
Słodkie okruszkirytuał. Zazwyczaj preferuję kanapki, choć czasem zdarza się owsianka, jaglanka czy jajecznica. Jeśli chodzi o te pierwsze, to ostatnio postanowiłam tchnąć w nie nieco życia i poeksperymentować z różnymi pastami kanapkowymi. Starajcie się unikać sklepowych gotowców, bardzo rzadko mają cokolwiek wspólnego ze zdrową żywnością (czytajcie składy!). Róbcie sami, wyjdzie taniej. No i wiecie, co jecie :) Na pierwszy ogień banalnie
Powiedz dietom nieJeśli jak ja nie lubicie wyrzucać jedzenia, to jest to przepis idealny dla Was. Pasta z liści rzodkiewki dobrze sprawdza się jako pesto do makaronu, a także pasta kanapkowa. Jej ostry posmak sprawia, że rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do mięsa. W roli głównej: liście z pęczka rzodkiewek Dodatki wedle uznania: awokado lub oliwa z oliwek, ziarna słonecznika lub orzechy
Kucharzycamamy dodatkowo błonnik, a także bogactwo witamin i minerałów. I walory wizualne - aż chce się jeść :D Zachęcam Was do poświęcenia tych kilku minut dziennie na eksperymenty z różnymi pastami kanapkowymi, bo naprawdę nie warto ograniczać się jedynie do masła czy margaryny. Składniki: 500 g nieugotowanego bobu 1-2 łyżki posiekanego koperku pół łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżki papryki ostrej(...)gotuje się kilka minut, starszy trochę dłużej. 2. Obierz bób. 3. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. 4. Przechowuj w lodówce max 2-3 dni (teoretycznie, bo w praktyce pasta znika od razu), pod przykryciem. Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 507 kcal 35,5 g 22 g 70 g 29 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej
Powiedz dietom nieZauważyłam, że ostatnio coraz więcej osób zajada się "smalcem" na bazie fasoli. Ja również bardzo lubię jego smak, jednak jest to dla mnie typowa pasta kanapkowa, zdecydowanie za mało tłusta, aby nazywać ją smalcem. Poniżej pomysł na coś bardziej kalorycznego ;) Składniki: ♥ 350ml oleju kokosowego bezsmakowego ! ♥ 250g pieczarek ♥ 100g granulatu sojowego (myślę, że drobno pokruszone kotlety sojowe też dadzą radę) ♥ duża
Kasia Sarnaprzypadku tej pasty, a zasmakowała nam tak bardzo, że od tego czasu stało się rytuałem, że daję do zupy nieco więcej mięsa, z którego potem robię tą pyszną pastę kanapkową. Niezwykle szybka i pyszna polecam :) Składniki: 20 dag mięsa gotowanego (u mnie indyk), 50 g pomidorów z oleju, 3 łyżki czubate szczypiorku, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka gęstego jogurtu
Delicious Titbitskulinarne z Agatą Jędraszczak, autorką bloga Kuchnia Agaty . Agata okazała się bardzo miłą, cały czas uśmiechnietą i pełną energii osobą. Wspólnie przygotowaliśmy kilka tart słodkich i wytrawnych oraz wspaniałe pasty kanapkowe. Pyszne pasty: z zielonego groszku, z bialej fasoli, z wedzonego łososia i hummus Do hotelu wracałam oszołomiona ilością zdobytej w tym dniu wiedzy, ale to jeszcze nie był czas
Zawsze głodna!Tovago Przygotowanie: Ser wkładamy do miski. Szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w kostkę. Przekładamy do miski z serem. Całość mieszamy widelcem dodając jogurtu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji naszej pasty kanapkowej. Na koniec pastę doprawiamy odrobiną soli. Pieczywo smarujemy przygotowaną pastą twarożkową. Kanapki po wierzchu można posypać kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Słodkie okruszkiAwokado najczęściej dodaję do past kanapkowych. Jesienią robiłam pastę z tuńczyka i awokado . Tym razem do smaczliwki dodałam wędzonego pstrąga. Składniki: 100 g wędzonego pstrąga 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny pieprz i sól 1 łyżeczka oliwy ew. posiekany koperek (pominęłam) Pstrąga rozgnieść widelcem, schłodzone awokado obrać, wyjąć pestkę, i również rozgnieść. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą
Czerwień i błękitUwielbiam pasty kanapkowe! Moim hitem jest pasta z białej fasoli z majerankiem, której wciąż nie dodałam na bloga (ale obiecuję, że niedługo dodam!). Na fali sukcesu z hummusem postanowiłam przygotować inną pastę z ciecierzycy. Tym razem z dodatkiem suszonych pomidorów. W zależności od tego ile ich dodamy, może zmieniać nam się barwa pasty. Wyszło mi jej naprawdę sporo, więc śniadania
Pasja Smakuczwartkowe przedpołudnie prezentuję przepis na pyszną pastę kanapkową z jajkiem i buraczkami. Pasta jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 4 jajka, 8 sztuk buraczków ćwikłowych konserwowych kulek ORZECH, 1 mała cebula, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w małą kostkę. Szczypiorek drobno
Tradycyjna kuchnia KasiTaką pastę często robiła nam mama na śniadanie. ;) Dobrze pamiętam jej smak; nie do końca rozdrobniony ser, leciutki smak masła i pomidorów. Bardzo lubiłam takie śniadania. Uwielbienie do past kanapkowych zawdzięczam bez wątpienia tej paście. Pasuje doskonale do każdego pieczywa, także z chrupiącymi, ciepłymi tostami. I można ją przygotować dosłownie w 5 minut, choć oczywiście jak wszystkie pasty do chleba
Kuchnia Prezydentowej