pracy, ale oczywiście nie od kuchni. Kilka dni wolności, braku pośpiechu i mam nadzieję dobrego jedzenia. SKŁADNIKI: 3 piesi z kurczaka 10 pieczarek 1 cebula 1/2 strąka czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory żółty ser sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia A jak to zrobić: Piersi umyć i przekroić na pół, aby powstały dwa cienkie płaty mięsa(...)Każdy płat lekko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i dodać drobno pokrojoną cebulę i pieczarki, całość podsmażyć. Paprykę i suszone pomidory pokroić w kostkę. Na każdy płat mięsa położyć trochę startego zółtego sera, pieczarki,paprykę i pomidory. Mięso zwinąć w rolady, obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do momentu, aż się
Kuchnia w opałachkoleżankami, umówiły się na pizzę. A ja dzisiaj z braku czasu i obfitości wrażeń proponuję szybki obiadek. SKŁADNIKI: 10 dużych muszli (Conchiglioni) 3 plastry szynki Szwarcwaldzkiej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 cukinii kilka małych różyczek kalafiora 2 garści świeżego szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku ser grana padano pieprz kolorowy sól ziołowa(...)olej rzepakowy A jak to zrobić: Makaron zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Różyczki kalafiora zblanszować. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojone w kostkę warzywa (papryki, cukinię, kalafior), delikatnie poddusić. Dodać pozostałe składniki, doprawić pieprzem i sola oraz czosnkiem przeciśniętym przez prasę. Dusić, aż szpinak odparuje. Tak przygotowanym farszem, wypełnić muszle i posypać grana padano. Podawać na ciepło
Kuchnia w opałachbardziej trafnych inwestycji kuchennych. Uwielbiam grillowane warzywa, które zachowują swoją chrupkość, czyli to co lubię. Dzisiaj zapraszam na szybką i smaczną przekąskę. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 ser camembert 1 papryka 2 łyżki drobno pokrojonego pomidora sól kolorowy pieprz oliwa świeże oregano A jak to zrobić: Cukinię pokroić w plastry około 1 centymetra i lekko posolić. Odstawić na 10 minut(...)Paprykę pokroić na kawałki. Patelnię grillową delikatnie natłuścić oliwą i rozgrzać. Ułożyć plastry cukinii i paprykę, grillować z dwóch stron. Gdy cukinia będzie lekko miękka, ułożyć plastry camemberta i zostawić na patelni, do momentu, aż ser się zacznie rozpuszczać. Warzywa przełożyć na talerz, posypać drobno pokrojonym pomidorem i oprószyć kolorowy pieprzem. Udekorować świeżym oregano i podawać
Kuchnia w opałachpracy zrobiona :) A tu dopiero południe. Oj długi ten dzisiejszy dzień będzie i jakże intensywny W pracy zapewne też nie odpocznę :( SKŁADNIKI: 1 małą sałata rzymska 1/4 strąka czerwonej papryki 1/4 strąka żółtej papryki 1/3 sera camembert z orzechami 6-7 pomidorków koktajlowych 1 jajko ugotowane na twardo kilka piórek czerwonej cebuli sól pieprz kolorowy świeżo zmielony oregano oliwa(...)oliwek A jak to zrobić: Sałatę rzymską umyć i odsączyć z wody. Listki przełamać na pół i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę,ser i przekrojone na pół pomidorki. Jajko pokroić na 6 części i ułożyć na wierzchu. Piórka cebuli równomiernie rozsypać na sałatce. Całość oprószyć solą i pieprzem oraz oregano. Pokropić oliwą z oliwek
Kuchnia w opałachlubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia A jak to zrobić: Ciasto rozwinąć i podzielić na 20 małych prostokątów (takiej samej wielkości). Połowę(...)nich ponacinać nożem, aby powstał ażurowy wzór. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć razem z cebulką i sosem sojowym na złoty kolor, doprawiając solą i pieprzem. Paprykę i salami pokroić w drobną kostkę. Farsz nakładać na nieponacinane prostokąty, najpierw pieczarki, paprykę i salami. Przykryć paszteciki ponacinanymi prostokątami i za pomocą widelca zamknąć wszystkie boki, zagniatając je. Posmarować gotowe paszteciki żółtkiem
Kuchnia w opałachczas. Po czterech godzinach na rowerze lekka kolacja, przygotowana na patelni grillowej. Polecam również przetestować na grillu. SKŁADNIKI: 6 plastrów bakłażana 6 plastrów cukinii 6 plastrów pomidora 6 plastrów papryki żółty ser sól morska ziołowa pieprz kolorowy świeża bazylia A jak to zrobić: Plastry bakłażana posolić i odstawić na 20 minut, aby pozbyć się z nich goryczki. Plastry pomidora oprószyć(...)solą i pieprzem. Po upływie czasu, bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować je razem z cukinią i papryką z dwóch stron, doprawiając do smaku solą ziołową. Gorące warzywa układać na talerzu, przekładając je serem. Swoje piramidki przełożyłam na chwilę na patelnię i przykryłam przykrywką, aby ser dokładnie się roztopił. Bakłażan, ser żółty, pomidor, ser żółty, cukinia
Kuchnia w opałachcztery jajka na jednej patelni, ja jednak pokusiłam się na serwowanie pojedynczych porcji na mini patelni. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1jajko 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka zielonej papryki 1 mała papryczka chilli 4 pomidorki koktajlowe czerwone 4 pomidorki koktajlowe żółte kumin sól pieprz posiekana dymka świeża kolendra 1 łyżeczka masła A jak to zrobić(...)mini patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną szalotkę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę papryki i posiekany drobno czosnek, smażyć, aż warzywa zmiękną. Wrzucić pokrojone na ćwiartki pomidorki, doprawić kuminem, solą i pieprzem, dusić około 2-3 minuty. Warzywa rozgarnąć na boki, w środek wbić jajko. Patelnię przykryć i smażyć, aż jajko się zetnie. Wierzch posypać dymką
Kuchnia w opałachOstatnio często urozmaicam sobie właśnie w ten sposób główny posiłek. Papryczka po upieczeniu jest miękka, nadaje lekkiej słodyczy, a dzięki kaszy danie jest sycące i pełnowartościowe. Składniki: 1 podłużna papryka 1 mała cebulka 1/3 pomidora 3 ząbki czosnku w zalewie (użyłam TEGO ) 1 łyżeczka oleju 50 g piersi z kurczaka 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej przyprawy: sól himalajska , zioła prowansalskie(...)curry , pieprz cayenne, pieprz trójkolorowy 1 łyżka startego sera żółtego Przygotowanie: Odetnij "ogonek" od papryki i delikatnie zetnij jak najcieńszą jedną warstwę jej ścianki, tzn. tak jak być miał/a przeciąć ją na pół wzdłuż. W miseczce wymieszaj drobno pokrojone: cebulę, pomidora, uciętą warstwę papryki, czosnek, kurczaka, przyprawy, olej, kaszę gryczaną. Farszem wypełnij papryczkę. Wyjdzie go troszkę nadto
Zdrowie na języku :PPotrawa jest bardzo łatwa i szybka do wykonania. Polecam dla wszystkich cierpiących na syndrom braku czasu i nie tylko. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 2 małe cukinie 500 ml śmietany kwaśniej 18% kilka pomidorków koktajlowych sól pieprz chili w proszku (opcjonalnie) kolorowy makaron np. świderki Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i doprawić przyprawą(...)mięs (np. delikatem). Kurczaka podsmażyć na patelni. Paprykę pokroić również w paseczki, zaś cukinie w półkrążki. Najpierw dodać do kurczaka paprykę i chwilę podsmażyć później dodać cukinię. Wszystko smażyć aż warzywa będą miękkie ale nie rozpadające. Do kurczaka z warzywami dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Zagotowujemy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (po ugotowaniu
IMPRESJA SMAKUNadzienie: kiełbasa suszona dobrej jakości (ok. jednej dużej laski) lub kabanosy 1 puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 3/4 słoika suszonych pomidorów 1/2 cytryny szampan 4 ząbki czosnku papryka wędzona lub jak ktoś nie ma może być zwykła sproszkowane chili (według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką lub po prostu gotową przyprawą do kurczaka(...)patelni podsmażyć kiełbasę, cebulę i suszone pomidory. Dodać fasolę, pokrojone ząbki czosnku i doprawić papryką i chili. Nadziać kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką cytryny (miąższem do środka). Jeżeli otwór jest nadal za duży i farsz wypada najlepiej zaszyć go wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/2 l wody i 1/2 l szampana i wkładamy
IMPRESJA SMAKUzimno. Można do niej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki garść pieczarek pęczek pietruszki kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Cebulę i paprykę
IMPRESJA SMAKUwarzyw. Cukinię powinny jeść osoby na diecie, bo ma bardzo mało kalorii, a przy tym jest duża objętościowo no i najważniejsze jest zdrowa. Składniki: 4 laski kiełbasy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 5 małych cukinii 3 cebule ok. 1 l przecieru pomidorowego (ja użyłam domowego) 1 puszka pomidorów 2 liście laurowe sól, pieprz zioła prowansalskie (wg uznania - ja akurat(...)wrzucamy do garnka w którym będziemy całość gotować. Na tej samej patelni zrumieniamy cebule pokrojoną w piórka i dodajemy do kiełbasy. Do garnka wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość gotujemy. Jak już warzywa będą prawie miękkie dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki. Gotujemy
IMPRESJA SMAKUmożna jeść bez żadnych dodatków lub z ketchupem:-) U nas już przyjęły się na dobre w imprezowym repertuarze. Składniki: 6-7 bułek np. kajzerek ok. 1 kg wątróbki 1 papryka 2 duże cebule 150 g żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1/4 kostki masła Wykonanie: Ścinamy wierzch bułek i wydrążamy środek, następnie wnętrze bułek smarujemy masłem (dość grubo) Cebulę kroimy(...)piórka, zaś paprykę i cebulę w paseczki. Cebulę i paprykę podsmażamy do miękkości. Doprawiamy dość obficie solą i pieprzem. Następnie dodajemy wątróbkę. Całość smażymy kilka minut (do chwili usmażenia wątróbki - nie możemy smażyć zbyt długo bo wątróbka stwardnieje) Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Do każdej bułki nakładamy ciepły farsz i posypujemy żółtym serem. Pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści
IMPRESJA SMAKUweekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowe 1 kg filetu z indyka pół papryki czerwonej 1 łyżka majeranku , 1/2 łyżki 1 łyżeczka pieprzu przyprawa do indyka 1/2 łyżki soli 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku WYKONANIE. Szynkę płuczemy. Przecinamy przez połowę(...)dobę. Filet z indyka płuczemy, rozbijamy na płat, obtaczamy w przyprawie do indyka , zostawiamy na dobę. Na drugi dzień rozkładamy płat szynki posypujemy zmiażdżonym , czosnkiem i pokrojoną w kostkę papryką. jeśli ktoś nie lubi smaku papryki, nie dodajemy jej do środka. Na szynkę układamy rozbity filet z indyka i rolujemy. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego ( nie przykrywamy
W kuchennym oknie EwyWitam po krótkiej przerwie :) Dzisiaj zapraszam na FASZEROWANĄ CUKINIĘ zrobioną specjalnie dla Mojego Mężusia :P SKŁADNIKI: 1 cukinia 250g mięsa mielonego wieprzowego 6 szt. pieczarek Pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku Ser feta Ser żółty Oliwa z oliwek Zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię myję obieram i kroję wzdłuż na pół(...)Pieczarki i cebulę obieram, czerwoną paprykę myję usuwam nasiona, wszystkie warzywa kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam pieczarki i podsmażam do miękkości, następnie dodaję cebulę i paprykę. Wszystkie składniki duszę przez parę minut, aż cebulka zrobi się miękka. Przyprawiam ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne i szczyptą soli. Mięso
Zdrowo i kolorowo