pasta kanapkowa - 944 przepisów (strona:16/63)

Hummus 86

Hummus to nic innego jak pasta z gotowanej ciecierzycy - wegańska. Podstawowy przepis, oprócz ciecierzycy, zawiera pastę sezamową, czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Często dodaję jeszcze do niego nasiona czarnuszki, gdyż lubię ich smak. Jest on popularny na Bliskim Wschodzie, ale coraz częściej można spotkać go i u nas w sklepach oraz restauracjach. Wykonanie hummusu w domu jest bardzo(...)który na gładką i aksamitną konsystencję. Aby przyśpieszyć sobie pracę możemy użyć gotowej ciecierzycy z puszki, wtedy jego przygotowanie nie przekroczy 15 minut! Idealnie sprawdzi się nie tylko jako pasta kanapkowa, ale również jako dip do warzyw, słonych przekąsek czy dań. Ma bardzo oryginalny smak, trochę orzechowy z nutą sezamu i czosnku. Osobiście uwielbiam hummus i chyba jestem od niego

Kuchnia MagdaLeny
Hummus 86

Hummus to nic innego jak pasta z gotowanej ciecierzycy - wegańska. Podstawowy przepis, oprócz ciecierzycy, zawiera pastę sezamową, czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Często dodaję jeszcze do niego nasiona czarnuszki, gdyż lubię ich smak. Jest on popularny na Bliskim Wschodzie, ale coraz częściej można spotkać go i u nas w sklepach oraz restauracjach. Wykonanie hummusu w domu jest bardzo(...)który na gładką i aksamitną konsystencję. Aby przyśpieszyć sobie pracę możemy użyć gotowej ciecierzycy z puszki, wtedy jego przygotowanie nie przekroczy 15 minut! Idealnie sprawdzi się nie tylko jako pasta kanapkowa, ale również jako dip do warzyw, słonych przekąsek czy dań. Ma bardzo oryginalny smak, trochę orzechowy z nutą sezamu i czosnku. Osobiście uwielbiam hummus i chyba jestem od niego

Kuchnia MagdaLeny
Jajeczna pasta kanapkowa ze szprotkami 138

Idealna na pożywne śniadanie, pasująca do różnego rodzaju pieczywa. Co takiego? Otóż pasta kanapkowa. Jajeczna. Dawno nie przygotowywałam nic "do chleba", więc pomyślałam o połączeniu jajek, szprotek i cytryny. Efekt rewelacyjny.  Składniki -4 jajka -puszka szprotek w oleju -skórka starta z dużej cytryny -1 łyżka majonezu -pół pęczka szczypiorku -sól, pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, drobno pokroić

Zielona Kuchnia
Chrupkie kanapki ze zdrową pastą koperkową 132

cóż nie ma, to jak szybkie i pyszne chrupanie Bardzo często na moim stole, poza owsiankami czy jaglankami, pojawiają się zdrowsze wersje kanapek. Chrupkie pieczywo dobrej jakości, domowa pasta kanapkowa lub inne ulubione dodatki (warzywa czy nawet owoce) powodują, że taki prosty posiłek zmienia się w pyszną ucztę. Dziś zapraszam Was na przepis (pomysł) na chrupkie kanapki ze zdrową pastą

Słodkie okruszki
Szybka pasta kanapkowa 123

rytuał. Zazwyczaj preferuję kanapki, choć czasem zdarza się owsianka, jaglanka czy jajecznica. Jeśli chodzi o te pierwsze, to ostatnio postanowiłam tchnąć w nie nieco życia i poeksperymentować z różnymi pastami kanapkowymi. Starajcie się unikać sklepowych gotowców, bardzo rzadko mają cokolwiek wspólnego ze zdrową żywnością (czytajcie składy!).  Róbcie sami, wyjdzie taniej. No i wiecie, co jecie :) Na pierwszy ogień banalnie

Powiedz dietom nie
Pasta z awokado i liści rzodkiewki 128

Jeśli jak ja nie lubicie wyrzucać jedzenia, to jest to przepis idealny dla Was. Pasta z liści rzodkiewki dobrze sprawdza się jako pesto do makaronu, a także pasta kanapkowa. Jej ostry posmak sprawia, że rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do mięsa. W roli głównej: liście z pęczka rzodkiewek Dodatki wedle uznania: awokado lub oliwa z oliwek, ziarna słonecznika lub orzechy

Kucharzyca
Zamiast masła - pasta z bobu. 7 razy mniej kalorii. 125

mamy dodatkowo błonnik, a także bogactwo witamin i minerałów. I walory wizualne - aż chce się jeść :D Zachęcam Was do poświęcenia tych kilku minut dziennie na eksperymenty z różnymi pastami kanapkowymi, bo naprawdę nie warto ograniczać się jedynie do masła czy margaryny. Składniki: 500 g nieugotowanego bobu 1-2 łyżki posiekanego koperku pół łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżki papryki ostrej(...)gotuje się kilka minut, starszy trochę dłużej. 2. Obierz bób. 3. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. 4. Przechowuj w lodówce max 2-3 dni (teoretycznie, bo w praktyce pasta znika od razu), pod przykryciem.  Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 507 kcal 35,5 g 22 g 70 g 29 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej

Powiedz dietom nie
WEGAŃSKI SMALEC na oleju kokosowym 164

Zauważyłam, że ostatnio coraz więcej osób zajada się "smalcem" na bazie fasoli. Ja również bardzo lubię jego smak, jednak jest to dla mnie typowa pasta kanapkowa, zdecydowanie za mało tłusta, aby nazywać ją smalcem. Poniżej pomysł na coś bardziej kalorycznego ;) Składniki: ♥ 350ml oleju kokosowego bezsmakowego ! ♥ 250g pieczarek ♥ 100g granulatu sojowego (myślę, że drobno pokruszone kotlety sojowe też dadzą radę) ♥ duża

Kasia Sarna
Pasta z indyka i suszonych pomidorów 210

przypadku tej pasty, a zasmakowała nam tak bardzo, że od tego czasu stało się rytuałem, że daję do zupy nieco więcej mięsa, z którego potem robię tą pyszną pastę kanapkową.  Niezwykle szybka i pyszna polecam :) Składniki: 20 dag mięsa gotowanego (u mnie indyk), 50 g pomidorów z oleju, 3 łyżki czubate szczypiorku, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka gęstego jogurtu

Delicious Titbits
Hummus – zdrowa pasta z ciecierzycy do chleba 208

Hummus to pasta z ziaren ciecierzycy. Bije rekordy popularności nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu. Jej przygotowanie może wydawać się pracochłonne, ale wbrew pozorom jest to

Dieta bez mleka
Pasta z bakłażana i papryki z ciecierzycą 73

totalnie warzywne lato, praktycznie nie jem mięsa i w ogóle mi go nie brakuje. Warzywa mają teraz tyle smaku, że aż szkoda z tego nie korzystać. Dziś przepis na kanapkową pastę na bazie ciecierzycy z dodatkiem pieczonych warzyw – bakłażana, papryki, marchewki i czosnku, z orzechami włoskimi. suszonymi pomidorami i bazylią. Wyobrażacie sobie tyle fantastycznych smaków połączonych razem? Pieczenie jeszcze

Cooking for Emily
KANAPKOWA PASTA RYBNA Z ANCHOVIES 105

Kremowa i pełna smaku kanapkowa pasta z wędzonej makreli, kremowego twarożku i filecików anchovies.  Doprawiona startym czosnkiem i opcjonalnie także czerwonym pieprzem oraz świeżą kolendrą. Znakomity zamiennik wędlin na kanapkach. Można przechowywać do 2 dni w lodówce. Wędzoną makrelę z powodzeniem można zastąpić inną wędzoną rybą, np. pstrągiem. Można także użyć odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki

cool and minty
Pasta do chleba z pieczonego selera 132

tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca, koi stargane stresem nerwy. Do przygotowania pasty używamy pieczonego selera – ma on słodkawy, orzechowy aromat, który nadaje paście wyjątkowego smaku. Pasta doskonale zastępuje masło w tradycyjnych kanapkach, dobrze smakuje również ze świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbujcie Pasta do chleba z pieczonego selera duży seler korzeniowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta(...)seler, czosnek oraz uprażone orzechy przełóż do kielicha blendera. Dodaj sól, łyżkę oliwy, pieprz oraz suszone oregano. Całość zmiksuj dokładnie. Pastę przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje z żytnim chlebem. Smacznego Czytaj więcej – pasty kanapkowe Artykuł Pasta do chleba z pieczonego selera pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Pasta do chleba z pieczonego selera 104

tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca, koi stargane stresem nerwy. Do przygotowania pasty używamy pieczonego selera – ma on słodkawy, orzechowy aromat, który nadaje paście wyjątkowego smaku. Pasta doskonale zastępuje masło w tradycyjnych kanapkach, dobrze smakuje również ze świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbujcie Pasta do chleba z pieczonego selera duży seler korzeniowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta(...)seler, czosnek oraz uprażone orzechy przełóż do kielicha blendera. Dodaj sól, łyżkę oliwy, pieprz oraz suszone oregano. Całość zmiksuj dokładnie. Pastę przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje z żytnim chlebem. Smacznego Czytaj więcej – pasty kanapkowe Artykuł Pasta do chleba z pieczonego selera pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 213

kulinarne z Agatą Jędraszczak, autorką bloga Kuchnia Agaty . Agata okazała się bardzo miłą, cały czas uśmiechnietą i pełną energii osobą. Wspólnie przygotowaliśmy kilka tart słodkich i wytrawnych oraz wspaniałe pasty kanapkowe. Pyszne pasty: z zielonego groszku, z bialej fasoli, z wedzonego łososia i hummus Do hotelu wracałam oszołomiona ilością zdobytej w tym dniu wiedzy, ale to jeszcze nie był czas

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania