papryka - 32566 przepisów (strona:587/2172)

Smażony makaron gryczany z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym 308

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 300 g makaronu gryczanego - nitki, 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka. Przygotowanie:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Papryki

Aga w kuchni
Udka z rozmarynem 151

Składniki: 5 udek kurczaka, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 2 marchewki, 5 ziemniaków, 1 żółtka papryka, 1 cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 Kamis Kulinarne Inspiracje  Rozmarynowy kurczak Przygotowanie:    Udka kurczaka nacieramy solą i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie nacieramy papryką, 1/2 czosnku i tymiankiem (przyprawy z kulinarnych inspiracji). Cebulę i paprykę

Aga w kuchni
Polędwiczki w sosie szałwiowym 160

Składniki: 700 g wieprzowych polędwiczek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 200 ml soku jabłkowego, 200 ml kremówki, 1 duże jabłko, posiekana natka pietruszki, 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie:     Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu(...)słodkiej papryki, w której obtaczamy polędwiczki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w długie, wąskie słupki. Po 3 minutkach dodajemy pozostałe przyprawy- czosnek, szałwię, rozmaryn i tymianek. Warzywa zalewamy sokiem jabłkowym i kremówką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko w ósemki, natkę

Aga w kuchni
Faszerowane muszle 43588

Składniki: 1 opakowanie makaronu muszle, 500 g mięsa mielonego z szynki, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 6 łyżek ketchupu, 1 cebula, 20 g startego sera mozzarella, posiekana natka pietruszki, szczypta chilli, szczypta papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól, pieprz. Przygotowanie:     Zaczynamy od ugotowania makaronu  w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną(...)wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie podsmażamy mięso mielone, przyprawiamy je pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę. Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i przyprawiamy. Całość podgrzewamy jeszcze ok 5 minut. Do ostudzonych muszli wkładamy farsz i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem mozzarella i posypujemy posiekaną natką pietruszki

Aga w kuchni
Najprostsza sałatka z fetą i oliwkami. 274

Sałatka z fetą, oliwkami, czarnymi pomidorami, papryką i ogórkiem, to sałatka który gości na naszym rodzinnym stole każdy wieczór, bo jest momentalna w przygotowaniu i bardzo pyszna. Składniki: 4 czarne pomidory puszka marynowanych oliwek 2 średnie ogórki 250 g fety 1 czerwona papryka  sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Pomidor kroimy w średnią kostkę, ogórek w pół talarki, oliwki na połowę(...)paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, na którym będziemy serwować sałatkę. Na górę kruszymy fetę, polewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sałatka z tuńczykiem. 311

Łagodny tuńczyk w oleju z dodatkiem gotowanego jajka, papryki, fasoli i pysznego sosu. Pycha! Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, no zresztą jak i wszystkie sałatki.  W przepisie proponuję dwa rodzaje sosu, pierwszy łagodny na bazie majonezu, a drugi pikantny, ja bardziej lubię pikantny. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Puszka tuńczyka w oleju 0,5 główki sałaty lodowej2 pomidory100(...)łyżki oliwy2 łyżki oleju pozostałego od tuńczyka1/3 drobno posiekanej papryczki chillisól, pieprz Przygotowanie:  Tuńczyka odsączamy z oleju (olej zachowujemy do sosu). Jaja kroimy w pół talarki, a paprykę z pomidorem w kostkę.Łączymy wszystkie składniki wybranego sosu.  W misie łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy ją sosem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Burrito 176

SKŁADNIKI: -500 g mięsa mielonego -1 cebula -2 ząbki czosnku -300 g wędzonego boczku  -puszka pomidorów  -pół puszki czerwonej fasoli -pół puszki kukurydzy -2 słodkie papryki ale te podłużne  -przyprawy do buritto i tex-mex -sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy boczek na suchej patelni, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem(...)cebula zmięknie. Następnie dodajemy mięso mielone  i przyprawy do burrito i tex-mex. Gdy podsmaży nam się już mięso mielone, dodajemy świeże papryki pokrojone w paski. Dusimy chwilę i następnie dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory z puszki.  Wszystko gotujemy, aż papryki zmiękną. Według własnego smaku można dodać jeszcze przypraw. Gotowe danie podajemy w sposob jaki nam najbardziej odpowiada

Zainspiruj się kuchnią
Sałatka z pieczoną dynią, granatem, gruszką i białym serem 138

Składniki (na dwie porcje): 50 gram pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1/4 granata 80 gram mix sałat z roszponką 1 gruszka 1/4 papryki czerwonej garść czarnych oliwek 50 białego sera chudego łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sok z połowy limonki sól pieprz Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie kroimy w kostkę. Gruszkę i paprykę(...)również kroimy w kostkę. Na talerzach rozkładamy mix sałat, następnie układamy na nich dynię, gruszę i paprykę. Z granata wydobywamy ziarenka, oliwki kroimy na pół i układamy na talerzach. Ser rozdrabniamy w placach. W szklance mieszamy miód, sok z limonki, musztardę, sól i pieprz. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem, nie ukrywam, że sałatka idealnie nadaje się na śniadanie bowiem

Mango Papaja
RYŻ CZERWONY Z CUKINIĄ PO MEKSYKAŃSKU. 175

obieram, siekam i szklę na oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, a kiedy ta lekko się przesmaży,dodaję kukurydzę i fasolę. Chwilę mieszam, po czym wrzucamryż, dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną,pieprz. Doprawiam sosem sojowym. Duszę na małym ogniu 3 minuty,po czym od razu podaję.SMACZNEGO! Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z buraczków 278

więcej ludzi w kuchni tym weselej, a przy tarkowaniu każda para rąk się przyda :D Składniki na ok 8 słoików o pojemności 400 ml 8 dużych buraków 5 papryk czerwonych 3 duże cebule 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki umyć, obrać i ugotować do miękkości - ostudzić. Paprykę pokroić w kostkę i udusić(...)pokrojoną cebulą. Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać paprykę z cebulą wlać olej i ocet, wymieszać i doprawić do smaku.  Napełnić słoiczki i pasteryzować ok 15 minut.   Smacznego

Niezły Młynek
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 250

Pale Słone wypieki: Focaccia - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą - mikimama z bloga Czerwień i błękit Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami - mikimama z bloga Czerwień i błękit Przystawki: Konfitura z czerwonej cebuli - Martynosia z bloga Codzienne GotowaniePomidorki faszerowane pastą z tuńczyka - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Roladki(...)pieczonej papryki z mozzarellą - Martynosia z bloga Codzienne GotowanieSardine gratinate al forno - przepis z bloga Da leccarsi  le dita ...Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku - Małgorzata Chyla z bloga Moje kuchenne rewelacjeUova tonnate czyli jajka nadziewane tuńczykiem po włosku -  Beatrice Gallerani z bloga I dare you to cook it! Sałatki: Caprese z małych kolorowych pomidorków

Chilli Czosnek i Oliwa
Fusilli Gajowego Rozbójnika 127

Składniki rzecz najpotrzebniejsza – FUSILLI MALMA sok pomidorowy 100 % od Tymbark kiełbasa mocno wędzona , najlepiej z dzika ( nie masz dzika pod ręką? Nie szkodzi- może być dobra wiejska wędzona kiełbaska) papryka czerwona i papryka żółta czosnek- nie żałowałam-mnie poszła główka świeża bazylia oliwa z oliwek,sól, masło około łyżki Podsmażamy na łyżce masła czosnek pokrojony w talarki, dodajemy paprykę pokrojoną

Z Kuchni Do Kuchni
Chifferi rigati . I kropka. 156

się ledwo w tej kuchni poruszam dzisiaj i znajduję! Jako , że miałam wszystko w lodówce, prawie wszystko...dotorowałam sobie drogę do kuchenki i wśród mis, misek i papryk odnalazłam deskę i nóż oraz ostatnią paczkę makaronu MALMA chifferi rigati/klik. Nastawiłam wodę, posoliłam i ...wyciągnęłam składniki z lodówki -2 soczyste pomidory BIO - bo od koleżanki- co niech jej Bozia da zdrowie(...)innego  -kiełbaska wiejska od wujka ,z ubitego świniaczka * miała być szynka parmeńska,ale ALMA za daleko i do tego ta burza! -parmezan -oliwa z oliwek -czosnek różowy polski -papryka czerwona nasza polska . Nie mogłam dać ostrej papryczki, bo by mi się smak przekłamał,a ja mam przecież jeszcze doprawiać tę sałatkę! Zamiast papryki słodkiej ,możecie dać kilka plasterków ostrej

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 302

żywy” to cukienia jest świeża ,ale jeśli zaczyna brązowieć, i jest ta końcówka twarda, że nie da się wbić paznokcia, to już jej nie bierzcie.Oleżała się po prostu. -papryka czerwona -papryka igołomska- to mój dodatkowy wariant -sedano czyli seler naciowy , tego dajcie naprawdę dużo, bez strachu, gdyż to on powoduje, że sałatka jest inna, jędrna, po prostu smakuje inaczej(...)być go absolutnie czuć, ale ma po prostu być. Może się kiedyś dowiem dlaczego.Jeśli Signora Gina jeszcze żyje.... Sałatka Pani Giny nr 2 Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa 1015

też jest. Dla wszystkich zapracowanych i cierpiących na brak czasu- obiad ten jest zbawieniem :) Pysznie, prosto i szybko. Polecam. Zaczynamy: Skadniki:500 gr mielonego - wolowego100-150 gr małych pieczarek2 papryki czerwona i żółtanatka pietruszki100 gr startego miękkiego sera 200 gr suchego makaronu2-3 łyżki oliwysól, pieprz, papryka, chilli, sucha pietruszka, granulki czosnku. Wykonanie:W garnku gotujemy makaron według instrukcji(...)mięso przestanie być różowe. Doprawmy mocniej, bo gdy dojdzie makaron , może nasza zapiekanka stać się jałowa :)Zciągamy z gazu. Ugotowany makaron odcedzamy.  Do mięsa dodajemy makaron, pokrojoną paprykę i natkę pietruszki- dużo pietruszki. Mieszamy wszystko.Na wierzch posypujemy ser.Patelnię stawiamy na gaz i "pieczemy" :) do rozpuszczenia sera- około 2-3 min.Obiad gotowy. Smacznego

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania