pasta kanapkowa - 944 przepisów (strona:25/63)

Pasztet pomidorowy z cieciorką Primavika 145

Pamiętacie, jak niedawno chwaliłam Wam paprykarz z kaszą jaglaną ? Otóż pasztet pomidorowy z cieciorką okazał się jeszcze lepszy!  Pasztet pomidorowy z cieciorką to bardzo aromatyczna i smaczna pasta kanapkowa.  Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku.   Jej skład to: woda, cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny, przyprawy, hydrolizaty białka roślinnego, sól(...)paprykarza z kaszą jaglaną tej firmy, jednak okazał się całkiem inny.   Po odkręceniu pokrywki poczułam bardzo przyjemny zapach pomidorów i przypraw, zdecydowanie zachęcający do podjęcia konsumpcji. Wizualnie pasta również prezentuje się bardzo smakowicie - jest w sam raz gęsta, z minimalnymi grudkami cieciorki. Konsystencją przypomina trochę np. pastę fasolową. Oczywiście zanim posmarowałam nią kanapkę, spróbowałam tak wprost ze słoiczka

Kto ugości moich gości?
Pasta z makreli wędzonej 125

piąteczek mam ochotę na rybkę. Kolejna propozycja pasty kanapkowej, chociaż połowę słoiczka zjadłam samej bez pieczywa. Dobrze smakuje, szybko się robi, a do tego jest bardzo zdrowa. Wiele ludzi nie docenia makreli, a przecież jest bogactwem kwasów Omega-3. Poza tym zawiera dużo białka (aż 18 g/ 100g), potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminę D, A, E, B1, B2 oraz

Życie na widelcu
Pasta kanapkowa z pieczonej dynii 157

Pastę kanapkową z pieczonej dynii wyczarujesz w kilka chwil. Sezon dyniowy w pełni, zatem pieczonej dynii pewnie nie tylko u mnie dostatek. Do przygotowaniu zupy, drożdżówek lub chlebka dyniowego ciężko wycyrklować idealną ilość dynii, zawsze zostają resztki, z którymi nie wiadowomo co zrobić. Wystarczy pudełeczko serka lub creme fraiche i domowe smarowidło gotowe. Świetna, jesienna alternatywa dla nieśmiertelnej pasty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
3 sposoby na przechowanie czosnku niedźwiedziego 88

się gdzieś między świeżością szczypiorku i klasycznym, nieco łagodniejszym, czosnkowym szczypnięciem. Jest przepyszny na surowo! Można dodawać go do surówek i sałatek, zajadać na kanapkach, dodawać do zup, sosów, past kanapkowych, czy przyrządzić z nim wiosenną jajecznicę lub omleta albo upiec z nim przepyszny Irlandzki Chleb, o którym niedawno pisałam :) Taki czosnek można też posiekać i zamrozić lub ususzyć

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasta z twarogu i ryby. Awanturka 92

Pasta z twarogu i ryby. Awanturka. Dzisiaj chcę wam pokazać jaką pastę do kanapek przygotowuje sobie w każdy piątek na śniadanie mój 83 letni tata. To AWANTURKA, czyli pasta z twarogu i ryby do kanapek, dzisiaj dodatkiem to twarogu był to śledź w pomidorach. Skąd nazwa awanturka? Niektórzy twierdzą, że połączenie dwóch głównych składników może, u bardziej wrażliwych, wywołać małą(...)jedynej i słusznej receptury na taka pastę. Podstawę pasty stanowi ser ( twaróg ) i ryby (wędzone lub z puszki). Z askakująco smaczne połączenie białego sera i ryby w postaci pasty do chleba, to efekt użycia dobrej jakości twarogu, najlepiej wiejskiego. Awanturkę chyba każdy przyprawia po swojemu. Przepis na tę prostą pastę kanapkową miał swoją popularność w czasach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta kanapkowa z awokado 110

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu pasta kanapkowa z awokado, jajek i szczypiorku. Z małej ilości składników, ale niesamowicie smaczna. Od czasu do czasu pozwalamy sobie na takie śniadanko, samo awokado nam nie leży, ale z dodatkami jak najbardziej. Polecam! 1 awokado 2 jajka szczypiorek pieprz sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Awokado obrać, wydrążyć, rozgnieść widelcem. Jajka ugotować na twardo, pokroić(...)kostkę, szczypiorek posiekać, dodać do awokado. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jajko "na raz" 135

Jajko kurze średniej wielkości to tylko 71 kcal. Idealne na śniadanie oraz jako dodatek do sałatek i past kanapkowych. Jest źródłem łatwo-przyswajalnego przez organizm pełnowartościowego białka (aminokwasy egzogenne, które organizm sam nie wytwarza). Ponad to zawiera bardzo dużo składników odżywczych. W jednym jajku znajdziemy witaminy A, E, D, K, B 2 i B 12 , fosfor, potas, wapń, żelazo oraz

Życie na widelcu
Hummus 111

Hummus to jedna z moich ulubionych past kanapkowych, idealna jako alternatywa dla twarożków, szybka w przygotowaniu, gęsta i kremowa. W mojej wersji jest też jeden dość niespotykany składnik, który moim zdaniem świetnie łączy się z ciecierzycą i doskonale pasuje do odpowiedniego doprawienia hummusu - jest to łyżeczka sosu sojowego. Taki hummus świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole, doskonale będzie pasował(...)jajeczek i wędliny :) Hummus można zrobić z gotową pastą tahini ale ja zawsze robię ją sama, bo przepis nie jest skomplikowany a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Do pasty dodaje też 2 spore ząbki czosnku, bo lubię takie mocniejsze smaki oraz pomijam kmin rzymski, bo za nim nie przepadam :) Składniki: 5 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku

Healthy food explorer
smarowidło kanapkowe z łososia 142

Uwielbiam pasty kanapkowe, zwłaszcza te rybne. Ta z łososia jest bardzo delikatna, ale rzodkiewka i ogórek dodały jej wyraźnego smaku. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 puszka łososia w oleju (lub kawałek wędzonego) 4 jajka 2 łyżki majonezu 5-6 rzodkiewek 2 ogórki konserwowe koperek sól pieprz Łososia odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i obrać. Jajka, łososia(...)majonez zblenderować na pastę. Ogórki i rzodkiewki pokroić w półplasterki, koperek posiekać. Wymieszać je z pastą i doprawić do smaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasta z makreli w sosie jogurtowo-czosnkowym 223

Lekka, pożywna pasta - idealna do kanapek na śniadanie! Wielkanoc tuż za rogiem. Już mnie żołądek kłuje na myśl o tych wszystkich świątecznych frykasach ;) Jednak zanim zabierzemy się za spożywanie mazurków, serników, pasztetów, białej kiełbasy i reszty wielkanocnych pyszności, trzeba jeszcze przetrwać ścisły post w Wielki Piątek . Jest okazja żeby wtrącić wtedy rybkę na śniadanie w postaci pasty kanapkowej . Żeby smarowidło(...)osób: 1 makrela wędzona – średnia 2 jajka – ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone – średnie 1 cebula czerwona – mała  2 łyżki jogurtu naturalnego – do uzyskania preferowanej konsystencji pasty 1 łyżka Sosu czosnkowego od Folwark   sól, pieprz - do smaku   Makrelę obrać z ości i skóry. Ogórki kiszone pokroić w kostkę - nie obierać ze skórki . Jajka ugotować na twardo, schłodzić

Grunt to przepis!
pasta jajeczna z chrzanem 126

moja ulubiona pasta kanapkowa, gości na naszym stole bardzo często. Szybka do zrobienia. Kremowa, lekko ostra jest idealna nie tylko na kanapki. Można ją podać na krakersach jako przekąskę imprezową.  Składniki: 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Majonez wymieszać z chrzanem i pieprzem. Dodać(...)jajek i razem zmiksować blenderem. Koperek posiekać, wymieszać z pastą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PASTA KANAPKOWA Z KUKURYDZĄ 101

jako pierwsza moją uwagę przykuła puszeczka z kukurydzą z dodatkiem chilli. Nigdy wcześniej takiej nie jadłam, więc postanowiłam przetestować ją na pierwszy ogień. I tak powstała pyszna, delikatnie pikantna pasta kanapkowa. SKŁADNIKI: 4 łyżki kukurydzy z chilli (Bonduelle) 3 cieniutkie drobiowe kabanosy 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku kiełki rzodkiewki(...)łyżeczka ostrej musztardy. A jak to zrobić: Pokroić: jajko w drobną kostkę, kabanosy w drobne talarki. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Tak przygotowana pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Swoją wersję podałam jeszcze dodatkowo z małymi pomidorkami i gorgonzolą

Kuchnia w opałach
Hummus / Hummus Recipe 94

Hummus Przy Wielkim Piątku zapraszam na postną przekąskę. Hummus z ciecierzycy to uniwersalny, klasyczny przepis, świetny jako pasta do grzanek lub kanapek lub dodatek do wielu dań. Hummus to zdrowa pasta pełna białka roślinnego. Oprócz ciecierzycy zawiera też tahini, sok z cytryny i czosnek. Ja zawsze przyrządzam go do smaku, nie odmierzając składników. Dodajcie tyle, by Wasz hummus był sezamowy(...)przygotowania możecie użyć ciecierzycy z puszki lub namoczonej przez noc i ugotowanej samodzielnie. Do hummusu możecie też dodać mnóstwo innych dodatków, na bazie tego klasycznego warto stworzyć wiele różnych past kanapkowych. Wypróbujcie na przykład wersji z suszonymi pomidorami albo pieczoną papryką i doprawcie go ulubionymi ziołami. Hummus to świetna, zdrowa przekąska - posmakuje nie tylko osobom na diecie bezmięsnej. Smacznego:) Przepis

Lekcje w kuchni
Ekologiczne produkty Allos! 122

ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z pomidorów. Skład:  woda, olej kokosowy*, koncentrat pomidorowy* (14%), tofu* (woda, soja*, koagulant: siarczan wapnia), pomidory* (8%), cebula*, skrobia ziemniaczana*, drożdże*, zagęszczony sok jabłkowy*, białko roślinne*, sól morska(...)guar* Skład już trochę dłuższy niż w przypadku poprzednich produktów, jednak poszczególne składniki wydają się być OK, no może z wyjątkiem gumy guar, która podobno może uczulać. Według producenta pasta ma stanowić alternatywę dla pasztetu i w sumie smakuje całkiem nieźle. Uwielbiam tofu, czosnek i pomidory, które były bardzo dobrze wyczuwalne, także pasta szybko zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :) Plus

Poranek na słodko
PASTA Z ŁOSOSIA, IDEALNY DODATEK DO PIECZYWA 156

wędliny, stąd po pysznej paście jajecznej , naszło mnie na pastę rybną. Padło na łososia, dodałam do niego tylko serek homo, koper, kolorowy pieprz, wszystko razem zblendowałam i otrzymałam pyszną pastę kanapkową. Tak bardzo zauroczyła nas swym smakiem, że będzie u nas częstym gościem. Jest tak pyszna, że można ją zajadać łyżeczką...hmm...mniam... :-) Składniki: - 200g wędzonego łososia (u mnie(...)świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) Plastry łososia umieścić w misce, dodać część serka oraz pocięty koperek i dokładnie zblendować (używam ręczny blender). Serek dodajemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty, mój pierwszy łosoś był super tłusty, więc serka dałam mniej, wczorajszy był jakiś suchy... dlatego serka musiałam dać zdecydowanie więcej. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i wymieszać. Przełożyć do małych kokilek

Smaczne Zdrowe