pomidorowy:200 g koncentratu pomidorowego12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany) oregano pieprz trochę cukru do smakuDodatkowo:1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa Gyros 1 mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego seraNiedawno stwierdziłam, że dobrym pomysłem było by zrobienie domowej pizzy. Ale który przepis jest najlepszy(...)Gyros i polać 1 łyżką oleju. Zamieszać, przykryć folią i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie podsmażyć na wolnym ogniu, aż mięso lekko się zarumieni. Paprykę umyć, wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć je na maśle, dodając pod koniec smażenia przyprawy Kucharek. Odstawić. Teraz
Świat Ciastasyci na długie godziny!Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę! SKŁADNIKI:( na 2 porcje )- ciasto francuskie – 1 płat- tuńczyk w sosie własnym – 100 g- czerwona papryka – 1 szt- ser żółty – 50 g- cebula – 1 szt- szczypiorek – pęczek- musztarda – 1 łyżka- śmietana 18% – 1 łyżka- żółtko – 1 szt- przyprawy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)wychodziły ponad foremkę do muffinek – z tej części robimy rant ).Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C.W tym czasie odsączamy tuńczyka.Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek.Trzemy ser żółty.Wszystko razem mieszamy.Dodajemy śmietanę oraz musztardę.Doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną papryką do smaku.Wypełniamy podpieczoną foremkę.Wkładamy do piekarnika ponownie na ok. 10 minut (pilnujemy
Ostra na Słodkozrobiłam moją domową wersję! SKŁADNIKI:- mąka kukurydziana – 100 g– mąka pszenna 50 g– gorąca woda – 100 ml– sól – 1 łyżeczka– papryka / chiliFARSZ:– mięso mielone wieprzowe – 500 g– pomidor – 1 szt– fasola ( u mnie biała ) – 100 g– kukurydza – 100 g– czerwona papryka
Ostra na Słodkokolejne porcje , bo bez dokładek się nie obyło! Wykorzystałam makaron Lubella nr. 40 , który sprezentował mi BDSklep.pl i warzywa z lodówki – w ruch poszła kukurydza , cebulka i czerwona papryka. Składniki :- makaron „uszka” ( Lubella nr. 40 ) – ok. 250 g– kukurydza – 150 g– masło – 50 g– papryka czerwona – 1 szt– śmietana(...)olej do smażenia – 150 ml– sól , pieprz – do smakuSposób przyrządzenia: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Odcedzamy , studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle przez ok. 5 minut. Dodajemy kukurydzę. Śmietanę , mąkę , żółtka i szczyptę soli dokładnie razem mieszamy. Dodajemy warzywa i ugotowany makaron. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku
Ostra na Słodkookazjonalnym stole zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysty filet z indyka zamarynowany w ” Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie! SKŁADNIKI:( 2 porcje )- filet z indyka – 300 g- olej Kujawski Smakowy(...)miód – 1 łyżka- sos sojowy – 1 łyżeczka- kolorowy pieprz – 1 szczypta- sól – 1 szczypta- papryka słodka – 1 szczypta- mąka kukurydziana – 1 łyżeczka- letnia woda – 1 łyżkaSOS :- cebula – 2 szt- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka- papryczka piri – piri – 1 szt- bulion drobiowy – 100 ml- czerwone wytrawne wino
Ostra na Słodkołyżki* miód – 4 łyżki* czosnek – 2 szt* mąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda – 2 łyżki* sól – 1 szczypta* pieprz – 1 szczypta* papryka ostra – 1 szczyptaPTYSIE:* ugotowane ciepłe ziemniaki – 200 gramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek – 1 pęczek* sól – 1 szczyptaSOS:* wino musujące(...)łyżeczka * cukier – 1 szczypta* olej – 3 łyżki* pieprz kolorowy – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Sos sojowy ciemny mieszamy z miodem i rozgniecionym czosnkiem.Dodajemy szczyptę soli , pieprzu i papryki. Dolewamy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje.Następnie nacieramy przygotowaną marynatą.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
Ostra na Słodkoznaczy , że mniej smacznie.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie wcale nie myślą.Filet z dorsza z dodatkiem ulubionych warzyw – marchewki , ziemniaków , papryki i świeżych ziół jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.SKŁADNIKI( 2 porcje )** filet z dorsza – 2 szt** marchew – 2 szt** czerwona papryka – 1 szt** ziemniaki – 2 szt** sól
Ostra na Słodkoząbków* Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem – 3 łyżki* Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 1 łyżka* śmietana 18% słodka – 3 łyżki* przyprawy ( sól , pieprz , papryka ostra , papryka słodka , gałka muszkatałowa )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Przygotowujemy gorący warzywny bulion.Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut.W tym czasie karkówkę oczyszczamy , nacinamy w kilku miejscach.W nacięciach umieszczamy pokrojone(...)kawałki ząbki czosnku.W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę gałki muszkatałowej.Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie soki zostaną zamknięte w mięsie
Ostra na Słodkopolski , letni obiad.Dziś mam dla Was przepis na młode ziemniaczki w wydaniu na ostro – tak jak ja lubię najbardziej!Z dodatkiem pachnącego czosnku … cebulki dymki … papryki … i świeżego szczypiorku z własnego ogródka.Pyszne!SKŁADNIKI:* młode ziemniaki – 500 g* cebula dymka – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* sól – do smaku* papryka ostra(...)wodzie.W tym czasie nagrzewamy piekarnik.Blachę natłuszczamy olejem , wrzucamy posiekaną w piórka cebulkę i całe , obrane ząbki czosnku.Ziemniaki odcedzamy , wkładamy do blachy.Po całości skrapiamy jeszcze odrobiną oleju i posypujemy papryką i odrobiną soli.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.Podajemy zrumienione ze świeżym szczypiorkiem!Smacznego
Ostra na Słodkodrobiowe, z indyka);200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki);2 średnie cebule;200 g koncentratu pomidorowego;1/2 łyżki vegety;1 płaska łyżeczka curry;1 czubata łyżeczka słodkiej papryki;1/2 łyżeczki ostrej papryki;1 liśc laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;1,5 l zimnej wody;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebule obrać, porkoić(...)pieprzu i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować, aż kapusta będzie miękka.Następnie dodać ryż, wymieszać i chwilę razem gotować.Ugotowany bigos przyprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku.Podawać na ciepło.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego tj. drobiowego, wieprzowego, wołowo
Gospodyni Miejskawedług przepisu na opakowaniu do miękkości1 czerwona cebula3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała)50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem50 ml bulionu garść rukoli1/3 czerwonej papryki łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Gotuję kaszę gryczaną. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam(...)włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut. W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej z dodatkami, przekrojone na pół roladki z pstrąga i szynki parmeńskiej oraz rukolę z papryką. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi
Mango Papajaskrobi kukurydzianejPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.Panierkę panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką(...)obracać mięso aby równomiernie zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.Do woka wlewamy sos, gotujemy
Mania Gotowaniatylko.Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapustyjest smacznym daniem obiadowym. Składniki:-solone filety śledziowe-czerwona i biała cebula-olej-pieprz-słodka papryka-można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek i ogórek konserwowy Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy na potrzebne kawałki.Białą cebulę kroimy(...)paprykąi układamy cebulę a na niej pokrojone filety. Na każdym układamy plaster czerwonej cebuli, na środek i brzegi wysypujemy resztę cebuli białej, posypujemy pieprzem i papryką i zalewamy olejem. Śledzie dekorujemy i gotowe do podania na stół.Smacznego
Maminek kulinarnycukruWykonanie.Mięso pokroić w cienkie paseczki.W miseczce połączyć sos sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 20 minut.Jabłka ze skórką i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki.Wymieszać składniki sosu.W woku rozgrzać oliwę i smażyć przez 3 minuty na silnym ogniu zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok.Dodać jabłka, paprykę
Kulinarny karnet Christopheraszklanki letniego mleka1/2 szklanki letniej wody30 g świeżych drożdżyłyżka oleju1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukrudodatki:2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa:cebula/cebula czerwonaogórki konserwowe/kiszone2-3 pomidorypołowa kapusty pekińskiejpapryka konserwowasos pomidorowy (passata) przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprzok. 150 g żółtego seraolej do smażeniaPizza Kebab - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy(...)rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym
Słodka Strona