papryka - 32566 przepisów (strona:578/2172)

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 250

Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw. 3.Ser ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również mleko (ilość w zależności od konsystencji ziemniaków), tak by były trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy z 1/2 przygotowanego sera.4. Do naczynia żaroodpornego

Szefowa kuchni
Robię sałatki w weekend 192

czyli malutkie muszelki.Mmm pycha!Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnympuszka kukurydzy1 cebula czerwona2 jajka200 g makaronu 2 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku2 papryki3 ogórki kiszonepieprz, sól, papryka ostraNastawiamy makaron i jajka, a w tym czasie kroimy paprykę, ogórki, cebulę. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Kroimy jajka ugotowane na twardo. Do miseczki przekładamy majonez

NA MOIM TALERZU
Zupa gulaszowa 174

indyczych-3 l wody-marchew-2 łyżki koncentratu pomidorowego-5 dkg masła-4 łyżki mąki pszennej-2 ząbki czosnku-po kawałku selera i pora-2 papryczki chili ( lub ostra papryka )-gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz )-sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy   Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora,czosnek(...)Żołądki kroimy w cienkie paseczki, marchew w plasterki.   Jeśli użyjemy papryczki chili - pozbywamy się nasion i drobniutko kroimy.   Wywar zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz,papryczkę chili i pokrojone żołądki.   Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy do zrumienienia.Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka.    Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy marchewkę

Maminek kulinarny
Gulasz z mortadeli 180

łatwiejszego.Potrzebne produkty:-solidna porcja mortadeli-1,2-1,4 kg (wieprzowa lub drobiowa-obie smakują podobnie)-puszka czerwonej fasoli-kartonik 500 ml koncentratu pomidorowego-4 marchewki-2 papryki-3 ząbki czosnku-przyprawa warzywko-majeranek-przyprawa delikat do mięs-pieprz czarny mielony-olej do smażeniaMortadelę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością olejui smażymy do zrumienienia(...)czasie w drobną kostkę kroimy marchew, czosnek i paprykę.Fasolę płuczemy wodą i przekładamy do garnka, w którym będzie się gotowało całe danie.Gdy mortadela jest już zrumieniona wsypujemy marchew z czosnkiem.Smażymy ok. 5 minut a następnie wsypujemy pokrojoną paprykę.Smażymy i mieszamy następne 5 minut a potem wlewamy koncentrat pomidorowya do tego szklankę wody.Potrawę przyprawiamy

Maminek kulinarny
Karczek w warzywach 187

warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawamii dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   W tym czasie przygotowujemy warzywa:-3 marchewki-2 cebule-2 papryki-kilka suszonych pomidorów-ząbek czosnku   Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka.   Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia na niewielkiej(...)przekładamy do żaroodpornego naczynia a na każdy plasternakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu.   Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,a następnie paprykę i suszone pomidory.   Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.   Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp

Maminek kulinarny
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 147

ryżu 100 g-filet z kurczaka-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki jogurtu naturalnego-odrobina sody oczyszczonej-przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz)-warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska)   Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut a następnie wysypujemyz woreczka i studzimy.   Filet również gotujemy w wodzie(...)przyprawą kebab-gyros i delikatem do mięs. Skrapiamy olejem.   Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy:-kapustę pekińską na drobno-ogórek i pomidor w półplasterki-cebulę w ćwierćplasterki-paprykę w kostkę   Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami).       Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe.Oddzielamy białka od żółtek

Maminek kulinarny
Sałatka z kurczakiem 289

dodatek z mięsem w środku.Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje.Składniki:-podwójny filet z kurczaka-5-10 liści kapusty pekińskiej-jedna czerwona papryka-jedna cebula-5-6 ogórków konserwowych-puszka kukurydzy konserwowej-przyprawa kebab-gyros-przyprawa do mięs-olej   Dodatkowo na sos:-naturalny gęsty jogurt 150 ml-serek naturalny 300 g-2 duże(...)Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia.Odsączamy tłuszcz i studzimy.   Odsączamy kukurydzę.Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i odsączamy.W kostkę również kroimy kapustę pekińską, paprykę i cebulę. Do kapusty pekińskiej możemy dodać nieco pokrojonego w kostkę świeżego ogórka.Przygotowane produkty umieszczamy w osobnych naczyniach.   Na dno salaterki nakładamy niewielką ilość sosu a następnie

Maminek kulinarny
Warzywno-mięsne danie z patelni 215

powstanie na patelni.Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron.Składniki:-ok. 25 dkg karkówki-1 marchewka-1 cebula-2 ząbki czosnku-pół czerwonej papryki-5 pieczarek-kilka różyczek kalafiora-garść kapusty włoskiej-przyprawy ( barbecue, sól, pieprz)-olej do smażenia   Mięso i czosnek kroimy w kostkę.Posypujemy przyprawami i solą.Skrapiamy olejem(...)pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.   Dość grubo kroimy kapustę i pieczarki.W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę i paprykę.Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części.Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą.   Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki.   Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustęa następnie paprykę i kalafior.Przyprawiamy wszystko

Maminek kulinarny
Pizza domowa 224

wodą, dodajemy pesto i przyprawiamy do smaku.Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał.   Dodatki:-20 dkg kiełbasy, np. szynkowej-20 dkg pieczarek-20 dkg żółtego sera-cebula-papryka-2 kiszone ogórki-świeży pomidor i ogórek-przyprawa warzywna-olej   Pomidor, ogórki, cebulę kroimy w plasterki.Pieczarki również w plasterki a paprykę w kostkę.   Część sera kroimy(...)wcześnie należy natłuścić.Na brzegi ciasta układamy słupki sera i zawijamy je ciastem.   Ciasto smarujemy częścią sosu pomidorowego,posypujemy częścią żółtego sera,nakładamy pieczarki,a następnie paprykę, ogórki kiszonea na koniec kiełbasę.   Delikatnie polewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.  Wyjmujemy z piekarnika

Maminek kulinarny
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 164

wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego.Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta   Filety kroimy na płaty.   Delikatnie rozbijamy(...)przez folie spożywczą.   Przyprawiamy sola i pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.   Paprykę kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki.   Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkęi gotujemy 5 minut.   Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut.   Zlewamy wodę a warzywa odsączamy

Maminek kulinarny
Wielowarzywna sałatka w zalewie octowej 163

Warzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie.Skład naszej sałatki jest taki:-1 kg brukselki-1/2 kg fasolki szparagowej-czerwona i żółta papryka-30 dkg pieczarek-5-6 ogórków-3-4 marchewki-3 cebule   Zalewa:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-3 łyżki soli-15 łyżek cukru-kilka ziaren ziela angielskiego   Do słoików(...)ząbku czosnku-szczypcie ziaren gorczycy-kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu-listku laurowym   Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki.   Marchew w słupki.   Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki.   W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie:-w jednym wodę do gotowania warzyw-w drugim zalewę Do garnka z wrzącą

Maminek kulinarny
Sałatka z grzybami 143

Ucieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka.   Składniki na sałatkę:-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )-2 papryki-3 marchewki-5 cebul   Składniki na zalewę:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-15 czubatych łyżek cukru-3 czubate łyżki soli-kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego(...)pieprzu ziarnistego ( to samo do słoików )oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika )   Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterkia paprykę w paski.   Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów - ok. 5 szt. 0,9 l ).   Grzyby obgotowujemy we wrzącej wodzie.W momencie pojawienia się szumu zbieramy go i gotujemy do chwili, kiedy

Maminek kulinarny
Zapiekanka z makaronem i białą kiełbasą 190

Inna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaroni białą kiełbasę.    Składniki:-4 białe kiełbasy-10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3 minutowy )-2 jajka-1/2 papryki-kawałek pora-żółty ser - ok. 5 dkg-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego-3 łyżki mąki pszennej-odrobina sody oczyszczonej-sól, pieprz   Kiełbasę gotujemy i studzimy.   Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie i odcedzamy.   Przelewamy zimną wodą i odsączamy.   Paprykę, pora i żółty ser drobniutko kroimy.   Z wystudzonej kiełbasy zdejmujemy osłonki i kroimy w ukośne plasterki.   Odsączony makaron kroimy .   Z białek ubijamy pianę.   Do żółtek dodajemy jogurt, miksujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z sodąi miksujemy.   Dodajemy

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 118

zupy potrzebujemy:bulion warzywny (około 2 litry)2 puszki pomidorów1 czerwona paprykacebula2 ząbki czosnkusólpieprzugotowana marchewka (może być z bulionu)oliwa z oliwekNa oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Następnie miksujemy warzywa blenderem razem z ugotowaną marchewką. Powstałą masę dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu(...)przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie papryką chili i cukrem. Podajemy z ryżem, makaronem lub grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Gazpacho 147

 Gazpacho to pikantny, aromatyczny chłodnik, wywodzący się z Andaluzji. Oryginalne gazpacho składało się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania