Składniki : na 12 szt12 naleśników 12 plasterków sera żółtego 12 plasterków szynkiPrzyprawy:PaprykaZioła prowansalskie Papryka słodka ,ostra jak kto lubiSólCzosnekDodatki:KeczupUWAGI:Ser żółty można zastąpić pleśniowym lub mozzarellą wedle uznania. Wykonanie : Na usmażonego naleśnika kładziemy plasterek szynki , plasterek sera. Posypujemy szczyptą ziół prowansalskich czosnku (jak kto lubi). Składamy na pół i jeszcze raz na pół tak żeby powstał trójkąt. Smażymy(...)maśle z obydwu stron na złoty kolor (pod przykryciem na wolnym ogniu). Pod koniec smażenia można posypać papryką. Gotowe można polać ketchupem
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmięsa mielonego z indyka 1/4 papryki żółtej 2 pomidory Kilka czarnych oliwek(...)blaszce okrytej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem i posmarować sosem cukinie. Następnie "przykleić" mięso. Układać pokrojone pomidorki (w talareczki i na pół), małe paski papryki, pokrojone na 3 cząstki oliwki. Posypać parmezanem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 20-30 min sprawdzając co jakiś czas czy cukinia jest już miękka.Podawać z sosem
CzarnawisienkaSkładniki na 2 burgery + zostaje ok. 4/5 osobnych kotlecików, które smakują pysznie również na zimno: same lub na kanapce: Kotleciki: Papryczka chilli Puszka czerwonej fasoli Mała cebula Pół papryki Jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki otrębów 1 łyżeczka bułki tartej 1 ząbek czosnku Oregano Tymianek Sól i pieprz Burgerowo: Dwie bułki grahamki (najlepiej domowe(...)Papryka żółta Sałata Pomidor Kiełki brokuła Parmezan Przygotowanie: Fasole płuczemy, osuszamy i rozdrabniamy widelcem. Papryczkę i czosnek kroimy bardzo drobno, a cebule i paprykę jak chcemy.Warzywa rozdrabniamy blenderem. Łączymy z fasolą, jajkiem i suchymi składnikami. Doprawiamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Bułeczki podgrzewamy na patelni/w piekarniku/mikrofalówce. Podajemy z ulubionymi warzywami, ale polecam "skład
Czarnawisienkaposypać solą i pieprzem. Mogą być zioła.Pozostawić na 30 min.Paprykę pokroić na kawałki stosowne do ziemniaka i grillować na patelni.Na każda połówkę ziemniaka położyć kawałek sera, następnie paprykę i oliwkę.Łączymy wykałaczką i opiekamy w piekarniku w temp.200stop.,aż ser zacznie się topić.Możemy podać sos czosnkowy lub ajwar. PS. Jeżeli zaserwujemy jeszcze kawałek mięska i miskę sałaty
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: Papryka konserwowa firmy Food&Joy [TUTAJ] 1 ugotowany ziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1 mała papryka konserwowa [TUTAJ] Wykonanie: Ziemniak obrać, pokroić w talarki, rozłożyć ściśle w ausztycherze ( obręczy). Docisnąć łyżką i na ziemniakach rozsmarować majonez(...)Następnie go góry, warstwami. Śledź pokrojony w paski, cebulkę, cebulkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ogórki i na wierzch paprykę. Cebulka odbierze oliwę ze śledzia i nie trzeba jej niczym doprawiać
Kulinarny karnet ChristopheraKilka listków sałaty lodowej,2 pomidory pokrojone w ósemki,5-6 suszonych pomidorów (włoskich z słoika) pokrojonych w paski, 1/3 czerwonej, zielonej i żółtej papryki pokrojonej w paseczki, Uprażone pestki słonecznika, 10 dkg łososia wędzonego pokrojonego w małe kawałki, Kilka czarnych oliwek,Sos vinaigrette (proszę użyć oliwki w której są pomidory), Cząstki cytryny.Etapy przygotowaniaSałaty(...)rwiemy rękoma na kawałki, układamy na spodzie miseczki. Pomidory mieszamy z pokrojoną papryką. Na sałacie lodowej kładziemy pokrojone pomidory, papryki i kawałki suszonych pomidorów, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i układamy kawałki wędzonego łososia.Całość polewamy sosem vinaigrette. Dla przypomnienia sos vinaigrette – ząbek czosnku, 1 mała łyżeczka musztardy Dijon, jasne aceto balsamico de Modema
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki na 4 porcje: Tuńczyk firmy Food&Joy 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ½ puszki kukurydzy [TUTAJ] 2 korniszony ½ paczki sałat mix 1 czerwona papryka 100 g ser grecki feta Sos vinegrette Wykonanie: Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu. Na spód(...)miski rozłożyć sałaty, a na nie kukurydzę, korniszony, paprykę. Na wierzch fetę i osączonego tuńczyka. Można wszystko wymieszać przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy. Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać część oliwy po tuńczyku. Sos vinegrette: 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku
Kulinarny karnet Christopherapodałem go już w 2004. Najwyższy czas go przypomnieć. Robi się go szybko, no i wegetarianie się ucieszą. Składniki na 2 osoby. 2 cebula 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt. ogórek świeży 0,5 szt. młoda cukinia 2 małe pomidory 1 łyżeczka curry - oryginalne indyjskie 10 dag mozzarella 4 jajka sól, pieprz Wykonanie: Do nagrzanego(...)piekarnika, wstawić lekko przesmarowane oliwą naczynia na których będziemy zapiekać omlet. Cebulę pokroić w ósemki, paprykę w paski, ogórek w pół plasterki, a cukinię w paski. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę. Najlepiej na woku, ale może również być patelnia, przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, po kolei - cebulę - 1 minuta, do cebuli dodać paprykę, smażyć również
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis na 2 osoby: 2 – 3 ząbki obranego i posiekanego czosnku 1 cm imbir świeży posiekany1 cebula pokrojona w pół plasterki 1/4 papryka czerwona pokrojona w paski 1/4 papryka żółta pokrojona w paski2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki)1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek2 plastry piersi z indyka(...)patelni. I jeszcze raz od początku. Nagrzewamy patelnię, na gorącą wlewamy olej i na gorący olej wrzucamy czosnek i od razu cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków
Kulinarny karnet ChristopheraSweet and sour fish kebab. Składniki. 30 dag ryby 20szt kostek ananasa 2 łyżki soku ananasowego 1/2 papryki 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki balsamico białego 2 łyżki ketchupu Wykonanie. Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki(...)ryby przynajmniej przez 3h. Na patyczki nabijać naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki: 2 ziemniaki 2 łyżki majonez 2 łyżki ketchup 1 cebula 5 dag ser mozzarella zioła prowansalskie cząber sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki
Kulinarny karnet Christopherapolędwicy są cienkie i 10 minut wystarczy. Polędwiczki podałem z ryżem, warzywami i owocami w sosie kwaśno słodkim. Salsa do dań z grilla. Składniki. 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt. papryka zielona 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 ananas 1 kiwi 1 pomidor 1 plater melon słodki przyprawa do dań Kucharek sos chili słodko pikantny(...)ocet balsamiczny sok z ananasa 0,5 łyżeczki mąka ziemniaczana olej do smażenia Wykonanie. Ananasa przekroić. Środek wyciąć i drobno pokroić. Papryki i cebulę pokroić w cienkie paski, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć krótko na patelni. Dodać pokrojonego ananasa, kiwi, melon i pomidor pokrojony w cząstki. Doprawić przyprawą do dań Kucharek, sosem chili słodko pikantnym i octem balsamicznym
Kulinarny karnet Christopheramleka 50 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 170 g ziemniaków tłuczonych 125 g mąki 2 łyżki posiekanego oregano sól, pieprz Wierzch. 500 g grzybów leśnych 1 cebula 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki keczupu 2 łyżki sera mozzarella Wykonanie. Z mleka, drożdży cukru i szczypty soli przygotować rozczyn. Poczekać ,aż się(...)wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ,aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia, ponad 1h. Oczyszczone grzyby pokroić ,nie za drobno, gotować we wrzątku 2-3 minuty i odcedzić. Cebulę i papryki pokroić w piórka i przesmażyć wraz z grzybami na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty. Formę do pizzy
Kulinarny karnet Christopherapożywny, warzywny ,szybki, łatwy i dobry w ciepłym klimacie, a taki właśnie u nas ostatnio panuje. Składniki dla 2-3 osób. 4 ziemniaki 1 cebula ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej 1-2 pomidory 2 gałązki kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki nitek szafranu Sól, pieprz, maggi do smaku. 1 jajko na osobę. Wykonanie. Obrane ziemniaki pokroić(...)duże kawałki i umieścić w garnku z wodą. Papryki pokroić i dorzucić do ziemniaków. Pomidory pokroić w ćwiartki i do garnczka. Cebulkę trochę przyrumienić i dołożyć do reszty. Wlać oliwkę. Dodać gałązki świeżej kolendry, szafran, sól i pieprz. Wszystkie warzywa gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, wlać surowe jajka i gotować ,aż się zetną. Nalać
Kulinarny karnet ChristopheraWarming pineapple. Ten ognisty ananas z grilla smakuje wybornie i cudownie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki. ananas papryka ostra cukier brązowy rum biały Wykonanie. Z ananasa wykroić plastry lub użyć z puszki, chociaż smak jest mniej atrakcyjny. Plastry osuszyć i posypać ostrą papryką mniej lub więcej ,sprawa subiektywna. Następnie otoczyć w cukrze brązowym i grillować na dobrze rozgrzanym grillu(...)patelni grillowej. Grillować z obu stron po 2-3 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Polać białym rumem i delektować się wybornym smakiem deseru. Dzieciom nie polewamy rumem i papryki dajemy mniej
Kulinarny karnet Christopherawieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich francuskich ½ łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziele angielskie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego(...)około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę. Sos pomidorowy: Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy, zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym piekły sie gołąbki i trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić
Kulinarny karnet Christophera