wybornie. Składniki: - 8 sztuk dużych pieczarek - 250g zwykłych pieczarek (do farszu) - 6 jaj ugotowanych na twardo- pęczek szczypiorku- 2 cebule- mała główka czosnku- 25 dag sera (dałam mozarellę)- 2 papryki czerwone- masło - czerwona cebula- sól, pieprz- olej Pieczarki (do pieczenia i do farszu) bardzo dokładnie oczyściłam (używam do tego pędzelka), odcięłam trzonki. Cebule pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na maśle(...)trzonki, dodałam do cebuli razem z pokrojonym (nie przeciśniętym przez praskę, bo zdominuje smak potrawy) czosnkiem, posoliłam. Smażyłam do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę paprykę (najpierw wykroiłam 8 ładnych krążków, resztę zużyłam do farszu) i część szczypiorku. Wymieszałam, smażąc jeszcze chwilę. Ugotowane, obrane jajka starłam do miski na tarce jarzynowej. Dodałam mozarellę (zostawiając trochę
mojewypiekiinietylkopotrzeb ilość składników oraz zmieniając gatunek ryby. Składniki:- ok. 1kg filetów z dorsza i łososia - ok. 2 l wywaru rybno warzywnego (szkielety i głowy ryb, warzywa)- 1 czerwona papryka- 500g pomidorów- 140g przecieru pomidorowego- 1 puszka pomidorów- 3 łyżki oleju- 3 cebule- biała część pora- mała główka czosnku- 2 liście laurowe- 1,5 łyżeczki majeranku- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej(...)warzywa, gotując jeszcze ok. 20 min. W drugim garnku, na oleju przesmażyłam pokrojone cebule, por, czosnek, majeranek i pokruszone liście laurowe. Starłam skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy. Pokroiłam paprykę i pomidory. Gdy cebula się zeszkliła dodałam skórkę pomarańczową, wino, paprykę i pomidory. Dusiłam pod przykryciem przez 10 minut. Do garnka z warzywami przecedziłam wywar rybny, dodałam pomidory w puszce
mojewypiekiinietylkoryż z warzywami, „sprzedała mi” moja Mama. Dodatki, to już według własnej inwencji. Proporcje oczywiście dopasowujemy do potrzeb. Składniki: - 375 g ryżu- 2 marchewki- 2 białe części pora- 1 papryka (kolor do wyboru)- 500 ml zimnej wody- 2 łyżki oleju kokosowego- 1 łyżeczka soli Przygotowujemy wszystkie składniki. Nie będę za każdym razem pisała, że warzywa muszą być obrane, oczyszczone, dokładnie(...)umyte, bo to powinno być oczywiste. Na tarce jarzynowej ścieramy marchewki, por kroimy w półkrążki, paprykę w kostkę. Do pojemnika wlewamy odmierzoną ilość wody. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący, wsypujemy początkowo małą ilość ryżu, aby sprawdzić, czy olej się rozgrzał. Jeżeli ryż zacznie zmieniać barwę, a olej lekko się spieni, znaczy, że możemy wsypać pozostałą część. Smażymy, często
mojewypiekiinietylkobyło idealne w smaku, soczyste, mięciutkie i kruche? Najprościej… zrobić soczystą plecionkę z polędwiczki. Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 800g- sól- świeżo mielony pieprz- wędzona papryka- 100g suszonej wędzonej szynki w plastrach- worek do pieczenia Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca - na 3 paski. Oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką(...)wody. Ugotowaną, pozostawiamy w wodzie do ostudzenia. Gdy ostygnie, otwieramy worek, rozcinamy folię, przelewamy sos do miseczki. Polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną folią, spryskujemy oliwą w sprayu, oprószamy wędzoną papryką, podlewamy odlanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut, aby się zrumieniła (polewając jeszcze kilka razy sosem). Po wyjęciu, po 5 -10 minutach kroimy
mojewypiekiinietylkoprzygotowaniu. Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części pora (2-3)- kawałek świeżego imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku- olej arachidowy- kilka gałązek szczypiorkuRyż przygotowany na mleku kokosowym:375g ryżu400 ml mleka kokosowego(...)solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki. Przygotowujemy ryż. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy ryż, solimy i smażymy. Gdy starci swoją przezroczystość i zmieni barwę – wlewamy zimną wodę oraz
mojewypiekiinietylkowybór padł na zupę 5 smaków. Tak naprawdę, jest w niej nie tylko 5 smaków, ale całe bogactwo. Składniki: - 2 litry rosołu drobiowego- 1 kapusta pekińska- 1 czerwona papryka- 1 zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso(...)kurczaka z rosołu- prażona cebulka- natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Wlać mleko kokosowe, dodać kawałki kurczka z rosołu i prażoną cebulkę. Zagotować. Podawać obficie posypaną natką pietruszki.Uwielbiam zupy orientalne
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - ok.3 litrów bulionu- średnia kapusta (ok.900g)- ziemniaki- ok. 300g wędzonego boczku- ok. 300g kiełbasy- 2 marchewki- młode części pora- 2 pomidory- 1 główka czosnku- 1 cebula - 1 papryka czerwona- ½ świeżej chilli- cebulka prażona- sól, pieprz- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek, kminek Kapustę i cebulę cieniutko szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej. Przesmażamy pokrojony boczek, przekładamy(...)marchewką oraz pokrojony w talarki por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa są cienko pokrojone, więc nie wymagają długiego gotowania). Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w paski i dodajemy do kapusty. Papryczkę chilli również pozbawiamy gniazd nasiennych (już na wstępie zredukujemy tym samym jej ostrość), ale do tej czynności proponuję założyć rękawiczki
mojewypiekiinietylkotylko. Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem. Składniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki- 2-3 czerwone papryki- por (młode części)- koperek- cytryna- sól- pieprz cytrynowy- ok.150g sera żółtego (dałam cheddar)- trochę szczypiorku Składniki na kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka(...)kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie za gęsty – dolewamy mleka). Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny i świeżo startą gałką muszkatołową, zagotowujemy. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Por – w półtalarki, siekamy koperek, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i, na dno wlewamy 1/3 sosu
mojewypiekiinietylkozostawmy historykom. Najważniejszy jest fakt, że jest prosta w wykonaniu, pożywna i niewątpliwie bardzo smaczna. Składniki: - 1 kg mięsa mielonego mieszanego (600g wołowiny, 400g wieprzowiny)- 3 cebule- 2 papryki (różne kolory)- 500g pieczarek brunatnych- 2 puszki czerwonej fasoli- 1 puszka kukurydzy (285g)- 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g)- 1 świeży pomidor (bez skórki)- 4 ząbki czosnku- 2 papryczki chili- kilka(...)chili (drobno posiekaną, bez nasion), pieprz, kumin, chilli w płatkach i oregano. Chwilę smażymy, aby uwolnić aromat przypraw. Następnie dodajemy mięso mielone, solimy i smażymy ok. 30 minut. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy. Mięso przekładamy do większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone
mojewypiekiinietylkomąki pszennej luksusowej (może być tortowa)- 235 ml ciepłej wody- 2 łyżki oleju arachidowego- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka soli- oreganoDodatkowo:- 250g pieczarek brunatnych- 200g startej mozarelli- papryka ramiro- czerwona cebula- kilka suszonych pomidorów (w oleju)- oregano- olej arachidowy do posmarowania ciasta Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano mieszamy w misce. Wlewamy ciepłą wodę, olej. Ręką wyrabiamy ciasto(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, do wyrośnięcia. W międzyczasie szykujemy składniki. Oczyszczone pieczarki przekrajamy na połówki i smażymy na oleju arachidowym dodając sól i pokrojony czosnek. Paprykę kroimy w paski, cebulę w krążki, pomidory na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrajamy małe, okrągłe pizze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je olejem
mojewypiekiinietylkozachęcać. Składniki: - świeża ryba (pollock-mintaj)- cytryna- nasiona kolendry- czosnek- sól morska- pieprz cytrynowy- natka pietruszki- masło- oliwa (olej)Dodatkowo na sałatkę:- sałata- kilka świeżych liści botwinki- 1 papryka ramiro- 1-2 ząbki czosnku- sok z 1/2 limonki- olej sezamowy- różowa sól himalajska Oprawione ryby solimy, oprószamy pieprzem, rozdrobnioną kolendrą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojony czosnek, posiekaną natkę(...)szczelnie zawijamy. Układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy ok. 50 minut (w zależności od wielkości ryby). W międzyczasie przygotowujemy dowolną sałatkę. Moja propozycja, to – sałata, kilka świeżych liści botwinki, papryka ramiro, 1-2 ząbki drobno pokrojonego czosnku, sok z limonki, olej sezamowy i różowa sól himalajska. Sałatę oczywiście rwiemy na kawałki, botwinkę i paprykę kroimy w paski – dodajemy pozostałe
mojewypiekiinietylkoodświeżyć oraz pokazać trochę inaczej. Tym razem będzie na butelce z piwem i pieczony z warzywami. Składniki: - kurczak o wadze 1,5kg- sól morska- świeżo zmielony pieprz- papryka słodka w proszku- papryka wędzona w proszku- olej- gałązka świeżego rozmarynu- warzywa: ziemniaki, marchew, cebula biała, cebula czerwona, pomidorki koktajlowe (można jeszcze dodać, co kto lubi)- butelka 0,5 l piwa(...)gatunek ulubiony) Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy (wewnątrz i na zewnątrz) olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną (możemy dać inne - swoje ulubione przyprawy). Wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy go - ok. 2 godziny przed pieczeniem (aby nabrał temperatury pokojowej). Obieramy warzywa, myjemy i kroimy (ziemniaki
mojewypiekiinietylkoinaczej. Przepis podaję za autorką. Składniki: - 4 udka- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- 4 łyżki startego żółtego sera (u mnie Gouda)- 2-3 ząbki czosnku- sól, pieprz, papryka słodka- olej (dałam arachidowy) Umyte udka dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ściągamy skórę, prawie do końca kości (u góry kość łamiemy uderzając w nią mocno tłuczkiem). Odcinamy mięso(...)kości, mielimy je w maszynce o grubych oczkach lub miksujemy w blenderze. Dodajemy żółty ser, pietruszkę, sól, pieprz i trochę słodkiej papryki. Dokładnie wyrabiamy masę. Udka napełniamy farszem, zawijając skórę do środka. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej. Wkładamy udka zawinięciem do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez
mojewypiekiinietylkowłaściwości zdrowotne. A tymczasem – zupa z pieczonej ciecierzycy. Składniki na pieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie(...)należy ją odcedzić, wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem do czasu, aż nasiona staną się miękkie. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, osuszyć. Przełożyć do woreczka, dodać olej arachidowy, sól, paprykę słodką, wędzoną i chili. Woreczek zamknąć (gumką recepturką) i dokładnie wymieszać ciecierzycę z przyprawami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć warstwę ciecierzycy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
mojewypiekiinietylkoziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów.3. Coca czyli hiszpańska pizzaPłaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom.4. Roladki z cukiniiRoladki z cukinii z suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i świeżą bazylią.5. KeftedakiaCoś dla mięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione(...)kuminem i miętą. Podajcie z wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać.6. Kolorowa tortilla z piekarnikaSławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki.7. Turecka sałatka z ciecierzycyŻadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta
Chilli Czosnek i Oliwa