mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe)- 2-3 cebule- puszka kukurydzy- puszka czerwonej fasoli- puszka groszku konserwowego- puszka fasolki szparagowej- puszka pomidorów w zalewie (dałam 2)- papryka czerwona- 5-6 ząbków czosnku- fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską)- 4-5 ogórków kiszonych- sos tabasco, chili w proszku, pieprz, oregano, Vegeta - do smaku- 1 łyżka oleju(...)całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny.Przed dodaniem ogórków i papryki można lekko zaciągnąć skrobią Maizena lub ziemniaczaną. Składniki sosu czosnkowego
Smaczne Zdrowemarchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 0,5 szklanki natki pietruszki(...)śmietany Wykonanie: Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim
Kulinarne przygody Gatitypodana z sosem sprawdzi się jako sałatka. Polecam! Składniki :* 200g fileta z kurczaka* łyżka przyprawy do kurczaka Knorr* łyżeczka oliwy z oliwek* kabanos wieprzowy* kilka liści dowolnej sałaty* kolorowe papryki* sos : pół jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny, sól, pieprz świeżo mielony do smaku Przygotowanie :Kurczaka natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawą Knorr. Usmażyć, pokroić w kostkę. Papryki posiekać w drobną(...)kostkę. Kabanosa w plasterki. Liście sałaty umyć, ułożyć na półmisku. Na każdy nałożyć troszkę papryki, kawałki kurczaka oraz kabanosa. Składniki sosu dokładnie połączyć, podawać do sałaty
Magiczne Życie Martykrowy 10 łyżek kefiru z bakteriami Robico 1 łyżeczka soli 30 kropli podpuszczki w płynie Lactoferm solanka ( 200 g soli niejodowanej na 1 litr wody)Opcjonalnie*:czarnuszkapapryka mielona, papryka w płatkachgrubo mielony pieprzczosnekkminek Wykonanie: Mleko solimy i zakwaszamy, czyli dodajemy kefir, porządnie mieszamy i podgrzewamy do temperatury 36 stopni. Wtedy dodajemy podpuszczkę i energicznie mieszamy mleko(...)należy je wymieszać ze skrzepem tuż przed wyłożeniem go na sito. Pamiętajmy aby nie łączyć ze sobą więcej niż 2 smaków.Na fotkach znajdują się sery z dodatkiem mielonej papryki ( na górze) i czarnuszki
Kulinarne przygody Gatitydoskonałym zamiennikiem dla tłustawej karkówki ! Pljeskavica, czyli serbskie mielone Składniki: 1 kg zmielonej w domu łopatki wieprzowej 1 duża czerwona cebula 1 papryczka chili 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej* sól, pieprz * To mój dodatek do dania, wędzona papryka nadała mięsu wspaniały aromat. Wykonanie: Do miski wkładamy mięso, posiekaną cebulę i papryczkę, wsypujemy
Kulinarne przygody Gatitymojego hiszpańskiego kolegi. Paella mixta Składniki: 2 szklanki ryżu 4 szklanki wrzącej wody 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 1 zielona papryka garść ugotowanej zielonej fasolki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 1 tuba mrożonych kalmarów 3 łyżeczki przyprawy do paelli sól olej do smażenia(...)cytryna Wykonanie: Najpierw robimy sofrito, czyli smażoną bazę do naszego dania. W skład sofrito wchodzi: cebula, czosnek, pomidor i zielona papryka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, Gdy cebula się lekko zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Wszystko dusimy na małyn ogniu około 15 minut i przekładamy do miseczki
Kulinarne przygody Gatitydodajemy cebulę i ziemniaki- "smażymy" około 10 min.Dodajemy mąkę- mieszamy . Zciągamy z gazu. Dodajemy bulion kurczakowy .Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :)Zupa po zagotowaniu jest gotowa. Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony .Różnica w dzisiejszych grzankach jest w tym że zamiast tymianku użyłam suszonej
Smaki Edytyzapiekanka bez mięsaSkładniki: 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach 3 ząbki czosnku 1 bardzo mała cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika(...)szczypty ostrej papryki szczypta kurkumy sól, biały mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Cebulę i czosnek siekamy i przekładamy do dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach" i dodajemy do cebuli i czosnku. Tak przygotowane warzywa oprószamy kurkumą, tymiankiem, estragonem i ostrą papryką. Gotujemy makaron
Moja smaczna kuchniawydaniu jedzenie niezdrowe, ale smaczne. POTRZEBUJEMY ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1/3 szklanki mleka 1 jajko 1/2 szklanki mąki żytniej + mąka do obtaczania oliwa do smażenia sól papryka słodka papryka ostra, czosnek WYKONANIE Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy wzdłuż na paski. Pokrojonego kurczaka przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem
W kuchennym oknie Ewysmak)- 1 jasne piwo 0,5l- 1 ciemne piwo 0,5l- 2 paczki mrożonej włoszczyzny w paski- 2 duże cebule- 1 por (biała część)- 2 listki laurowe- ostra papryka- sól, pieprz- szczypta ksylitolu (lub cukru)- olej kokosowy bezzapachowy lub smalec do obsmażeniaUmyte golonki osuszamy, nacieramy mocno solą, posypujemy ostrą papryką i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc.Na(...)pokrojone w pół talarki, następnie dodajemy pokrojony por i smażymy aż będą szkliste. Dodajemy włoszczyznę w paski i mieszając podsmażamy kilka minut do odparowania wody. Dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę i szczyptę ksylitolu. Obsmażone golonki przekładamy do żaroodpornego naczynia (u mnie brytfanka) przykrywamy warzywami z liścmi laurowymi, zalewamy po 1/2 szklanki każdego piwa, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowewersję znacznie łagodniejsza. Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje Walijskie Pichcenie. Składniki na 3 porcje: 570g fileta z ryby (dowolnego, u mnie mintaj) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 mała zielona papryka 200g śmietany 18% sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa do ryb olej koperek Przygotowanie: Rybę rozmrozić. Filety pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny(...)lodówki na około godzinę. W tym czasie należy przygotować sos, którym zostanie zalana ryba. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, po chwili dodać pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki. Posolić i popieprzyć, smażyć do miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietanę oraz posypać posiekanym koperkiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim kawałki
Fabryka pomysłówzeszkli. 2. CUKIER/MIÓD (5 min): do cebuli dodajemy cukier lub miód, dokładnie mieszamy i karmelizujemy całość ok. 5 min, mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliło. 3. PAPRYKA SŁODKA (1 min): Do rondelka dorzucamy paprykę słodką mieloną, mieszamy i smażymy ok. 1 min, tak aby papryka lekko się przysmażyła, ale też nie przypaliła. 4. CZOSNEK (30 sek): dorzucamy
Nerds KitchenSkładniki : 3 spore ziemniaki 25 dag wędzonego boczku 30 dag wieprzowiny bez kości - może być łopatka, karczek lub biodrówka 10- 15 dag kiełbasy po strąku czerwonej i żółtej papryki płaska łyżka słodkiej sproszkowanej papryki strączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać chili 4 łyżki koncentratu pomidorowego cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może(...)tłuściejszy boczek i mięso usmażyć w pierwszej kolejności Mięsa przełożyć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wlać niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę w proszku, przekrojone na pół śliwki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu Cebulę pokroić i przesmażyć, kiełbasę również, paprykę pokroić w paski Gdy mięsa będą prawie
Proste Potrawynajpyszniejszych dań przywołującym miłe wspomnienia. Dlatego właśnie dzisiaj, w sobotę, przychodzę do Was z przepisem na kurczaka w stylu Chilindron, czyli w skrócie duszonego z winem, pomidorami i papryką. Kiedy niedawno natrafiłam na niego w jednej z zapomnianych przeze mnie książek kucharskich (serio to przeleżała 10 lat niezauważona wśród mojej pokaźnej kolekcji, dostałam ją chyba na 18ste urodziny), wiedziałam(...)muszę go wypróbować. Bazuje na najlepszych hiszpańskich składnikach (wino, szynka Serrano, papryka) i jest idealny na tę porę roku. Kusi pysznym sosem o złożonym smaku. No właśnie, skusilibyście się? Jest jeszcze czas, aby przygotować go na niedzielny obiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą
Chilli Czosnek i OliwaWrzesień to najlepsza pora na przygotowanie lecza - szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!! Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :) Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika w błyskawicznym tempie. SKŁADNIKI(...)kiełbasy podwawelskiej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 duża cebula 1 mała cukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacje